torstai 18. helmikuuta 2016

Kanakastike - helppo, herkullinen, gluteeniton


Kuopuksemme murrosikään asti kestäneen vaikean vilja-allergian takia, kehittelin keittokirjan verran ruokia, jotka olisivat kasvavalle sekä ravitsevia että myös maistuvia. Helpoin ja ehkä jopa herkullisin on vain viiden ainesosan kanakastike, joka maistuu edelleen niin meidän kuin tyttären omassa taloudessa. Koska en omissa resepteissä paljon mittaile, määrät ovat noin, mutta tästä riittää kunnolla neljälle eli me kahdestaan nautimme tätä pari päivää.

Ja ne viisi ainesosaa ovat:


grillattu broileri
kuohukermaa 2-3 dl, josta osan voi korvata vaikka ruokakermalla Sitruuna&Pippuri
sinihomejuusto, noin 100 g tai vaikka Aura Gold, joka on 125 g
tomaattikastiketta 1-2 dl tai maun mukaan
yksi iso tai kaksi normaalikokoista paprikaa
Jos haluaa voi kuudes aineosa olla kanaliemikuutio!

Grillattu kana revitään pieniksi paloiksi ja varotaan ettei joukkoon jää luita. Palaset laitetaan kasariin muhimaan kera murustellun sinihomejuuston ja pilkotun paprikan. Lisätään joukkoon tomaattisose ja sekoitetaan. Lisätään kuohu- tai ruokakermaa vähitellen ja annetaan makujen herätä pienellä lämmöllä. Kermaa tai tomaattisosetta lisätään tarpeen mukaan.


Tässä wokkipannulla valmistetussa kuvassa on aika hyvin näkyvissä miltä kastike näyttää valmiina. Nykyään käytämme


kuvassa näkyvää kasaria, joka taitaa olla paras kypsennysastiamme ikinä.

Kanakastike ei tarvitse mitään mausteita, sillä makuja tulee riittävästi broilerista, tomaattisoseesta ja paprikasta. Jos haluaa, voi joukkoon lisätä vaikka valkosipulin kynsiä pilkottuna, mutta tämä on yksi niistä harvoista ruokalajeista joihin emme kaipaa mitään lisää.

Kastike nautitaan keitetyn riisin, kuten vaikkapa Arborion kera. Oheen sopii täydellisesti mustaviinimarjahyytelö!


Guten Appetit!

Ruokareseptit Leena Lumissa

24 kommenttia:

  1. Kuulostaa tosi ihanalta, tosin tuo sinihome saattaa minun versiossani vaihtua johonkin muuhun. Kanaruoat ovat minun suosikkejani ja esimerkiksi kuuma kanakeitto tekee todella hyvää ruokahemmottelijan mielelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aino, näitä juttuja voi varioida ihan oman maun mukaan. Kuuma kanakeitto on monessa kulttuurissa ihan lääkettä.

      Poista
  2. Nam! Sinihomejuusto sen tekee ja paprika.
    Oletko kokeillut sinihomejuustoa ja ihan purkkihedelmiä sekä runsaasti persiljaa unohtamatta valkosipulia broileriwokkiin, meillä tykätään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, nimenomaan.

      Meillä on sellainen hedelmäinen broilerwokki, johon tulee broieria, nuudeleita ja pakastevihanneksia, vaikka Shanghai ja sitten tois paljon valkosipulia ja suurus tehdään täysapplesiinimehuun, jolla sitä sitten myös jatketaan.

      Kiitos vinkistä! Tuo varmaan menisi hyvin meillä, sillä teen usein persikkasinihomejuustosalaattia, joka maistuu kaikille.

      Joka viikko ostetaan jotain homejuustoa:)

      Poista
  3. Namia! Kana on hyvää ja luxusta sinihomejuuston kanssa. Tänään joku lehti kertoi, että ranskalaisten pitkän iän salaisuus on sinihomejuusto. Paprika ja tomaatti sopivat varmasti hyvin mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irene, niin minustakin.Katsos kun emme voineet saostaa jauhoilla ja siihen aikaan mikään ei ollut gluteenittomissa sillä tasolla mitä nyt, niin käytin saostukseen sinihomejuustoa. Sitten meillä olisi R:n kanssa tiedossa pitkä elämä:) Tomaatti oikeasti suojaa vaikka miltä! Paprikaa taas tungen kaikkialle, sillä se vaan on niin hyvää.

      Poista
  4. Tämä on yksi meidänkin perheen suosikkeja! Kiitos reseptistä jo vuosien takaa. Aina yhtä hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne, ja mieti miten kauan aikaa sitten tämän nauttimisen aloitimme. Ole hyvä ja kiitos sinulle oikopolusta sopparuokiin, nyt edelleenkin valmistan kalasopan lientä 8 litran kattilassa merikalojen isojen perkeiden ja mausteiden kera, mutta itse soppaan käytän perunajuuressuikaleita kaupan pakastealtaasta.

      Poista
  5. Nyt kuulostaa superherkulliselta :P
    Voiskohan tätä varioida lisäämällä persikkaa, jotenkin vois toimia tuon kanan ja juuston kanssa? :D Tai sitten mun iltapalanälkäinen suu hamuaa kaikenlaista kerralla makeasta suolaiseen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Akiss, nyt olet jo toinen, joka tähän pesikkaa tarjoaa:) Pakko huomenna kokeilla nyt sitten persikalla.

      Meidän suosikkisalatti onkin grillatun kanan kanssa: virheää jäävuorisalaattia, paljon persikkaa ja sitten sinihomejuustoa. Maistuu kaikille!

      Oih, makea on niin...makeaa:)

      Poista
  6. Aivan uskomattoman herkulliselta vaikuttaa, vesi kihoaa kielelle jo pelkästä ajattelustakin. Meillä laitetaan melko paljon broilerista ruokaa joten tätä kokeillaan myös. Useimmiten teen risottoa, johon sitten suolakurkkua, mustia oliiveja, tomaatteja tai paprikaa sekä juustoraastetta ja paljon persiljasilppua päälle.Joskus myös ananaspaloja mukaan. Kerman kera maistuisi mutta...no niin. Sinihomejuusto on mun lempparini kaikista, mutta mies joka mellä asuu ei siitä oikein pidä. Makuasioista kun ei sitten voi kiistellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anja, taidan tujauttaa tähän vielä perskanpaloja mukaan, kun Minttuli ja Akiss niitä jo suosittelivat. Arvaa mitä, broielri oli iso: Tähän meni 4 dl kuohukermaa:) Ruokiin, myös salaattteihin, käytämmme usein sinihomejustoa, mutta joka tlavinen la ilta leffan ohella nautimme valkohomejuustoa kera hedelmien. Meillä asuu mies, joka syö valkosipulietanoitakin, joten kaikki menee!

      Poista
  7. gluteenitonta meillä aina, en ole jauhoihminen (lasten ystävät voivat meillä aina syödä, kakkujakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannele, kuulostaa kivalta, mutta muista syödä sinä ruisleipää.

      Poista
  8. Tämä menee nyt kokeiluun. Kermaakin saa lorauttaa mukaan. Luin juuri eilen, että rasva ei olekaan sydänsairauksien syy vaan sokeri sitä myrkkyä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unelma, kiva. Tätä syödään ystöviemmekin perheissä:) Äiti ei ole ikinä luopunut voista ja kermasta, mutta tiestysi syö paljon merikalaa ja puutarhansa marjoja pakastimesta joka päivä. Hän täyttää ensi vuonna jo xx., mutta niin vain puutarhanmylläys alkaa taas, joka päivä kävelee paljon, lukee kaikki lehdet ja minun suosittelemani kirjat, katsoo monet ohjelmat, viettää kakkukekkereitä...Lääkäri oli äitiä oikein kehottanut käyttämään kermaa! Minä olen aina ollut sitä mieltä, että sokeri on valkoinen kuolema. Sitä vain valitettavasti on croissanteissa ja korvapuusteissa, nyyyyh.

      En ole ikinä perustanut rasvan vaarallisuudesta, mutta kerran olin muutaman kuukauden täysin ilman mitään, missä on sokeria ja silloin tapahtui hyviä ihmeitä!

      Poista
  9. Onnistuisikohan tuo, jos vaihtaisi broilerin soijasuikaleisiin... *jää miettimään*

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arkeilija, ei kokemusta, mutta 'yrittänyttä ei laiteta.'

      Poista
  10. Tuo kanawokki on oma lemppari ja teen sitä aina kun mies on reissussa, kun ei pidä homejuustosta ja vatsa ei siedä paprikaa, niin eihän tuosta wokista paljoa sitten jäljelle jää. Nam.

    Ihanaa viikonloppua Leena ja juu en minä tainnut niistä upeista videoista mitään oppia. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiia, meillä on tästä tosi monta variaatiota, tämä on se alkuperäisin ja helpoin. Eikö paprikan haitat katoa, kun sitä kypsennetään...luulin niin. Kiitos.

      Kiitos samoin sinulle!<3 Voi, voi, tarkoitus oli...:)

      Poista
  11. Helpot reseptit ovat minun makuuni. Tämä menee testaukseen heti ensiviikolla =).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta, sama täällä! Etenkin arkena. Viikonloppunas innostun joskus vähän jostain haastavammasta, mutta en tänään:)

      Poista