perjantai 19. toukokuuta 2017

Tetenarsissit - pienet, suloiset, kestävät yllättäjät!


Pari päivää sitten aloin katsella keittiön ikkunasta, että mitä kummaa erilaista keltaista kuin esikot nousee hankalassa rinteessä, johon en muistanut istuttaneeni mitää. Meni vähän aikaa ennen kuin tajusin, että joka pääsiäinenhän minä vuodenaikajuhlan jälkeen maan sulettua roudasta, kaivan kuopan ja isken nuutuneet kukat sipuleineen sinne.

Ei paha, kun näille ei ole tehty muuta kuin istutettu!

Hyvin ilmeistä, että nämä ovat kiitollisia tetenarsisseja, joita ostan vuosi vuoden jälkeen pääsiäiseksi ruukun, vaikka olisi muitakin kukkia.

Pidän siitäkin, että nämä ovat niin napakan matalia.

Illalla just ennen hämärää näitä kuvailin. Tarkoitus oli kuvata ziljoona scillaa, mutta ei vielä onnistunut. Alkoi jo hämärtääkin ja nyt taas paistaa aurinko täysillä eli ei onnistu mun pokkarilla. On niin helle, että mennään paljain säärin pikkumekossa.


Lisää narsisseja löytyy jutusta Helteisiä terveisiä Suomen Tahitilta, jossa 23.5.2014 oli jo niin kuuma, että se sai oravatkin tuulettamaan:)

Aurinkoista viikonloppua kaikille♥ On luvattu hellettä, joten taidan siirtyä katsomaan merta...

narsissiterveisin 
Leena Lumi


Tetenarssisit ilona vuodesta toiseen eli tarina jatkuu 2019...

Leena Lumin puutarhassa


Toukokuu 2021 ja näitä tetenarskkuryhmiä vain pullahtelee sieltä sun täältä. Edullinen ilo♥

17 kommenttia:

 1. Mulla on ihan samat tavat, joka kevät kun narsissit ruukussa nuutuu, minä leikkaan ne matalaksi ja istutan rapun viereen nurmikolle. Nyt juuri kaksi pientä teteä on tullut rapun edustalla ylös ja ne on niin suloisen näköisiä siinä valkovuokkojen seurassa.
  Sää on nyt todella hyvä ja täällä koivuihin on parin päivän sisällä tullut pienen pienet lehdet. Aivan mahtavaa. Oikein aurinkoista viikonloppua teille ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Birgitta, minä en edes leikkaa, kun tuonne rinteeseen niitä lykin ja saavat sinne sitten kadota. Muisti vain tekee tepposiaan. Oijoi, tämä vain nostaa teten suosiota!

   Oi, pitääkin tulla sinne sitten iahstelemaan koivujen uusia lehtiä, meillä ei sitä vielä. Huomenna istun partsilla katsellen merta. Kiitos samoin teille♥

   Poista
 2. Minäkin laitan kaikki pikkutetet maahan. Täällä voi laittaa jo ennen pääsiäistä tetet ja orvokit ulos. Nyt tete alkavat olla aika nuupahtaneita, mutta orvokit nättejä.
  Ja nyt sitten kaivelen jo voikukkia maasta. Ja uusi unkarinsyreenipensasaita on valmis. Välissä yksi kirsikkapuu ja toisessa päädyssä rungollinen marja-aronia ja juhannusruusuja alussa ja lopussa. Nyt vain vettä saa kantaa, mutta sehän on hyötyliikuntaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, kannattaa! Meilläkin joskus eli riippuu missä kohdin on pääsiäinen ja millainen on kevät. Edellispääsiäisenä tulin Porista kukkivien kesälumipisaroiden kanssa ja sain ne suoriltaan maahan.

   Mai, nämä ovat siis jotain ikivanhoja tetejä...,mutta ei meillä muutenkaan narsissit vielä kuki. Orovkit laitan ruukussa ulos aina vapusta, ihan sama millainen on kevät ja aina ovat selvinneet.

   Huomasin tänään myös ensimmäiset voikukanLEHDET, oi sitä savottaa sitten taas.Kunpa perustaisit puutarhablogin myös:) Olisi kiva nähdä kaikki se, mistä kerrot.

   Minä ensin haravoin pari viikkoa tunteja joka päivä, sitten alkoivat uudisistutukset ja sen jälkeen veden kannot, joten nyt on oikea käsivarsi ihan jumissa eli Mobilatilla ja Buranalla kohti merta...

   <3

   Poista
 3. Sama käytäntö minulla. Tänään istutin osan porrasruukkujen tetenarsisseista 'pihan perälle'. Täällä meren äärellä maasta nousee vasta narsissin lehtiä, kukkia pitää edelleen odottaa, mutta paljon muuta on jo kukassa (blogissani ehkä huomenna).

  Orvokit hankin ulkoruukkuihin vasta tänään, kovasti siis myöhässä normaalikevääseen verrattuna!

  Meillä ei, valitettavasti, ollut tänään lähellekään hellepäivä, hyvin kuitenkin tarkeni pihatöissä. Huomenna puutarhailu jatkuu.

  <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marietta, kannattaa. Meillä nyt scillat, valkovuokot, esikot ja nämä tetet sekä tietysti onnenpensaat. En ole kohta enää koneen ääressä, joten käyn visiitillä katsomassa kukkiasi su-ma.

   Orvokit minulla ulkoruukussa jo vapusta ja löysin kaikkein kauneimmat ikinä. Hyvin ovat selvinneet.

   Meren äärelle kuitenkin nyt lähdössä, mutta lämmintä on mukana. Meillä eilen +25 astetta!

   <3<3

   Poista
 4. Ihanaa kun puutarhassasi vihdoinkin taas kukkii:) Kaunista viikonloppua Leena:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, tätä kun kaikki on sinistä, scillat, et ole vielä nähnytkään. Kiitos samoin Jael<3

   Poista
 5. Tetet ovat vastustamattomia kevätkukkia. Niitä on saatava joka kevät. Minäkin istuttelen ne sitten takaisin pihalle kukinnan jälkeen.

  VastaaPoista
 6. Juuri tänään istutettiin esikoisen kanssa nuutuneet narssissit meidän aurinkoiseen rinteeseen. Toivotaan, että keväänä ne ilahduttavat meitä kukkimalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kia, minusta tuo rinne lupaa paljon, sillä muualla en ole tässä narsissine kanssa onnistunut, muscarien kanssa kylläkin. Minusta on hienoa, että saadaan vuodenaikajuhlien kukista iloa myöhemmin puutarhassa. Toivotaan, toivotaan<3

   Poista
 7. Onpa ne tosiaan suloisia!

  Narsissit ovat muuten ainoita kevätkukkia, jotka eivät maistu peuroille. Niitä lisäämme 'metsäpuutarhaan' tästä lähtien. Tuntuu kuitenkin, etteivät ainakaan erikoisnarsissit jaka kukkia montaa vuotta peräkkäin. On laitettu kevätlannoitusta, mutta riittääkö se, pitäisikö syksylläkin lisätä jotain (typetöntä) lannoitetta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terhakoita ja unenomaisia samanaikaisesti!

   Olen aikaa sitten huomannut, että ne ovat ainoita, joihin meillä myyrät eivät koske. Narsissit ovat just omiaan metsäpuutarhaan. Erikoisnarissit kukkivat minulla todella hyvin noin 10 vuotta, mutta sitten ne alkoivat laantua. Ne olivat pääasiassa yhdessä rinteessä sekä metsäpuutarhassa, mutta nyt kukkii enää muutama noista vanhoista. Poeticus Actae kukki noin 30 vuotta, mutta en tiedä, mikä niitä on vienyt, ei ainakaan jakamattomuus, sillä rinteessä olen jakanut ja verrokkina on metsäpuutarhan sama lajike, tulos yhtä huono. Edelleen mietin sitä edellistalven tammikuuta kolem viikkoa -30 astetta ilman lunta...Olen harvoin laittanut sipulikukkaravinnetta, sillä alue on liian iso ja kukkivathan nuo Britannaissakin luonnossa, kuka niitä siellä lannoittaa, siis puhun nyt runoilijannarsissista sekä torvinarskuista vaikkapa 'Carlton'. En ala lannoittamaan. Kompostia on joskus annettu, joskus taas ei. Lannoituspuolella kaiken huomion vievät nyt lukuisat hortensiat ja erikoistahavut ja aivan uudet kasvit, joita sain eilen tuliaisina: Ikivihreät Blue Ice suokukka 'Andromeda', jotka juuri istutin. Eli käytän rodo&havulannoitetta kaksi kertaa kymmeniin ja kymmennin happamen maan kasveihin kaksi kertaa ennen heinäkuun loppua.

   Poista
 8. Leena, niin, ehkei sitä ylimääräistä ravinnetta enää syksyllä tsrvitse. Meillä siellä on tosin tyypillinen havumetsän maaperä, tosi hapan ja esimerkiksi lehtometsään verrattuna ravinteeton. Maan happamuus voi vaikuttaa niinkin, ettei kasvi voi hyödyntää lisättyjäkään ravinteita. ei kai se muu auta kun istuttaa uusia sipuleita tasaisin väliajoin...

  Suokukka kävisi varmmaan myös havumetsäpuutarhaan, yhteen vuorimäntyiseen/mäntyiseen metsärinteeseen, jossa ennen on ollut tulppaaneja ja johon on nyt etsitty uusia juttuja...

  Joko olen muuten kertonut, että se meidän magnolia kuoli. Paikka oli ihan väärä, liian avoin. Muutaman kukan se ressukka kuitenkin ehti tehdä :)

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, no syksyllä suositellaan omaa lannoitetta, joka kuin saa kasvit tajuamaan, että nyt lähestytään kylmää aikaa. Jotain PK:ta se on, mutta en ole käyttänyt vuosiin. Se on tosi, että lehtometsä on muheva ja ravinteikas, mutta onneksi minulla on toinen puoli myös maata, jonka voin pakottaa vähän happamaksi etenkin hortensioiden takia: Minähän kuolisin ilman niitä:) Älä sure: Kuulin just yhdeltä puutarha-ammattilaiselta, että monet nykyiset sipulikukat, etenkin upeimmat, ovat kertakäyttöisiä, kuin ostaisi kukkakimpun, ostaa ilon yhdelle keväälle. Minullehan kävi niin niiden kerrottujen oranssien tulppaanien kanssa. Mikä ihme, että ne kuitenkin sen yhden kevätkesän kukkivat niin runsaina.

   Se on täydellinen just havumetsäpuutarhaan ja rodojen joukkoon ja ihaniin kivenkoloihin, Minä istutin nyt etupihalle atsaleoiden väliin ja kohta annan vähän happamuutta niiden omalla lannoitteella. Nyt äitikin innostui siitä suokukasta:) Jännittää nähdä, että kukkiiko se niin vaaleanpunaisena ja kauan kuin mitä luvataan.

   Oi ei!, otan osaa<3 Arvaa vaan pelkäänkö samaa joka vuosi herkän Leonardin kanssa. Juu, liian avoin on paha, sillä kun on kylmä, tuuli vielä lisää kylmyyttä. Siinäpä meillä onkin siinä sivulla ulkorakennus ja vedin tänä keväänä jänisverkon ympärille hallaharson, jota nostin ja laskin säiden mukaan: Se lievitti viimaisilla keleillä ja nyt tulee muutama kukkakin. En ole kauhean innostunut kotimaisista magnoloista, kun ne ovat niin pienikukkaisia. Odotan, että kehitetään upeampia. Magnolian pitää saada olla suureellisesti kaunis.

   <3

   Poista