…syön silliä jouluna, pääsiäisenä, vappuna sekä koko kesän
ajan. Syksyllä syön silliä silloin tällöin – ehkä ihanan kävelyretken jälkeen –
kunnes taas on joulu. Silli ja silakka sopivat evääksi, drinkin seuraksi,
alkuruoaksi sekä lounaaksi ja päivälliseksi. Ehkäpä silliä ja silakkaa
tarjotaan pian jopa Nobel-illallisella!
Fredrik Erikssonin ruokakirja Silliä ja silakkaa –
Perinteiseen tapaan ja uusin vivahtein (Sill & strömming på klassiskt vis
och med modern twist, Tammi 2013, suomennos Jenna Yli-Knuuttila) on minulle
kuin sielumusiikkia, joka kuljettaa takaisin Luvian merituliseen kotipitäjään.
Ymmärrän niin hyvin kirjan tekijää, sillä minulle etenkin silakka on ’se
juttu’. Jos joskus muutan takaisin länsirannikolle,
se on silakan syytä! No, onhan rannikon kalatarjonta muutenkin aika huikeaa…
Silliä ja silakkaa on kauniskantinen kirja. Kivankokoinen
keittiökäyttöön ja sisältää mielettömän monta ohjetta sillistä ja silakasta.
Johdannon otsikko on Rakas silli ja siitä näyte jutun alussa. Kuvia on paljon
paitsi itse ruoista, myös tunnelmakuvia, joista tulee jotenkin mieleen paitsi
Luvia myös Reposaari. Kuvaajina ovat toimineet Magnus Skoglöf sekä Tina
Axelsson. Kirjan reseptien takana oleva Fredrik Eriksson on Ruotsin
ansioituneimpia kokkeja, joka on kirjoittanut useita ruokakirjoja ja esiintynyt
paljon televisiossa. Hän on myös Ruotsin Vuoden kokki –kilpailun tuomariston
puheenjohtaja. Hän pyörittää myös suosittua Långbro värdhus –ravintolaa, jossa
tarjotaan joka päivä paistettuja silakoita perunamuussin kera. Mutta ennen
kaikkea hän on mies, joka on hulluna silliin ja silakkaan:
S.O.S. (SMÖR, OST
OCH SILL)
1940-luvulla hienoissa ruotsalaisissa ravintoloissa oli aina
tarjolla S.O.S. – eli voita, juustoa ja silliä. Nykyään ruokalistoilla näkee taas
silliä eri muodoissa, lounaaksi vaikkapa lämmin silliruoka ja illalliseksi
kylmä alkuruoka.
Kirjan alussa kerrotaan noutopöydän historiasta, sillin ja
silakan erosta, säilytyksestä ja säilyvyydestä sekä tietenkin terveellisestä
kalanrasvasta. Käydään läpi myös suolasilli ja sillisäilykkeet sekä tarjotaan
ensimmäinen resepti, joka on Viiden minuutin silli!
Yläkuvassa Maustepippurisilli Åkerö-omenan kera. Tätä
herkkua Fredrik valmistaa syksyisin, kun hänen lempiomenalajikkeensa Åkerö on
kypsynyt.
Tässä puolestaan Haalea matjessilli ja peruna-omenasalaatti.
Tästä Fredrik sanoo: Yksi ehdottomista suosikeistani!
Tämän herkullisen ruokakirjan tarjonta on tosi vaihteleva ja
runsas, mutta mainitaan nyt vaikka Currysilli, Sherrysilli, Långbron Jennyn mätitahnasilli,
Sitruunakorianterisilli, Lasimestarin silli, Kermassa haudutettu paistettu
suolasilli, Saviruukkusilli, Matjesmunakas,
Muikunmätisilakka de luxe, Silakka À la Toscana, Vodka-limettigraavattu
silakka, Hannan kesälaatikko anjoviksen kera, Yrtti-valkosipuligraavattu
silakka, Valkosipulipaahdetut silakat, Välimeren silakat…ja sitten ovat vielä
erikseen lisukkeet erilaisista leivistä juustoihin ja snapseihin.
Me valmistamme kuitenkin nyt hyvin terveellisen
Tomaattisilakat:
Fredrik: Tämä vastustamaton ja kauniin punainen silakkaruoka
maistuu hyvältä kuumana ja kylmänä.
Lisää mieluusti joukkoon hieman rapulientä.
4 annosta
600 g perattuja silakoita ilman selkäruotoa
0,5 rkl voita vuokaan
1 rkl suolaa
6-8 tillin kukintoa tai 1 rkl tillin siemeniä
2 dl tomaattimehua
1 rkl tomaattipyreetä
Säädä uuni 200 asteeseen.
Kääri silakat rulliksi lihapuoli ulospäin. Laita ne
voideltuun ja suolattuun uunivuokaan (käytä puolet suolasta.) Ripottele päälle
loppu suola, tillin kukinnot tai siemenet ja kaada päälle tomaattimehu, johon
on sekoitettu tomaattipyree.
Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
Tarjoile tomaattisilakat kuumina tai kylminä.
Tämä on muuten vähän samanlaista kuin tein ennen rannikolla
asuessani useinkin, mutta on tässä jotain fiinimpää….
Vaan tässäpä tuleekin nyt sitten minun tuleva kokeiluni eli
Mustapippuripaahdetut silakat punajuurten kera:
Fredrik: Smetana on paksua hapatettua kermaa, jossa on 40
prosenttia rasvaa ja jota käytetään paljon Venäjällä ja myös Suomessa. Leena:
Toki, toki, kun se vaan on niin hyvää!
4 annosta
400 g kokonaisia perattuja silakoita, joiden päät on
poistettu
2 punajuurta
2 isohkoa tai 8 pientä punasipulia
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
vastajauhettua mustapippuria
1 nippu persiljaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 dl smetanaa tai kermaviiliä
Säädä uuni 225 asteeseen.
Kuori punajuuret ja punasipulit ja leikkaa ne lohkoiksi.
Pyörittele ne öljyssä ja laita ne pellille. Paahda uunissa
noin 25 minuuttia.
Lisää pellille silakat. Mausta suolalla ja pippurilla ja
paahda vielä noin 5 minuuttia.
Silppua persilja ja ripottele se pellille. Valuta lopuksi
päälle hieman juoksevaa hunajaa.
Tarjoile suoraan pelliltä smetanan tai kermaviilin kera.
Tässä silakkaohjeessa on se kiva juttu, että ei tule sitä
silakan paistamisen käryä!
Silliä ja silakkaa – Perinteiseen tapaan ja uusin vivahtein:
Suosittelen♥
*****
Itse en ole sillin ystävä mutta mies kyllä on :) Tuo oliskin aika hyvä isänpäivä lahja idea, kiitos taasen hyvästä vinkistä ♥
VastaaPoistaRiitta, minäkin olen enempi silakan ystävä, mutta kirjasta puolet on silakkaa. Tosin syön tavallista suolasillia mieluusti uusien perunoiden kera ja tarkoitus olisi laajentaa osaamistani, sillä meilläkin mies on niin kovasti sillin perään, että ostaa sitä vaikka millä maustettuna purkeissa, ressukka, kun vaimo ei osaa;)
PoistaTästä kirjasta miehenikin innostui, joten eikun kirjaa pakettiin käärimään;) Ole hyvä♥
Jos vielä olisi rinnallakulkija matkassa mukana tuo kirja olisi ihan ehdoton.. Mies rakasti niin silliä kuin silakkaa kaikissa muodoissa, ja tietenkin minä niitä laitoin silloin monellakin lailla, mutta tuossa olisi paljon uutta oppia niistä.
VastaaPoistaSiinäpä upea lahja olisi esikoiselle joka on samanlainen noiden kalojen ystävä kuin isänsä oli. Hyvä ajatus joulupukin pakettiin!
Mukavaa syksyistä viikonloppua!
Mummeli, alan uskoa, että nimenomaan silli on miesten juttu, katso yllä;) Silakasta me pidämme molemmat. Satakunnassa piti tytön osata laittaa sadalla sortilla silakkaa, ennen kuin 'pääsi' naimisiin!
PoistaNimenomaan! Joululahjaksi kalan ystävälle! Minäkin voisin elää vain kalalla, mutta täällä Keski-Suomessa se ei ole ihan sama kuin rannikolla.
Kiitos samoin sinulle♥
oih.. juttu vaikutti niin, että alkoi tehdä mieli ainakin jotakin yksinkertaista sillivoileipää. Hieno opus, jonka voisi viedä vaikka viemiseksi...
VastaaPoistaKaisa, ja mun silakkaa! Miehelläni on aina kellarissa joku erikoissilakkapurkki. Taidan pitää tämän nyt itse...ja suosittelen lahjaksi.
PoistaTomaattisilakoita alkoi kyllä niin mieli tehdä...
VastaaPoistaRita, minusta ne ovat myös hyviä. Meillä tänään vaihteeksi suppismuhennosta ja...
PoistaMukavaa viikonloppua sinulle♥