keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Rosamund Lupton: Sisar

En usko, että poikkeuksellisen kauniit ja karismaattiset naiset saavat aikaan pakkomielteitä muutoin normaaleissa miehissä, mutta sen sijaan he vetävät puoleensa kummajaisia ja hiippareita; he ovat kuin liekki pimeydessä, jota nämä levottomuutta herättävät tyypit asuttavat, he vetävät näitä tahtomattaan lähemmäksi, kunnes pimeän asukkaat sammuttavat koko liekin, johon ovat tunteneet vetoa.

Tässä se on kaikki sanottu. Alussa on sen loppu ja kirkkain liekki on sammutettu, mutta mehän tiedämme, että kirkkaimmin palavat kohtaavat pimeän nopeimmin. Sitä ei vain usko tai halua tietää lukiessaan Rosamund Luptonin kirjaa Sisar (Sister, Gummerus 2012, suomennos Anuirmeli Sallamo-Lavi), joka itsekin liekehtii kuin houkuttava tuli pimeässä pakottaen lukijan jatkamaan, vaikka ei haluaisikaan tietää…


Sisar on kertomus sisaruudesta, katoamisesta, kaipauksesta, sairaan mielen kunnianhimosta ja sen uhreista. Se on kertomus, jossa isosisko Beatrice saa New Yorkiin puhelun äidiltään, että pikkusisko Tess on kadonnut. Beatrice matkustaa välittömästi Englantiin etsimään siskoaan ja asettuu asumaan tämän asuntoon. Alkaa pitkä tunneli, jonka pimeydessä Beatrice kirjoittaa mielessään tarinaa Tessille toivoen samalla näin saavansa nähdä pikkusiskonsa liekin tunnelin päässä tai saadakseen edes nähdä, mitä tälle on tapahtunut. Samalla kun Beatrice ’puhuu’ siskolleen hän kertoo tarinaa kruununviraston syyttäjälle Wrightille, ainoalle, joka osoittaa uskovansa niihin epäilyihin, joihin Beatrice on kallistumassa.

Sisar on kirjana jotain trillerin ja lukuromaanin väliltä, sillä mahdollinen rikos, jos sellainen on tapahtunut, heijastuu kaikessaan sisarusten hengästyttävän läheisyyden peilistä. Läheisyys on niin tiheä, että se olisi voinut olla jopa ärsyttävä, ellei kaikesta olisi käynyt ilmi, miten erilaisia sisarukset olivat aina olleet. Tess palaa kirkkaana, vilkkaana ja avoimena kaikille. Beatrice harkitsee, valitsee ja järkeilee, kunnes hän kadonneen siskonsa varjossa alkaa kukkia Tessin rakastamana pikkunarsissina, joka maaperän karuudesta piittaamatta yrittää auttaa muita näkemään, mitä pikkusiskolle on todella tapahtunut. Beatricen oma muuttuminen saa hänet myös tajuamaan todelliset tunteensa sulhaseensa:

Me emme olleet koskaan valvoneet myöhään yöhön toivoen löytävämme tuon yöllisen fyysisen keskustelun mittaan mielten välisen yhteyden. Me emme olleet tuijottaneet toisiamme silmiin, sillä jos silmät ovat ikkuna sieluun, olisi hieman tungettelevaa ja noloakin katsoa sisään. Me olimme luoneet kehätien kaltaisen suhteen, joka kiersi raa’at emootiot ja monimutkaiset tunteet, niin että sisäiset minämme olivat jääneet toisille vieraiksi.

En valinnut Sisarta, vaan Sisar valitsi minut. Hyvä niin, sillä tätä kirjaa olen lukenut yön pimeinä tunteina tiukasti tarinassa kiinni, voimatta irrottaa, vaikka sudenhetki on jo ohitettu. Varmaan hirvittävää sanoa, kun kirjan tarinan nyt tietää, mutta olen viihtynyt. Tuskin viihtymistä on kuitenkaan vielä lailla kielletty, mutta viihtyä kärsimyksen, ikävän ja epätietoisuuden piinan äärellä…

Sisarta lukiessa tuli mieleen, että Luptonissa on näkijää, jota ilman kirjailija tuottaisi tehtaistettua tekstiä. Molemmat valitsemani sitaatit kuvaavat kirjailijan vahvaa intuitiota ja paljastavat vaistoavalle lukijalle syviä pohjavirtoja, joiden pyörteissä meillä on lupa odottaa Rosamund Luptonin vievän yöunemme ja kiihkeän kiinnostuksemme tulevissakin teoksissaan.

Sisarrakkauden ristipölytystä ylitse kaikkien rajojen!

*****

Tästä kirjasta ovat lisäkseni kirjoittaneet ainakin  Irene  Sanna Amma Susa  Katja/Lumiomena Maija Norkku Minna Laura ja Anni M.

*****

Dekkarit Leena Lumissa

37 kommenttia:

 1. Luin Sisterin viime vuoden viimeisenä kirjana, ja tykkäsin myös hurjasti. (Pitäisikin kirjoittaa oma tekstini jossain vaiheessa... :) Tämä oli juuri sellainen kirja, jota ei olisi halunnut laskea käsistään!

  Hieno arvio Leena, taas kerran! <3

  VastaaPoista
 2. Sara, no minä etsin kovasti arviotasi, mutta en löytänyt. Liitän sinut nyt aina tähän ihanaan kanteen...Suomalainen kansi ei tee oikeutta tekstille.

  Kiitos. Kirjasta, josta pitää, on helppo kirjoittaa.

  VastaaPoista
 3. Olen niin monta kertaa jo lukenut tästä kirjasta ja ajatellut, että pitäisi ostaa.

  VastaaPoista
 4. Helmi-Maaria, kiinnnostava kyllä, mutta onko sinun kirjasi...en tiedä.

  ***

  Allu, jos sinulle kelpaa minun nidottu suomalaisilla kansilla, saat sen, kunhan Bessu on sen ensin lukenut.

  VastaaPoista
 5. Monta mielenkiintoista kirjaa. Listani pitenee.

  Minulla ei ole sisarta. Olen miettinyt, että millaistahan se olisi, jos olisi ollut? Onko sisarten välillä jokin erityinen yhteys?

  VastaaPoista
 6. Minä luin tämän viime vuonna englanniksi, todella mukaansatempaava kirja, joka piti otteessaan ihan loppuun saakka. Mutta tykkäsin vielä enemmän Luptonin toisesta kirjasta Afterwardsista!

  VastaaPoista
 7. Mine, ei kaikkia kirjoja millään ehdi yhden elämän aikana lukea.

  Minulla on sisar ja me olemme niin erilaiset. Vahvinta yhteistä meillä on muisto isästä ja hullaannus koiriin. Kun olimme pieniä viiden vuoden ikäero oli suuri, nyt sitä ei enää huomaa.

  VastaaPoista
 8. Norkku, juu, nyt löysin sinutkin mukaan.

  Kiva, että jotain odotettavissa Luptonilta!

  VastaaPoista
 9. Leena, kiitos tarjouksesta, mutta tuskin sitä kannattaa lähettää kalliiden postimaksujen takia, kun sen saan täältä käytettynä alle viidellä eurolla.

  VastaaPoista
 10. Minä taas varmaankin valitsin tämän kirjan. ;) Mutta en ole Sisarta vielä aloittanut. Aion ottaa sen mukaani hiihtolomalle toiseksi kirjaksi (ja toiseksi sen, joka voittaa blogini äänestyksessä) ja viihtyä sen otteessa pysyen.

  VastaaPoista
 11. Aloitan tämän tänään, niin huokuttelevasti kirjoitit. Makaan flunssassa kotona :( Toivottavsti en tuonut tautia sinulle. Mutta kyllä tämä tästä helpottaa, nyt vaan viltin alla ja lämmintä juomaa. Ikävöin sinne saarille niin että viime yönäkin unessa olin siellä taas. Lumista päivää!

  VastaaPoista
 12. Minäkin viihdyin tämän kirjan parissa ja kuten sinä, minäkin pohdin _saako_ tällaisesta nauttia... Vahva kirja, Afterwards odottaakin jo yöpöydällä.

  VastaaPoista
 13. Allu, eipä kestä. Toivotaan, että jollekin kelpaa.

  ***

  Anne, sulla on sitten mukava päivä lukien, leivarissa tulet, ulkona lumen autuus ja koiruus siinä kyljessä kiinni.

  Eikös meidän kaikki unet olet toteutuneet...

  Paranemisiin!

  ***

  Maija, niin, onko tässä viihdettä ollenkaan, tarina on vain niin koukuttava, että nautinto pursuaa siitä. Oi, odotan Afterwardsia!

  VastaaPoista
 14. Kun näin tämän kirjan esittelyn aikanaan, tiesin heti että siinä on "minun" kirja. Kirja on nyt odottanut tovin minulla yöpöydällä, mutta tulossa ensi kuussa viimeistään lukuun, varmaan jo aiemminkin.

  VastaaPoista
 15. Susa, tämä on ehdottomasti juuri ja etenkin sinun kirjasi!

  Pidän niin tästä alkuperäisestä kannesta, että taitaa päästä tämän vuoden kauneimman kannen kisaan.

  VastaaPoista
 16. Hello Leena,
  I'm a reader applied. Dedicate at least thirty minutes a day, 365 days a year. I look at the books on his blog and I imagine that you read much more. My English is weak, I am studying to facilitate international communication.
  A big hug and a good day!

  VastaaPoista
 17. Hello Antonio!

  Fine that you read every day, but the greatest doing is your painting. Don't ever begin to read as much as I do;-)

  Your English is just fine!

  VastaaPoista
 18. Minä luen tämän kohta, ja odotan sitä innolla. Luulen, että pidän tästä:-)

  VastaaPoista
 19. Luin alun ja sitten päätin lopettaa ja laittaa sen listalleni. Taitaa olla sopivaa tälle naiselle =)

  Vihdoin laukkuhaaste täytetty. Olinkin paljon vähäkamaisempi kuin luulin ;-)

  VastaaPoista
 20. En ole pitkään aikaan lukenut kirjoja..hesaria vain..
  Oiskohan tämä minun kirjani? kuullosti mielenkiintoiselta..

  VastaaPoista
 21. Birgitta, tämä on ihan passeli kirja sinulle.

  Kävinkin tänään jo heti aamulla katsomassa. Tulen kohta...

  ***

  Hanne, nyt en osaa sanoa. Siis tämä on osaltaan trilleri, vaikka on muutakin. Paljon. Harvoin olen sinun kanssasi epävarma...

  Ihmettelen nyt, miksi sinua ei kiinnosta tuo alempi kirja Irlannin mytologioista, hyljenaisista...

  VastaaPoista
 22. Ihana, että ihastuit! Minäkin luen tämän pian ja odotan kovasti. Kovin usein en jännitystä lue, mutta tätä on kehuttu kauheasti ja minähän olen heikkona siskostarinoihin. Kaksi siskoani taitavat olla minulle tärkeintä maailmassa lasteni jälkeen..

  VastaaPoista
 23. Karoliina, se alkoi jo siitä, kun Sara teki tästä sen copycat-jutun...,siis ihastus kanteen, mutta itse Kirja löysi minut. En olisi osannut arvata, että tässä on mitään erityistä. Ja nyt Norkku totesi, että Luptonin Afterwards on vieläkin parempi...Tämä on helmeä!

  VastaaPoista
 24. olen iloinen, että tämä löysi sinut ja minut myös - viihtymistä ei ole kieleety lailla eikä varsinkaan vetävän kirjan äärellä vaikka se sisältäisi kauheuksiakin. tässä niillä ei kyllä mitenkään mässäillä ja minusta kirjailijalla on kovin kaunokirjaillinen ote. Kannesta olen samaa mieltä ja mainitsinkin sen olevan kummalisen nuorisokirjamainen. tässä tapauksessa ulkomainen kansi olisi toiminut täälläkin. ja itse olen kukenut jo Afterwards, Luptonin toisen kirjan joka on ehdottomasti myös sinun kirjasi. Sen eng. kansi on tosi samanlainen kuin Sisterin ja pidin siitä että niistä tunnistaa kirjailijan vaikka kirjat ovat tosi erilaisia.

  VastaaPoista
 25. Anni, oivoi, saammekohan sen suomennoksen jo syksyksi...Ihanaa kuulla, että se on minun kirjani ja Norkku piti siitä tätäkin enemmän. Valtavan kiinnostava kirjailija tämä Lupton on nyt tämän yhden kirjan perusteella.

  Alkuperäinen kansi on palvoo Sisteriä, suomalainen ei.

  Saavatkin olla erilaisia. Luen nyt melkein urakalla Shriveriä ja ovathan hänenkin kirjansa kovasti toisistaan poikkeavia, mutta toistaiseksi sama kova laatu.

  VastaaPoista
 26. mielenkiintoinen kirja. intensiivinen :)

  ps: mä rohkaistuin ja laitoin jo omaa tuotantoa ;) ;)

  VastaaPoista
 27. Akiss, nimenomaan. Ja kaunis kansi.

  Kävin jo. Hyvä sinä!

  VastaaPoista
 28. Leena, testaan tätä kommentinjättöä sulle kun olit mun blogiin laittanut, että mun blogissa sulla oli ollut sen kanssa ongelmia! Ja näköjään sullakin on tuossa alhaalla kaksi eri sanaa laitettava putkeen, toisesta en saa edes selvää :O Kokeillaan...

  VastaaPoista
 29. Susa, siis viime yönä on jossain...googlessa taas neroiltu! On tosi vaikeaa, kun on nyt kaksi sanaa ja ne on kirjoitettu suttuisesti. Se alkoi jo heti aamulla, mutta sulla meni överiksi, kun luki:"Valitse profiili." Minä sitten katsoin mitä tarjoaa ja laitoin google. Ja sitten se samperi laittoi mut kirjautumaan uudestaan. Tuo iso härdelli oli toivottavasti vain huonoa tuuria, mutta nuo hirveät sanavahvistukset ovat olleet tänään kaikilla, joilla on kommenttivalvonta. Ei tätä kukaan enää jaksa. Ei edes lukijat. Enkä minä.

  VastaaPoista
 30. Kirja piti otteessaan. Reilu vuorokausi ja se oli luettu. Hieno psygologinen matka. Ystävyydessä on jotain samaa, kun tunnet toisen niin hyvin ja on yhteinen historia. Jään jännityksellä odottelemaan kirjailijan seuravaa.

  VastaaPoista
 31. Kaikki, siis ihan kaikki, ovat sanoneet, että Sisar on kirja, jota ei voi laskea käsistään, mutta minulle ei tuottanut tuskaa lukea muutama sivu ja sitten laittaa se "lepäämään" ja lukea muuta... Kokeilen kuitenkin vielä, jos kirja lähtisi vetämään. Tavallaan myös pelkään tätä, ei tunnu kivalta lukea tarinaa jossa raskaana olevalle nuorelle naiselle tapahtuu hirveitä :(.

  Nyt yritän todistaa, "etten ole robotti"...

  VastaaPoista
 32. Anne, joko sä luit tämän! Ilmankos olit tänään puhelimeissa niin poissaoleva, mikä ei ole ollenkaan tapaistasi;-)Minullakin tämä vertautui ystävyyteen, sellaiseen ystävyyteen, jossa tuntee toisen paremmin kuin... ja ystväyyteen, jossa nähdään samaa unta ja unelmaa.

  Oooh, Afterwardsia nyt odottelemme!

  VastaaPoista
 33. Maria, tätä en ole kuullutkaan;-) No, minä en feikkaa ja tuskin muutkaan, lue yllä parhaan ystäväni kommentti. Minä ihmettelinkin, mitä hänellä on, kun yleensä ei millään lakkaisi puhumasta mun kanssa puhelimessa: Minulla oli kilpailija eli Sisar!

  Tiedän jo jotain sinun maustasi eli salli minun otaksua, että voisit vielä vähän jatkamalla löytää tästä sitä muuta helmeä, joka ei ole trilleriä. Sitten jos ei nappaa kiinni: Let it be. Niin minä teen nykyään. Elämä on liian lyhyt ja sitten se on ohi.

  Siis se juttu, että Tess on raskaana etc. sun pitää kestää, muuten ei tuu mitään. Minusta kirjailijan tyyli on lukuromaanimaista, lähellä hengittävää ja häneltä voi odottaa ihan mitä tahansa. Mutta jos hän on itse kallellaan dekkaristiksi, se hänelle suokaamme. Maria, olihan tässä paljon myös kaunista!

  Oi, älä sano mitään siitä robotista;-) Mun pää alkoi särkeä, kun aamulla niitä häkkyröitä yritin selvittää. Minusta tämä on joku oikein huono vitsi. Eikä minua naurata ollenkaan.

  VastaaPoista
 34. Minäkin nautiskelin tästä romaanista rentouttavalla mökkimatkalla - ja osui kyllä niin kohdilleen lukuympäristö ja kirjan tunnelma! Melko lailla ahmin kirjaa ensimmäisenä lomapäivänä ja pidin tosiaan lukemastani, vaikka aihe onkin kaikkea muuta kuin hilpeä.

  VastaaPoista
 35. Sonja, niin...tämän kirjan mysteeri olkoon dilemma viihteen, surun ja kauhun maisemaa. Niin moni on sanonut tämän äärellä viihtyneensä, joten ehkä se kertoo jotain Luptonin kirjoittajaäänestä.

  Pidin tästä kovasti ja alkuperäiskansi on täysin kirjan henkeen.

  VastaaPoista