keskiviikko 29. syyskuuta 2021

Ruskavälähdyksiä pihaltamme

Kuva etupihaltamme talolta kadulle päin. Sisään tullessa siis vasen puoli eli se, missä olemme kuvanneet syyshortensia Wim's Rediä tosi paljon ja jossa kasvavat vanhat mongolianvaahterat, toinen vanhemmista kartiovalkokuusista, magnolia Leonard Messel, yksi valkoinen pihasyreeni ja kaksi helmiorapihlajaa. Kolmas on toisella puolella sisääntuloa. Valitsen syksystä pitävänä ´mieluusti kasveja, joilla kevätkukinta ja syysruska. Tässä kaksi helmiorapihlajaa ovat juuri niitä sekä tietysti valkokukkainen atsalea, joka on myös tällä puolen, mutta sen sijasta tarjoan samaa lajiketta pohjoisemmalta puolelta...kohta. Toinen helmiorapihlaja ei näy, mutta toinen on tuon vihreälehtisen syreenin takana, jonka liki magnolia, joka myös saa ruskavärin!

Kuvattu yläterassiltamme kohti kallion päässä olevaa suurta kiveä. Kuten huomaatte, ei vain köynnöshortensia nouse terassille vaan myös sen kaveri villiviini. Köynnöshortensia ei aina tule heti 'vain' keltaiseksi, vaan siinä voi olla limeviikkokin. Kummallakin puolella isoa kiveä kasvavat pihlajat. Aikaa sitten huomasimme, että taloa lähinnä olevaa nousee köynnöshortensia ihan omin päätöksin, mutta


Vaan missäs nyt kiipeillään?


Ihan meidän huomaamatta oli köynnöshortensia kiivennyt kaukaisempaan pihlajaan. Sitä ei voinut oksilta nähdä, mutta nyt näkyy kun vähän karsimme. Seison siis autotallimme kulmilla kamera kohti kotiamme eli yläterassi hieman näkyy. Arvasimme, että köynnös lähtee, mutta että näin nopeasti ja on aika yllhäällä jo. Tänä vuonna kiven hortensia ei saanut limeä väriä, mutta

toisena vuonna sai!

Lime on nyt talonpituisen terassimme kannatinpylväissä. Muistattehan, että jos teette pergolaa näillä keinoin, köynnöshortensia ei pidä teräksestä. Siksi nämä  valtavat palkit on tehty kasville suotuisimmiksi puurivoituksella.


Nyt olemme pohjoispuolella ja tässä on pienempi tämän rinteen atsaleoista ruskassa.


Toinen on jo iso ja paljon kuvattu. Näissä valkoiset kukat pienellä keltaisella 'sydämellä'. Minusta jopa kuunliljojen ruskettuneet lehdet ovat kauniita puhumattakaan kartiovalkokuusista.

Ensimmäiset rautatieomenapuun nuput meillä...


Ja ensimmäiset omput. Odotan näiden muuttumista huikean oransseiksi!


Toisin kuin luonnonpihlajat, tuurenpihlajat eivät kärsineet kesän kuivuudesta. Ne antavat nyt parastaan.


Kun lähtee rapuilta pikkupolkua alapuutarhaan eli takakautta, koko matkaa koristavat kalliotuhkapensaat. Tässä minusta aika hauska kuva, kun niin tuuhea, mutta siinä on jyrkkä rinne lehtoon ja alapuolella on toinen samaa lajia. 


Tässä jo näkyy iso kartiovalkokuusi kuin liikennemerkki eli tästä vasemmalle niin ollaan keskipuutarhassa.

Safkaa, kiitos! 
Tulossa on. tulossa on...Lumimies puhdisti juuri linnunpöntöt, joissa kaikissa oli ollut onnistunut pesintä. Kylläinen orava ei häiritse lintujen pesintää. Meillä on turvalliset kesäruokalautaset yläterassilla ja vettä, joten puutetta ei ole kärsitty. Tammia on istutettu ja paljon. Toivon pikapikaa kauppoihin niitä kuorellisia saksanpähkinöitä, tammenterhoja etc.


   
Etupihan mongolianvaahteroissa. Kukapa ei näistä pitäisi. Lisää on kasvamassa.


Jokohan tässä olisi Wim's Redin tämän vuoden finaali...Todella suositeltava syyshortensialajike, vaikka grandifloran ylittänyttä ei tulisikaan.

Toivotan kaikille ruskailoa ziljoona kiloa♥♥
 
Ruskaterveisin
Leena Lumi

20 kommenttia:

 1. Tämän syksyn ruska on kyllä todella kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioni, erittäin! Kun katsomme lehtoamme, yritämme pysäyttää ajan. Näin kun olisi oikein pitkään.

   ♥♥

   Poista
 2. Syysruska on nyt kaikkialla todella kaunista. Hienoa, että voitte ihastella monipuolista ruskaa ihan omallakin pihalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, tätä en olisi uskonut sen kauhean kuivan, kuuman heinäkuun takia. Luonnonpihlajat hieman väri kärsinyt, mutta tuurenpihlajat eivät yhtään.Lehdon puolella ulkona tai sisällä, siellä on nyt niin uskomattoman kaunista.

   ♥♥

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Saila, tämä jos mikä on syy rakastaa syksyä♥♥

   Poista
 4. Niin upeita syksyn värejä ja tunnelmia! Ja kurrekin poseeraa aivan ihanasti ruskan keskellä ❤ Minulle syys-lokakuu on vuoden parhaita aikoja. Rakastan syksyn raikkautta ja ruskan väriloistoa. Sitten marras-joulukuussa putoan kyllä täysin pois pelistä... mutta ei pidä ajatella sitä vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjarikas elämäni, voisin elää ikuista syys-lokakuuta, ehkä puolet elokuusta mukaan ja joulukuu! Minulla on kyllä tarina marraskuusta, mutta silloin on toiset jutut, ei näitä. Minä en ennen kestänyt marraskuuta. Se oli kauheaa, mutta olen löytänyt uusia katsontakulmia siihenkin. Minä voi olla siltasi yli harmaan marraskuun, kunhan vain luet niitä juttuja sitten♥

   Poista
  2. Ok, kiva kuulla, pitääpä lukea ne juttusi ❤ Toki minäkin sitten vuodenvaihteessa toivun, totun valon puutteeseen ja alan nauttia talvesta (jos vain on lunta). Mutta marras-joulukuussa minusta katoaa kaikki energia, en jaksaisi tehdä pieniäkään asioita, ja juuri silloin pitäisi jaksaa niin kauheasti, kun joulu tulee... Joulu sinänsä on ihana, kunhan olisi voimia sen valmisteluihin. No, kynttilöitä ainakin jaksaa aina polttaa, jos ei muuta ❤

   Poista
  3. Kirjarikas, ne tulevat osin palkkiin tai juttuun uudelleen eli kierrätystä. Lumi on ratkaiseva asia. Bo Carpelan: "Lumi:pimeän maan ainoa valo." suom.Caj Westerberg Minulta tulee myös joulusta juttua, vaikka olenkin joulun suuri fani, niin siellä on ajatuksia, miten voi ajatella joulun muuna kuin stressinä. Ei ole pakko jaksaa...Jouluyö♥ Kynttilöitä ei voi koskaan olla liikaa. Eilen juuri tilasin Kalevan tulen joulunpunaisia, joissa kiertää valkoinen kuin lumikuorrute. Iloa ja jaksamista♥

   Poista
 5. Ihanan värikkäitä kuvia! Näitä katsellessa voi vaan toivoa, että kuivaa ja lämmintä syksyä vielä riittäisi ja saisimme nauttia näistä väreistä! Vaikka alkukesäkin on ihana vuodenaika, niin on myös alkusyksy! Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erikoiset Asiantuntijat, kiitos paljon♥ Kunpa tämä kestäisi! Minä olen toukokuun alussa syntynyt, mutta syksy on minua.Kiitos samoin teille. Meillä taas pakataan...nyt siihen toiseen suuntaan eli merituuliin.

   ♥♥

   Poista
 6. Upeaa katseltavaa, kaunista värien sinfoniaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ripranie, kiitos♥ Nyt on kuin värien juhlat, jotka luonto meille järjesti.

   Poista
 7. Kaunista, kaunista! Syksyn värit ja ilman kuulaus yllättävät joka syksy uudestaan. Kiitos taas kuvistasi, Leena!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raili, luonto paras taiteilija♥ Kaikki tässä ajassa edistää hyvää oloa. Ole hyvä, Raili! (Mitäköhän nyt olet löytänyt historiastamme...)

   ♥♥

   Poista
  2. Eilen ja tänään niin hauskoja juttuja, että vielä nukkumaankin menen hymyillen.😘

   Poista
  3. Meillä kaikkea hulluttelua täällä länsirannikolla.Nyt lähden lapsuuden ystäväni luo jatkamaan. Kiva, että kaikilla nut hauskaa❤️

   Poista
 8. Syksyn värit ovat niin upeat, myös kauniissa puutarhassasi Leena:) Ja omput, ihanaa! Kurrekin niin söpö tuossa puun oksalla. Kaunista loppuviikkoa Leena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, kiitos♥ Kasvivalintoja on tehty myös ruska muistaen. Kops, kops, tulevat pienet metsäkauriit portista ihan laattakiviä myöten nauttimaan omenoista. Se kaatunut kanelipuu...Minä en tee tänä vuonna omenasosetta. Talviomenoita kerään koriin kellariin, ja sieltä on sitten hyvä tarjota niin linnuille, oraville kuin kauriillekin. Hän ehkä muistaa sinut♥ Kiitos samoin sinulle, Jael♥

   Poista