sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

David Suchet: Hercule Poirot ja minä


Elokuvahistorian epätodellisimpana sydäntenmurskaajana voinemme pitää David Suchetin esittämää ja Agatha Christien luomaa Hercule Poirot hahmoa, tuota pikkubelgialaista etsivää, joka nopein, sipsuttelevin askelin käveli puristavissa patenttinahkaisissa kengissään suoraan sydämiimme. Vahattuine viiksineen ja kädessään hopeapäinen kävelykeppi tämä lyhyenläntä, mutta vantterahko hurmaaja vietteli meitä vuosikausia seitsemässäkymmenessä Poirot–elokuvassa. Poirot hurmasi ikään, säätyyn ja sukupuoleen katsomatta, mutta ehkä kuitenkin naiskatsojat olivat suorastaan sulaa vahaa tämän oudon pikkumiehen edessä, voimattomia sen äärellä, jota eivät pystyneet määrittelemään, sillä kuka oikeastaan tiesi, millainen Poirot todellisuudessa oli: Oliko hän Dame Agathan hieman omahyväinen pikkuetsivä, vai roolin loisteliaasti omaksunut David Suchet vai roolirakkaus, jossa näyttelijä ei enää tiennyt missä Poirot päättyi ja hän alkoi?

David Suchetin omaelämäkerta Hercule Poirot ja minä (Poirot and Me, Minerva 2015, suomennos Sirpa Parviainen) kertoo kaiken siitä, miten näyttelijä Suchetin elämä muuttui, kun hänestä, The Royal Shakespeare Companyn luonnenäyttelijästä ja monien elokuvien tähdestä, tuli kautta maailman tunnettu etsivä Hercule Poirot. Suchetille nimittäin kävi kuten myöhemmin Poirotin katsojille eli hän ihastui pikkubelgialaiseensa kaikkellaan. Ja antoi tälle kaikkensa neljännesvuosisadan ajan.

Suchetin kirja kertoo tunteella ja tarkkuudella, miten hän loi Poirot´nsa ja miten tiukasti hän piti kiinni siitä, että Poirot’n hahmosta ei saanut tulla naurun kohde. Sen sijaan Poirot’sta tuli originelli herra, joka vihasi lentämistä ja englantilaista luokkajakoa, hän vihasi myös pölyä, joka uskalsi lentää hänen puvulleen tai kengilleen, hän vihasi epäsymmetriaa ja eniten kaikesta hän vihasi pahuutta. Hän katsoi, että Jumala oli lähettänyt hänet maanpäälle vastustamaan pahaa ja niinpä hän otti tehtävänsä hyvin tosissaan. Poirot’n moraali oli korkea, hän oli aina oikeudenmukainen, hän kohteli etenkin palvelusväkeä ystävällisesti ja oli empaattinen. Hänellä oli syvä vastenmielisyys sairauksiin ja tylsyyteen. Hän oli myös yksinäinen eikä hän koko elämänsä aikana saanut, kiitos Dame Agathan, ryhtyä suhteeseen vaan joutui ihailemaan naisia kaukaa. Tosin kerran Dame Agatha salli hänelle suhteen dramaattisen venäläisen kreivittären Vera Rossakoffin kanssa, mutta tietomme mukaan tuokin suhde katosi taivaan tuuliin. Poirot oli uskonnollinen ja katolisuus vaikutti hänessä vahvasti. Hänellä ei ollut montaa läheistä, mutta hän arvosti sihteeriään neiti Lemonia, jota esitti Pauline Moran, ylitarkastaja Jappia, jota esitti Philip Jakcson sekä eniten kaikista lähintä työtoveriaan kapteeni Hastingsia, jota esitti Hugh Fraser.


Kuvassa Poirot ja hänen lähitiiminsä kuvattuna Poirot-elokuvien viimeisellä tuotantokaudella 2013. Suchet, Moran, Jackson ja Fraser olivat aloittaneet ITV:n suosikkielokuvien teon vuonna 1988, joten kyse on pitkästä ja hyvin sujuneesta yhteistyöstä.

Kun ITV aloitti Poirot-elokuvat, ei osattu kuvitellakaan, että katsojaluvut tulisivat olemaan 8-12 miljoonaa pelkästään Englannissa. Sarjaa myös myytiin ympäri maailman. Minne ikinä Suchet menikin, hänet tunnettiin siellä Poirot´na!


Sarja oli tietysti suosittu Suomessakin, mutta Suomi liittyy Poirot´iin aivan erityisesti, sillä Dame Agatha oli luonut itselleen kuvitteellisen alter egon, Adriane Oliverin. Tätä fiktiivisen suomalaisetsivän nimeltä Sven Hjerson luonutta dekkaristia näytteli yksi David Suchetin lempinäyttelijöistä, Zoë Wanamaker.

Kun lukija tajuaa Agatha Christien olevan maailmalla eniten myynyt kirjailija yli kahdella miljardilla teoksellaan, se huimaa. Kuvan saa tarkennettua lukemalla Suchetin kirjan, jolloin mieleen palaavat sekä omat suosikit Christieltä että iki-ihanat Poirot-elokuvat. Siis sekä yhdessä että erikseen, mutta suosikkikirjat ovat ainakin minulle olleet usein myös suosikkielokuvia. Omat suosikkini molemmissa ovat Idän pikajunan arvoitus, Vuoksi ja luode ja Varjossa auringon alla. Vain yhtä en muista lukeneeni ja se on Esirippu laskee. Poirot´n viimeinen juttu. Sen sijaan en ikinä unohda siitä tehtyä elokuvaa Esirippu laskee, joka on Suchetin Poirot-joutsenlaulu, hänen kaikellaan soiva ylistyksensä ja kiitoksensa Poirot´lle. Saada tehdä kaikki Poirot-elokuvat oli David Suchetin suurin unelma ja sen hän totta totisesti sai tehdä ja miten hän sen teki on elokuva-alan historiaa.

Teos Hercule Poirot ja minä on tarkka ja runsas, innostuneen näyttelijän kertomus elämänsä rakkaimmasta roolityöstä. Kirjan ainoa pikkurasite on toisteisuus, sillä Suchet kertoo jokaisesta roolistaan ja etenkin Poirot-roolistaan aina samalla innolla ja hehkutuksella, jolloin tulee tunne ’olen jo lukenut tämän’. Toisaalta kovasti aiheesta kiinnostuneelle, tämä teos käy tietoteoksesta, sillä sen verran tarkkaan Suchetin työtä kaikellaan käydään läpi. Vaikka katsojille viimeisenä näytettiin prime time Esirippu laskee, todellisuudessa viimeisenä tehtiin Kuolleen miehen huvimaja, joka kuvattiin Dame Agathan ja hänen toisen aviomiehensä Max Mallowanin vuonna 1938 ostamassa kodissa Greenwayssa. Viimeisenä kuvaspäivänä ilmassa ei tunnu tuulenhenkäystäkään, on kuin Greenway pidättäisi hengitystään luodakseen viimeiseen kuvauspäivään ikimuistoisen tunnelman. David Suchet kertoo:


Kävelen Greenwayn pihaan viimeisiä kohtauksia varten.

Tuona mitä epätodellisempana hetkenä juuri ennen kuin ohjaaja huutaa: ”Käy!” huomaan jälleen ihmetteleväni, olenko Hercule Poirot vai David Suchet.

Kello on hieman vajaa viisi iltapäivällä torstaina 28. kesäkuuta vuonna 2013, kun ohjaaja Tom Vaughan huutaa: ”Poikki.”


Ihmiset taputtavat ja itkevät, kun laskeudun kuistilta ja nostan käteni kiittääkseni heitä. Silloin kyyneleeni pääsevät valloilleen. En voi estää niitä tulemasta. Tähän hetkeen päättyy jokin, jonka kanssa olen elänyt puolet elämästäni. Tähän huipentuu vuosia kestänyt unelma.


*****

Tämän kirjan ovat lisäkseni lukeneet ainakin Kaisa Reetta  Jokke  ja MarikaOksa

*****

28 kommenttia:

 1. Voi että. Christie-leffojen ystävänä tämä kuulostaa siltä, että pakko lukea! Kyyneleet tulivat lopussa minullakin silmiin, vaikka tuon tilanteen olin jo aiemminkin lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, minä kerään Christie-dekkareita ja katsoimme kaikki Miss Marplet ja Poirotit. Ihmttelen nyt vain, miksi emme tajunneet tallentaa niitä...Takuulla ne lähetetään vielä joskus uudestaan. Tuo loppukohtaus on niin ihana ja siihen liittyy myös Suchetin puhe, joka on kirjassa. Minä kyynelehdin silloinkin kun katsoin Esirippu laskee....Minusta nyt tuntuu, että tämä on ihan sinun kirjasi.

   Poista
 2. Kerrassaan hurmaava mies tämä Poirot/Suchet. Vielä kerkesi kello viiden teelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maca, minäkin olen häneen ihastunut! Tai siis heihin;) Ei klo viiden teetä voi väliin jättää: Meillä on se joka päivä.

   Poista
 3. Tuo on minun luettava, rakastuin jo kauan sitten tuohon hahmoon Hercule Poirot. Kaikki kunnia roolityöstä näyttelijälle. Alussa vähän vierastin olemusta vaan oppi siihen pian hyväksymään. Ihmisiä on monenlaisia persoonallisuuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirkkis, suosittelen. Niin minäkin: Jaamme saman rakkauden! Hän on niin persoonallinen, että ei käy tylsäksi;)

   Poista
 4. Agathalla oli pientä jekkua hyppysissään, kun hän löi tämän karikatyyrisen, liioittelevan herrasmiehen...ulkonäkö voi pettää ja hämätä vastustajan... rikolliset vaviskoon, teräväpäinen Poirot näki ja yhdisti oikeat langat toisiinsa. Näitä oli ihana lukea ja elokuvat ovat jo klassikkoja. En voisi kuvitella ketään toista esittämään Poirotia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, kun katsoo Poirot-elokuvia, jotka on tehty ennen kuin Suchet esitti Poirotia ei tunne ollenkaan samaa tunnetta eli Suchet tavallaan loi sen Poirotin, jota koko maailma rakastaa. Kirjassa on hämmästyttäviä kertomuksia siitä, missä kaikkialla Suchet kohtaa ihmisten kiintymyksen Poirotiin. Nyt vain televisio saisi lähettää kaikki Poirotit uusintana, että voisimme tallentaa ne...;)

   Poista
 5. David Suchetin Poirot on hieno taideteos. Ahmin nuorena Agathan kirjoja ja onneksi niitä riitti ja riitti :)
  Joskus elokuva voi olla kirjan lukeneelle pettymys, mutta Suchet on niin täydellinen kaikkine hiottuine yksityskohtineen, että elokuvat toivat tarinoihin ihan uuden tason. Suchet työskenteli vaikeassa maastossa, joskus aivan naurettavuuden rajamailla, mutta koskaan ylittämättä rajaa vaan säilyttäen Poirot'n uskottavuuden ja arvokkuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, täydellinen. Minä myös ja edelleenkin kerään sarjaa. En läytänyt tähän hätään mistään dekkaria Vuoksi ja luode, joten se on tainnut olla minulla pokkarina ja olen antanut sen eteenpäin. Minusta Christiet pitää olla sidottuina, että ne kestävät monia, monia lukukertoja.

   Siinähän oli se raja, jota ei saanut ylittää, eli Poirotin kanssa voi nauraa, mutta Poirotille ei saanut nauraa eli Suchet onnistui täydellisesti tekemään Poirotin, joka ei ollut pelle. Suloinen, hellyttvä arvokkuus!

   Poista
 6. Voi - tuo kirja on pakko lukea. Olen niin totaalinen Christie, Poirot ja David Suchet -fani kuin vain olla voi! Ja itkin sekä lukiessani itse kirjaa että katsoessani Esirippu laskee -elokuvaa. Ja varmaan tulen itkemään vielä uudelleenkin, kun luen kirjan tai katson elokuvan - sillä nämä kestävät aikaa - ja kestävät sen uudelleen lukemisen ja katsomisenkin!
  Enkä ketään muuta voisi kuvitella esittämässä Poirotia kuin David Suchetia; vasta vähän aikaa sitten tuli TV:stä jokin ranskalaissarja, jossa Poirotia esitti aivan väärä tyyppi. Ei ollut Poirot ollenkaan. David Suchet on <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lady of The Mess, niin...siinä pääse aika liki loistavaa Suchetia, josta ei aina tiedä, milloin hän on itsensä ja milloin Poirot. Jotenkin Suchet vaikuttaa yhtä miellyttävältä ja kiinnostavalta kuin belgialaisetsivämme. Esirippu laskee-elokuva sai minut kyyneliin. Miten hauraalta hän vaikuttikaan ja sitten, että pitäisi elää ilman Poirotia! Minusta tuntuu, että ellei tätä pian uusita, koko sarja pitää ostaa!

   Ei kukaan muu, ei käy, ei. Katselin pätkän Idän pikajunaa, jossa monta kuuluisaa upeaa näyttelijää, mutta 'väärä' Poirot. Vain yksi on oikea Poirot ja hän on David Suchet <3

   Poista
 7. Minä katselinkin sivupalkistasi, että tämä kirja taitaa olla tulossa esittelyyn =)

  Suchet on ollut lempi-Poirotini kautta aikojen, hän todellakin on ottanut Poirotin omakseen ja muita näyttelijöitä on vaikea saada enää osumaan näihin kiiltonahkakenkiin. Katsoin joskus Suchetista tehtyä dokumenttia, jossa hän oli tekemässä myös viimeistä Poirot-elokuvaansa. Kyllä miehetä huomasi, että viimeinen roolityö oli raskas. Ihanaa salapoliisia oli varmasti vaikea jättää...

  Esirippu laskee on kirjana aivan upea. Kyynelehdin sen aina niin, että lukemisesta ei meinaa tulla mitään. Elokuvankin katsoin, mutta päätin, etten katso sitä enää toiste. Oikeastaan viimeiset neljä Poirot-elokuvaa ovat olleet minulle niin raskaita (voikohan noin nyt sanoakaan), että olen päättänyt jättää ne osaltani historiaan. Kirjat voin lukea läpi monesti, mutta elokuvissa keskityn vain sitä aikaisempiin elokuviin ja lyhyihin sarjoihin.

  Tämän kirjan haluan kyllä lukea.
  Kiitos Leena <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Birgitta, on vähän kestänyt, sillä kun painaa pihalla 5-6 tuntia päivässä, ei sitten paljon muuta meinaa enää jaksaa;) Nukkumatti tulee sukkelaan.

   Hän on niin ihana! Me katsoimme tänään yhden Poirot dokumentin, jonka linkki löytyi Kaisa Reetalta: Being Poirot ja tietysti taas kyynelehdin, kun tuli se oikeasti viimeinen kohtaus. Esirippu laskee filmattiin Poirotin toivomuksesta ennen neljää muuta viimeistä, mutta Esirippu laskee tietysti näytettiin viimeiseksi. Kuolleen miehen huvimaja filmattiin viimeksi ja se tehtiin Christien kodissa. Poirot oli Suchetille kuin hän itse tai ainakin paras ystävä, joten hänkin oli hyvin liikuttunut vielä myöhemminkin puhuessaan hyvästijätöstä.

   Minulle se ei ole osunut vastaan missään, mutta ostan heti, kun löydän sen sidottuna. Minä taas haluaisin nähdä Esirippu laskee vielä uudestaankin. Haluaisin nähdä ne kaikki uudestaan. Minä luulin, että minä olen meistä se herkkis, mutta sinä taidat ainakin Poirotin kohdalla mennä ohitseni;) Minulla on Christien kirjoille omat hyllyt: Kun luen ne kaikki voin taas aloittaa alusta, sillä olen jo unohtanut murhaajan;)

   Suosittelen! Ole hyvä <3

   Poista
  2. Jotenkin olen tämän Poirotin suhteen aika herkkis ;-) Minullakin on useita Christie hyllymetrejä, joitain teoksia puuttuu, mutta ei kovin montaa. Näitä kirjoja voin lukea kerta toisensa jälkeen.

   <3

   Poista
  3. Älä välitä, katsoin Being Poirot eli tämän: https://www.youtube.com/watch?v=FX3ITew9Mpw ja kyynelehdin. Olen tainnut antaa pokkareita eteenpäin, sillä ne olivat nuhjaantuneet jo monista lukukerroista. Heti huomasin, että Vuoksi ja luode puuttuu. Chritien kirjat ovat ajattomia!

   Poista
 8. Poirot David Suchetin esittämänä oli kyllä mahtava hahmo:) Varmaankin mielenkiintoinen kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, täydellisen ihana <3 Kiinnostava teos, jonka takia piätisi nyt saada nähdä kaikki Poirot-elokuvat uudestaanheti.

   Suomessa tänään vaalitulosilta, joten varmaan koko maa on klo 19.30 alkaen televisioiden äärellä;)

   Poista
 9. Minä rakastan Poirotia..siis D.Suchetia !!!! Loistava näyttelijä ! Kirja täytyy ehdottomasti lukea. Kiitos Leena :)

  VastaaPoista
 10. Minäkin olen ahminut Christien kirjoja: useampaan otteeseenkin. Poirot on todella mielenkiintoinen hahmo kaikkinensa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kikka N., sama täällä: Kohta voin aloittaa kirjahyllyn vasemmasta ja ylimmästä hyllystä koko sarjan uudelleen, sillä olen jo unohtanut murhaajat;) Hän on, hän on!

   Poista
 11. He kumpikin ovat ihania, sekä Poirot että Suchet <3

  Suchet on luonnenäyttelijänä aivan omaa luokkaansa - mikä omistautuminen hänestä huokuukaan!

  Sinun täytyy hankkia Christe-kirjastoosi myös se uusin, viime viikolla suomeksi ilmestynyt, ennen julkaisematon pienoisromaani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, samaa mieltä <3

   Hän on kuin Poirot...

   Huomasin sen sinulla. Kuka on kustantaja? En minä ole sitä missään huomannut listoilla, katalogeissa...

   Poista
 12. Kiitos Leena-IhaNainen, tämän kirjan haluan kyllä lukea! ♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, arvasin, että pidät Poirotista! Ole hyvä, Aili-IhaNainen!♥♥♥

   Poista
 13. On uskomatonta miten jotkut sarjat kestävät aikaa. Kyllä Poirot säilyttää charmanttinsa ja ihastuttavuutensa vielä tänäkin päivänä. Sarjoja, joihin on ihanan turvallista palata aina aika ajoin uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bleue, eikö vain. Miss Marplet myös, mutta Poirot saa sydämen lyömään noepammin;) Hän on fantastinen herra! Jotain ajatonta ja klassista me turvaksemme tässä hektisessä elämässä varmasti kaipaammekin.

   Poista