torstai 13. huhtikuuta 2023

Plantagenista voi löytyä ihmeitä: Varaa oma alppikaunottaresi Edelweiss, ajoissa!

Alppihenkisenä minua kiinnostaa alppimaissa monikin asia. Googlasin eräänä päivänä Edelweissia ja olin Plantagenin sivuilla. Edelweiss tarkoittaa jaloa valkoista eli se on puhtauden ja kauneuden symboli. Soitin aika nopeasti myymäläpäällikkö Pirjo Uuttanalle Plantageniin ja kävi ilmi, että tätä kestävää kivikkokasvia myydään myös heillä kesäkuulla. Jos olisin kivikkokasvityyppiä varaisin omani. Tämä kasvi on muuten varsin huoleton, mutta vaatii täysvalon, hyvän kalkituksen ja mieluiten kivikossa tai miksei ruukussakin.

Alppitähteä on noin 30 monivuotista lajia ja ne viihtyvät parhaiten korkealla. Sveitsissä niitä on tavattu 3400 metrin korkeudella. Sielläkin olemme kolunneet, mutta emme nähneet tätä kaunotarta kuin matkamuistomyymälöissä. Kerran sain, tietämättä kaikkia kasvin vaatimuksia eräältä lukijaltani juurakon, joka kasvoi hänellä runsaana. Epäilen vahvasti, että istutin liian varjoisaan paikkaan, sillä näitä ohjeita ei silloin näkynyt.

Kasvi on suosikkimaani Itävallan kansalliskukka ja täysin rauhoitettu. Voidaan kasvattaa puutarhaan myös siemenistä. Alppitähti viihtyy jopa vyöhykkeellä 8, eikä vaadi muuta kuin sen kalkituksen ja täysauringon. Täältä löydät kaikki ohjeet kukinnan onnistumiselle!

Tässä Alppitähtiä Itävallan alpeilla innokkaan alppinistin kuvaamana. Hän on tuttuni, jonka kanssa jaamme erään Itävalta-unelman. Kiitos T. 

Edelweiss, Edelweiss, kukka sydänten nuorten....

Leena Lumi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti