torstai 18. tammikuuta 2024

Lumen taikaa

Muumipeikko kyseli lumesta ja Tuu-tikki yritti vastata:

Sen luulee olevan kylmää, mutta jos siitä tekee lumitalon, on talo lämmin. Sen luulee olevan valkoista, mutta toisinaan se on punertavaa ja toisinaan sinistä. Se voi olla pehmeistä pehmeintä ja se voi olla kovempaa kuin kivi. Mikään ei ole varmaa.

Ensimmäinen lumisade uudenvuoden jälkeen oli alkanut ja nyt Muumipeikko melkein alkoi pitää talvesta:

 Ilma oli muuttunut leudommaksi. Lumihiutaleiden keskeltä ei voinut nähdä ympärilleen, ja Muumipeikon valtasi sama hurmio, jota hän tunsi aina kesällä kahlatessaan mereen. Hän heitti kylpyviitan yltään ja heittäytyi pitkin pituuttaan kinokseen.

Talvi! hän ajatteli. Siitähän voi pitää!

Tove Jansson:Taikatalvi (Trollvinter, WSOY 2020, suomennos Laila Järvinen)

*****

"Tuota minun nimeni tarkoittaa, Faina sanoi sormi yhä ojossa.

Vuorta?

Ei. Tuota valoa. Papa antoi minulle sen nimen. Lumi on sen väristä silloin kun aurinko laskee.

Alppihohde, Mabel kuiskasi."

- Eowyn Ivey -

6 kommenttia:

  1. Leena, tuntuipa hyvältä lukea Muumipeikon positiivisia ajatuksia lumesta, kun itse täällä manailen korkeitten lumipenkkojen yhä kasvavaa mahtia. Lumikolaa on helppo työnnellä kevyessä pakkaslumessa, mutta nostapa se täysinäinen kola penkan päälle, siinä tarvittaisiin vähän nostovoimaakin.

    Onneksi tänään aurinko jo on noussut metsän takaa, ei sada nyt.

    Tekisi myös mieli heittäytyä hangelle muumipeikon tapaan, mutta on viisautta jättää se tekemättä, koska takuuta ylös pääsemiseen ei ole.

    VastaaPoista
  2. Unelma, niinpä olen huomannut monen tuskaantuneen. Ehkä tämä auttaa♥♥
    Siinä voikin käydä niin. Yksi läheiseni kaatui omalla pihallaan, mutta pimeässä eikä ketään missään. Ei ollut nappia kädessä. Onneksi pääsi siitä sitten jotenkin ylös. Mukavaa viikonloppua♥♥

    VastaaPoista
  3. Kyllä siitä todellakin voi pitää, mutta ehkä pitäisin enemmän, jos mittarissa ei olisi yli -20 astetta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pioni, täysin samaa mieltä! Pidän niin tästä puhtaasta puuterilumesta, mutta pakkasmittari näyttää liian isoja lukemia. Mukavaa viikonloppua♥♥

      Poista
  4. Vanhemmillani on myös tuo valtavien penkkojen ongelma pihassaan. Olen monesti tänä talvena avannut pihaa ja ei riitä enää voimat saada täyttä kolaa ylös... Onneksi isällä on pieni lumilinko niin koko ajan kapenevan tien saa vähän sillä levennettyä.
    Pakkanenkin jo riittäisi. Nytkin läppäri näyttää Joensuuhun -22 ja se on jo aika tukala - tosin niihin -34 asteen pakkasiin verrattuna vielä pientä...

    Välikevennys: viime viikolla yritin taluttaa vuohta pannasta, vaan sepä kiskaisi niin lujaa, että lensin mahalleni pehmeään hankeen, ihan kuin Muumipeikko. :D Koko päivän potemani väsymys kyllä katosi siinä hetkessä, että hankikylpy virkistää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anki, no meillä on se lehto, jossa talvisisin vain kauriit ja muut eläimet joten sinne lumet ja pari naapuriakin saa sinne laittaa. Meillä on vain -19 nyt, mutta ollaan joskus koettu -32 astettakin ja oli tässä monta tosi kylmää viikkoa. Ja voi se vieläkin kasvaa.
      Käytän itse lumentyönnintä, sillä voi jopa nostaa lunta ja tehdä polut komposteille ja sillalle, missä liki mustarastas- ja metsäkaurisruokinnat. Oijoi, minulla oli toisessa elämässä aikomus alkaa pitää vuohia. Niissä on jotain kiehtovaa ja sait senkin huomata:) Mukavaa alkanutta vuotta♥♥

      Poista