keskiviikko 22. helmikuuta 2012

UUNILOHI - HERKULLISTA HELPOSTI TOSCANALAISITTAIN


Meillä on ainakin yksi asia kunnossa eli syömme kalaa kahdesti viikossa. Se on todella helppoa,kun tekee sunnuntaina kunnon määrän, josta riittää vielä maanantaillekin. Näin maanantai on myös viikon helpoin ruokapäivä. Kesällä grillaamme lohta ja sen kanssa on silloin joko uudet perunat tai joku salaatti. Talvella valmistan lohen uunissa eri variaatioilla ja nyt taisin löytää herkullisimman ja helpoimman ohjeeni. Sain idean, kun katselin kaupan pakastealtaiden tarjontaa ja huomasin uunikasvikset ja tässä tapauksessa Toscanan kasviskuutiot, joka siis sai antaa tälle reseptille myös nimen.

n. 1 kg merilohen filee
600 g pussi Toscanan kasviskuutioita (Findus)
Pirkka Sitruunapesto (135 g)
50-100 g Parmesan raastetta (Formaggio)
suolaa
sokeria
sitruuna

kastike:
1 prk kermaviiliä
1 pss Estrella Tzaziki Dipmix

Valmista kastike sekoittaen Dipmix kermaviiliin ja laita jo edellispäivänä jääkaappiin tekeytymään. Tein ennen tzazikin oikeaoppisesti kurkkua puristellen etc, mutta elämä on lyhyt ja sitten se on ohi...Poimin tämän nopean idean serkultani, joka uraäitinä osaa tarpeen tullen oikaista maun siitä kärsimättä.

Ota lohifilee jääkaapista noin puoli tuntia ennen valmistusta ja ripottele sille heikkivainaan hyppysellinen suolaa ja sokeria. Anna imeytyä. Voitele iso uunivuoka. Aseta lohi vuokaan ja annostele pestoa fileen päälle. Kumoa mukaan reunoille jäiset kasviskuutiot. Ripottele päälle parmesanraastetta. Laita vuoka uuniin 200-210 asteeseen noin 30-35 minuutiksi. Tässä jäiset kasvikset lisäävät hieman uuniaikaa.

Sitruuna tulee koristeeksi sekä kalan 'herättäjäksi'.

Kun lohi kypsyy voitte avata vaikka viinipullon, sytyttää kynttilät ja katsella armastanne silmiin, sillä tämä ruoka on niin helppo, että kuin houkuttaa nauttimaan. Helppous ei ole pois mausta, sillä vaikka söimme tätä jo kaksi kertaa niin tulevana viikonloppuna on vuorossa sama menu! 

Voitte tehdä tästä niin monta versiota kuin ikinä keksitte haluta ja kevättä kohden pakastekasviksetkin voivat vaihtua uuden sadon tomaatteihin, babyporkkanoihin yms. Nyt kannattaa muistaa käyttää pois myös kuivatut suppilovahverot ja muut sienet, jos niitä vielä löytyy. 

Jos joku haluaa tähän kasvisten sijasta tai oheen perunaa, kokeile Hasselbackan parmesaaniperunoita. Siihenkin sopii tuo helppo tzaziki.

Guten Appetit!

*****

Ruokareseptit Leena Lumissa

35 kommenttia:

  1. Oi oi oi, arvaapa tuliko nälkä ☺☺
    RRRRakastan kalaa, ja tuo menee kyllä kokeiluun!!
    Täytyy avata iPadilla (nyt kun olen poikkeuksellisesti läpärillä) ja napata ruudusta valokuva talteen, ettei resepti joudu hukkaan!

    Ja mikäpä olisi parempaa kuin voissa paistetut silakat, pelkästään niillä voisi elää vallan mainiosti!

    VastaaPoista
  2. Helppoa ja herkullista, tuoksu tulee tänne saakka. Kiitos Leena.
    Tätä teen kunhan pilkkiahvenet vähenee.
    Auringon kimallusta sinne!

    VastaaPoista
  3. Pepi, kun asuin merenrannalla niin harva se päivä silakkaa tai siikaa. Tällä Keski-Suomessa merisiian saatavuus on mitä on, mutta onneksi silakkaa on näkynyt kiitettävästi kalatiskeillä.

    Menes kokeilemaan Savonlinnaan Saimaan muikkuja. Siellä on yksi erityinen pieni paikka, joka tekee niin maukasta, että vain iso lautasellinen muikkuja ja...se mun suven ainoa olut. Silloin on kaikki kohdillaan. Siinä rantapaikassa.

    VastaaPoista
  4. Minttuli, tässä onkin erittäin ruokashalua nostattava tuoksu.

    Aijai, pikkuahvenista saa vaikka mitä. Voi hauduttaa savipadassa tunteja ja ruodotkin häviävät...

    Ole hyvä ja auringon kimallusta lumesta heijastaen sinne!

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa todella herkulta - ja helpolta myös! Meillä taatusti kokeillaan tätä tulevana viikonloppuna, nams.

    VastaaPoista
  6. Voi vitsi, että näyttää hyvältä.
    Makukin on varmasti taivaallinen:)

    VastaaPoista
  7. Helpot ja hyvät reseptit ovat aina tervetulleita, tämänkin kirjasin heti kalenteriin ylös :) Kiitos1

    VastaaPoista
  8. Marietta, me syömme siis samaa viikonloppuna;-) Tämä oli niin hyvää, etten sanotuksi saa. Pakko nyt vielä ottaa uusinta näin pian. Se parmesan hela hoidon päälle ripoteltuna jotenkin kokoaa herkun.

    ***

    Hanne, ja niin vaivaton. Viitsin kyllä nähdä viikonloppuruokine kanssa vaivaakin, mutta välillä on kiva, kun ehtii vähän muutakin kuin kokata.

    Ihanaa! Try it!

    VastaaPoista
  9. Onpa todella herkun näköistä. Minäkin koetan syödä usein kalaa, mutta harvemmin sitten muistan. Yksin ollessa en vain jaksa kokkailla ja R:n kanssa mennään mielihalujen mukaan. Ei silloin aina tule kalaa ajateltua, vaikka kala kaikessa muodossaan on lemppariani. Mutta nyt tekisi todella mieli.

    Jotenkin lohdullinen tämä resepti tähän lannistumisten päivään. Kiitos tästä, pitää ottaa ylös ja kaloittaa sunnuntaina pöytämme.

    VastaaPoista
  10. Karoliina, ole hyvä. Olen muuten samaa mieltä: Olen oikein helppojen reseptien magneetti. Täytyykin lähettää tämä Merille, kun valitti, että syö nyt niin vähän kalaa kotoa opiskelemaan muutettuaan.

    ***

    Helmi-Maaria, kuulostat tyttäreltämme. Kun hän tulee kotiin, tilaa jo monta päivää ennen kalaa. Ja joulua ei Merille tule ilman isin graavaamaa merisiikaa.

    Joku julkkis kertoi just lehdessä, että ostaa pienen kalan kalaa ja tekee siitä nopeasti jotain pientä herkkua, vaikka asuu yksin. Siinä on esimerkkiä. Meillä nämä määrät ovat tällaiset, koska olen takuulla ollut entisessä elämässä armeijan muonitusmestari;-)

    Onkohan tämä joku virus...Minulla on ollut myös vähän sama täällä. Mutta yrittänyttä ei laiteta, muista aina se!

    VastaaPoista
  11. Ihana ohje! Tätä teenkin tällä viikolla ylhäiselle itselleni :D Kiitos Leena!

    VastaaPoista
  12. Sitruunapesto!? Peston ystävänä en ole sellaista variaatiota kaupassa huomannutkaan. Sehän jo nimensä mukaan on kalan kaveri. Ja parmesan on ylitsevuotavaa. Teen usein parmesaanimunakasta pikaruoaksi - siis todella pikaruoaksi, on niin helppoa. Kiitos Leena tästä reseptistä!

    VastaaPoista
  13. Valkoinen kirahvi, juuri niin sitä pitää! Katat kauniisti ja muistat myös koiruutta eli ostat hänelle oman pikkulohen, jonka valmistat ilman pestoa ja sitruunaa. Meidän Olgakin saa lohta kahtena päivänä viikossa;-) Ole hyvä!

    ***

    Nette, luin Pirkasta tästä sitruunaspestosta ja kun menin sitä sitten etsimään oikein varta päiten sittarista, oli tietenkin loppu. Seuraavana viikonloppuna tärppäsi ja ostin heti kylmiltään muutamia purkkeja. Tätä voi laittaa kanaan, kalaan ja vaikka pastan joukkoon.

    Parmesaanimunakas kuulostaa hyvältä. Saisin vaihtelua uuteenlounaaseeni, joka on terveyslehdestä: Puoli purkkia raejuustoa ja pieni purkki pieniä ananaspaloja kulhossa sekaisin ja nautitaan.

    Ole hyvä!

    VastaaPoista
  14. Taitaa tulla kalapäiviä tännekin, helpot kalareseptit - ja varsinkin vaihtelunvirkistys on tervetullutta!

    Meillä laitetaan lohifileen päälle ruohosipulituorejuustoa ja sitten uuniin (tai mikron ruskistuksella) paistumaan. Ei muuta. Hyvää ensimmäiset parikymmentä kertaa, sitten kaipaa vaihtelua.

    VastaaPoista
  15. Herkullisen oloinen ohje. Minäkin rakastan kalaruokia ja voisikin joskus laittaa lohen uuniin kasvisten kanssa.

    Kokeilin hiljattain broileripastan tekoa tuota sitruunapestoa hyödyntäen. Harmillisesti sitruunapesto oli loppunut lähi-K-kaupassamme, mutta keksin sitten ostaa tavallista pestoa ja sitruunaa. Raastoin sitruunaa peston joukkoon. Tuli ihan hyvää. :)

    VastaaPoista
  16. Pystyraita hoikentaa, meillä on ollut aina sama eli suora, sokeri ja sitten sitruunapippuri ja vielä päällekin sitruunasta leiakttuja ohuita siivuja. Tämä on siis ollut sekä grillatessa että uunissa. Serkku on mielestäni tehnyt lohta tuolla tuorejuustolla, johon sekoitettu yrttejä. Sen sijaan uunikuhaan teen melkein aina suppilovahveromuhennoksen mukaan.

    Kala kaunistaa, väitetän Satakunnassa, joten eikun nyt vain kalaa sitten viikonlopuksi!

    VastaaPoista
  17. Katja, kun siihen iankaikkiseen perunaan kyllästyy ellei saa välillä vaihtelua;-)Uusista perunoista en puhu mitään, sillä ne ovat aivan uniikki ja oma lukunsa.

    Olit minua kekseliäämpi, sillä meillä koko lohen uudistaminen myöhästyi viikon, sillä koko isossa sittarissa ei ollut sitruunapestoa, vaan se oli myyty kaikki. Tämä on varmaan joku hitti nyt, mutta raikasta ja herkullista.

    VastaaPoista
  18. Hyvät ja helpot kalaohjeet on aina paikallaan =) Ja tässä sai siis jokatapauksessa kolme kärpästä samalla kertaa... kalan, lasillisen ja kyhnäyksen =)

    VastaaPoista
  19. Birgitta, sinulla on niin oivaltava mieli;-) Kolme kärpästä yhdellä iskulla on aina parempi kuin vain kaksi!

    VastaaPoista
  20. OI miten mielelläni söisin tuota juuri nyt. Rakastan lohta kuten varmaan muistatkin.Täällähän lohi on todella tyyristä,mutta viime viikolla eräässä alueeni kalakaupassa oli tuore,kokonainen lohi tarjouksessa (9 euroa,tosi halpa hinta lohelle täällä) sinne sitten marssin mutta kaikki kalat olivat 6-7 kiloisia!! No eihän siitä lohen ostamisesta sitten tullut mitään kun olisi kokonainen kala pitänyt ostaa....

    VastaaPoista
  21. Jael, minä kyllä muistan! Ja myös Eve rakasti lohta ja äitini, joka tulee huhtikuulla...,mutta hän pitää grillatusta, joten hänelle sitä.

    Meillä on nyt lohi 14 euroa kilo. Outoa etteivät leikanneet sinulle filettä...

    VastaaPoista
  22. Herkullinen resepti. Onneksi meillä nykyään saa kaupoista kalaa helposti ja joskus edullisestikin. Sitä kahta kalapäivää meilläkin noudatetaan.

    VastaaPoista
  23. Fileeksi leikattuna olisi sitten ollut jo sikakallista....

    VastaaPoista
  24. Unelma, onneksi! Ja kaksi kalapäivää kyllä riittää. Kala on herkkua.

    ***

    Jael, I see...

    VastaaPoista
  25. Nam, taidan kokeilla viikonloppuna. Kiitos Bessu!

    VastaaPoista
  26. Anne, ole hyvä. Osta sitruuunapesto tänään, ettei se ole huomenna jo loppu teidän hyvästä K-kaupasta.

    VastaaPoista
  27. Onpa hauska yhteensattuma: minun dekkarissani laitetaan lohta ihan samalla reseptillä :D

    VastaaPoista
  28. Vera Vala, no jopas...ja minä kun luulin olevani niin uniikki;-)

    Hieno sukunimi! Rakastan Katri Valan runoja...mahdatko olla hänelle sukua?

    Minusta tulee virallisesti Lumi, mutta ei ihan vielä...

    VastaaPoista
  29. No, totta puhuen minun reseptissäni sivellään normaalia pestoa, ettei se nyt ihan prikulleen sama respeti ole. Kutsun sitä siinä italialais-suomalaisen keittiön erikoisuudeksi :D

    Hih, olenkin jo mainostanut olevani Katri Valan "henkinen sukulainen" :D Kun Katri Vala oli myös pseudonyymi, niin ajattelin, ettei hän pahastu, vaikka kehittäisinkin tällaista pseudosukulaisuutta välillemme ;) Vaikka en olekaan hänen kanssaan samaa mieltä Mika Waltarista, joka on suuri kirjallinen esikuva meikäläiselle :)

    VastaaPoista
  30. Niin ja oi, piti onnitella tulevasta Lumi-nimestä, joka on todella runollinen <3

    VastaaPoista
  31. Vera, tuskin oikaiset pakastevihanneksilla;-) Mutta aika on joskus elämän laatua. Katselin juuri suveksi uutta grillipannua juuri vihanneksille...

    Siis Katriko ei pitänyt Waltarista. Mika Waltari on maailman paras kirjailija kaikiltaan! Hän oli minulle esikuva yksi ja lukion äidinkielenopettaja nimitti minua Suomen naispuoliseksi Waltariksi. Siinä oli hirveästi liioittelua, mutta toki vahvisti kirjoittajan identiteettiäni.

    Lue mun arvostelu Hurmion tyttäret. Se on Satu Koskimiehen kiinnostava kirja runoilijoista Katri Vala ja Elina Vaara. Minä en syty Vaaralle, mutta Valalle palan. Laitoin kai itseni sinne yksiin juhliin siinä arvostelussa suutelemaan Waltaria...;-)

    No, mun piti ottaa se nyt toukokuussa, kun uusin passini, mutta ei aikaa eikä energiaa nyt juosta niitä muutospapereita. Reiman yhtäkkinen lähtä MM-juoksuihin sotki monta suunnitelmaa. Varmaan sitten muutaman vuoden päästä. Olen jo ihan sinut Lumi nimen kanssa ja joskus kustantajilta tulee postia nimellä Leena Lumi ja perille nekin ovat tulleet.

    VastaaPoista
  32. No, just huomenna tarkoitus ostaa lohta ja paistaa näin uunissa! Tavallisin viikonlopun meny on ollut paistaa lohimedaljongit ja siikafileet. Niiden kanssa haudutetut porkkanat ja
    Viime aikoina olemme alkaneet vaihtelun ja helppouden vuoksi valmistamaan juuri samoin uunikalaa. Huomenna on tarkoitus käydä kalatiskiltä lohi hakemassa. Kylmää valkoviiniä kyytypojaksi. Terveellistä herkuttelua kyllä. Pitääpä kokeilla noilla vihanneslisukkeilla!

    VastaaPoista
  33. Rita, meillä tätä on taas sunnuntaina ja kun ystävätär saapuu ma, niin sovimme syövämme lounaaksi loput lämmitettynä. Kyllä tätä kelpaa...

    Noita vihanneksia voi siis vaihdella mielin määrin, mutta pidin tästä, kun oli tomaattia ja paprikaa.

    VastaaPoista
  34. Minun lemppari ruokahan on kala, laitan myös uuniin kirjolohta, joskus muutakin kalaa, olen laittanut ruokakermaa, ja mausteita hyvin niukasti, koska kala pitää maistua,sipuli kalan kanssa sopii mulle. hyvä ohje, ja mielenkiintoiset kirjat.

    VastaaPoista
  35. Pepita, melkein kaikki kalaa menee minulle, paitsi ei hauki, mutta se onkin jo isompi tarina...

    Nimenomaan: Kalan mauan pitää tulla yli muun. Me haemme näillä uusilla mausteilla ja ohjeilla vaihtelua, sillä syömme rasvaista lohta niin usein ja se on kyllä niin iso filee, että vielä maistuu kalakin.

    Kuhafileiden kanssa olen hirveän tarkka mausta, sillä kuhan maku on mieto ja sen pitää tuntua. Sipulia meillä on sitten siinä suppilovahveromhennoksessa, jonka teen etenkin kuhan kaveriksi.

    Kiitos!

    VastaaPoista