tiistai 21. toukokuuta 2024

Tänään puutarhan riemut ja murheet


Jos jostain varhaiskesän hetkestä pidän, se on siniset scillan peittämät alueet. Niitä tunkee myös kivikkopenkkien kivien väleistä ja saakin tulla
.

Valkoista scillaa on istutettu ja sekin leviää, mutta ei yhtä reippaasti kuin sininen. Nyt kun scillat alkavat olla jostain jo ohi, tulevat tilalle

lemmikit ja lemmikit


Lemmikkien sinessä on jotain ainutlaatuista. 


Puutarha sinistä lisäävät myös alppikärhöt, joista osa on jo auki.


Niitä on niin paljon, että olemme löytäneet jopa vaeltajan, joka on itse valinnut puunsa. Niittykukissa, joiden annan valloittaa isoja osia tylsän nurmikon sijasta, löytyy myös sinisiä kellokukkia. 

Suurin odotus on atsaleoissa ja hyvältä näyttää eli paljon nuppuja tulossa ja nyt emme ole poissa, kun ne kukkivat. 


Ison kalliomme reunaa koristavat nyt valkovuokot ja niiden jälkeen samaan paikkaan tulevat valkoiset maitohorsmat Sissinghurstin tyyliin ja ylempänä reunuksena ovat kuunliljat,, joiden muistaisin olevan Golden  Tiaraa.


Syyshortensia Wim's Red oli viime suven kuvatuin. Niitä on nyt myös pohjoisrinteessä. Tämä pensas on kukiltaan ensin valkoinen, sitten vaaleanpunainen ja lopulta ihan pakkasiin asti tummanpunainen. Tässäpä luettelen nyt talven tappiot, jotka on saatu tietää johtuneen liian kovista ja pitkistä pakkasjaksoista. Menehtyivät yksi helmiorapihlaja, monta nuorta tuijaa ja erilaisia havukasveja, joiden nimeäkään en muista, nyt ollaan vasta alussa, joten pian nähdään mitä muuta on mennyt. Uutta on istutettu: korvattu muutama tuija, valkoisia ja punaisia gladioluksia, vuosien jälkeen alapihalle kehäkukkaa ja kehikkoa pitkin kiipeävää krassia sekä kaadetun männyn kannolle pensaskrassia ja tuurenpihlajaa lisää. Ehkä vielä härmesalviaa...Terassihortensioita isoissa ruukuissa ja pienemmissä verenpisaraa.


Kaikista istutuksista  löytyy kuvia ja juttua 


PS. Kaikki hedelmäpuut ovat selvinneet kovasta talvesta. Uusi valkea kuulas Casperille, nuori keltakaneli, kahta eri sorttia luumupuita ja jopa päärynäpuu. Ja nuori rautatieomenapuu.

puutarhaterveisin 
Leena Lumi


Helmiorapihlajan kukintaa odotellessa...

4 kommenttia:

 1. Lemmikit on niin kauniita❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allu, niiden uniikki sininen, kukan muoto ja viesti: vergiss-mein-nicht♥♥

   Poista
 2. Kevät on ihanaa aikaa. Turussa on ollut niin kuuma, että kaikki kukkivat nopeasti ja yhtä aikaa. Pionitkin alkavat kukkimaan yhdessä alppiruusun kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, minä olen syyskesän fanittaja. Nyt kaikki menee nopeasti ja on paljon, mitä ei ole muistanutkaan. Nauttimisiin♥♥

   Poista