sunnuntai 22. syyskuuta 2019

Linda Palm&Jessica Lindholm: Alli siivoaa


Olen useammankin kerran saanut vastata kysymykseen 'mitä luettavaa voi tarjota 1-5 vuotiaalle lapselle?' Ei ihan helppo vastata. Nyt kuitenkin Minervalta on ilmestynyt Linda Palmin tekstittämä ja Jessica Lindholmin kuvittama sekä graafisesta ulkoasusta vastaava Alli siivoaa (Svea städar, suomennos Birgitta Huttunen). Alli -kirjat ovat Ruotsissa yksi suosituimmista pienille lapsille kohdennetuista kirjasarjoista ja se on käytössä myös esiopetuksessa.


Alli-kirjojen lauseet ovat yksinkertaisia ja tapahtumat, tunteet ja esineet pienille lapsille helposti tunnistettavia. Tärkeät asiat nostetaan esiin väreillä. Miten vaikka äiti tässä kuvassa siivoaa.

Linda Palm: 

On haastavaa kirjoittaa yksinkertaisesti. Kaikki sanottava tulee tiivistää yhteen tai kahteen lauseeseen. Alli-kirjoissa jokainen sana on valittu huolellisesti.

Linda Palm on kirjoittanut useita lastenkirjoja ja oppimateriaaleja. Palm on esikoulunopettaja ja inspiroiva motivaatioluennoitsija.


Jessica Lindholm:

Vaikeinta on ilmaista tunnetta kasvonilmeillä tai kehon kielellä. Se on myös piirtämisessä hauskinta. Alli-kirjojen parissa kohtaan tämän haasteen joka kerta.
Jessica Lindholm on kuvittanut lukuisia lastenkirjoja. Hän tekee kuvituksia myös oppimateriaaleihin, lehtiin ja joulukortteihin.

Aivan pienetkin lapset voivat "lukea" kirjaa osoittelemalla kuvia ja kertomalla mitä tarinassa tapahtuu. Kertomuksen lopussa koko kirjan kuvat toistuvat kuvasarjana, jolloin voitte kertoa tarinan omin sanoin yhdessä lapsen kanssa.


Alli auttaa äitiä siivouksessa - omalla tavallaan.

Tälle on kysyntää! Itsellä on jo tiedossa kenelle kirja menee: tänä keväänä syntynyt lapsi varmaan jo katselee jouluna Allin touhuja kiinnostuneena. Keväällä niistä riittää puhuttavaa ja ehkä myös mallitouhuilua.

*****

Lastenkirjat Leena Lumissa

7 kommenttia:

 1. Pitääköhän pistää j-pukille toivomus menemään...vaikka Eljalle sen tarkoitankin...meinaan, että, kun Alli siivoaa...no voi tätä kirjoitusta....ymmärrät varmaan..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, ehdottomasti! Juu, ymmärrän:) Nyt on aika. Otin jo kutomuksenkin esille...

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Mai, eikö vain! Tässä on jotain aikuisillekin, sillä katsoin tavallista tarkemmin kuvia, huomasin tapetin ja äidin hiukset etc. sellaista mitä ei niin ole lastenkirjoissa ennen huomannut.Esikoiselle luin aikanaan Jason -sarjan kirjoja, ja niissä myös oli visuaalisuudessa jotain muistiin jäävää. Aino-kirjoista taas muistan hyvin tarinat.

   Poista
  2. PS. Mutta siis pointti siinä, että nämä ovat oikeasti varsin pienillekin jo tarkoitettuja.

   Poista
 3. Kiitos vinkistä Leena, pitääkin laittaa tämä muistiin tyttöjä varten:)

  VastaaPoista