torstai 30. elokuuta 2018

Kallionauhusten hellesuvi 2018 ja vilkaisu aikaisempiin vuosiin


Pidän kovasti kallionauhuksesta Liguria dentata 'Desdemona', mutta on senkin kanssa ollut yksi iso opetus, josta voit lukea jutustani Kallionauhus - kaivattu kadotettumme palasi puutarhaamme Tämä suvi oli mongolianvaahterametsikön ja kallion reunalla oleville nauhuksillemme kova kuivuuskoulu, sillä yli viiden sadan kasvin puutarhassa ei ihan heti tullut kesä-heinäkuulla päivien ja osin öidenkin ollessa +30 eikä sateen pisaraakaan, alkaa kastella näitä vanhempia istutuksia. Kuivuus verotti: Kukkia tuli vähemmän ja ne kestivät paljon lyhyemmän aikaa kuin suloisina sadekesinä, jolloin kaikkea on ollut sopivasti.


Maa näyttää kuivalta, mutta se OLI kukkaniitty. Sadesuvina se on alkanut heinäkuun lopulla koneella ajon jälkeen lykätä nopeasti lemmikin alkuja yms. kai jo seuraava kesä mielessään. Myös molemmat vanhat, suuret syyshortensiat tekivät enemmänkin kukkia vain yläoksiin ja niin paljon kuin odotinkin Wim's Rediltä, sain vain muutaman kukan ja ne KUIVUIVAT ennen kuin ehdin niitä edes kuvata!Wim's istutettu 2016 ja täällä kuvia viime syksyltä.


Kalliopäädyn isoa kiviä halaava köynnöshortensia koki myös kuivuuden: Itse köynnöshortensia voi muuten hyvin ja kukkikin, mutta kukinta oli tosi lyhyt...Tällaista ei ikinä ennen.


Täysin sama kuvakulma, mutta toisessa kivi erottuu selvemmin ja näkyy, että kallionauhusryhmän keskellä oli tyhjää. Tämän kuivuusmarinan jälkeen vilkaisu vuosiin 2014, 2015 ja 2017 samalla paikalla.

Rehevä kuva vuodelta 2014. Saattaa olla kuvattu iPadilla..., koska niin erikoinen väritys, mutta siis rehevyys&runsaus! Väri on tässä väärä, sillä Desdemonan huikeus on juuri sen voimakas oranssinkeltaisuus.


Tästä voi huomata, miten hyvin syyshortensia takana kukkii ja tuohan on vasta syyskauden kukinnan alkua eli siis vuosi 2015.


Viime suvi oli kallionauhuksille hyvä. Näin niiden pitää kasvaa rehevinä, tiheinä ryhminä ja olla suuria perennoja, jotka eivät heti huku tapettiin!

kallionauhusterveisin
Leena Lumin puutarhasta

10 kommenttia:

 1. Desdemonan kukan väri on tosiaan oikea namupala. Toivottavasti ensi kesästä tulee taas suotuisampi, ei tässä auta muu. Ja täytyy toivoa, että moni jo lakastunut kasvi menikin vain kuivuushorrokseen eikä kuollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, se on. Kauan sitten menin ja ostin lisää kallionauhusta, mutta en huomannut ostaa just Desdemonaa ja se olikin sitten ihan eri, joten poistin sen ryhmästä - ja elämästäni:) Monta kasvia varmaan sen tekikin.

   <3

   Poista
 2. Upea väri noissa kukissasi, vau. Ja tuo ihana puutarhasi:)

  VastaaPoista
 3. Kasvien kannalta mennyt kesä oli surullisen surkea. Moni jäi kokonaan nousematta tai kasvoi kituliaasti. Kukinta olo ennätysnopeaa ja monilta se jäi kokonaan välin. Vim's Redin kukinta on varsin vaatimatonta. Kaikesta kuivuudesta huolimatta kesä oli leppoisa ja ihana. Parasta, että ensi vuonna on taas uusi kesä, jolloin kaikki kaunis kukinta ja rehevä kasvu on mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, kunnon kukinta jäi tosiaankin monelta väliin. Ei se sitä ollut kun sen ostimme, mutta viime syksynä se oli jo aika maltillista, mutta kukkia oli varsin runsaasti. Jos ei puutarhailu muuta opeta niin kärsivällisyyttä:)

   <3

   Poista
 4. Tämä kesä onkin ollut ainakin joillekin kukille hankala. Minunkin parvekekukkani kuolivat kesällä poissaollessani. Pelargonioista jäi vain pienet rangat jäljelle ja ne alkavat näyttää nyt siltä kuin olisi aikainen kesä. Eli kukkanuput alkavat kohta aueta. En oikein tiedä miten niihin pitäisi nyt suhtautua, alanko toivoa uutta kesää ;-) Tapoin myös äitini parvekkeella olleet kukat, kun jätin parina päivänä käymättä ja kastelematta ne. Arvaa vain sitä harmituksen määrää.

  Mutta nämä kukkasi, ne ovat ihanan värisiä. Jotenkin niin sinulle sopivan sävyiset :)

  Oikein suloista lauantaita teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Birgitta, parvekukkanne olisivat saattaneet selvitä 'lapolla', kuten meillä. R. teki sen kaikille terassikukillemme poissaolon ajaksi ihan vain paksusta villalangasta, mutta Wiki esittelee vähän hienomman lapon. Anna niiden alkaa kukkia ja sitten kun on liian kylmä, kukita ne sisällä. Minä vien sen jälkeen kellariin talvehtimaan. Voi itku, äitisi kukkien kohtaloa!

   Voimaväriä!

   Kiitos samoin teille<3

   Poista
 5. Kallionauhus on aika kiitollinen kasvi, kuten kaikki nauhukset yleensä. Nyt kesä oli sen verran kuiva, että nauhukset eivät yltäneet normaaliin pituuteensa, ainakaan meidän puutarhassamme.Pidän nauhuksista jo siksikin, että ne houkuttelevat perhosia ja kimalaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, se on, kunhan vain saa sopivasti kosteutta ja valoa eli puolivarjo paras. Siirsin nämä aikanaan täydestä paahteesta näiden mongolianvaahteroiden suojaan. Useimmiten perhosia näkee juuri näissä, samoin kimalaisia. Yhdessä rinteessä on valtikkanauhuksia ja ne ovat myös kimalaisten suosikkeja.

   <3

   Poista