keskiviikko 30. tammikuuta 2019

Alaskakakku


Koska kirjablogissa ovat nyt puhaltaneet konditorian tuulet, päätin tarjota ennen tammikuun loppua teille Kotilieden numerosta 26 jutusta Tervetuloa joulupöytään juuri sen kakun ohjeen, johon en sitten kaiken muun ohella ihan kyennytkään. Kun jouluna on hääpäivä ja joulu, sitten nuorten kihlajaiset ja muutaman päivän päästä kuopuksen synttärit, mulla meni miten meni enkä muutenkaan ole kummoinenkaan leipoja, olen enemmänkin ruoanlaittaja. Onneksi sentään yritin sillä meillä oli lisähauskaa sisukkuudestani joten tulipahan muistoja eli kurkkaa Välipäivien kuvakimaraan...

Tämä upea kakku on Baked Alaska -jäätelökakku, jossa on upea marenkihuntu ja yllätyksiä sisällä. Kakku on klassikko, mitä en tiennyt, mutta koska jostain syystä minua luetaan Alaskassa aika paljon, sekin jo riittää syyksi tuoda tämä kakku resepteihini, joista siis kaikki eivät ole omiani, vaan taitajienkin ihastuttavia luomuksia. Ja vielä minä tämän teen, joten täällä se on tallessa, vaikka säästän myös kaikki Kotilieden joulunumerot.

10 annosta
valmistusaika 6 tuntia

2 l vaniljajäätelöä
200 g pakastemarjasekoitusta esim. mustikka, viinimarja ja vadelmat 
150 g piparkakkuja murusteltuna
(halutessasi suklaakonvehdin paloja)

Sveitsiläinen marenkikuorrutus

3 valkuaista
2,5 dl sokeria
+ vesihaude

Tarvitset muotiksi
1 korkean kakkuvuoan

1.  Pehmitä jäätelö notkeaksi huoneenlämmössä. Sekoita sen joukkoon hieman sulanut pakastemarjaseos ja piparimurut. Kaiken ei tarvitse mennä täysin sekaisin, puolihuolimattomasti sekoitettu jäätelö toimii hyvin. Vuoraa korkea vuoka tai kulho (2,5 l) kelmulla. Lusikoi jäätelöseos astiaan ja tasoita pinta. Nosta pakastimeen vähintään 6 tunniksi.

2.  Vatkaa juuri ennen tarjoilua marenki. Vatkaa valkuaiset kuivaksi vaahdoksi. Lisää sokeria pikuhiljaa edelleen vatkaten ja nosta kulho vesihauteen päälle. Vatkaa kuohkeaksi ja kädenlämpöiseksi vaahdoksi. Tunnet sormissasi, kun sokeri on sulanut ja se ei tunnu enää kiteiseltä. Nosta kulho vesihauteesta ja jatka vatkaamista, kunnes marenki on kiiltävää ja kuohkeaa sekä jäähtynyt.

3.  Kumoa jäätelökakku tarjoiluastialle. Lusikoi marenki sen päälle niin, ettei jäätelöä näy ollenkaan. Halutessasi voit paahtaa marengin pinnan uunissa, mutta se ei ole välttämätöntä, koska marenki on jo kypsää. Nosta jäätelökakku 225 asteiseen uuniin muutamaksi minuutiksi, kunnes marenki saa hieman väriä. Tarkkaile uunia, jotta marenki ei tummu liiaksi eikö jäätelö ala sulaa.

Ruokareseptit Leena Lumissa

PS. Yksi ainoa uuden vuoden lupaus! Meri, vielä äiti tämän sinulle lumikuningattarena kantaa ja kaikki sädetikut, muistelut ja nauru...Ja kakun sisällä on kuningatarmarjat eli mustikoita ja vadelmia omasta pakastimesta.

14 kommenttia:

  1. Näyttääpä hyvältä tuo kakku! Osaisinkohan tehdä sellaisen... Ihana lupaus Merille.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, se on lumoava! Sinähän osaat leipoa, kun minä taas aina vain niitä omenapiirakoita ja tigrukakkuja:)

      'Yrittänyttä' ei laiteta eli olen joskus tosi sisukas. Toivottavasti eivät keksi tilata tätä hääkakuksi:)

      Poista
  2. Niin hyvää ja juhlavaa on tämä herkku, kiitos ohjeesta!

    Mukavaa tammikuun viimeistä ja valoisaa helmikuuta♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, ole hyvä ja kiittäen sinua monista ihanista ruokavinkeistä.

      Kiitos samoin sinulle♥

      Poista
  3. Oi mikä tammikuun aloitus!

    Kerroinkohan minä täällä sulle joulun alla että harkitsin tätä kakkua joulupöydän jälkkäriksi... No siinä kävi sitten niin, että päädyimme tiramisuun... Onneksi tein sen valmiisiin annnoskulhoihin: oli nimittäin niin makeaa ja täyttävää amarettoineen, täyssuklaineen ja sokeroituine mascarboineen, että yksi kolmen desin annoskulho riitti useammalle syöjälle... Tiramisusta nautittiinkin sitten Uuteen vuoteen saakka :D

    Mutta tämä kakku on kyllä tehtävä!

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on niin tyypillistä migreenipäivän jälkeistä aivosumua. Tammikuun aloitus= tammikuun lopetus :D

      Poista
    2. Kaisa Reetta, ei väliä, minä kirjoitin eilen 'helmikuun loppuminen'...

      Sitten olisi vielä pelastus tältä kauneimmalta eli mutakakku ja sen päälle kirsikoita ja marenkia kerroksittain. Viiime viikon Annassa muistaakseni:)

      ♥♥

      Poista
    3. PS. Migreeni häviää iän myötä tai ainakin helpottaa. Olen kärsinyt siitä liian paljon, joten tiedän tasan tarkkaan, mistä on kyse. ♥sinulle

      Poista
  4. Mmmmm... Ihanan näköinen ja varmasti herkullinen kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta, ja minusta tuntuu, että henkilö, joka tuon kantaa pöytään on vähän lumikuningatar:)

      ♥♥

      Poista
  5. Olen syönyt Baked Alaskaa mutta en ole tehnyt:) Hyvää loppuviikkoa Leena:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, varmana herkullista! Kiitos samoin sinulle Jael!

      ♥♥

      Poista