maanantai 5. joulukuuta 2011

Rakastan kirjoja, mutta elokuvat...

Rakastan kirjoja, mutta melkein yhtä paljon elokuvia. Elokuvateatteriin ehdimme vain pari kertaa vuodessa, mutta ostamme tiettyjen ohjaajien elokuvia kotiimme ja launantai-ilan huuma syntyy meillä elokuvasta kera herkkujen. Tiedän tarkkaan, mitä ostan, sillä hankitut elokuvat tulee katsottua useaan kertaan. Paljastus: Olen nähnyt Match Pointin yhtä monta kertaa kuin olen lukenut Bo Carpelanin Axelin! Tosin olen aika tunnettu Woody Allenin ihailija, mutta sitten minusta löytyy myös se toinen suunta, joka katsoo Tanskaa kohti.

Ohjaaja Susanne Bier on meidän perheessä kovan luokan nainen: Hänen elokuvansa Rakastan sinua ikuisesti, Häiden jälkeen ja Kosto on katsottu todella monesti. Viikonlopuksi saamme vieraita ja ensimmäistä kertaa ystävien kanssa kokoonnutaan ruuan, viinin ja FILMIEN ääreen. Toivottavasti tämä ei ole joku ikäjuttu;-) Vuorossa on Häiden jälkeen, joka taitaa olla Lumimiehen ikisuosuosikki, kun minulla se on Match Point. Tämän päivän Helsingin Sanomissa on sivun juttu otsikolla Palkittu ohjaaja Susanne Bier  hehkuttaa: "Tämä on vasta alkua" / Tanska vei Euro-Oscarit. Toimittaja Katarina Baerin jutussa kerrotaan, että Bier sai palkinnon nimenomaan elokuvasta Kosto, josta ylin kuva tässä jutussa.  Farkku-Lady on ohjaaja Bier. Juttu kertoo myös:

Hollywoodiin muuttaneella Bierillä, 52, menee ammatillisesti lujaa. Kosto voitti myös parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin viime keväänä Yhdysvalloissa.
Kaikesta edellä mainitusta huolimatta minulle vuoden elokuvaksi jäi Mike Leighin Vuosi elämästä, sillä tietty arkirealistinen brittikosketus on taikaa filmille. Etenkin jos tarina on kerrottu juuri näin. Vuosi elämästä on elokuva, jossa keskiluokkainen, mukavaatimaton ja aluksi hyvin sympaattisen oloinen pariskunta ammentaa onneaan läheistensä huonommuudesta. He aivan sukeltavat omahyväiseen paremmuuteensa ja olenkin miettinyt, että mitä heille kahdestaan jäisi käteen/sänkyyn/syliin/arkeen/juhlaan, ellei heillä olisi lähellään heitä, joita väheksyä. Yllä elokuvassa loistoroolin tehnyt Lesley Manville.
 En ole hauskojen elokuvien ystävä, mutta muutama ikinaurattaja meiltä löytyy ja ne ovat Jotain annettavaa sekä Neljät häät ja yhdet hautajaiset sekä pari muuta filmiä, joissa tietenkin pääosassa Jack Nicholsson.

Elämäni elokuvat löydät täältä

Tämä elokuvajuttu on nyt minun aasinsiltani päästä aiheeseen kirjat. Minusta tuntuu nyt, että paljon ei enää ehdi joulukuulla tulla uusia kirjaelämyksiä. Keskiviikkona olen menossa, kaksi viikonloppua on vieraita ja Lumimiehen uusi, kaikennielevä harrastus vie yllättävän paljon aikaa ja huom!: Vie sitä myös minulta mutkan kautta. Ja kahden viikonlopun päästä onkin jo sekä joulu että meidän hääpäivä että heti joulun jälkeen Merin syntymäpäivät ja sitten onkin jo uuden vuoden aatto. Kuvat Amman Copycat -kisaan ovat valmiina, mutta minä en aio olla ensimmäinen, joka paljastaa omat kuvansa ;-), joten ehkäpä seuraava aihe on itsenäisyyspäivä, jolle henkilökohtaisesti annan todella paljon ja ikuisesti arvoa.

Kaunista alkanutta viikkoa kaikille! Ohut, kaunis, valkea kuura peittä maisemaa, jonne kohta lähden erinomaiset Ice Bugit jalassa rantapoluille ja vähän metsäänkin.

Love
Leena Lumi

PS. Joulufilmiksemme valitsimme Woody Allenin Midnight in Paris.

PPS. Vähän vanhoja: Leffasadetta, Un Conte de Noël Brighton Rock ja Graham Green -katumus Woody Allen made it again!


PPPS. Keskiviikon, 21.12. Helsingin Sanomissa on elokuvista Hesariin kirjoittaneiden toimittajien TOP10 vuonna 2011 ilmestyneestä dvd:stä ja mukana on oma suosikkini Vuosi elämästä, upea draama, jonka ihmiskuvausta toimittajat kuvailevat huikeaksi. Olen täysin samaa mieltä.

20 kommenttia:

 1. Ooh, sinulla on jo Amman kuvat valmiina. Minä olen vasta saanut yhden aikaiseksi. Kiva haaste kyllä, huomasin taas aamulla miettiväni että "tuosta kun räpsäisisin nyt kuvan ja sitten käsittelyä niin saisin kirjalle X kannen". Odotan mielenkiinnolla muiden kuvien näkemistä!

  VastaaPoista
 2. Siinäpä niitä suosikkikuvia tuli listatuksi useita.;D

  Kiitos vielä kerran tuosta elokuvasta jotakin annettavaa.<3
  Katson sen viimeistään pyhinä uudelleen, ja nautin joka hetkestä...

  Oikein hyvää itsenäisyyspäivää sinulle, Leena IhaNainen ja LumiMiehelle.<3<3

  VastaaPoista
 3. Norkku, kun sinä nyt sanot noin, niin minä arvaan, että tulen pitämään jumbo-sijaa. Siis ehkä olen ymmärtänyt koko tehtävänannon väärin;-) Poden nyt niin kauheaa rimakauhua, että...

  Minäkin odotan, että joku uskaltaisi aloittaa, mutta ehkä kaikki odottavat itsenäisyyspäivän yli. Sitten minäkään en kyllä enää pysy nahoissani!

  VastaaPoista
 4. Aili, on minulla jossain blogini uumenissa oikein leffalistakin, mutta etenkin profiilistani löytyy paljon...

  Ole hyvä vain! Sitä saa aina nauraa,mutta on siinä todenperääkin.

  Kiitos samoin sinulle Aili-Ihanainen & co!

  VastaaPoista
 5. Kosto oli minustakin mahtava elokuva, muita Bierin leffoja en ole nähnytkään:)

  VastaaPoista
 6. Höpsis Leena, minä luulen että sinun kuvasi ovat hienoja. Minulla hommaa hidastaa lähinnä se että kaikenlaisia ideoita on paljon, mutta en tiedä mihin niistä tarttuisin ja mihin taidot riittäisivät. Mutta oikeastaan, tekeminen ja suunnittelu onkin jo oma palkintonsa, koska se on niin hauskaa!

  VastaaPoista
 7. Sanna, suosittelen! Tilaa CDON.COMilta. Häiden jälkeen leffassa Rolf Lassgård tekee ikimuistoisen roolityön.

  ***

  Norkku, minusta tässä on hauskinta väristys, joka on 'ihanankamalaa'! Olen enempi kauniista kuvista nauttija, kuin niiden tekijä, joten hauskaa tullee olemaan.

  VastaaPoista
 8. Vuosi elämästä on mahtava leffa. Näin sen elokuvareatterissa, mutta se on saatava myös cd-hyllyyn.

  Tuo Bier vaikuttaa mielenkiintoiselta, en ole nähnyt yhtään hänen leffojaan, mutta olen lukenut jonkin verran hänen tuotoksistaan.

  VastaaPoista
 9. Jaana, me näimme sen ensin laajakankaalla ja sitten se piti ostaa kotiin. Nyt olemme katsoneet sen jo kotonakin muutamaan kertaan. Filmiä on juuri nyt saatavissa, sillä olen ostanut muutaman joululahjaksi. Kuin myös tilannut CDON.COMilta.

  En ole tavannut vielä ketään, joka ei pitäisi Bierin filmeistä, mutta saattaahan otantani olla suppea;-)

  VastaaPoista
 10. Ai jai, onnistuitpa mainitsemaan tosi monta hienoa elokuvaa! Match Point, Häiden jälkeen, Vuosi elämästä, Neljät häät ja yhdet hautajaiset... Parhautta kaikki. Itse tulee nykyään katsottua tosi vähän elokuvia, kun kirjat vievät kaikki illat, mutta joskus oli toisin.

  VastaaPoista
 11. Pekka, jätä elämä väliin niin ehdit;-) Minulla illalla elokuvat ja öisin kirjat. Olen varma,että tämä elämäntapa kostautuu...

  Parhautta minustakin ja voisin luetella monta hyvää lisää, mutta tässä kuumasarja viime ajoilta.

  VastaaPoista
 12. Minäkin rakasta elokuvia melkein yhtä paljon kuin kirjoja, vaikka katson niitä huomattavasti harvemmin mitä luen. Leffassa käyn harvoin, mutta vuokraamme siipan kanssa 1-2 viikon välein lähinnä uusia leffoja. Omastakin hyllystä löytyy noin parisensataa dvd:tä ;)

  Bierin Kosto oli huikea!!!

  VastaaPoista
 13. Jotain annettavaa on hieno, mut en tykkää lopusta...

  VastaaPoista
 14. Susa, no ettei tule väärinymmärrystä, niin ei me joka viikko osteta filmiä, vaan silloin tälöin katsomme muutaman jakson minun favorite-sarjastani eli Brothers & Sisters;-) Olen ostanut jo kolme tuotantokautta.

  Täältä on tosi vaikea mitään lähteä vuokraamaan, harjukaupungin äärimmäiseltä saarelta ja sitten ei löytyisi aikaa palauttaa.


  Meiltä löytyy satoja VHS-elokuvia, joilla ei kai tee enää mitään. DVD-kirjastoa kasvatamme harkitummin, ainakin toivon niin.

  Kosto oli todella hyvä.

  VastaaPoista
 15. Vuosi elämästä on elokuva, jonka todella haluan nähdä. Tykkään Leigh'n elokuvista ja rakastan kaikkea brittiläistä, niin ylä-, keski- kuin työväenluokkakuvauksia.

  Siksi komedioistakin suosikkejani ovat brittiläiset, Neljät häät... on ihana ja jo oikea moderni klassikko. Pidän myös Notting Hillistä (se on meidän "hääelokuva", menimme naimisiin samana kesänä, jolloin elokuva ilmestyi ja kävimme häämatkalla Lontoossa mm. juuri Notting Hillissä) sekä Rakkautta vain (Love Actually)-elokuvasta. Oletko nähnyt tuota viimeksi mainittua?

  Match Point on yksi omakin suursuosikkini.

  Joulukuu on oikeaa elokuvien katsomisen kulta-aikaa.

  VastaaPoista
 16. Hannele, täysin samaa mieltä!

  ***

  Katja, sain etiäisen, että sinä katsot joulupyhinä Vuosi elämästä -leffaa. Ja minun etiäiseni eivät petä ikinä!

  Love Actually oli minulle liian kevyt. Pidän syvistä ja tummista, paitsi nuo muutamat poikkeukset. Laivauutisia olen yrittänyt hulluna hakea, mutta ei löydy mistään. Näin sen vahingossa telkkarista ja olin myyty. Ja sitten luin mielestäni jostain, että se Nichollsin kirja Sinä päivänä filmataan tai on jo filmattu....Siis eka kerran katson filmin, enkä lue kirjaa, mutta tuo kiinnostaa.

  Match Point on ylivertainen. Pidin myös Single Man -leffasta ja...;-) Niitä on monta.

  Ehdottomasti juuri sitä myös on joulukuu. Ihana kuukausi!

  VastaaPoista
 17. Leena, tuosta Sinä päivänä -asiasta on kyllä pakko sanoa, että lue mieluummin kirja! En ole kuullut kenenkään kehuvan leffaa enkä haukkuvan kirjaa.

  Love Actuallysta on jotenkin muodostunut minun ja vaimoni virallinen jouluelokuva – on jo ainakin kolmena vuonna tullut katsottua se myöhään jouluaaton tai -päivän iltana. Se sopii loistavasti siihen tilanteeseen herkkujen ja viinin kanssa. Yleensä mulla nousee tippa silmään viimeistään loppukohtauksessa, kun God Only Knows alkaa soida. :)

  VastaaPoista
 18. Pekka, ihan tosi...no sitten muutan kurssia. Kiitos tiedosta! Luen vain niin hirveän paljon...teen juuri listaa tämän vuoden kirjoistani ja minua itseäkin kauhistuttaa. Leffan kanssa lepään, kirjan kanssa en enää aina, kun pitää olla skarppina. Tiedän, että monet hyvät teokset on filmatisointi pilanut, vaikka tässäkin poikkeus vahvistaa säännön eli Atonement palvoo Ian McEwanin Sovitusta.

  Minäkin niin toivoin, että siitä olisi tullut meille joululeffa, vaan kun ei. Meillä oli herkut ja viinit ja aikaa ja mukana myös leffarfiikki tyttäremme etc., mutta kun ei niin ei. Minä yritän nyt etsiä joulufilmiä, jossa saisin myös lopussa puhdistavasti kyynelehtiä...Jos minä jossain kyynelehdin niin upean musiikin aikana ja miten usein se onkaan leffamusiikkia.

  VastaaPoista
 19. Täällä nimetön kommentoija löysi elokuvamakusiskon :) Minustakin Match Point on huippu. Samoin muutkin mainitsemasi elokuvat, mutta Match Point on aristoteelisessa tyylipuhtaudessaan helmi. Myös Cassandra's Dream on loistava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi, Match Point ja Jonathan ovat niin...;)

   Cassandra's Dream ei nyt sano mitään, mutta googlaan sen kohta.

   Lupasin yhdelle lukijalleni, että teen kohta uuden TOP20 leffalistani, joten pysy langoilla. Mutta ehdin siihen vasta viikonloppuna tms.

   Poista