maanantai 21. joulukuuta 2015

Joulu meidän kaikkien - vuodenaikajuhlista lumotuin aina vain!


Nyt kun mielet alkavat kääntyä jouluun ja tavallaan perheen sisäiseen, muistaa, miten kuluneena vuonna on kohdannut hetkiä, jolloin oma kotimaa on tuntunut täysin vieraalta. Lehdistä on saanut lukea mielipiteitä, joita lukiessa on syntynyt tunne, että ihminen ei välitä, ei pidä toista ihmistä enää ihmisenä. Onneksi vuodenaikajuhlista lumotuin saattaa liikkeelle Joulun Hengen, jonka luulisi herättävän kovimmankin sielun välittämiseen. Suomessa on tuntunut, että elämme jossain lintukodossa, mutta harva ajattelee niin tämän vuoden jälkeen. Meillä on monia ryhmiä, jotka kaipaavat välittämistä ja apua: Ovat maahamme saapuneet pakolaiset, jotka eivät todellakaan huvikseen kotimaitaan jättäneet. Ovat omat köyhämme, jotka elävät kuin eriössä, sillä heitä ei usein edes näe. Kirjoitin viime vuonna:

Kohtasimme erään megamarketin sisäänmenon välikössä tulitikkutytön. Miksi emme olleet häntä ennen huomanneet? Siksi, että olimme liikkeellä aikana, jolloin liikkuvat osattomat. Kesti jonkin aikaa tajuta tuokin asia. Olimme myös kauempana kuin tavallista eli alue ihan eri. Tytöllä oli pitkät vaaleat ja takkuiset hiukset. Hyvin kuluneet ja likaiset vaatteet. Koskettavinta oli pikkutytön ilme, sillä se oli täynnä suurta hämmästystä osattomuudesta ja kysymystä: "Tätäkö on elämä ja tällaistako on se, kun juolu tulee?" Odotimme syrjässä, että näimme vanhempien tulevan, sillä tyttö oli liian pieni kulkemaan yksin. Kunnollisen oloiset, eivät päihteissä olevat vanhemmat, tulivat näyttäen tasan yhtä osattomilta kuin tyttökin.

Lasten eriarvoisuus maassamme on kipeä asia ja tosi. Siinä, missä toinen lapsi näplää älypuhelintaan ja kantaa laukussaan iPadia sekä kertoo Lapin joulustaan omalla mökillä, toinen lapsi on hiljaa, sillä hänellä ei ole mitään toisia hämmästyttävää esitettävää, ei näytettävää. Julma varustelukilpailu alkaa jo hyvin varhain...


Onneksi on Joulu. Se on kuin rakkaus tai runo. Se ei kysy lupaa. Se menee sinne, missä sitä ei osata odottaa. Se hipaisee kaikkia vauvasta vaariin. Se menee luo sairaan ja uupuneen. Se menee luo vauraan ja varattoman. Se leijuu sukujoulujen henkenä, mutta viihtyy myös yksinäisen joulussa. Se silittää vanhuksen ryppyistä kättä. Se ei pelkää kylmiä katuja eikä tyhjien asemahuoneiden yksinäisiä miehiä. Se kaihtaa riitaa ja rähinää. Se rakastaa naurua ja laulua. Se tuo pilkkeen silmiin. Se vaeltaa haudoilla ja muistoissamme. Se tuo rakkaat poisnukkuneet luoksemme. Se saa lapsen silmät säihkymään tähtinä. Se saa mummon silmään kyyneleen. Se saa vanhatkin koiruudet leikkimään ja pennut ihan villeiksi. Se saa minut muistamaan miten jo ennen kuin tiesin kukasta jouluruusu mitään, kutsuin edesmennyttä koiraamme suuriruhtinatar Olgaa jouluruusuksemme...

Joulu on mielentila. Toiset se saa kyynisiksi ja toiset lähtevät sitä jopa pakoon etelän rannoille. Toisissa joulu tuo esiin suurimman liikutuksen, josta he ääni väristen puhuvat kuin viidennestä vuodenajasta. Jouluun liitetään myös lahjat kuusen alla etenkin jos perheessä on pieniä lapsia. Nyt kun suunta on tavaroista elämyksiin, sillä tavaraonnihan kestää vain puolituntia tai kaksi, yhä vähemmän uskon aikuisten innostuvan tavarajouluista. Me päätimme jo monta vuotta sitten Lumimiehen kanssa lopettaa toistemme lahjomisen ja siirtyä elämyspuolelle. Ymmärrän, että lahjoja annetaan lapsille tai nuorelle parille, jolla on vielä tarpeita tavarallekin, mutta kohta nuorenparin komerotkin ovat täynnä ja heillekin voi antaa kykyjensä ja kukkaronsa mukaan elämystä aina suosikkiravintolan illallislahjakortista aurinkolomaan. Mutta ikinä, ikinä älkäämme väheksykö mummon tai äidin kutomia villasukkia. Ne on rakkaudella kudottu ja annettu. Joulu on haudutettua riisipuuroa ja villasukkia!

Otin talteen lauantain 19. joulukuuta Helsingin Sanomien Riikka Tuomivaaran jutun Onnen hinta, joka myötäilee meidän nykyisiä ajatuksiamme tavarasta ja elämyksistä. Tekstissä sosiologi Terhi-Anna Wilska kiteyttää osuvasti:

"Toisin kuin tavara, elämys ei koskaan vanhene."

Joulun Henki on jo liikkeellä, mutta lumisateen tuoksua en vielä tunne...Lumen puute ihan sattuu, mutta Joulun Henki laastaroi kipuni ja johdattaa minut puutarhaan katsomaan jouluruusuani, joka saattaa nyt avata nuppunsa jouluksi. Joulun Henki tavoittaa meidät kaikki. Hänet joka on yksin. Hänet joka on joulun töissä. Hänet joka puuhakkaana valmistaa suurta sukujoulua. Hänet joka viettää nyt ensimmäistä jouluaan ilman omaa rakastaan.Hänet joka on vanha ja uupunut. Hänet joka vaeltaa hautuumaan kynttilämeressä. Hänet joka ei jaksaisi enää yhtään joulua kuin myös hänet, jolle joulu on vuodenaikajuhlista lumoavin.

Joulun Henki ottaa koirat sisälle perhelaumansa pariin. Joulun Henki täyttää lintu- ja oravalaudat. Metsässä peuran kostea katse kuin metsälampi...Pienet eläimet nukkuvat jouluyön untaan: punaturkki kiepillä, pikkuhiiret koloissaan, tupsukorvat pesissään. Uneton koiranulkoiluttaja tähtitaivaan alla. Joulupöydässä mummot ja papat kertovat tarinoita menneistä jouluista ja kaikkihan kuuntelevat, sillä:

"Kerro se tarina, kokoa tapahtumat, kertaa niitä. Sillä lailla ne pysyvät hengissä...Toista, tai tarina hajoaa, eikä miehet kuninkaan, ei kuninkaamme ratsutkaan...Toista, ja pitele palasia varovasti, muuten tapahtumat leviävät kuin marmorikuulat lattialle..." (Ann-Marie MacDonald Linnuntietä, suomennos Kaijamari Sivill)

Tarinoiden taika on yhtä ikuinen kuin on Joulu!

Toivotan hyvää joulua kaikille lukijoilleni. Toivotan hyvää joulua laivoille merillä. Toivotan hyvää joulua heille, jotka viettävät ensimmäistä jouluaan maassamme kaukana kotoaan. Toivotan hyvää joulua yksinäisille. Toivotan hyvää joulua unohdetuille. Toivotan hyvää joulua kaikille maailman ihmisille. Toivotan hyvää joulua kaikille maailman eläimille. Toivotan hyvää joulua heille, jotka tekevät pyyteetöntä työtä eläinten hyväksi. Toivotan hyvää joulua vaivaishiirille ja maailman kuninkaille. Toivotan hyvää joulua meille kaikille, että joulun rauha saisi laskeutua yllemme kuin lumenvalo...

"Lumi: pimeän maan ainoa valo."

"Viivy, odota, näe näkevin silmin tähtien puhkeaminen, tähtihuimaus."

- Bo Carpelan -
suomennos Caj Westerberg

rakkaudesta jouluun
Leena Lumi

Oi Jouluyö

The Chestnuts Roasting On An Open Fire

Walking in the Air

Ave Maria

O Holy Night

Oi Jouluyö, mukana laulaa shetlanninlammaskoira Iitu

jutun kaikki kuvat Hannele Salmela

76 kommenttia:

 1. Kiitos , että jaoit hienot ajatuksesi! Hyvää Joulua!

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Leena. Sinä sen osasit tyhjentävästi sanoa. Hyvää Joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unelma, ole hyvä ja kiitos. Hyvää joulua sinulle&co♥

   Poista
 3. Ihanaa luettavaa niin tunnelmaa tihkuvaa ja totta. Joulu on ihana tunnelmallinen juhla varsinkin meille yksinäisille, joilla ei ole omaisia täällä vieraiden joukossa.Rakennamme oman joulun meidän oloisen rakkaudella. Hyvää joulua sinulle ja perheellesi ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirkkis, kiitos. Meilläkin on perhe pitkien matkojen päässä, mutta nyt nuoremme tulevat meille jo aatonaattona, joten talo täyttyy. Ja oodotan tietty koiruuksiakin;) Kyllä se joulu tulee kahden keskenkin.

   Kiitos samoin sinulle&co♥

   Poista
 4. "Viivy, odota, näe näkevin silmin tähtien huimaus puhkeaminen, tähtihuimaus."

  Itkut, miten kaunista... Mitä mää nykyään aina liikutun täällä käydessä :D

  Rakkausjoulua sinulle ihana! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annika, tuo on ihan mun suosikkini Bolta...

   Eikö <3 Se on varmaan jotain tarttuvaa, sillä olen viime aikoina kyynelehtinyt monen kauniin ääreellä.

   Kiitos samoin suuri sitä myös sinulle Ihana! <3

   Poista
 5. Kiitos kauniista joulukirjeestä ja lumoavaa joulua teille kaikille! ❤️

  VastaaPoista
 6. Leena, hyvää Joulun aikaa teidän perheelle!

  Minä olen viime aikoina ajatellut juuri tuota lasten eriarvoisuutta. Poikien pojat harrastavat jalkapalloa. On aivan käsittämätöntä, että eräässä seurassa lapsille järjestetään 800 euroa maksava pelimatka kesällä Portugalin Estoriaan. Matkaan on pakko osallistua, koska yhden poisjäänti estää matkan kaikilta ja eihän nyt lasta voi sattaa niin pahaan pinteeseen, "rikkuriksi". Siis ei riitä se, että kuljetaan Suomessa eri paikkakunnilla kalliisti hotelleissa yöpyen, pitää päästä ulkomaille pelaamaan ulkomaalaisia pikkupoikia vastaan. Kysynpä vain, tulevatko portugalilaislapset vastaavasti tänne - eivät tule. Jo pelilisenssit ja varusteet ovat kalliita, saati sitten tällaiset ökyilymatkat. Vähävaraisen lapsi ei todellakaan pysty harrastamaan mitä haluaa, todella vaikeaa tämä on keskituloisellekin. Vielä kun omat pojat harrastivat palloilulajeja, pelimatkat tehtiin lähelle ja yövyttiin halvoissa yhteismajoituksissa, joissa pojilla oli kivaa yhdessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, kiitos samoin teille!

   Minusta se pistää nykyään silmään eniten, vaikka nyt muut asiat oatkin vieneet Suomen median huomion. Vähävaraiset lapset jäävät monen harrastuksen ulkopuolelle, siinä vaikkapa jääkiekossa jo hyvin varhain valitaan, ketkä ovat riittävän hyviä/varakkaita käymään harkoissa monta kertaa viikossa ja sitten pelimatkat pitkin Suomea viikonloppuisin. Ja tietty myöhemmin ulkomaille. Miten käykään tytön, joka haluaisi päästä tiatoluistelutunneille tai balettiin, eikä vanhemmilla ole varaa. Ja pitää olla myös aikaa kuskata tai sitten jopa palkata siihen joku.

   Toivotaan, että tähän herätään!

   Poista
 7. Koskettava kirjoitus tämä, niin kuin muutkin :) Kiitos sinulle, kun niin lämmöllä ja ajatuksella aina vastailet kommentteihin! Kaunista joulun aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joululainen, kiitos <3 Ole hyvä vain: Minusta olisi outoa, jos kirjoittaisin tekstejä ja sitten en vastaisi;)

   Kiitos samoin sinulle♥

   Poista
 8. Oi miten ihana syvä, koskettava kirjoitus!!
  kiitos siitä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanne, kiitos ja kiitos lumoavista kuvistasi♥ Hyvää joulua sinulle&Pilkulle!

   Poista
 9. Kiitos Leena! Ihanan koskettava teksti.

  Oikein hyvää ja kaunista Joulua sinulle ja läheisillesi♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, ole hyvä ja kiitos.

   Kiitos samoin kaikkea sinulle ja perheellesi♥

   Poista
 10. Kiitos Leena, kuinka taitavasti ja kauniisti kirjoitat, liikuttava teksti kerta kaikkiaan. Oikein hyvää joulua myös sinulle ja perheellesi! <3 -Taru

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taru, kiitos <3 Huomaatko mitä kirjaa olen lukemassa:) Eikös se vinkki tullut sinulta..

   Kaunista ja omannäköistäsi joulua sinulle&co♥

   Poista
  2. Kyllä, minultahan se vinkki tuli! :) Kiva nähdä, että kirja on löytänyt uuden lukijan. Oikein hyvin valittu sitaatti myös, sopi tekstiin niin hyvin.. Samaten kuin nuo kuvat, niin kauniita ja säestävät kauniisti sanojasi. -Taru

   Poista
  3. Taru, olit oikeassa eli ihan mun kirja. Koska liu'un nyt joulunviettoon saan lukea hitaasti nautiskellen. Paljon kiitoksia vinkistä: Nytkin on päästävä lukemaan, sillä en voi lukea pikkuntunneille, sillä huomenna on noustava varhain. Kuusen toimme tänään sisälle ja saimme jo koristeltuakin. Kiitos <3

   Poista
 11. Hyvä ja koskettava teksti, Leena. Suomi on eriarvoistumassa kovaa vauhtia ja sen muistaminen on tärkeää. <3

  Joulutunnelma syntyy parhaiten omassa mielessä. Se tarvitsee sen oikean mielentilan, puuroa ja villasukkia tai sitä taikaa, joka meidät jouluihmiset valtaa - valtaa silloinkin, kun arki vie voimia tai väsyttää.

  Taianomaista jouluviikkoa, Leena. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kiitos <3 Jos katsoo tarkkaan, sen näkee lapsista eniten.

   Se on tulossa jo, se on tulossa, olipa lunta tai, se tulee joka vuosi, se joulu sinne mielen vinttikomeroon.

   Tähtien Taikaa, Tarinoiden Lumoa, Joulumielen Suloa sinulle, Katja <3

   Poista
 12. Kaunis kirjoitus Leena. Eriarvoistuminen tuntuu valitettavasti vain lisääntyvän ja voi miten se koskettaakaan juuri lapsia. Kunpa tämän suunnan voisikin vaikka joulun henki kääntää. Mutta joulu tulee, kaikille, tavalla tai toisella - olkoon se jokaiselle mahdollisimman kaunis.

  Tunnelmallista joulunaikaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kiitos. Nimenomaan juuri niin. Edes pitkälle kehitetty sosiaalilainsäädäntömm ei kyene kaikkeen. Sitä toivokaamme.

   Kiitos samoin sinulle!<3

   Poista
 13. Koskettava teksti ja kaunista musiikkia! Kiitos!

  Oikein hyvään joulua sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, kiitos.

   Kiitos samoin sinulle ja perheellesi!<3

   Poista
 14. Hyvin kaunis joulupostaus, Leena!
  Kuvat ovat myös lumoavia.
  Piti vielä kuunnella nuo parhaimmista parhaimmat joululaulut tässä korvapuustien paistamisen lomassa. Ne virittävät viimeistään joulutunnelmaan. Ystävämme kiersi useana vuonna joulun alla ystävien kodeissa ja soitti Jussi Björlingin O Helga Natt. Olit valinnut sen sekä suomen- että englanninkielisen version. Se on SE joululaulu, josta joulu sitten käynnistyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, kiitos.

   Tiedän, että niin todella monet pitätävt ihan ykköseä Jussi Björöingin O Heliga Nattia, mutta olen armoton Johanna Rusanen-Kartano -fani. Hänen levynsä Joulun valoa sisältää Kaksi eri Ave Mariaa, Walking in the Air ja sitten tuttuja joululaulujamme. YouTuben videot vain eivät aina ole parhaita mahdollisia ja sitten niiden eteen on laitettu vielä usein mainoksia. Oi Jouluyö! on ehdottomasti oma suosikkini joululauluista. Englanniksi laulaa Susan Boyle, teidäthän hänen tarinansa...: Elämän katveesta tähtiin. Se on just SE joululaulu, josta jouku käynnistyy. Olen muutenkin ertittäin herkkänä jouluyölle: Jos olisimme Luvialla, kävelisimme yöllä Luvian hautuumaalla, jossa isänkin hauta on.

   Kaunista, lumoavaa joulua sinulle Irene ja perheellesi♥

   Poista
 15. Kiitos Leena ❤️ Luen tämän varmasti vielä monta kertaa ennen aattoa. Aivan ihanan lämmintä ja rauhallista Joulua sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoisiahiutaleita, ole hyvä ja kiitos♥ Kiitos smaoin sinulle ja perheellesi ihaninta Joulua♥

   Poista
 16. Kuusi on saapunut tähän taloon ja jokunen paketti jo kääritty sen alle. Minä niin mielelläni siirtyisin niihin elämyslahjoihin, mutta siihen ei nuoriso taida vielä olla valmis. MInä olen. Tai oikeammin lahjattomuuteen, sillä en ole toivonut mitään. Paitsi sitä joulurauhaa ja hyvää ruokaa. Bonuksena sain hyvin pestyn saunankin, joten kyllä tässä kelpaa. SInulle toivon sen lumen. Jospa se vielä ennättäisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paluumuuttajatar, eilen koristelimmme kuusen. Jokaikinen paketti on jo paketoitu, silakat ovat ensimmäisessä marinadissaan,huomiselle olen levittänyt esille eräitä reseptejä...Kuule, se tulee aikaa myöten mahdolliseksi kokonaan. Nyt meidän nuoret haluavat vielä kuusen alle lahjoja ja näin on tehty, mutta veikkaanpa, että parin vuoden sisään kuviot muuttuvat (ehdotus on jo annettu) meillä kaikilla yhdessä ellei sitten...tapahdu jotain yllättävää;) Pienet lapset ja lahjat ovat yksi joulun yhtälö. Minä toivon vain lunta ja joulurauhaa, toisesta eivät läheiseni voi vastata ja joulurauhakin taitaa olla sitä, että vilkkaisden koruuksien kanssa mennnään lujaa. Sauna peseytyy meillä joka vuos R-tontun toimesta aatonaattona. Jostain syystä se on aina vasta sitten;)Kiitos toivomuksesta, mutta lehdet toitottavat, että lunta vasta tapanina...Joulun Taikaa sinulle ja perheellesi!<3

   Poista
 17. Vaikuttava teksti. Hyvää joulua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkko, kiitos. Kiitos samoin sinulle ja perheellesi<3

   Poista
 18. Kiitos, Leena - sinä niin osaat sanoittaa ja jaoit minunkin ajatukseni tänä jouluna. Ja tiedätkö, olin jo liki pari iltaa sitten kirjoittaa tulitikkutytöstä. Jätin kuitenkin kirjoittamatta - sattui liikaa.
  Hyvää ja rauhallista joulua sekä sinulle, Leena, että läheisillesi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lady of the Mess, telepatiaa, tuo tulitikkutyttö sinulla ja minulla. Kiitos. Ei unohdu minulta lapsen katse..

   Kiitos samoin sinulle ja perheellesi<3

   Poista
 19. Hieno kirjoitus, Leena.
  Tunnelmallista joulua! <3

  VastaaPoista
 20. Oikein hyvää joulua sinulle Leena Lumi!
  Aivan ihania kuvia tässä postauksessasi.

  VastaaPoista
 21. Hieno teksti ja kauniit Hannelen kuvat.

  Hyvää Joulua!
  sydän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, kiitos! Hannelen kuvat ovat hurmaavat.

   Kiitos samoin sinulle!

   sydän!

   Poista
 22. Joulun henkeä tarvittaisiin ympäri vuoden, vaikka joulusta ei sitten mitenkään erityisesti perustaisikaan. Järjestetään kaikenlaisia joulupatakeräyksiä, lahjojen antamista vähävaraisille lapsille ja joulukorttikeräyksiä yksinäisille vanhuksille - vielä voisi tehdä huomattavasti enemmän. Mutta hyvää joulu tänne sinullekin, näistä postauksista huomaa, että on ihmisiä, jotka välittävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukumato, täysin samaa mieltä, mutta minä olen pessimisti. Etenkin tämä vuosi on syönyt uskoani ihmisyyteen, välittämiseen. Kiva, että on edes kerran vuodessa tällainen juhla, kun ajatellaan osattomiakin.

   Kiitos samoin sinulle♥ Ehkä meitä onkin enemmän kuin tiedämmekään.

   Poista
 23. Koskettava postaus Leena.Ja Hannelen tekemät kuvat aina niin kauniita.Oikein ihanaa joulun aikaa teille muruset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, kiitos<3 Ne ovat niin...Hannelea, ihanuutta <3

   Kiitos samoin sinulle&co♥ Muruset alkavat aamulla kokkkaamaan: Nuoet saapuvat huomenillalla ja tietty ihanat Dina ja Taika.

   Poista
 24. Ihailen noita kuvia, todella hellyttäviä ja niin on joulupostauksesikin :)

  Hyvää Joulua Leena :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, eivätkö olekin vieehättäviä. Kiitos <3

   Kiitos samoin Mai♥

   Poista
 25. Leena ihanuus, tunnelmallista ja herkullista joulua. Muista rauhoittua <3 Samaa opetellaan täällä. Pulssit ovat viuhuneet taas ja suden hetkiä ollut useampi. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia Ihanainen, kiitos samoin sinulle&co♥ En ole veilä rahoittunut, mutta syytä olisi, sillä sain tänään hirvittävän päänsäryn yhdestä Hesarin jutusta, joka on niin syvältä...

   Sama täällä, mutta mitä jos kuitenkin päättäisimme elää pienemmillä kierroksilla Loppiaisesta? Kuulenko naurua...;)

   <3

   Poista
 26. Tuo kotihin, jos pieneenkin, nyt joulujuhla suloisin!--
  Pimeytehen maailman tuo taivaan valoa!--
  Nyt köyhän niinkuin rikkaan luo suloinen joulus tuo!
  (En etsi valtaa loistoa)
  Rauhallista ja onnellista joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna, niin tutut ja niin osuvat sanat.

   Kiitos samoin sinulle!♥

   Poista
 27. Vastaukset
  1. Hannele, ehdottomasti, sillä eihän joulu muuten ole joulu!

   Hyvää joulua sinulle ja perheellesi♥

   Poista
 28. Leena, voisko tuon paremmin sanoa kuin olet sen kertonut, siinä on kaikki taika joulusta, jokaiselle tavallaan. Meille vanhoille, jo monelaiset joulut eläneille ja ihan pienille joiden joulut vasta aluillaan. Voi kun kaikkien pienten joulut olisikin iloisia, onnellisia, kumpa kaikki aikuiset ymmärtäisivät antaa pienille ainakin raittiin joulun.

  Minun jouluni alkaa olla pistettä vaille valmis, Haudallakin kävin, pienen surun kyyneleenkin vuodatin, ikävä vaan on vielä monien joulujen jälkeen.

  Mutta teille toivon onnistunutta, hyvää joulua läheistesi kanssa, ja vaikka edes hiukan valkoista maahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli, kiitos. Parhaani yritin;) Niin, lapsille varmaan tärkeintä on se ilmapiiri, jonka perhe jouluna muodostaa: Huomisen muistoja.

   Lopulliset jäähyväiset ovat mahdottomia: Niitä ei kohdata kyynelehtimättä.

   Kiitos samoin sinulle ja perheellesi♥ Juu, kunpa sitä valkeaa ja ihanaa saataisiin...

   Poista
 29. Onpa hieno ja ajankohtainen kirjoitus. Joulu on jännällä tavalla pysäyttävä. Siinä katsoo eteen ja taakse, ja toivottavasti siihen mitä nyt. Kävin ensi kertaa kahdessa joulujuhlassa. Jokin niissäkin pysäyttää, on kuin virstanpylväitä. Ennen ja jälkeen. Nostaa muistoja. Tuopa olikin hyvä idea, onkia muistoja myös isovanhemmilta...
  Ihanaa, tunnelmallista joulua teille <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bleue, kiitos <3 Jouu on juuri sellainen tunnepitoinen vedenjakaja. Oi, lasten koulun joulujuhlat olivat jotakin.

   Minulle kävi nyt niin, että vaikka kuinka paljon keskustelin mammani kanssa, niin en ollut osannnut yhdistää hänen elämäänsä rajantakaisessa Karjalassa mitenkään Pietariin, jossa silloin hallitsi Nikolai II...,mutta eipä osannut äitinikään niistä äidiltään kysellä, nyt vain pieniä ohuita muistoja sieltä täältä.

   Kiitos samoin teille!<3

   Poista
 30. Hieno kirjoitus, Leena! <3 Palaan tähän vielä, mutta nyt huikkaan vain: Ihanaa joulua sinulle ja perheellesi! <3

  VastaaPoista
 31. Ihanaa Joulua sinulle ja perheellesi Leena-IhaNainen! Jälleen upea postaus sinulta, kiitos tästä ja paljosta muusta! Joulu joko yhdistää tai erottaa sukulaiset toisistaan♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin sinulle ja prheellesi Aili-IhaNainen♥♥♥ Kiitos ja ole hyvä. Juuri näin joulu tekee.

   Poista
 32. Upea kirjoitus! Hyvää tapaninpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iloinen Kulkuri, kiitos. Kiitos samoin sinulle♥ Sataa lunta...

   Poista
 33. Leena, jäiköhän minun tervehdykseni klikkaamatta, siis itseltäni? Toivotin hyvää joulua ja kiitin blogeistasi. Siispä vielä kerran tapanina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reijo, kiitos tervehdyksesi tuli, mutta edelliseen juttuun;) Minä edelleen toivotan hyvää joulun jatkoa ja kiitän♥♥♥

   Iloista tapania!

   Poista
 34. Voi sentään tätä joulua, menee jo jutuistakin sekaisin...mutta tahto kuitenkin hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reijo, mitä väliä;) Kuvittele nyt, että tein 10 vuoden jälkeen lanttulaatikkoa ja onnistui yli odotusten, mutta miksi ihnmeessä minulla oli sitä jouluaamuna hiuksissani kokkare kuivuneena. Alkoholilla ei osuutta asiaan, mutta illan aikana yksi haarukka oli pudonnut...Äitini nauraa tätä nyt Luvialla vedet silmistä juosten. Lisäksi jouluyönä toinen tyttären koirista alkoi oksentaa, saanut vain normaalit ruokansa ja koirien herkkuja, ekana meni viimeksi pesulasta tullut valkoinen karvalankamatto, sitten toinen matto, sitten yksi shaali, sitten...Ihan kaikkea en voi kertoa, mutta vannon, että tätä hääpäivää ja joulua en unohda ikinä! Päätimme koko porukka nauraa tälle jo juhannuksena. Aika kultaa muistot, valvotut tunnit ja sen, että jouluyönä täydellistä, oranssia täysikuuta säesti pyykinpesukoneen ääni, mutta sielussa vain soi Oi Jouluyö!

   Nyt alan kattaa, ulkona ihana kuura ja mietin, että kai sitä lanttulaatikkoa voi vielä syödä...:)

   Tahto hyvään ratkaisee kaiken. Jos olet ollut oikein kiltti, annan sinulle nyt kirjasuosituksen, joka vie jalat alta: Ann-Marie MacDonald. Mieti USAa Kennedyn aikana, mieti Kanadaa ja Nasaa, mieti ensimmäisiä kuulentoja ja sitten se kaikki ivetynä yksilötasolle...Joskus toivoo, että jotkut kirjat eivät päättyisi milloinkaan!

   <3

   Poista
 35. Joulu on ja nämä kuvat olivat fantasisia. Kauniita ja herkkiä, tykästyin mielettömästi. Suuriruhtinattaren muistan Hänetkin aina.. Olga oli niin suloinen koira, ruusujen ruusu vaikka vain kuvista näin. Kaunista uutta Vuotta Leenalle. Tuokoot se onnea meille kaikille, Sinulle kirjoittajana ja meille lukijoillesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustis, kiitos! Olga, meidän jouluruusumme♥ Sinä olit osa prosessia, jolla selvisin Hänen lähdöstään...Kiitos♥

   Kiitos samoin kaikkea sinulle♥ Ajan virta...

   Poista