perjantai 10. syyskuuta 2021

Syyskuun tuoksu: omena, romantiikka ja....


Syyskuu on toinen ihoni. Se on raikas ja pirteä, illat jo pimenevät ja puutarhasta leijuu kypsien omenoiden tuoksu. Monet vuodet olen tehnyt hulluna omenasosetta, mutta tänä vuonna se satoisin ja iäkkäin kanelipuu kaatui myrskysateessa, josta jo aiemmin kerroin kuvien kera.

Jos joku kuitenkin on vailla helppoa ja herkullista, vaniljaista ja kanelista omenasoseohjetta, sen löytää täältä

Todella herkullisen omenapiirakan ohje löytyy täältä  On niin hyvää, että...,kun laittaa päälle vaniljakastiketta tai jäätelöä...

Kaikki alkoi näistä suloisista nupuista...Apple Blossom on ollut suosikkituoksuni jo varhaisteinistä. Siitä päivästä kun sain ostaa ensimmäisen talkkini...Ja kuvitelkaa, minulla oli oma pukeutumishuone peileineen. Siellä se suuri, kaunis talkkipurkki oli ja on matkannut kanssani tänne asti. Tosin se nyt palvelee muissa tarkoituksissa, mutta silti.

Syyskuu on romantikkaa ja arkea: Se sytyttää tulen takkaan, etsii esiin kynttilät. Syyskuu sytyttää pienet ledit pitkien valkoisten verhojen taakse, keittää kaakaota, vetää jalkaan villasukat, lukee kirjaa huovan alla, sytyttää ruskan, syö iltaisin luumuja suoraan puusta, ihailee kuutamoa, nukahtaa tähtiin, suihkii yössä kiitäjinä suih, suih, suih...herättää armottoman syyshamsterin, joka kerää omenoita koreihin ja ihailee kellarissa muhivia kirsikkapurkkeja täynnä tulevan joulun likööriä.

"Jokainen kuukausi on ystäväin mut omenakuuta eniten ma rakastan." (L.M.Montgomery)

omenakuuterveisin
Leena Lumi

tilhikuva Pekka Mäkinen

12 kommenttia:

  1. Ihanaa, kun on joku muukin syksyn ystävä! Puolukat, omenat, juurekset - ne oikein huutavat päästä aterioiksi ja herkuiksi. Nyt on vielä kesäistä,juuri aamulla erässanoi, etä ihanaa, kun vielä on lämmin jaaurinko ja kesäinen olo. Sain musertavan katseen vastaukseksi , kun kerroin odottavani niitä viileitä, kirpeitä syyspäiviä. Kynttilät meillä odottaa lokakuuta. Kauniita kuvia sinulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kikka L., puolukat ovat nyt ihan superfoodia. Minusta syyskuu on niin ihanan kohtuullinen, että se voisi sopia kaikille. Ja nämä värit. En kaipaa mitään +30 helteitä. Meillä on kynttilä jo ruokapöydässä tai isossa lasimaljassa terassilla, jos syömme ulkona. Ruokakatoksemme on nyt kuin lehtimaja. Kiitos♥

      Poista
  2. Syksy on paras vuoden aika. Nautin monista samoista asioista kanssasi. Nyt on aika tehdä omenapiirakkaa, puolukkapuuroa, kaalilaatikkoa ja muitakin kaaliruokia. Nyt on aika syödä juureksia ja ennen kaikkea, nyt on aika tehdä sieniruokia.
    Yöpakkaset tulevat piakkoin ja värjäävät luonnon uskomattoman kauniiksi. On siis aika nauttia näkemästään.
    Luen aina, mutta erityisesti syksyllä, jolloin olen enemmän sisällä. Vielä ei saane kirjoittaa J:llä alkavaa sanaa, mutta onhan se jo mielessä, ainakin alitajunnassa.
    Leena, kaikkea hyvää syksyysi ja teille molemmille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjatta, ehdottomasti! Juu, vispipuuro kuuluu tähän vuodenaikaan. Meillä usein kaalikääryleitä tai kaalilaatikkoa. Eilen söimme kantarelleja. Paistoimme vain kevyesti pannulla sipulihakkeluksen kera ja nautimme voileipien päällä.

      Olen kuvannut jo ruskaa...

      Nyt on kirjan aika. Oivoi, arvasin, että se ei ikinä tule isolla J:llä, mutta mielessä isolla.

      Kiitos samoin teille♥♥

      Poista
  3. Syyskuu on kyllä valloittava! Kirpeä ja kuulas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anki, vähän kuin illalla puusta poimittu kaneliomena♥ Onneksi keltakaneliomenapuu jäi.

      ♥♥

      Poista
  4. Syyskuu on täällä vielä kuuma, mutta ehkä ensi kuussa...Omenat sen sijaan olivat nyt täkäläisen uuden vuoden yksi juhla-aterian symboleista. Nam, omenapiirakka on kyllä aina niin hyvää. Kaunista viikonloppua Leena:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, ymmärsin niin. Eihän ikinä voi olla mitään herkullisempaa kuin omenapiirakka. Automatkoilla keski-Eurooppaan saan aina 5 kg lisää ihan kiitos joka iltapäiväisen haudutetun teen kera Apfelstrudelin kaikkine herkkuineen.

      Kiitos samoin rakkaasti sinulle, Jael♥♥

      Poista
  5. Juuri noin: Syyskuu on romantikkaa ja arkea. Minäkin olen laittanut ledit taas päälle ja etsinyt villasukat. Alakerran naapurilta saimme luumuja, mutta nyt niitä ei taida enää olla tarjolla. Mietimme aamulla minne pitäisi ajaa, jotta näkisi yötaivaan tähtineen ja linnunratoineen. Lapissa käydessä olin niin väsynyt, etten jaksanut odottaa pimeään ja lähteä etsimään pimeää maastoa. Täälläkin pitäisi lähteä autolla edemmäs, jottei kaupungin valot loista. Alan myös odotella talvikaakaota. Se kuuluu oleellisesti pimeisiin iltoihin.

    Upeaa viikonloppua sinne ♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta, eikö vain♥ Valosaaste on joskus iso harmi tähtien rakastajalle. Talvikaakao on ihan oma juttunsa, johon lorautan kylminä iltoina tilkan brandya kuin aito brittilady! Sitten nukkuu kuin vauva, tuutulullaa.

      Kiitos samoin teille♥♥ Onneksi on lauantai♥

      Poista
  6. Kivat ja raikkaat syystunnelmat, luin toisenkin syksytunnelmasi ja tykästyin kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irja Viirret, kiva kuulla. Kiitos♥ ja mukavaa syyskuun jatkoa♥

      Poista