sunnuntai 18. elokuuta 2019

Carin Gerhardsen: Musta jää


Ehkä Jeanette kaipasi vain vahvistusta. Varmuuden siitä, että hän oli yhä rakastamisen ja rakastelemisen arvoinen. Nyt hän oli saanut sen, ja ehkä se riitti. Tämä mies oli antanut hänelle niin paljon energiaa ja elämäniloa, että hänen väsähtänyt olemuksensa oli herännyt uuteen eloon. Mutta se ei välttämättä tarkoittanut sitä, että hän luopuisi kodistaan ja turvatusta toimeentulostaan ja kääntäisi selkänsä aviomiehelleen, jota hän oli vannonut rakastaa. Tässä oli uutuudenviehätystä. Jeanette tiesi sen hyvin. Vielä oli mahdollista palata kotiin ja olla taas hyvä vaimo.

Carin Gerhardsenin trilleri Musta jää (Det som göms i snö, Minerva Crime 2019, suomennos Maija Ylönen) kertoo, miten pitkälle voi ulottaa juurensa kolmen toisilleen tuntemattoman ryhmän kohtaaminen pimeässä ja vaarallisen mutkan kohdalla, mustan jään hetkellä, jyrkänteen reunalla alla vain vanhan kalkkikivilouhoksen rotko. Jeanetten aviorikos kasvaa äärettömiin mittasuhteisiin, vaikka ei sillä nimikkeellä. Hänen elämänsä musta jää muuttaa täysin. Yhdessä autossa istuu Sandra, hyvin vastentahtoinen nuori kyytiläinen, joka haluaa vain autosta pian pois. Riittää kun kolmannen auton vauhti on liikaa keliolosuhteisiin ja alkaa draama, joka koskettaa heitä kaikkia mitä rankimmalla tavalla. Hetket rotkossa muuttivat heitä kaikkia kuin myös heidän läheisiään tavalla, josta ei ollut paluuta entiseen.

Koska en ole ennen lukenut Carin Gerhardsenin kirjoja, valotan teillekin, että häneltä on aiemmin ilmestynyt kahdeksanosainen Hammarby-dekkarisarja, joka on käännetty 25 kielelle ja se on myynyt yli 3 miljoonaa kappaletta. Musta jää puolestaan oli Ruotsin dekkariakatemian palkintoehdokas vuoden 2018 parhaaksi ruotsalaiseksi rikosromaaniksi.  Trilleri sai parhaimman jännitysäänikirjan palkinnon Ruotsissa 2018.

Tarina kulkee onnettomuuden osallisten kertomana aina vuoteen 2018 saakka. Selvät ja erittäin kiinnostavat luvut. Lukija ei voi tietää todellista syyllistä ja hänen motiivejaan. Kuka kertojista on pahis? Musta jää on psykologisten dekkarien aatelia ja juhlii ihmismielen moninaisuutta sen kaikilta kanteilta hyvästä pahaan. Kuka voi vastustaa pohjaimua, jos luvassa on huomattava palkinto ja bonuksena vapaus?

Musta jää alkaa vuoden 2014 tammikuulta ja luonnollisesti järkyttävä rotkon tragedia päätyy sanomalehtiin. Melkein kaikki on kuitenkin vain arvailua paitsi, että joku on hukassa joko elossa tai menehtyneenä ja yksi varma uhri löytyy. Moni osallinen tietää paljon, mutta musta jää pyörittää heitäkin kohtalon kietoradalla armoa suomatta. Jeanetten kohtalo näkyy kaikille kaupunkilaisille, mutta muut yrittävät liikkua varjoissa salaten, kiristäen ja uhaten. Myös isosti peläten, sillä kaikilla onnettomuuteen osallisilla oli elämissään jotain erikoista...Liikaa menetettävää!

Minulle kirjan henkilöistä kiinnostavimmaksi muodostuu nuori Sandra, joka epäonnekseen oli mennyt huonon kelin takia täysin väärään kyytiin. Sandra vaikuttaa kesyltä, hitaalta, mitättömältäkin, mutta kun tosi on kyseessä hänestä sukeutuu esiin kuin aivan vastakkainen mielenrakenne. Sandra tekee kotoa käsin puhelinpalvelua, jonne voi soittaa anonyymisti kuka vain epätoivoinen, yksinäinen, eksynyt...Hän on siinä hyvä! Nyt hänellä on tärkeä syy ja riittävästi tietoa ja rohkeutta soittaa eräs itselleen tärkeä puhelu:

Hän tiesi selviytyvänsä paremmin puhelinkeskutelusta kuin kohtaamisesta kasvokkain. Hänen epävarmuutensa katosi, kun hänen ei tarvinnut paljastaa epäviehättävää ulkomuotoaan. Hän hengitti pari kertaa syvään ja valitsi sitten Hallinin perheen kotinumeron...

Itsensä hyvin suojannut Sandra ei tajua miten kovilla korteilla vastapuoli on valmis pelaamaan välttyäkseen hänen vaateiltaan.

Toisten vanhempien tapaan Sandra ei kiinnittänyt lasten kukkakimppuihin sen suurempaa huomiota...Vasta kun he alkoivat valmistella lähtöä joitakin minuutteja myöhemmin ja pakkasivat retkikorejaan, Sandra oikeasti näki Erikin kukkakimpun. Hän huomasi, että ohdakkeiden, sikurien ja pitkäjuuristen voikukkien seassa piilotteli valkoinen lilja ja musta kalla.

*****

2 kommenttia:

 1. Mulla on ollut dekkarit nyt jäädytettyinä, kun olen niin hidas lukemaan ja lista on pitkä. Mutta kyllä tämä kirja pitää listalle lisätä. Kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Birgitta, minäkin luen nykyään aika hitaasti. Sitä pitää lukea, mitä mieli halajaa. Ole hyvä!

   ♥♥

   Poista