sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Ilona Pietiläinen: Lumoava Joulu - Ideoita tunnelmalliseen jouluun

Katson taivaalle, josta hiljaa leijailee suuret hiutaleet. Odotus on alkanut. Tunnen jo joulun tuoksun. Kynttilöiden valossa on ihana rouskuttaa pipareita, juoda konvehtijuomaa ja häärätä askarteluiden kimpussa. Minun puuhiani vartioi silmät ummessa Neilikka-koirani. Se on vakuuttunut siitä, että sen odotus palkitaan piparilla…

Joulun odotus kätkee sisäänsä suloisimman tunteen. Sen tahdon jakaa kanssasi. Valmistetaan yhdessä lahjoja rakkaimmille ja koristellaan koti valmiiksi vuoden kauneimpaan juhlaan. Hyyrystellään takkatulen lämmössä ja leikitään leikkiä Mistä minä olen kiitollinen? Annetaan aikaa läheisillemme ja valmistaudutaan ihanimpaan joulun aikaan.

Tänä iltapäivän hetkenä saadessani pitää käsissäni Ilona Pietiläisen uusinta kirjaa Lumoava Joulu – Ideoita tunnelmalliseen jouluun (Docendo 2013) minä aloitan nyt kiitollisuusleikin: Olen niin kiitollinen, että jaksoin vuodesta toiseen hokea Ilonalle, että ’ei voi olla totta, ettei olisi Ilonan joulukirjaa.’ Katson yhden lumihiutaleen verran olleeni primus motor tämän lumotun kirjan syntymiselle ja nyt Ilona pääsee rauhaan meikäläisen jouluhullun jankutukselta. Tarjoilen kirjan teille lumitähtien taikaan kastetulla kynällä, mutta nostan myös esille, mitä todella käteviä vinkkejä kirja tarjoaa. Ja taidanpa paljastaa yhden jutunkin, joka tapahtui Ilonalla viime vuonna näihin aikoihin…

Pysähdytään nyt kuitenkin hetkeksi tähän pieneen enkelipoikaan, joka niin jo odottaa näkevänsä tontun hiippalakin heilahtavan. Katsokaa mikä aitous, mikä viattomuus, mikä kaikkeus…

Kuvan kuin maalaus on ottanut Joel Jyrinki. Kirjassa on lisää hänen kuviaan. Muut kuvaajat ovat tietysti Ilona Pietiläinen sekä vierailukohteiden asukkaat. Kautta kirjan kuvitus on tutun runsasta, laskin yli 80 eri aihetta!, mattapintaisen romanttista ja ihanan vanhahtavaa. Ja siihen on panostettu! Esimerkiksi Appelsiinikoristeet ohjeen tekstisivulla on ohjeen päällä suloinen punarinta ja tällainen lumous jatkuu kautta kirjan. Kirjan kansilehdillä lukee toisessa Pastellinen Joulu ja toisessa Roosa, Lila, Turkoosi, Valkoinen ja Hopea. Mitäpä muuta sitä ihminen sitten jouluunsa kaivata voikaan!

Ja kun Talven taikaa kirjassa ei ollut jouluruusua, mistä valitinkin, niin Lumoavassa joulussa juhlitaan kukista suloisimmilla eli jouluruusuilla ja amarylliksillä. Mutta tehdään myös huikeita asetelmia, kuten tässä alla. Oasis-sieneen on pistetty vuorotellen ohdakkeita, heiniä, marjakanervia ja hopealankaa. Keskelle voi sitten asettaa kynttilän. Kirjassa on asetelman tarkka valmistusohje.

Ilona on intona käsillä tekemiseen, joten saamme monen monta puuhavinkkiä ja myös ruokaohjeita.  Yhden jutun nimi on Hyasintin tuoksussa, mutta kun en itse siitä tuoksusta selviä tajuani menettämättä, tästäpä sain hyvän vinkin ja olkaa hyvä kaikki muutkin, joille hyasintti on liian voimakastuoksuinen:

Minä ja Lumimies emme anna toisillemme joululahjoja, mutta koska joulu on myös hääpäivämme, voi jotain ilmestyä, joten taidanpa jättää Lumoavan joulun auki joksikin aikaa aukeamalta, jossa on ohje tähän Korurasiaan piparkakkutaikinasta:

Ihan hellyttävää ajatella, miten toinen väkertää minulle tuota kaunista kaurisrasiaa omin pikkukätösin, jonka sisälle sitten kätkee…

Ilonan kanssa virkkaamme ja leivomme, rakennamme miniatyyrimäisen kattilakaupungin, johon voi istuttaa pieniä kasveja, leivomme Nappipikkuleipiä ja nappeilemme vähän muutenkin sekä leivomme valkoisia pipareita ja valmistamme samalla jäätelötötteröpuun, ehkä kokonaisen tötterömetsän:

Marian kanssa leivomme Karpalo-valkosuklaa-kaurakeksit samalla kun piipahdamme hänen kanelin ja kardemumman tuoksuisessa kodissaan ihastelemassa joulun ajan koristeluja sekä kuulemassa:

Minä leivon ympäri vuoden, mutta joulun aikaan sen seitsemää sorttia. Repertuaariin onkin valikoitunut helppoja ja nopeasti toteutettavia herkkuja. Osaa tehdään vain jouluksi, mutta osa ohjeista on käytössä ympäri vuoden. Hyväksi havaittua perusohjetta on helppo muunnella sesongin mukaan. Reseptejäni on tässä kirjassa siellä täällä, toivottavasti ne maistuvat!

Marialta siirrymme lumottuun lasipalatsiin, joka on vähän kuin jotain Tohtori Zivagosta. Olemme Jonnan lumitähtien peittämässä kasvihuoneessa ja annamme Oma koti Onnenpesän emännän tunnelmoida:

Vaikka joulukuu on ehkä kiireisintä aikaa vuodesta niin koskaan ei ole niin kiire, ettei ehtisi hetkeksi pysähtymään tähän hetkeen. Pakkasen paukkuessa ja valkoisen lumen peittäessä maan on mukava istahtaa lämpimän glögilasillisen kanssa kesähuoneeseen. Pihalla oleva kesähuone on kovassa käytössä kesät talvet. Ennen joulua puen kesähuoneelle myös jouluisen asun. Siellä on mukava tunnelmoida, nautiskella sekä haaveilla glögilasillisen kanssa niin yksin kuin yhdessä ystävän tai perheen kanssa.

Kuvassa on Ilonan keittiö, jossa aaton pitopöytä on peitetty verhoilla. Meillä useimmilla lienee jemmassa hylättyjä verhoja. Niitä ei todellakaan kannata heittää pois, vaan levittää pöydälle. Tässä kuvassa valinnan ratkaisi köynnös, jolle tummaruudullinen liina on omiaan. Tähän keittiöön astuin vuosi sitten kun oli hauska ’naisten päivä’, mukana mm. RiikkaSateenkaarentaa puodista ja monta muuta. Näin tapetin, jonka voisin syödä sekä verhot joita kohden kävelin. Nuo sumuisen lilat verhot oli kietaistu upeasti kiinni sydän-havukoristeella ja niitä oli ihan pakko saada koskettaa. Lähtiessä jäin lumoon paikkaan, jossa keisaritkin saavat olla yksinään. Ystäväni huuteli, että ’Leena, mikä sun on? Oletko siellä?’ No olinhan minä, mutta silmät olivat jääneet kiinni takorautaan ja tunnelmaan kuin keskiaikaisessa linnassa….Myönnän, että vaatimattoman persoonani piilossa lymyää pieni keskiaikaan hurahtanut linnavampyyri! Siis jos ikinä minulta kysyttäisiin, kenellä on Suomen kaunein koti, se olisi Ilonalla. Country&Cosy ja sitten se ripaus jostain satojen vuosien takaa. Siinä on taikaa, josta joulukin saa osansa.

Te ehkä näette tässä kuvassa Ilonan olohuoneesta yhden jouluruusun. Minä näen kaksi. Toinen on valkoinen ja toinen on punainen. Tänä jouluna olemme ensimmäistä kertaa ilman punaturkkiamme, jouluruusuamme, lumen ja joulun rakastajaamme, mutta emme pakene kotoa, vaan viemme yhden valkoisen jouluruusun ja kynttilän sinne, missä lepää Unforgettable

Lumoava Joulu on ihanista ihanin Ilonan kirja. Aavistan että minut lumi- ja jouluhulluna yritetään jäävätä, mutta sille minä puhallan lumentomut! Hurmaantuneena ihastelen Ilonan tekemiä tonttuja, joissa valkoista ja harmaata eli näyttävät hyvin oikeilta. Tunnen tässä olevan parhaan joulunaluskirjan hänelle, joka kantaa sydämessään joulua kautta vuoden. Runsaus ei kaada tunnelmaa, vaan kautta kirjan joulunhenki, ehkä juuri pieni hetkeen pysähtynyt enkelipoika, saa myös meidät pysähtymään ja nauttimaan rauhallisemmin.

Mistä sinä olet kiitollinen? Minä ainakin olen monesta ja myös siitä, että taas sain lumoutua kaikesta kauniista kiitos Ilonan kirjan. Pieni poika rapuilla odottaa vieläkin ja mitä hän saakaan nähdä: Lumikauriit saapuvat....


*****

Lumoavaa Joulua voi ostaa Helsingin Kirjamessuilla Docendon osastolta, samoin sitä myy Adlibris, Suuri Suomalainen kirjakauppa, Prisman verkkokauppa ja kaikki hyvinvarustellut kirjakaupat, myös Docendon oma verkkokauppa.


*****

Tästä kirjasta ovat lisäkseni kirjoittaneet ainakin Jenni/Kirjakirppu  ja Katja/Lumiomena

*****

27 kommenttia:

 1. Leena ihana, muistan tuon hetken varmasti aina. Mitä voimaannuttavasta keskustelusta kanssasi voi seurata - Lumoava Joulu. Kiitos siis retkestä kanssani, toivon niitä tulevan niin monta. Jouluruusuja on kahdenlaisia, se punaturkkinen on niin kaunis - halaus sinne.
  Ilona

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilona, minä myös. Kiitos samoin sinulle ja en voi luvata ettenkö taas keksisi jotain, kun olen vähän ensin antanut sun olla rauhassa;) Nimenomaan niin ja vaikka olenkin valkoisten kukkien ystävä, niin yksi tietty jouluruusu oli ylitse muiden. punaturkkinen.

   Halit ♥

   Poista
 2. Oi, ihanaa mitä tunnelmia! Minä haluan tuonne Jonnan talviseen kasvihuoneeseen!! (Vai haluanko Jonnan talvisen kasvihuoneen?..;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, eikö vain ja niitä on kirjassa 168 sivua!

   Minäkin haluan sinne! Olisin kuin Zivagon Lara...No juu, me haluamme tuon lasipalatsin, mutta minä kuulen aina siinä kohtaa tämän: "Vain yhtä en saa..."

   Poista
 3. Miten ihana postaus taas ,tunnelmaa ja paljon kaunista ja kivaa ja joulun ajatus, se on ihana ja kaikki ♥
  Hyvää uutta viikkoa Leena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seija, kiitos. Joulun Ajatus on kaunis ja se kaikki siinä mukana.

   Kiitos samoin sinulle ♥

   Poista
 4. Huoh, ihanaa.. ei sanoja. Joulu <3

  VastaaPoista
 5. Kiitos ihastuttavista joulujutuista :) Rakastan joulua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita ole hyvä. Niin minäkin: Joulussa tiivistyy jotenkin kaikki hyvä.

   Poista
 6. Uih, tähän pitääkin tutustua ajan kanssa, mutta vanha blogi löytyy ihan googlesta sitätätätota, sieltä varmasti löytyypi joutsenia ja muuta mukavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sarppu, parasta joulunodotusta Ilonan kirjan kanssa.

   Ai niin, olin unohtanut sen nimen...Kiitos!

   Poista
 7. Joulu, joulu, joulu ♥
  Minun on pakko saada tämä kirja, tulen jo näistä muutamista kuvista ihanalle joulutuulelle. Ehkäpä tämän voi ostaa kirjamessuilta, pääsisin jo hyvissä ajoin tutustumaan lumoavaan jouluun!
  Ihanaa alkanutta viikkoa! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenni, joulu, joulu, joulu ♥

   Minäpä kysyn Ilonalta. Sun on must saada tämä kirja;) Vastaan sulle tähän vielä myöhemmin.

   Kiitos samoin sinulle ♥

   Poista
  2. Jenni, Ilona ilmoitti, että kirjamessuilla hänen kirjaansa voi ostaa Docendon osastolta. Muut myyntipaikat ovat Adlibris, Suuri Suomalainen, Prisman verkkokauppa ja kaikki hyvinvarustellut kirjakaupat, myös Docendon oma verkkokauppa.

   Poista
  3. Kiitos Leena vastauksesta, tämä lähtee kyllä messuilta mukaan ehdottomasti. Voih, en malta odottaa...niin messuja kuin Lumoavaa jouluakaan ;)

   Poista
  4. Jenni, ole hyvä. Minäkin taidan ostaa ainakin yhden...Sama täällä: Saamme katkoksen tähän remppaan ja pe-su on kuin miniloma!

   Poista
 8. Tuo kirja on ihan pakko hankkia omaksi!
  Ilonan kirjat ovat niin ihania. Valitettavasti minulta puuttuu se ihan ensimmäinen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanne, täysin samaa mieltä.

   Ne ovat, ne ovat. Oliko se se suloinen 112 ruutuikkunaa...Olen tarkkaan pitänyt kaikki talvikirat Willa Sukasta alkaen.

   Poista
 9. Onpa kirjassa kaunis kansi, kertakaikkisen ihana. (Ja meidän kauris-tyttömmekin ihastui siihen <3 )

  Nyt alkaa meilläkin olla ilmassa jo joulun odotusta. En tiedä, miksi, mutta vuosi vuodelta haluan fiilistellä joulua aikaisemmin ja aikaisemmin. Nyt olen tosin kaivanut joulukirjat esille vielä puolisalaa, mutta odotas, kun marraskuu alkaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, voit olla varma, että kansi lähtee Valitse Vuoden 2013 Kaunein Kansi -kisaan;) Itse mietin, että myykö kansi itsensä minulle juuri siksikin, että meilläkin kauris-tyttö. Olen myös Sateekaaren Riikalta ostanut Kauris-kuvia, sellaisia, joissa on vain figuuri, ikkunoihin takkahuoneeseen ja Merin huoneeseen. On kesäkaurista ja talvikaurista ja vaikka mitä.

   Minulla sama. Tämä vaihe, jossa on ripaus huhtikuuta (meillähän ei ole kunnon lumia vielä) on minulle epämieluisa ja siksikin paneudun kaikellani jouluun hyvissä ajoin. Se näkyy meillä jo sisustuksessa ja huomenna taitaa kotiimme saapua iso tonttu! Minäkin laitoin puutarhakirjat olkkarin hyllyllä alle ja nostin kaikki joulu- ja talvikirjat päälle. Oi, marraskuu on jo jouluntuoksuinen lupaus vuoden kauneimmasta juhlasta.

   Poista
 10. Kuva pikkupojasta on ihan polvia notkauttava ja sydämeen käypä ♥
  Kaunis kirja, kiitos esittelystä!
  Odotellaan joulua

  VastaaPoista
 11. Ei! Vannoin, että tänä vuonna en hurahda jouluun...en osta kaikkia joululehtiä, en varaa 10 cm pinoa joulureseptejä, en hanki toinen toistaan kauneimpia lahjapapereita... Ja taas Leenan kuvausta Ilonan kirjasta lukiessa tunnen kuinka joulu alkaa työntymään pääni sisään, ideoineen, ajatuksineen. Kuka voi vastustaa lumisadetta ja ihania kauriita!! Paras ja kaunein kansi josta joulun muovikrääsä on poissa. Huokaus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nette, tunnen sinut jo niin kaukaa, että voin luvata, että mitkään päätöksesi joulun suhteen eivät pidä;) Niin...tämän kirjan kansi on minustakin ihan mahtava.

   Poista
 12. Mihinkähän mun kommentti katos no koitetaanpa uudelleen :) Olipa kaunis postaus. Kirja on ehkä kaunein joulukirja jonka olen nähnyt, aivan ihana <3 Oli ilo saada olla mukana tässä seikkailussa. Mukavaa Joulun odotusta <3

  VastaaPoista