torstai 23. syyskuuta 2021

Puutarhan kalusteet, Täydellinen päivä, villiviiniä ja....


Jos on iso puutarha, se 'huutaa' myös kalusteita. Meillä on ollut alapuutarhassa valkoinen puinen kahdelle ja pöytä siinä ja kaksi samanlaista terassin alla sekä vielä lehdossa puistonpenkki sekä sillan vieressä äidiltä saatu puutarhapöytä neljällä tuolilla. Sen lisäksi terassilla ruokapöytä ja monia korituoleja ja sisääntulossa aina joku pieni Ikean juttu, 

nyt nämä. Aika vain tekee tehtävänsä ja kun yksi kolmesta valkoisesta kalusteesta alkoi hajota

tajusin, että tämä kuvakulma on yhtä tyhjän kanssa ellei alimmalla puutarhatasolla ole kalustetta. Se on nyt jo pois, mutta sen liki on istutettu kastanja, joten joku kevyempikin siinä menisi tai sitten sellainen, jota ei tarvitse huoltaa.

Tällainen rautainenkin pöytäryhmä valkoisena olisi kätevä ja huoltovapaa. Jos ruostuu, niin se on vain rappioromantiikkaa. Surrako jo ensi vuotta ja keväthintaisia kalusteita. Ei ja ei.

Janne Huuskosen teos Täydellinen päivä on blogissani jo luettukin ja pidän sitä hyvin tärkeänä ja kiinnostavana kirjana. Siinä on just se jokin, mitä ei voi tavoittaa kuin tunteella. Vaikka siinä on mukana huumeiden käyttöä se ei ole siltikään ns. huumekirja, sillä en niitä jaksa enää lukea. Tämä on enemmän ja sen sanoo myös Helsingin Sanomien kriitikko Antti Majander tänään jutussaan Kaikki pitää paljastaa, jotta voi vapautua häpeästä. Majanderkaan ei oikeastaan moiti mitään, mutta sanoo 'rakenteen junnaavuudesta huolimatta Huuskosen romaani on väkevä ja hyvä.' Kritiikki on sulaa kultaa♥ Majanderia ihmetyttää vain, 'miten teoksen nimi voi olla Täydellinen päivä, kun tarina ei tarjoa ensimmäistäkään?' Minä koin niin, että Täydellinen päivä oli jokainen päivä, jonka kirjan Mikko oli ilman huumeita ja niitä oli kirjassa monta. Lopulta Mikosta tulikin se, joka oli vastuussa omasta ja toisten lapsista etc. Olen levittänyt kirjasta tietoa koulukuraattoreille ja opettajille, että yläasteen opettajat yms. lukisivat tarinan. Mieheni oli niin vaikuttunut, että sanoi kirjan kuuluvan kaikkien niiden luettavaksi, jotka touhuavat nuorten kanssa. Tämä on Janne Huuskosen esikoisteos, joten nyt on sitten jännitettävä Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoa parhaalle esikoisteokselle. Vai onko?

Villiviini ja köynnöshortensia sulostuttavat ala- sekä yläterassiamme. Tämä on loistava yhdistelmä, sillä köynnöshortensia aloittaa jo huhtikuulla, villiviini paljon myöhemmin. Villiviini herättää ruskan ja kun köynnöshortensia on ihan keltainen, se voi joskus saada jopa limen värin. Muistattehan, miten alaterassin katossa on tähdet eli ledit, minkä mahdollistaa yläterassin lattia.


Tällainen väri on muutamana vuonna ollut suurta kiveä syleilevässä köynnöshortensiassa.


Villiviinikaari syyskuun 3. päivänä. 


Tässä varmaan joku muu vuosi, koska pieni vaahtera näkyy jo ruskassa taustalla.


Sain hauskan yllätyksen lukijaltani faceboookin puolella koskien suosikkisitaattiani Oscar Wildeltä. Pirjo Aho: "Rönsyilen hieman tuohon blogiin, jonka yhteydessä Leena Lumi mainitsee mieli-sitaatikseen kuvassa näkyvän lauseen Oscar Wildeltä. Olipa niin tuttu mulle Lontoosta että hätkähdin, Covent Gardenin ja Trafalgar Squaren laitamilta St Martinin kirkon kupeesta löytyy tämä kivipenkki. "

Kiitos Pirjo Aho♥

Tässä Merin ja Samin omenapuun katveessa on hyvä pahoitella kiireitäni. Syyskuu on ihana, mutta yllättävän vauhdikas. Nyt pitäisi olla sovittamassa uusia laseja, mutta en ole, sillä eilinen ilta vei voimani. Olin illan kiinni puhelimessa perheenjäseneni tukena...Sitten en saanut enää unta. Luen kirjoja nyt ihan omien jaksamisteni mukaan, sillä ison puutarhan talviteloille laitto ei ole pikkujuttu kaurisverkkoineen ja kevätsipulikukkineen yms. Lisäksi kohta on taas lähtö jonnekin päin...Se pakkaaminen! Kirjat tulevat ajallaan, perhe elää tavallaan. Lumimies on nyt kolmatta päivää leikkaamassa hiljaisella akkuleikkurilla kuusiaitaa, joka ei ihan lyhyt. Huomenna oltava cityssä monestakin syystä ja sen jälkeen vielä uusi tulostin, sillä entinen sanoi itsensä irti.


Nautitaan kiireistä huolimatta syyskuusta, sillä kun se on ohi, saa taas odottaa...tätä kaikkea. Yritin löytää niitä hortensioita, joita olen vuosia istuttanut maahan, mutta kuvia ei vain löydy kuin niitä, joita olen jo julkaissut. Ne tulivat maassa kauniin punaisiksi ja isoimmat on siirretty ruukuista maahan vasta viikko sitten. Ehkä liian myöhään...aika näyttää. Sama koskee orvokkeja ja tete -narsisseja eli maahan vain ja istutuskastelu. Seuraavana vuonna on ihmeteltävää.

Nautinnollista syyskuun viimeistä viikonloppua kaikille♥

Love
Leena LumiNo niin, nyt sitten ehkä voin jopa nähdä, mitä luen! Kehysten väri kahta eri harmaata ja vähän vihreää, kuten Itämeri ja silmieni harmaanvihreys.


En paljon hidastellut sillä ensimmäiset, jotka sovitin, myös jäivät. Hyvän palvelun tarjosi Fenno Optiikka ja Marika, jolta alimmainen kuva. Kiitos♥

18 kommenttia:

 1. Tuo valkoinen rautainen kalustesarja on tosi romanttisen näköinen. Ja muutenkin kaunis puutarha sinulla. Olen vähän tuon Täydellisen päivän varaamista vältellyt, mutta kun kerroit siitä, varasin sen nyt kirjastosta. Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erikoiset Asiantuntijat, se on ihanin, mutta täytyykö kaiken kestää sata vuotta...Ostin Ikeasta työtuolin, joka on valkoinen ja kuin joku koriste, mutta tässä on silti hyvä istua. Kiitos♥

   Minua Täydellinen päivä vei. Olin siinä niin syvällä, että nyt kuin mikään ei irtoaisi. Väkevien kirjojen ominaisuus on ottaa hintansa.

   Kiitos samoin♥

   Poista
 2. Kyllä sinulla on kaunis puutarha. Muistan kyllä Joensuusta ne puutarhan syystyöt, joista en kyllä tykännyt. Keväällä oli ihana nähdä luonnon heräävän ja laitella puutarhaa kesäkuntoon, kesällä oli kiva pitää pihaa kunnossa, mutta sitten ne syystyöt olivat aikamoista puurtamista. Tsemppiä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, ei tämä vastenmielistä ole, sillä pidän tästä syyskaudesta, mutta aika ei riitä kaikkeen. En ole kevätihminen, vaikka olenkin syntynyt toukokuussa. Puutarhailu sinänsä on ihan kivaa- Kiitos samoin♥

   Poista
 3. Nytkö uskaltaisi istuttaa kukkasipulit? Myöhäisheränneenä kukkaharrastaja-aloittelijana ostin ensimmäistä kertaa kukkasipuleita, kaikenlaista purppuranväristä. Jossain luki, että vasta, kun päivälämpötila ei ylitä kuutta astetta, ja tänään oli vielä yhdeksän. 🌷

  Kuulostaa tarpeelliselta ja ikävä kyllä nykymaailmassa ajankohtaiselta teokselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joululainen, mitä isommat sipulit, sitä aikaisemmin ne istutetaan. Meillä on jo ollut aika kylmiä öitä, joten istutin lisää scillaakin, vaikka ne ovat pieniä sipulikukkia. Aina on hyvin mennyt. Meillä ollut kylmempiäkin päiviä.

   Se on, usko pois!

   ♥♥

   Poista
 4. Tykkään puisista pihakalusteista. Olen erehtynyt ostamaan yhden muovisen pihakalustesarjan joskus menneisyydessä ja se kesti tasan vuoden. Nythän ne voi myös kierrättää, mutta en suosi muovisia. Ostin siis metallisen pöydän ja tuolit, joissa on metallinen runko ja puuistuinosat viime keväänä.
  Pihahommia riittää kotona ja mökillä saaressa. Pian saaressa ei kasva mikään, kun peurat ja kauriit syövät kaiken. Yksi vaihtoehto on aitaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, niin minäkin ja rottingista. Meidän Merillä oli jo Aurinkolahdessa sellainen punottu muovisohva ja isot tuolit partsilla, nyt ne jatkavat Lohjan terassin varjon puolella ja ikää ainakin 10 vuotta, joten hyvä on ollut heillä muovin laatu. Reimahan on tehnyt 47 vuoden uran muovialalla, joten voin sanoa, että on muovia ja muovia. Meillä jää kaikki ensi kevääseen. Nyt on sellaista menoa eikä vähiten tulevan pienokaisen takia.

   Ihan mahdottomasti! Me verkotamme melkein kaiken.

   ♥♥

   Poista
 5. tyylikästä, onneks tartten laseja vain autoa ajaessa, en kirjoja lukiessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, minä vain lukiessa ja tässä näyttöpäätteellä. Kiitos♥

   Poista
 6. kauniit valkoiset romanttiset kalusteet, niin kaunista syksyä. Niin Oscar Wilden kans rupattelin LOntoossa, viisas mies:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2014/06/oscar-wilde-in-london.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, haluaisin samanlaiset! He muistaakseni onnistuivat saamaan ne jostain torimyynnistä tms. edullisesti Lohjalla. Sinä sitten ehdit! Voimme jakaa Wilden♥

   Poista
 7. juu, tarkoitus oli Lontooseen marraskuussa lastenlasten kanssa, mutta taas peruutettu, kolmannen kerran...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, en minä sitä tarkoittanut, vaan jotain joka liittyy Heidekeniin...Onko nyt vielä aika turvallisesti matkustaa...Miten olisi huhtikuu 2023♥

   Poista
 8. Ne valkoiset rautaiset ulkokalusteet on mun suosikkeja, ne on niin taivaallisen romanttiset. Ja kuten toteat, niin ne eivät sateista paljoa hätkähdä, tai meidän talvistakaan :)

  Nyt on niin ihanat värit luonnossa, punaista ja keltaista vielä joka paikassa. Tänään näin omakotitalon, jonka sivuseinän peitti muratti, ikkunat vain salaa pilkistivät sen alta. Aivan hurmaavan näköistä.

  Ihanaa viikonlopun jatkoa teille ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Birgitta, sama täällä. Ja niillä on ihan hyvä istua, kun ottaa pikkutyynyn mukaan. Lumimies niiden kylmyyttä kavahtaa! Minä en. Ne haluaisinkin. Nuoret löysivät ne jostain kesätapahtuma kirpparilta Lohjalla. Miten joku voi noista luopua...

   Näkisitpä meidän lehdon...Kameramme eivät anna sitä ulos. Siellä on sellainen riemuruska nyt sekä puissa että pensaissa. Olen oikein tarkoituksella antanut levitä mm. kalliotuhkapensaiden ja tuurenpihlajat, vaahterat, korallikanukat, mongolianvaahterat, muualla kuin lehdossa taas hortensioita ja atsalaeoita, joissa huikea ruskaväri. Siis lehto emäksinen ja muualla hapan maa. Jonkin verran kesäkastelulannoitteilla vaikutetaan. Myös lehdon kapeat kuuset ja kanadanhemlokki tulevat vahvalla vihreydellään ihanasti läpi ruskan.

   Ollaan herkuteltu ja katsottu niin jänniä sarjoja, että alta pois♥♥ Rakkaasti kivaa ensi viikkoa teille♥♥

   Poista
  2. Voi että, voisin tulla joskus asumaan pieneen kokoon teidän puutarhaan :) Teillä on niin ihana syksy tulossa. Aivan mahtavaa viikkoa teillekin kultsut ♥♥

   Poista
  3. Birgitta, meillä on erilaisia 'pesiä'. Toivoisin kohta olevani niin jaksava, että kutsuisimme teidät tänne prime time♥♥

   Poista