sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

KIRJAMESSUTERVEISIN: JÄÄT LÄHTEVÄT, POHJOISTEN ALUEIDEN ELÄIMIÄ JA...

Jotenkin ajattelin, että voisin kerrankin selvitä kirjamessuista ostamatta muuta kuin jäätelötöttörön, mutta turha toive. Markku Envallin Jäät lähtevät (WSOY 2004) kansi vangitsi minut ja kun aloin lukea takakansitekstiä, tiesin heti, että minulle on muutaman vuoden päästä tälle kirjalle kohde. Sitä ennen luen tietysti kirjan itse.  Sitten näin yhdellä pöydällä tämän:
Olen niin arktinen henkilö, että en voi ohittaa jääkarhuja. Avaraa luontoakaan en katso, paitsi jokaisen jakson siitä Jäisestä planeetasta. Pohjoisten Alueiden Eläimiä/Animal of the North (Mäntykustannus 2011) on kertomus arktisista eläimistä kiinnostavilla kuvilla. Kuvat ovat Ranuan eläinpuistosta, jonne on päästävä! Siis en yhtään pidä eläintarhoista, mutta kaikki eläinpuistot ja suojelualueet saavat sympatiani. Kirjan kuvaajina ovat toimineen eläinpuiston henkilökunta, erityisesti intendentti Mari Heikkilä sekä lisäksi Asko Kaikusalo. Kirja on kaksikielinen ja ehdottomasti oivallinen tuliainen, jos lähtee tapaamaan ystäviä ulkomaille. Siis vietäväksi salmiakin ja hapankorppujen lisäksi.
Ja tämä kirja, joka muutti koko puutarha-ajatteluni, oli vielä saatavilla, joten ostin yhden varoiksi. Annan joskus vaikka syntymäpäivälahjaksi innokkaalle puutarhaystävälle. Ihanat kärhöt - Yli 100 klematis-lajia (Minerva 2009) on kirja, jota suosittelen puutarhan viemille!

Sen lisäksi mukaan tuli neljä tuubia jotain ihanaa voidetta, joka tuoksuu miedon aistilliselta, mutta sitä siis käytetään käsiin, decolteen etc.

Kaiken kruunasi tietysti inspiroiva kirjallinen & kustannuksellinen tapaaminen sekä se jäätelötöttörö!

kirjamessuterveisin
Leena Lumi

20 kommenttia:

 1. Meinasin jo kysyä, että entäs se jäätelötötterö..☺

  Mun niin piti nauttia tänään siitä Puutarhamaailma-kirjasta (tilasin itselleni ja siskolle ylläriksi☺) mutta selaamiseksi jäi!
  Tuo Kärhöt olisi ehkä myös sellainen must-have-kirja, mutta kun koko puutarha on vasta aluillaan, niin koitan malttaa mieleni.

  Jotenkin tuo pikkumökki kutsui kovasti tänään, joten eipä lukemiset ole olleet mielessä, nyt otan vielä illalla sen Hillittyä kauneutta-kirjan ja syvennyn siihen! H a r v o i n olen nauttinut mistään kirjasta kuten siitä, se on aivan ihana!!
  Jää siis puutarhat vielä hetkistä myöhemmäksi...

  ♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakia töttistä;-)

   Voi Pepi...Tunnen niin jo sua, että sun kirja olisi ollut Puutarhan aika tai tuo Ihanat kärhöt. En ole varma, saako Ihanat kärhöt kirjaa nyt mistään, kun siinä pöydällä oli tänään kuulemma viimeiset, mutta ainahan voi Minervalta kysyä.

   En tiedä vielä, kenelle kärhökirja menee...

   Tiesin, että nautit siitä. Minulla oli aivan sama. Rupesin himoamaan samoja sävyjä, yhden seinän rohkeaa rouheutta, toisen puuteriroosaa etc. Se on kaunis kirja. Jos sulla on kohta synttäri tai muuta, pyydä siskoltas lahjaksi tuo Puutarhan aika. Se kuuluu sulle sinne suvipaikkaan...Siinä on puolet tunnelmointia ja puolet järkeä, siitä me pidämme. Ja muista sen kirjan rauhoittava vaikutus minuun. Takuulla sinäkin haluat välillä päästä nirvanaan!

   Luvialla oli satanut paljon lunta. Äiti oli ihan ihmeissään. Meillä taas öisin -20!

   ♥♥♥

   Poista
  2. No, sisko lukee tätä :)
   Ja oli kait sen verran mielissään, että....katsotaan...

   Täällä oli juurikin ihana mökkeilypäivä, vaikka lopputulos oli, että varpaat oli jäässä illalla kumisaappaissa -ja ihan vain sen vuoksi, ettei kertakaikkiaan malttanut lähteä kotiin!
   Ainakin hetki sitten täällä ripsi lunta....

   Poista
  3. Huh, no hyvä! Hän ehkä ottaa sen ja sitten ostaa sulle sen sulle sopivamman;-)

   Minä en tiedä mistään mitään, kun on ollut yöt niin kylmät ja koko ajan jotain kouhotusta. R. on lomalla koko viikon eli sitä urheilua...

   Minä istun liian usein ulkona korituolilla kahvilla tai kaakaolla jo tähän aikaan vuodesta. Se vaan on niin kivaa: Olla ulkona.

   Jos teillä lunta, ei näin kylmä kuin täällä. Lumisade pudottaisi tuon pakkasen.

   Meilasin just sulle. Nyt lähden 'töihin' eli lukemaan;-)

   Lumoavaa huhtikuuta sinulle!

   Poista
 2. Jääkarhut saavat kyllä minunkin sympatiani, joskus tekee kyllä pahaa katsoa luontodogumentteja jäätiköiden sulamisesta ja samalla jääkarhujen elinpiirin katoamisesta :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin samaa mieltä. Minäkin katson kaikki jääkarhuohjelmat;-)

   Ihminen pilaa lopulta kaiken.

   ***

   Hurmaavaa huhtikuuta sinulle ja koiruuksille!

   Poista
 3. Luin juuri sinun bloggauksesi tuosta kärhökirjasta.
  Sarin puutarhasta bongasin linkkejä muihinkin hyviin lukemiisi vanhoihin puutarhakirjoihisi:) (Olipas hankala selittää, toivottavasti förstoorasit:)

  Meillä oli tänään upea aurinkoinen ilma (Ruovedellä),
  mutta yötä kohti taas viilenee.

  Ähtärin eläinpuisto on upea. Olen ollut siellä jonain vuonna juuri tähän aikaan kun karhut heräilee:)

  Mukavaa työiltaa kirjan parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanne,kyl mää förstoorasin.

   Nyt, kun heräsin, on pilvistä, joten pakkanen taitaa pudota. Aurinko on paistanut täysillään, mutta yöt olleet kylmiä.

   Ollaan käyty niin monta kertaa Ähtärin eläinpuistossa, että en osaa lyhyellä matikalla edes laskea.

   Kiitos, oli kiinnostavaa - todella.

   Poista
 4. Kiitos kirjamessuterveisistä. Olisinpa saanut olla mukana! Onneksi voin lukaista kirja-arvostelusi sitten, kun niitä taas tippuu.

  Täällä kevät etenee ja ihan pian taidan päästä parvekkeelle jo mylläämään. Alkumylläykset tehty. Taimitarhat häämöttää silmissä, kunhan elämä hieman rauhoittuu. Meillä on ollut kivoja vieraita. Kivatkin vieraat vievät ajan perusteellisesti, joten oma on laittetava sivuun. Nyt sain sen takaisin, sillä on hyvästien jätön hetki.

  Hyvää alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine, ole hyvä. Tämä oli aika lyhyesti, sillä olen kadottanut ajan.

   Ihan seuraava kirja ei ehkä ole sinua, mutta sen jälkeen tulevat kaksi varmaankin.

   Minä kannan sipulikukkaruukkuja päiväksi ulos ja yöksi sisälle, sillä yöt olleet tosi kylmiä.

   Minulla häämättävät silmissa uudet kärhöt ja lisää luumupuita.

   Oikein ihanaa viikkoa ja alkanutta huhtikuuta!

   Poista
 5. Oi, ajattelin juuri eilen jostakin syystä jääkarhuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmi-Maaria, ne ovat jotenkin niin sympaattisia ja hauskojakin, mutta ehdottomasti oikeassa elämässä, jossain Etelä-Mantereella, väistettäviä;-) Ranualla on syntynyt jääkarhun pentu. Siitä löydät paljon filmiä googlaamalla.

   Lumoavaa huhtikuuta sinulle!

   Poista
 6. En olisi myöskään päässyt Markku Envallin kirjan ohitse! Minä katson mielelläni kaikki luonto-ohjelmat, joku niissä vaan kiehtoo aina vaan.
  Tänä aamuna herättiin lumivaipan peittämään maisemaan. Mutta aina pääsiäisviikolla tulee lunta:viimeistään pitkäperjantaina, niinkuin runossa sanotaan: pitkänä perjantaina päivä on aina pilvinen...
  Hellyttävää huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anja, me oltiin samaan aikaan toistemme luona visiitillä;-)

   Siis tuon Envallin kirjan ojennan R.:lle keväällä 2014 ja sen mukana Euroopan uuden maantiekartan.

   Ju, huomasin, että teillä lunta. Myös äidillä länsirannikolla, mikä on aika ihme.

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 7. Meidän makuuhuoneen ikkunasta näkyy naapurin valkoinen kärhö, on nyt jo täydessä kukassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allu, eikö olekin ihana. Kärhöt kukkivat yllättävän aikaisin ja pitkään. Meillä on monia kärhöjä, mutta vasta seuraavat, jotka istutamme näkyvät ikkunoihin. Tässä yksi syy, miksi haluaisin puolet olohuoneen hedelmäpuutarhan puoleisesta seinästä ikkunaksi.

   Omenapuu näkyy kukkiessaan sänkyyni...Ja sitä ennen näen jo toukokuulla kukkivan pilvikirsikan.

   Hurmaavaa huhtikuuta sinulle!

   Poista
 8. Krister Cedergrenin olen tavannut muutaman kerran, kuunnellut hänen ohjeita ja ostanut kärhöjä, käynyt hänen kaupassa jota hän jatkoi isänsä jälkeen (hänen nimi olisi kiva jos selvemmin näkyisi tässäkin). Suomessa kyllä eestiläiset kärhöt kestäisivät parhaiten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, mahtavaa! Nimi ei näy kannesta kovin hyvin, mutta kun aukaisee tuon linkin, näkyvät molemmat kirjan tekijät selvästi.

   Minulla ei ole kuollut yhtään alppikärhhöä ja niitä on paljon ja vielä tulee lisää;-)

   Poista
 9. Cedergrenin kärhö-liikkeessä tapasin myös Sixten, joka ylpeänä kertoi kärhöistään, yksi oli saanut nimen Hanna, hänen tyttären mukaan, ostin sen. Sixtenillä on 250 erilaista kärhöä pikku puutarhassaan. Jos olet kiinostunut enemmän, piipahda: Clematis Sällskapet. Tässä muuten kuvia Cedergrenin liikkeestä: http://hannelesparadis.blogspot.se/2007/04/nya-klematisar.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, ajalla piipahdan. Täällä on mieletön lumimyräkkä ja tiedäthän, mitä R. tekee tällä viikolla...Koko viikko on iso kaaos.

   Kärhöt kiinnostavat!

   Poista