maanantai 20. heinäkuuta 2009

SOVITUS

Omistan tämän arvostelun Jessicalle, Jackille ja Menneelle Maailmalle!


Nyt he viimein olivat vieraita toisilleen, menneisyys oli unohdettu. Vieraita he olivat myös itselleen, koska olivat unohtaneet keitä ja missä olivat. Kirjaston ovi oli paksu, eivätkä sen läpi kantautuneet mitkään tavanomaiset äänet, jotka olisivat voineet muistuttaa heitä todellisuudesta ja pidätellä heitä. He olivat nykyhetken ulottumattomissa, ajan tuolla puolen, vailla muistoja ja tulevaisuutta. Ei ollut muuta kuin kaiken tieltään hävittävä aistihuuma, kiihottava ja paisuva, ja kankaan hankaava ääni vasten ihoa ja kangasta, kun kädet ja jalat liukuivat toisiaan vasten heidän levottomassa, aistillisessa painiskelussaan. Robbiella oli kovin rajalliset kokemukset, ja hän tiesi vain muiden puheista, ettei makuulle käyminen ollut välttämätöntä.

Ian McEvanin Sovitus (Otava, Atonement, 2002), on rakkauden kauneimpia ja samalla raastavampia kuvauksia. Kaikki tapahtuu Englannissa kesän 1935 kuumimpana päivänä. Nuoret, Cecilia ja Robbie, löytävät toisensa, mutta ennen iltaa Robbie haluaa lähettää Cecilialle viestin. Hän hylkää ensimmäisen version liian rohkeana ja kirjoittaa uuden, romanttisen ja hellän. Viestinviejäksi hän onnettomuudeksi valitsee Cecilian 13 vuotiaan pikkusiskon Brionyn, joka sekoittaa päässään todella rankasti omat fantasiansa ja todellisuuden. Robbie on liian nuori tajuamaan tätä ja täysin tietämätön siitä, että Briony, pikkutyttö on rakastanut häntä jo kauan. Briony avaa kuoren ja lukee:"Haaveissani suutelen sinun pilluasi, sinun ihanaa, märkää pilluasi. Ajatuksissani rakastelen kanssasi kaiket päivät."

Robbie parka! Hän oli nuoren miehen innossaan laittanut väärän viestin kuoreen ja nyt sen oli lukenut höpsä Briony...Seuraukset olivat sanoinkuvaamattomat: Kaikkien aikojen helle läähätti kartanon yllä, toinen maailmasota oli aloittanut massiiviset varustelut, mutta Cecilian ja Robbien kujanjuoksu oli vasta alkanut...

Mitä taas tuli Ceciliaan, häneltä kokemus puuttui tyystin, jos siksi ei lasketa hänen näkemiään elokuvia ja lukemiaan romaaneja ja runoja. Näistä rajoituksista huolimatta kumpikaan ei hämmästellyt sitä, miten hyvin he tunsivat omat tarpeensa. Nyt he taas suutelivat, Cecilian kädet Robbien niskan takana. Cecilia nuoli Robbien korvaa, sitten näykki hänen korvalehteään. Puraisut yhtä aikaa kiihottivat ja raivostuttivat Robbieta, yllyttivät häntä eteenpäin. Hän vei kätensä Cecilian hameen alle, puristi lujaa pakaroista ja kääntyi vähän läimäyttääkseen niitä, mutta tila ei antanut myöten.

Ian McEvan on yksi lempikirjailijoistani, joka nyttemmin harrastaa enemmän kyynisyyttä ja jopa sarkasmia, kuin Sovituksen aikoihin. Lienee ikäkysymys...herroilla kirjailijoilla...Sovituksessa luemme suurta tunnetta, vielä suurempaa tarinaa, brittihuumoria ja pieneen tarttumista: henkäilyt, luomi, kainaloon lankeava varjo, usva, tuoksu. Kaiken yllä leijuu outo, viehättävä surumielisyyden huntu, aavistus menneen maailman tulevasta katoavuudesta. On paljon hetkessä viipymistä, jopa niin, että luulin välillä lukevani Bloomsburyn Valtiatarta, Sieluni Ryövääjää, Virginia Woolfia.

Myöhemmin, paljon myöhemmin, kun Robbie on jo vapautettu vankilasta, johon hän joutui karmeiden ja Brionyn aiheuttamien syytösten takia, silloin on jo alkanut toinen maailmansota. Robbie lähetetään sinne eturintamaan tykin ruoaksi. Nyt Briony alkaa tajuta tekonsa hirvittävyyden. Hän tuntee kuitenkin olevansa anteeksiannon tavoittamattomissa. Kuin itseään rangaistakseen hän pestautuu sairaanhoitajakoulutukseen, jonka suorittaa vaikeimmin haavoittuneiden sairaalassa. Briony vieläkin muistelee mieluiten siskonsa ja Robbien erikoista suihkulähdekohtausta kuin itse tekoaan, kunnes aika on kypsä...

Samanaikaisesti Robbie pakenee haavoittuneena kohti Dunkerquen rannikkoa taskussaan Cecilian kirje, jota hän on kantanut mukanaan läpi sodan: "Minä odotan sinua. Tule takaisin."

Saatan olla nähnyt tämän filminä...tai sitten olen nähnyt vain suihkulähdekohtauksen. Yksi lysti!: Tällainen kirja ansaitsee tulla elokuvaksi ja vain parhaiden tekijöiden kautta. Sovitus on ehdottomasti Ian McEvanin paras kirja!

Cecilia katsoi häntä kiinteästi silmiin ja kurottui riisumaan kengät jalastaan. Seurasi lisää hapuilua, nappien avaamista ja käsien ja jalkojen asettelua. Cecilia oli täysin kokematon. Robbie ohjasi sanaakaan sanomatta hänen toisen jalkansa alimmalle hyllytasolle. He toimivat kömpelösti, mutta ajatukset olivat niin kaukana omasta itsestä, ettei nolostuminen käynyt mielessäkään. Kun Robbie uudestaan hinasi ylös silkinpehmeää, takertelevaa hametta, hän oli näkevinään Cecilian ilmeessä samaa epävarmuutta kuin itsekin tunsi. Mutta oli vain yksi vääjämätön lopputulos, eivätkä he voineet tehdä muuta kuin suunnata sitä kohti...

Bye Bye Blackbird!

PS. Sovituksesta on tehty loistava elokuva Sovitus (Atonement), jossa Cecilian roolissa eteerinen ja herkänkaunis Keira Knightley ja Robbiena James McAvoy. Ja minä olin nähnyt sen suihkulähdekohtauksen Sooloilijan blogissa. Kiitos hänelle lisäinfosta, huonon muistin virkistämisestä ja elokuvaan liittyvistä kuvista!

11 kommenttia:

  1. Voi, tätä kirjaa en ole vielä lukenut, mutta elokuvan olen nyt tähän päivään mennessä nähnyt 3 kertaa! Ja se kuuluu kärkiviisikkoon! (jos sellaista joutuisi pakon edessä tekemään).

    Sinun on nähtävä tämä elokuva. Muista, että katsot jossain vaiheessa elämääsi tämän elokuvan.

    Tämän tarina on niin epäreilu rakastettuja, Ceciliaa ja Robbieta kohtaan. Niin epäreilu, että ihan sydäntä raastaa. Se saa tuntemaan lähes kostonhimoa Brionya kohtaan, joka tekikin vain tyhmän virheen. Kaikki oli väärinkäsitystä!!!!

    VastaaPoista
  2. Minä olen niin vihainen Brionylle,enkä anna armoa. Hän teki sen tahallaan ja piti kiinni kannastaan puolen vuoden kuulustelujen ajan! Cecilia on tässä mun ehdoton suosikki, koska hän 'näytti heti väriä', kun Robbie oli jo käsiraudoissa: "Minä odotan sinua. Tule takaisin."

    Sooloilija, lue se kirja: Ei ollut väärinkäsitystä vaan tahallinen teko. Ja Robbie tajuaa sen paetessaan saksalaisia Ranskan läpi: Briony oli sanonut 10 vuotiaana jo Robbielle: Rakastan sinua. Eikä suljettuja kirjeitä 13 vuotias avaa väärinkäsityksessä. Nyt on ilm. filmissä ohjaaja ottanut omia vapauksiaan...Lisäksi Brionyn rasitteena oli todellakin sekoittaa täydellisesti ja vaarallisesti fantasia ja todellisuus.

    Muistan että hekutit tätä minulle joskus - filminä. Minä nyt sinulle - kirjana.

    VastaaPoista
  3. Uskon, että ohjaaja ei sekoittanut vaan minä ehkä sekoitin tai olen tulkinnut kaksijakoisesti. Sillä se suihkulähdekohtaus antaa ymmärtää, että Briony ymmärtää asiat väärin: näkee eri tavalla. Se on elokuvassa hienosti tehty; kuvattu kahdelta kantilta..

    Nyt kun muistelen niin Briony sanoo äidilleenkin olevansa täysin varma, että se oli Robbie. Ja siinä vaiheessa kun hän niin sanoo, hän ei todellakaan ole täysin varma, mutta väittää silti niin.

    Hän katuu vasta aikuisena, mutta ei saa koskaan anteeksi. Yrittää kyllä kovasti SOVITTAA tekoaan.

    VastaaPoista
  4. Sooloilija, näin juuri se meni kirjassa! Minä kyllä ymmärrän, miksi Cecilia ja Robbie eivät tulleet 1999 Brionyn 77 -vuotissyntymäpäiville: On tekoja, joihin eivät sovitukset yllä.

    Jos Briony olisi alusta asti jättänyt sanan varma pois, onnettomuus olisi ehkä saatu estettyä. Äiti, Emily, käyttäytyi myös ,liikaa Brionya tukien, joka kuin 'salaa' usutti tyttöä jatkamaan ihan suoranaista valehtelua. Kirjan lopussahan Cecilia kutsuu Brionya valehtelijaksi ja Brionylta menee tosi kauan tajuta vielä silloinkin, että sitähän hän juuri on ollut: valehtelija!

    VastaaPoista
  5. Voi olla, että elokuvassa on jotain muutettu kirjaan nähden, sillä en tiedä miten kirjassa Robbien ja Cecilian kohtalo on määrätty, mutta elokuvassa... en halua paljastaa miten se on elokuvassa käsitelty.. Jos nimittäin lukijoissa on moni, joka ei vielä ole nähnyt elokuvaa. En halua paljastaa elokuvasta kaikkea. Menee elokuvasta pohja pois jos tietää miten sen loppuvaiheet etenevät..

    Suosittelen kyllä elokuvaa ihan kaikille! Videovuokraamoista löytyy ja kauppojen hyllyiltä.

    VastaaPoista
  6. No, nyt pitää katsoa hyllyjä sillä silmällä...

    Ensin Brokeback Mountain ja sitten tämä, mitä seuraavaksi!

    VastaaPoista
  7. Kysyit mitä seuraavaksi..
    Joko Woody Allenin Match Pointin näit? Entä Closerin? Ne voisivat olla seuraavat..

    VastaaPoista
  8. Tämäkin on niitä johon pitää taas palata..

    VastaaPoista
  9. Sooloilija, miten olis odotukset tulevan Grey Gardensin suhteen...

    Anne, nouda tämä kirja kirjastosta nyt!

    VastaaPoista
  10. Grey Gardens näytettiin Usa:ssa tv:n puolella, joten tulee ehkä jossain vaiheessa tänne dvd:lle, tai jos eivät hoksaa laittaa dvd:lle, näyttävät jossain vaiheessa tv:ssä.

    Keväällä Grey Gardensista hehkutettiin kaikissa amerikkalaisissa keskusteluohjelmissa, joita satuin katsomaan, mm. Ellen DeGeneresissä, jossa Jessica Lange ja Drew Barrymore olivat vieraana.

    Odotan kyllä kovasti näkeväni tämän tosipohjaisen tarinan Jacqueline Kennedyn siskosta ja hänen siskontyttärestään, jotka elivät erikoista elämää läpi vuosikymmenien..

    VastaaPoista
  11. Sulahan oli se kaunis kuvakin Jessicaasta siinä roolissa...

    En tiennytkään, että perustuu Jackien siskon elämäntarinaan. Kuka visi olla kiinnostumatta Kennedyn klaanista, johon hänen siskonsakin liittyy avioliiton kautta.

    VastaaPoista