perjantai 27. tammikuuta 2023

Vainojen uhrien muistopäivänä huomaamme, että...


Vainojen uhrien muistopäivänä huomaamme, että ihminen ei ole muuttunut. Hän ei ole oppinut menneisyydestään. Kuvassa osa kansanmurhaa Varsovan ghetossa. Ja nyt tapahtuu kansanmurha Ukrainassa. Vainot kulkevat käsi kädessä sodan kanssa. Ihmisessä on viha, jota hän ei saa pois itsestään. Joskus tuntuu, että panokset vain kovenevat. Ne kovenevat...


Vainojen kirjat Leena Lumissa


Sotien kirjat Leena Lumissa

Se onko kirja fiktiota vai faktaa, on näissäkin kirjoissa kuin se kuuluisa hiekkaan piirretty viiva, jonka jo seuraava aalto pyyhkii pois. Mukana on tietokirjoja sekä kirjoja, jotka ovat fiktiota, mutta: Kun lukee ns. fiktiivisen kirjan loppuun, voi kohdata yllätyksen. Näin oli mm. Tulkin kohdalla, sillä lopussa esitellään, miten tarkasti aina oikeudenkäynnin sanoja myöten kirja oli tehty. Tarkistan myös itse usein, onko kirja ihan kuvitelmaa  vai todellisen sodan kulissia. Sade lankeaa ei voisi jäädä minulta pois, vaikka olisi sinänsä fiktiota. Sain sätkyn Darfurin sodan akana kun eräs akateeminen ystäväni kysyi: Mikä ihmeen Darfurin sota? Juu, kyllä se sota ihan totta oli ja varmaan siellä rämmittiin myös iilimatokosteikoissa, kärsittiin siitä sun tästä, kuoltiin ja myös voitiin rakastaa. Kaikkien sotien yhteinen nimittäjä on julmuus, joten otetaan nöyrästi vastaan ja toivotaan rauhaa kaikille maailman kansoille niin ilmassa, vesillä kuin vuoristoissa ja etenkin sydämissä!


"Those who cannot remember the past are condemned to repeat it."

"Wer sich an die Vergangenheit nicht erinnern kann, ist dazu verdamnt sie zuwiederholen."

"Ne jotka eivät muista menneisyyttä, ovat tuomittuja toistamaan sitä."

- George Santyana -

Rauhan puolesta
Leena Lumi

2 kommenttia:

  1. Vainot, kansanmurhat ja sodat ovat järkyttäviä asioita. Ja miten paljon niitä on ollut ja on juuri nytkin eri puolilla maailmaa. On ikävää, ettei ihminen opi menneisyydestä, vaan aina uudestaan annetaan vihalle valta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjarikas elämäni, Ukrainassahan on menossa kansanmurha. Kun Stalin aikanaan liitti Ukrainan Neuvostoliittoon, tarkoitus oli rahdata ukrainalaisista suurin osa Siperiaan kuolemaan ja korvata heidät neuvostoliittolaisilla. Kirjassa Kolmen rintaman mies, on kohtaus, jossa suomalaisjääkäri koulutettavat ovat Ukrainassa kovassa pakkasessa ja jäätävän tuulen armoilla. Ukrainalaiset kun ymmärtävät, että kyseessä suomalaiset, uskaltavat kertoa, miten paljon he vihaavat neuvostoliittolaisia ja haluavat olla osa länttä. Pessimistinä en usko ihmisen muuttuvan yhtään!

      Poista