perjantai 13. toukokuuta 2016
Suomen Tahitin ilot ja kirot!
Pakko myöntää, että puutarha vie nyt kirjoja lujemmin. Päivät ovat kuin silmänräpäys vain ja siinä tulee helposti puutarhavauhtisokeutta, jossa ei näe kaikkea. Eilen oli varsin fyysinen päivä ja illasta sitten kävelin ja katselin aikaansaannoksiani. Naapurini liittyi seuraan ja kysyi: "Leena, missä sinun narsissisi ovat?" Sillä salaman hetkellä tajusin, että tammikuun kolme lumetonta viikkoa -30 asteen pakkasessa olivat vieneet satoja narsisseja, uskomattomat särkyneet sydämet sekä 30 vuoden aikana istutetut muscarit. Eipä mitä, sama oli tapahtunut naapurillani eli vertaiskärsimystä.
Alvar Aalto vietti kesänsä tällä saarella huvilallaan ja hän kutsui tätä Suomen Tahitiksi. Sitä tämä onkin, sillä missään en ole kokenut yhtä kuumia kesiä, mutta en myöskään yhtä kovia talvia. Ensimmäinen kolme viikkoa -30 astetta oli tammikuussa 1987 ja toinen tänä vuonna. Tuosta alaspäin mikä vain on mahdollista, mutta siinä on ollut kivaa se, että on ollut runsaasti lunta. Siksi me tänne jäimmekin: Kunnon talvien takia, mutta liika on liikaa, pakkasessa.
Joku outo valtasi minut eilen ja sydämeni jätti lyöntejä väliin eli kai koin syvää turhautumista. Katsoin sitten illalla vielä televisiosta yhtä rankkaaa dokumenttia ja asiat saivat oikeat mittasuhteet. Kukkiahan voi istuttaa aina uusia ja toisaalta, jos ei puutarha opeta nöyryyttä ja valmiutta odottamattomaan, niin mikä sitten.
Aamulla Robertsin suklaakahvin jälkeen näin taas auringon ja soitin heti luottopuutarhurilleni Viherlandiaan. Siellä oli kukkivaa särkynyttä sydäntä 'Alba'
ja ne ovat jo maassa. Lisäksi päätin lisätä valkoista, hurmaavasti tuoksuvaa revontuliatsaleaa
Northern Hi-Lights. Viime ja edellisvuonna istuttamani avaavat nuppunsa ihan hetkellä millä hyvänsä, että pääsen jatkamaan juttua Toukokuun kukkia
Revontuliatsalea Mandarin Lights on vielä niin tiukalla nupulla, että en uskalla hänestä sanoa vielä mitään. Atsaleat ovat nyt vieneet sydämeni ja pidän niissä kaikesta. Haluan lisätä kerroksellisuutta puutarhaamme ja nämä kaunottaret ovat siihen mitä sopivimmat.
Mitä menetyksistä kun uudet puutarhapäivät odottavat!
terveisin Leena Lumin puutarhasta
keskiviikko 11. toukokuuta 2016
Toukokuun kukkia
Toukokuun riemastuttavassa vauhdissa kävin äsken nappaamassa muutaman kuvan. Scilloja on nyt ziljoona, mutta niin lujaa olin mennyt, että jotain oli jäänyt huomaamatta...
Valkoista scillaa japanilaisessa rinteessä ja tällaista en ole ikipäivinä ostanut. Monenlaista on kokeiltu vaaleanpunaistakin scillaa, mutta tämä on sitten albino tai muu kiva yllätys.
Tässä on jotain koskettavaa...
Huhtikuun kukissa oli viime vuoden onnenpensas kuin odotuksena, mutta nyt ne kukkivat. Onnenpensaita on lisätty, joten tätä ihanuutta on jatkossa runsaammin. Mikä matka piti kulkea, että meistä tuli kaverit!
Esikot suorastaan kilpailevat scillojen kanssa lukumäärässä. Pidän keväällä sinisen ja keltaisen liitosta ja...
vaahteroiden kultaisista kukista!
Nyt on luvattu hallaa, mutta on vasta 11.5., joten tänne tullenee lisää toukokuun kukkijoita. Nostin pelakuuruukut yöksi sisälle.
terveisin Leena Lumin puutarhasta
Suomen Tahitin ilot ja kirot -jutussa kerron talven menetykset ja tämä toukokuun kukkasarja jatkuu...
Nyt toukokuun 21. pnä kukkii luumupuu. Meillä on luumupuita kaksi. Tämä myöhäinen siniluumu sekä varhaisempi Kuntalan punaluumu, 'Prunus domestica'.
Lemmikit ovat sydämenvaltaajia ja
jälleen kerran ne viehättävästi somistavat etupihaamme tylsän nurmikon sijasta.
Nyt toukokuun 23. päivänä alkoivat aueta myös kärhöt
Alppikärhö on kiitollinen kukkija ja on yllättänyt alkamalla levitä paikkoihin, joihin sitä ei ole istuetettu. Ei yhtään haittaa, sillä kärhöt vain lisäävät villin pihan tunnelmaa ja tuovat salaperäisyyttä ja viidakkomaista eksotiikkaa.
Yllätyksellisyyttä!
Omenapuun kukat ovat vielä värisyttävän herkässä nuppuvaiheessaan, mutta tulevasta viikosta on luvattu lämmintä, joten...
Joten tänään 24.5. tässä melkein jo auki ja
tässä yksi jo antaa kaikkensa, kun muut vielä kainostelevat sulosiessa nuppuisuudessaan.
Oi ihana toukokuu!
31.5.2016 Moskovan kaunotar
Oi kiitos ihana toukokuu♥
tiistai 10. toukokuuta 2016
Helena Lylyharju&Kari Martiala: Parasta kalasta. Klassikkoruokia Suomesta
Länsirannikolta kotoisin olevana en tiedä mitään yhtä hyvää kuin kala. Lapsuus- ja nuoruusmuistotkin liittyvät kalaan. Säkylän Pyhäjärven muikut suoraan savustuspöntöstä nautittuina, Luvialla sitten isän kanssa noutamassa kauppaan kalaa Laitakarista. Troolipaatit saapuivat ja kalastajat nostivat laatikottain silakoita laiturille. Sitten näin kalan, jota en ollut ennen nähnyt: kampelan! Meni monta vuotta noista päivistä kunnes söin Marstrandin saarella halstrattua kampelaa ja tilasin toisen! Ennen Marstrandia opin edesmenneen anopin keittiössä valmistamaan silakkamarinadeja, syömään graavia merisiikaa ja -lohta sekä oikein odottamaan madesoppakautta. Satakunnassa sanottiin, että likka ei pääse avioon ellei osaa valmistaa sadalla sortilla silakkaa. Voisin syödä kalaa aina ja meillä joulupöytäkin on enemmän kala- ja mätipöytä kuin mitään muuta. Kala on parasta!
Helena Lylyharjun&Kari Martialan uusin ruokakirja Parasta kalasta. Klassikkoruokia Suomesta (Karisto 2016) vie meidät makumatkalle kautta Suomen nauttimaan eri alueiden kalaherkuista. Kirjan kuvat ovat ruokatoimittaja, valokuvaaja Kari Martialan ja reseptit keittiömestari Helena Lylyharjun. Piirroskuvat ovat Heidi Martialan. Kirja on kauniskantinen, kivan kokoinen käsitellä ja kuvat Karilla vain paranevat. Helena on helposti ymmärrettävä, joten ohjeissa ei ole mitään estettä jokaisen niitä yrittää. Nyt ollaan siis klassikoiden äärellä Etelä-Suomen apajilta Itämeren antimiin. Pohjoisen jalokalat ja Järvi-Suomen klassikkoreseptit tarjotaan siinä missä Länsirannikon herkutkin. Saamme nauttia yli kuudestakymmenestä kalaherkusta. Kirjan lopussa Helena vielä kertoo, mitkä reseptit sopivat eri tilaisuuksiin. Mukana on siis kaikkea suurista pidoista helppoon arkiruokaan ja kiva kun joulukin on mukana.
Lohi-kappelileipä edustaa kirjan pikaruokapuolta, kun taas
kuha Walevska klassikoiden klassikkoa, jota Helena suosittelee pitoihin. Molemmat ovat kalamatkan Etelä-Suomen apajilta kuten mm. jokirapusuupalat, boullabaisse kotimaisesta kalasta, kermassa haudutettu kuha ja vaikka paahdettu kuha&tattiperunapaistoskin. Samalta seudulta valmistamme helppoa arkiruokaa eli graavilohivuokaa:
4 annosta
500 g graavilohta
250 g kypsiä perunoita
250 g erilaisia kypsiä tai pakastettuja kasviksia
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
0,5 dl hienonnettua tilliä
Voitele uunivuoka ruokaöljyllä.
Sulata kasvikset, jos ne ovat jäässä.
Viipaloi perunat ja kasvikset uunivuokaan ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
Levitä graavilohiviipaleet perunoiden ja kasvisten päälle ja ripottele hienonnettu tilli lohen päälle.
Peitä foliolla ja kypsennä 170-asteisessa uunissa puoli tuntia.
Graavilohivuoka on helppo ja nopea ruoka ja oivallinen myös säästäväiselle ruoantekijälle.
Jos vuoan peittää leivinpaperi- tai kokkausarkilla, sen peseminen helpottuu.
Haukiburger&puikulalohkot näyttää ihan herkulliselta sekä terveelliseltä pikaruoalta. Nyt olemme siis pohjoisessa, jossa nautimme lohikeittoa, loimulohta, paahdettua Inarinjärven siikaa ja kampasimpukoita, paistettua taimenta&rapurisottoa ja vaikka voissa paistettua rautua&muhennettua selleriä ja rapukastiketta. Rautu eli nieriä on tosi hyvä kala ja olen kuullut, että sitä tarjotaan hienoissakin ravintoloissa perunamuussin kera, mutta nyt kokeilemme uutta eli sellerimhennos ja rapukastike nieriän kyytipoikana.
Länsirannikolla kuvaamme suosikkiravintolassani Reposaaren Merimestassa ja eteemme tulee graavilohitartar, joka valmistetaan tietenkin saaristolaisleipiin. Tämä on vähän sama kuin meidän joulupöytämme alkupala
Täällä missä juuri lauantaina söin kalaa monella sortilla nautimme nyt paahdettua siikaa&tyrni-voikastiketta.
4 annosta
800 g suomustettuja siikafileitä
50 g voita
1 tl suolaa
Tyrni-voikastike:
3 dl vispikermaa
6 rkl tyrnimehua
1,5 rkl hunajaa
100 g voita kuutioina
0,5 tl suolaa
Poista siioista ruodot. Tee siian nahkapuolelle ohuita viiltoja.
Laita uunipellille voita ja suolaa. Lado siiat uunipellille nahkapuoli ylöspäin.
Sivele siikojen pintaan voita.
Paahda fileitä uunin grillivastuksen alla noin 5 minuuttia.
Kiehauta kerma kastiketta varten. Lisää tyrnimehu ja hunaja, kiehauta.
Vatkaa joukkoon voikuutiot. mausta suoalla. Älä keitä kastiketta enää voin lisäämisen jälkeen.
Eikä me oltaisi länsirannikolla ellei saataisi myös graavisiikarullia, kylmäsavulohirullia, etikkasilakkarullia, lohipiirakkaa, madekeittoa ja silakkapihvejä&Dijon-kermaa.
Itämeren iloja kun reissaa laivalla suoraan Saksaan, ovat erinomaisen kalaisat noutopöydät laivoilla. Mätiä, sipulia ja smetanaa on ollut aina ja voi siellä saada etikkamuikkujakin, kuorrutettuja ahvenfileitä, mätihyytelöä, paistettua pikkusiikaa tai lohiterriiniä, jota nyt maistelemme:
4 annosta
250 g lohta (voit korvasta lohen jollain muulla kalalla tai osan siitä vaikka katkaravuilla)
30 g kananmunan valkuaista
9 g suolaa
250 g ruokakermaa
Yhden sitruunan raastettu kuori
Ripaus valkopippuria
Laita kuutioitu kala monitoimikoneeseen, hienonna se ja sekoita muut aineet nopeasti joukkoon.
Vuoraa vuoka kelmulla ja laita massa niin, että massan sisälämpötila on 60 astetta.
Voit valmistaa terriinin myös vesihauteessa. Laita 150-asteiseen uuniin vuoka, jossa on vettä ja lohiterriinivuoka siihen.
Kypsennä noin tunnin verran.
Tarkkaile, ettei terriinin pinta paistu liikaa.
Jos haluat tehdä rullia kelmuun, anna massan levätä hetki jääkaapissa.
Voit paistaa massasta myös pannulla kalapihvejä tai -pullia.
Järvi-Suomessa tämä terriini olisikin sitten muikkuterriini, jonka resepti myös on kirjassa. Kuka ikinä käy vaikka Savonlinnan Oopperajuhlilla, suosittelen nauttimaan unohtumattomia Puruveden muikkuja konstailematta ja sormin. Sellaista me pruuukataan tehdä, kun vain Savonlinnassa olemme. Ja voihan sinne lähteä ihan vain mukkujenkin takia ellei ooppera sytytä. Kesä-Savonlinna on osa Suomen suven parhautta, kuten kaikki nämä Helenan ja Karin kalareseptitkin!
*****
Ruokakirjat Leena Lumissa
maanantai 9. toukokuuta 2016
Fiestaa Luvialla ja Reposaaressa
Niin mahrotont menoo on ollu Helatorstaista alkaen, että saavuimme eilen illalla kotiin ihan pyörryksissä. Kerron kaiken, mutta kuvia ei ole joka tapahtumasta, sillä tilanteet veivät. Kannattaa sitten huomata, että äiti on niin korkeassa iässä, että ensi vuonna tulee isot synttärit ja hän jaksoi silti hyvin mukana. Jätän nyt väliin mitä vävypoika eli R. anopille byggasi ja ollaan nyt vaan fiestassa. Lähdimme siis Helatorstaina, joka oli minun synttärini ja koska pojallani on tänään syntymäpäivä, vietimme ensin yhteissynttärit Tampereella, hänen förskottina ja omani ajassa. Kun saavuimme iltapäivällä äidille, meitä odotti kahvi/teepöytä, jossa
luvialaisen pitopalveluyrittäjän Sirkun gluteeniton täytekakku ja hänen valmistamansa voileipäkakku.
Tässä pöydässä meitä oli neljä, sillä myös sisareni mies Pekka liittyi juhlimaan vanhenemistani. En ole yhtään voileipäkakun perään, mutta nyt kakussa oli taikaa ja maistui!
Täytekakku oli niin herkullinen, että kävin sitä ottamassa jopa iltapalaksi salaa, kun R. keskittyi anoppinsa kanssa jääkiekkoon.
Äiti oli tilannut itselleen tällaisen kuntopyörän ja tätä suosittelen, sillä toisin kuin tavallisessa kuntopyörässä, tässä ei ristiselkä väsy ja myös kädet saavat oman liikuntansa. Nojatuoli kuvassa on äidin puutarhaan päin. Siinä istun katsomassa kun fasaanikukko saapuu kanoineen sekä myös ihailemassa äidin kaunista pientä puutarhaa. Ei toivettakaan fasujen kuvista, sillä nämä eivät ole enää niin kesyjä kuin vielä isän eläessä ja vanhempieni asuessa omakotitalossa.
Perjantaina lähdimme koko konkkaronkka Porin torille ja vähän myös kaupoille. Tiedoksi, että tätä siellä ei nyt ollut myynnissä: Sitä saa aina pääsiäislauantaina, ei muulloin! Ostimme tietty äitienpäiväruusun ja sitten minä ja sisko karkasimme Ratsulaan, kun äiti jäi vävynsä kanssa torille valitsemaan herkkuja, joita saa vain torilta. Tapasimme sitten sovitussa lounaspaikassa, mutta ei yhtään ruokakuvaa, sillä olimme aivan liian nälissämme muistaaksemme kameraa...
Lauantaina lähdimme syömään Merimestaan, joka on Suomen paras kalaravintola! Luvialla oli äidin pihalla helle, mutta tässä puhaltaa mereltä niin, että myönnän merituulen tuntuneen. Takanamme Merimesta.
Kirkas auringonpaiste sai siskon taas kuvatessa toteamaan, ettei hän näe mitään, mutta hyvinhän tämä meni kylmästä tuulesta ja liiasta auringosta huolimatta.
Tässä siskon kanssa. Kun on vain yksi sisar, ei ole ketään muuta kenen kanssa muistella, mitä hulluja tuli lapsena tehtyä. Meillä on viisi vuotta ikäeroa ja se oli lapsena iso ero ja myös teinivuosina, nyt sitä ei enää tunne: Molemmat yhtä hulvattomia, Merja ja minä.
Merimestan hurmaava Tuomo otti meistä monta skoolauskuvaa, mutta ulkoa tuleva aurinko teki tepposet ja kuvista tuli vähän tummat. Tässä kuitenkin klassiset aperativit eli gin tonicit ennen ruokailua.
Siis noutopöytä ja kylmä ja lämmin ruoka erikseen sekä tietysti jälkiruoka. Kertaakaan en ole vielä päässyt lämpimään ruokaan, en kertaakaan. Tässä annokseni kylmäpöydästä ja santsasin! Lautasella on kylmäsavustettua lohta (maailman parasta!), silakkarullia, graavilohta, mätiä kera sipulin, capresea, perunaa, melonisalaattia...
Merja ja äiti pien..., joka ei tiedä, että tässä ihanassa paikassa hän viettää ensi vuonna perheen kera, lapsenlapsensa Meri (&Sami) ja Jaakko mukana, tunnelmalliset synttärit meren pauhatessa ikkunan takana, mutta pöydissä kukkia ja kynttilöitä ja tietysti paljon herkullista syötävää.
Unohdin kuvata lämpimän ruoan, koska en sitä itse syönyt, mutta siinä oli jotain lämmintä lohta tai sitten vaihtoehtona lihamuhennos tms. Jälkiruokana oli perinteinen äiteinpäiväkakku kera kahvin, mutta sai myös mutakakkua, joka oli todella herkullista!
Sunnuntain yllätys äidiltä meille oli perinteinen äitienpäivälounas Luvian Tasalassa, joka on tuttuakin tutumpi seurojen talo. Täällä minä pikkuisena olin lavalla näyttelemässä, lausumassa ja vaikka mitä, vähän myöhemmin osa porukkamme pyöreistä synttäreistä vietettiin tässä ihanassa ympäristössä. Olin aivan vaikuttunut, että meitä oli vastassa hovimestari, joka vei meidät omaan pöytäämme! Ohjelmassa oli myös musiikkia, joten ennen viimeistä esitystä emme poistuneet. Lounaan järjestäjä on entinen koulukaverini Jukka Lanki, jolla on pitopalvelu
Olisi pitänyt kuvata ruokalista Tasalassa, sillä en tiedä tästä kaikkia, mutta ainakin otin paljon salaattia, jossa oli retiisiä ja melonia, graavilohta, capresea, broccoligratiinia, lanttulaatikkoa (Luvialla laatikot ovat aina kunniassaan!) ja taivaallisia marinoituja silakoita. Niitä valmistan itsekin monella sortilla, joten osaan arvostaa, kun hyvää saan. Jälkiruokana oli unelmaista tyrnijuustokakkua, joka oli vielä hurjan kauniskin, mutta eipä tullut just silloin kamara mieleen...valitan.
Voitte arvata, että Luvia on minulle aina tunnemyrsky, nostalgiaa...Tasalan konsertissa soitti selloa Jyrki Kangas ja pianoa Pekka Homeri. Komeaääninen laulaja oli minulle uusi komistus ja erityisesti eräs saaristolaislaulu sai kyynelehtimään. Silmissäni korkeiden ikkunoiden takana lehteen juuri puhjenneet koivut...niin tuttua, niin tuttua.
äitienpäiväterveisin
Leena Lumi
Yyteri rakkaani, Reposaari se toinen mokoma vikittelijä:
Luvial lunt, isä haural käytti, Reposaares herkuil ja muute vaa vähä fiiras:
Pääsiäisen jälkihehkua Luvialta:
Reposaaren elokuun kuumaa huumaa...
Paikka jonne aina palaamme Sari Kalliomäen kuvaamana eli Merimesta:
Suosittelen!!!
keskiviikko 4. toukokuuta 2016
Kaunista helatorstaita ja äitienpäiväviikonloppua!
Joskus meillä oli vielä edesmenneen anopin eläessä samalla viikolla neljät juhlat toukokuussa: ensin omat synttärini, sitten poikamme ja anopin, päälle vielä äitienpäivä. Nyt on huomisesta alkaen jälleen neljät juhlat: Minun ja pojan synttärit, äitienpäivä ja sitten vielä yksi muu juhla. Olen siis poissa koneeni äärestä ja vaikka mukana on R:n kannettava ja iPad, tuskin olen koneella, vaan vietän aikaa perheeni parissa. Äiti on laatinut ohjelmakartan ja senpä takia asuja lähtee mukaan vähän enemmänkin. Alan nyt just pakkaamaan. Aamulla lähtö.
Toivotan kaikille omannäköistään ja oloistaan helatorstaita ja äitienpäiväviikonloppua♥
Love
Leena Lumi
Mama
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)