tiistai 2. toukokuuta 2023

Maaret Kallio, Susanna Ruuhilahti, Julia Savtchenko: Murkens Pullopostia mereltä


Luettuani kirjan Murkens ja hirmuinen myrsky, aloin jo odottaa jatkoa. Nyt se on tässä pöydälläni. Murkensit ovat noin viisivuotiaiden tietokirjoja, joita pääsee lukemaan aikaisemminkin aikuisten seurassa. Jokaisessa Murkensissa on oma aiheensa. Tässä uusimmassa käsitellään turvallisuutta ja luottamusta, kaveritaitoja sekä edellä mainittuja asioita mukaansa tempaavan tarinan keinoin.

Maaret Kallion, Susanna Ruuhilahden ja Julia Savtchenkon tietokirja Murkens Pullopostia mereltä (WSOY 2023) käsittelee lasten vuorovaikutustunteita ja opettaa luottamaan oikeisiin ystäviin. Tätä kirjoittaa Nana, joka huomenna laittaa uusimman Murkensin matkalaukkuun ihan viemisinä lapsenlapselleen Casper Julianille. Hänen vanhempansa ovat innokkaita tarinoiden lukijoita ja Casper aina iloinen ei suutu muuta kuin, jos kirja otetaan häneltä pois.


Murkens viettää aurinkoista päivää merenrannalla ja on suorastaan nukahtanut hyvään oloonsa.


Nekku on löytänyt vedestä jotain kiehtovaa ja alkaa haukkua: "Pullopostia, HAU HAU! Pullopostia, HAUDI HAU! Murkens herää ja kieltää Nekkua haukkumasta ettei joku muu vain saa meren tuomaa aarretta. Sitä ei niin vai saadakaan, vaan Näkkinen tulee avuksi. Kun pulloposti paljastaa salaisuutensa kukaan kolmikosta ei osaa tulkita outoja koukeroita, joten heidän on lähdettävä ryhmänsä neljännen jäsenen luo.


Kolmikko lähtee kohti neljättä jäsentään, Hentolaa, joka on puutarhaansa hoitamassa.


"Miten ihana yllätys!" Hentola huudahtaa ja ottaa muutaman kevyen tanssiaskeleen. "Menen heti laittamaan meille seljankukkalimonadia ja kermavaahtoa metsämansikoilla."

"Ensin työ, sitten huvi", Murkens komentaa.

Hentola alkaa tulkita tekstiä lennellen sen mukaisesti. Tuntosarvillaan Hentola hivelee kuvioita hellästi. Hentola alkaa lukea kirjettä, johon sisältyy salaisuus, joka pitää selvittää.

Ihan kirjan alussa on esitelty tarinan hahmot ja lopussa on timanttikolmikko, eikun nelikko, sillä kirjan graafinen suunnittelu on Kaisu Sandbergin.


Kirjan lopussa esitellään  Hentolan oma turvapaikka ja käsitellään aihetta turvapaikka. Hentolan turvapaikka on lämmin, vaaleanpunainen vaahtokylpy ja kirjassa hän kuvailee miltä turvapaikassa tuntuu. Sitten lapsi saa kertoa oman turvapaikkansa ja miltä se tuoksuu? tai liittyyykö siihen makuja?millaisia ääniä siellä kuuluu?

Koska tästä tulee sarja, suosittelen tutustumaan tähän tiettävästi ensimmäiseen Murkens -sarjan kirjaan. Kaikki kirjat tulevat olemaan satutietokirjoja tunne- ja vuorovaikutussuhteista. Kaverit pohtivat: Uskaltavatko he kulkea läpi pimeän metsän? Miten rauhoittaa oma mieli ja kannustaa vielä kaveriakin? Kaikkien näiden kirjojen pohjavire on tunne turvallisuudesta ja luottamuksesta. 

Tässä Murkens -sarjan ensimmäinen osa. Kolmannen kantta ei vielä näy, mutta sen nimi on Murkens Luminen majakka. Kirja käsittelee riitaa ja kiukkua.

*****

Lastenkirjat Leena Lumissa

4 kommenttia:

 1. Miten ihana kuvitus!!! Ja takuulla tarinatkin ovat! Mikä upea asia, että lapsi haluaa kirjan ja että luetaan, uudestaan ja uudestaan. Meillä aikoinaan nelivuotiaalle luettiin ja muutaman kuukauden ikäinen hihkui välissä ja takoi pienellä kädellään kirjaa. Joistain kirjoista jouduin ostamaan uusia versioita, kun vanhat oli kaluttu loppuun, kirjaimellisesti.
  Ihania lukutuokioita teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kikka L., ehdkottomasti. Kirjassa paremmat, kun kuvasimme itse. Minulle nyös luettiin, mutta koska eivät ehtineet tarpeeksi, ei edes kotihengettäremme Elli, minä aloin lukea nelivuotiaana, mutta kuukautta en muista, ennen kuitenkin kuin täytin viisi.Tuo 'kaluttu loppuun kirjaimellisesti' alkoi naurattaa. Kiitos♥♥

   Poista
 2. Tämä on todella symppis sarja. Ihana kuvitus.

  VastaaPoista