torstai 25. toukokuuta 2023

Päärynäpuu heräsi eloon vasta kuusen suojassa

 Meni muutamia vuosia ennen kuin pääsimme päärynäpuun kanssa tähän tilanteeseen. Ensin istutin keskipihan aurinkoiseen paikkaan, jossa pilvikirsikalla oli ollut oma suurenmoinen ja sittemmin traaginen kohtalonsa. Ei pärjännyt. Sitten siirsimme green housen viereen kuin vähän suojaan, mutta kuitenkin aurinkoon. Siinä se kituutti. Tunsin kastelevani tulevaa tuhoa, kun päätimme kuitenkin yrittää näin kiinni kuusessa. Meni muutama vuosi ja nyt puu kukkii ensimmäisen kerran. Vasta tämä ensimmäinen kukkaterttu, mutta ihme sinänsä.


En ole varma enää puun nimestä, mutta se oli se innokas päärynäpuuvuosi, joten uskon puun olevan Pepi. Vieressä kasvavat kirsikka-, omena- ja luumupuut. Casper Julianille on istutettu oma valkeakuulas. Varhain kypsyvä ja lasten ja aikuistenkin makuun herkullinen.

Sitten aloin miettiä ilmansuuntia ja tuulia. Tässä kohden päärynäpuu saa suojaa ainakin Pohjoisen kylmiltä viimoilta ja saattoihan kaivata kaveriakin. Nyt on jännittävää nähdä, saammeko satoa ja miltä maistuu. Vietin nuorena monia kesän viikkoja Säkylässä isän sukulaisten luona Pyhäjärven rannalla. Perheen lasten kanssa viritimme teltan päärynäpuiden lomaan. Ja selvästi kyseessä varhain kypsyvä laji, koska ehdin minäkin nauttia mehukkaista, makeista päärynöistä ennen Luvialle paluuta ja koulun alkua. Kävimme visiitillä muutama vuosi sitten, mutta niitä puita emme enää nähneet.


Tällainenkin aurinkosuoja kuusesta illan myötä sukeutuu. Nuputkin alkavat nukahdella...


Anna Gullichsenin Satu ja päärynäpuun Pyrre kertoo sadunoloisen tarinan päärynäpuusta. Kuvitus Cara-Maria Knuutinen (Tammi 2008, suomentanut Tittamari Marttinen). Saatu lahjaksi Katjalta.

Olemme vyöhykettä IV, mutta näillä saarilla III. Siinä kitui aikansa. Sitten minun hermoni pettivät ja sanoin Reimalle, että 'pilko risukompostiin'. No eihän mieheni niin tietenkään tehnyt. vaan halusi kokeilla jotain uutta. Hän istutti puun rangan hedelmäpuutarhaa rajaavan ison kuusen oksistoja liki. Tunsin kastelevani tulevaa tuhoa. kun päätimme kuitenkin yrittää. Meni muutama vuosi ja nyt puu kukkii ensimmäisen kerran. Vasta tämä ensimmäinen kukkaterttu, mutta lienee tulossa lisää.

Leena Lumi

Leena Lumin puutarhassa

Puutarhakirjat Leena Lumissa

2 kommenttia:

  1. Hienoa, että päärynäpuu löysi vihdoin hyvän paikan itselleen. Noin kauniit kukat lupailevat mukavasti satoa tälle vuodelle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta, kuusi on suuri, mutta Reima lohdutti, että siitä voidaan ottaa oksa tai kaksi pois, jos tulee liian ahdasta. Kukkia ei ole paljon, mutta nyt ollaan tyytyväisiä vähäänkin:) ♥♥

      Poista