Olin yksi päivä ystävällä lounaalla ja jälkkäriksi oli omenapiirakkaa, joka maistui kuin Apfelstrudel! Olin mennyttä ja pyysin reseptin vaikka en yleensä leivo muuta kuin kuivakakkuja. Ohje on mielettömän helppo ja onneksi löysin kotoa ihan käyttämättömän sydämenmallisen vuoan. Omenoita, keltakanelia, tulee tosi paljon, mutta kun viime syksyn omenasosettakin on vielä pakastimessa, käytän nyt hedelmäsatoa tähän herkkuun.
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3,5 dl vehnäjauhoa (puolikarkeita, käytin samoja kuin lettutaikinaan)
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa t.kermaa
150 g voita sulatettuna
omenalohkoja
Munat ja sokerit vatkataan. Sitten sekoitetaan (ei vatkata liikaa!) muut aineet. Kaadetaan voideltuun piirakkavuokaan tai muuhun vastaavaan. Sitten taikinaan asetellaan omenalohkoja/siivuja oman maun mukaan. Päälle voi ripotella kanelia ja sokeria. Paistetaan 200 asteen uunissa n.30 minuuttia.
Juuri nautimme tätä herkkua kera ystävän, jolta ohjeen sain. Kiitin samalla iloisesti kaloreista, sillä minähän en voi vastustaa omenaleivonnaista kera vanhanajan vaniljakastikkeen, joka nyt oli Blå Bandin vanhanajan vaniljakastiketta. Se toimii erittäin hyvin, kun valmistaa sen jääkaappiin vuorokauden ennen nauttimista. Vaniljajäätelö on toinen erittäin sopiva kumppani tälle omenaherkulle.
Guten Appetit!
Ruokareseptit Leena Lumissa
Hyvää, nammm....
VastaaPoistaSirkkis, liian hyvää;)
PoistaNiin mihinka ne omenat unohtui ? :))
VastaaPoistaAnu, kiitos. Kun kirjoitin vieressäni seisoi kaksi talomme ilmastointia putsaavaa henkilöä ja...tätä kestää koko päivän. Lisään ne omenatkin nyt...
PoistaNam nam. Teen heti omppupiirakkaa kunhan pääsen (tai siis joudun) takaisin koto-Müncheniin.
VastaaPoistaHelmi-Maaria, anna palaa! Tämä on niin helppo, että tämän tekee vaikka joka päivä;)
PoistaNäyttääkin niin ihanalle, että huh. Mutta täällä on menossa kurinpalautus lomailun jälkeen....
VastaaPoistaMine, minulla kurinpalautus saa 'hieman' vielä odottaa. Täällä ei nyt voi,kun on kaikkea hyvää, mutta ihan pian;)
PoistaKiitos reseptistä, Leena, aion kokeilla tätä:))
VastaaPoista♥
Aili, ole hyvä. Aion antaa tämän äidillekin;)
PoistaTämä on minun perintöreseptini :) Äitini leipoi tätä herkkua ja olen jatkanut perinnettä, tämä on ihan paras omenapiirakka. Jos onnistuu säästämään jotakin seuraavaan päivään, maistuu herkku ehkä vieläkin paremmalta.
VastaaPoistaCheri,oijoi, sainhan luvan;) Takerruin just tähän siksi, että a) tämä on niin helppo b) tässä taikina jää kivan kosteaksi olematta raaka
PoistaEilen tehty, nyt söin just teen kanssa tokan kerran ja toimi. Melkein kaikki on parempaa seuraavana päivänä.
:D tämä on varmasti monen omenapiirakkaresepti ja kaikki herkut pitää jakaa.
PoistaYmmärsin;) Minustakin herkkujen ohjeet kuuluvat jaettaviksi: Jaettu ilo (lue:herkku) on moninkertainen ilo/herkku.
PoistaTämä ohje toimii aina:) Itse teen melko samanlaisella aina juuri sen helppouden takia! Yksi pikku vinkki näin omena-aikaan: pakasteeseen vaan kerta-annoksina kuorittuja omenalohkoja sellaisenaan, käyvät erinomaisen hyvin tähän.
VastaaPoistaOmenantuoksua ♥
Minttuli, nyt sinäkin puhut tästä kuin kaikki paitsi minä olisivat tämän tienneet;) Ystävä, jolla tätä sain nyt vasta EKA KERRAN, on kova leipomaan ja kaikki hänen vaativat reseptinsä pudottavat minut heti puh, pah pelistä pois, mutta tämä natsaa satunnaiselle leipojalle niin hyvin ja mikä maku.
PoistaKiitos♥, vinkki otettu kiitollisena vastaan. Voiskohan tätä piirakkaa pakastaa vai tulisikohan siitä vetistyvää...
Omenantuoksua♥
Pakastaminen sopii mainiosti:)
PoistaKiitos! Siinä olisi sitten oamtekemää vierasvaraa ja apua omaan herkkunälkään.
PoistaNam, pitää kokeilla ! Mun käyttämässä omenapiirakkaohjeessa on kermaviiliä kosteuden tuojana täytteen alla, mutta kun vuosia on syönyt samaa, niin ehkäpä voin kokeilla jotain muutakin. Kiitti.
VastaaPoistaPivi, tässä maku/tekolaatusuhde kohdillaan, sillä en ole mikään leipomus- vaan ruoanlaittajatyyppi. Siis myös tosi nopea eli kokeile edes kerran. Ja lämpinä tähän voi tietty laittaa päälle myös vaniljajäätelöä. Mun pitäis kyllä just lopettaa kaikki herkut, mutta ei ihan vielä, ei ihan vielä..;)
PoistaNamskis ja lurps, tätä täytyy leipoa vaikka jo heti huomenna ;-)
VastaaPoistaAjattelin tänä vuonna tehdä myös sinulta saamasi reseptin mukaan omenahilloa (sitä jota haudutellaan uunissa).
Rina, just niin. Toivottavasti minä teen tätä vasta ylihuomenna;) Niin helppoa, että voisi tulla jokapäiväinen tapa ja puutarha on omenoita täynnä. Taidan alkaa leipoa näitä pakastimeen...
PoistaSitä hilloa on ihana tehdä ja laita vain reippaasti niitä kanelitankoja, sillä kaneli on terveellistä, mutta muista poistaa tangot ennen kuin alat vispata. Jätä vähän rouheutta, tarkista maku ja sitten vielä uudet tangot mukaan ennen kuin pakastat. Siitä on sitten kiva kipata myöhemmin sulatettuna tankoineen päivineen tarjolle. Ja sitä hilloa voi kuulemma käyttää monenlaiseen leivontaan, kertovat he, jotka leipovat minua enemmän. Meillä sitä syödään puuron ja lettujen kanssa.
Slurps. Melkein tekisi mieleni ruveta leipomaan ;)
VastaaPoistaPirkko, vain runsas 30 minuuttia;)
PoistaNami,omenapiirakat ovat niin hyviä:)Onni on oma omenapuu;D
VastaaPoistaJael, liian herkullista;) Just niin!
PoistaIhanaa, minäkin taidan leipoa huomenna tai ylihuomenna..
VastaaPoistaRakastan omenapiirakkaa!!Kiitos reseptistä ♥
Hanne, tämä on niiin helppo.
PoistaNiin minäkin. Ja kanelia ja vaniljakastiketta♥
Kuulostaa kovasti samalle kuin miehen isoäidiltä aikoinaan saamani omenapiirakkaresepti :) Sitä oli tarkoitus leipoa tänään, mutta tuli muita kiireitä ... teen sitten kun ehdin ...
VastaaPoistaMeillä 'Pirja' teki tänä vuonna lähes ennätyssadon ja niin puhtaita omenoita, että :D
Marietta, helppo arvata, että tämä on joku klassikko. Ei mitään taikinan 'nyppimistä' tms. vaan yksinkertainen, herkullinen ohje.
PoistaMeillä on jo monta vuotta ollut omenapuissa, kaikki syötävät keltakanelia, ennätyssato. Luumu- ja kirsikkapuilla on selvästi menossa välivuosi.
Omenia on tullut nyt syötyä, piirakan ehtii vielä syyskuussa tehdä, otanpa talteen tuonkin ohjeen-kiitos siitä.Kesäloma pian mennyt, enkä yhtään ole lukenut, kirppiksiä kierrellessä on aika mennyt ja mustikka metsässä.
VastaaPoistaPepita, minä teen monta piirakkaa ja laitan pakastimeen!
PoistaEipä ole suvi sinulta mennyt hukkaan, jos olet mustikassa ollut...
Ihan perinteinen omenapiirakka on kyllä niin hyvä, kun saadaan syksyn ekoja kotimaisia omenoita :-)
VastaaPoistaMinna, minua ei muut ohjeet edes kiinnosta, sillä en ole innokas leipoja. Kannatti elää, että tämän löysin ja nyt alan leipoa tällä ohjeella pakastimeen. Siinä talven vierasvara ja herkkuja makeannälkään eikä ihan epäterveellistäkään, sillä omena päviässä pitää lääkärin loitolla.
PoistaTämä on hyvää! Nam, pian tulen omppuja noutamaan :) Minulla ohjeesta versio josta tulee koko pellillinen, kyllä upposi kun lapset koulusta kotiutuivat. Äsken sienimetsässä Nalan kanssa, mutta ei löydetty kanttarelleja. Aurinkoista viikkoa!
VastaaPoistaAnne, tule pian ennen kuin leivon kaikki piirakoihin;) Ei vaineskaan: Kyllä riittää.
PoistaAi niin, tätä voi tietty tehdä myös pellillisen, mutta minä taidan nyt näitä sydämiä...muistathan, että joulupiparitkin minulla vain tähtiä ja sydämiä.
Ei mekään löydetä kantarelleja muuta kuin torilta;)
Kiitos samoin! Eilen ilmnakanapuzi, johon meni koko päivä, tänään puutarhaan vähän isompiin taimisiirtoihin...
Ooh, ihan pakko koklata. Uskoisin, että maittavaa tulee, vaikka vaihdan jauhot gluteenittomiin. Täytyy vähän vain katsoa paksuutta. Mittasuhteet eivät aina mene yksyhteen tavallisten vehnäjauhojen kanssa.
VastaaPoistaKiitos tästä!
♥♥♥
Annika, minä alan nyt leipoa näitä pakastimeen.
PoistaHuomaa, mitä Anne (Bessu) yllä sanoo: Hänellä on lapsia ja hän tekee tätä uunipellillisen kerrallaan, ehkä sinäkin.
Minä leivoin aikanaan joulupipartkin gluteenittomasta kuopuksen vilja-allergian takia...
Ole hyvä.
♥♥♥
Omenapiirakka on niin hyvää, että se on mennyt aina hetkessä. En ole koskaan pakastanut sitä. Miten onnistuu jatko parhaiten? Mitä olette tehneet, kun tarjoatte sitä pakastamisen jälkeen?
VastaaPoistaAnna, en ole vielä ikinä pakastanut,mutta luotan Minttuliin ja aion ryhtyä nyt toimeen, sillä halua hyödyntää omia omenoitamme. Minä antaisin sen sulaa ensin ja sitten lämmittäisin hiukan mikrossa ja tarjoaisin sitten vaikka kylmän vaniljakastikkeen kera. Yrittänyttä ei laiteta;)
PoistaHuomenna ostan lisää isoja MiniGrip-pusseja...
Leena, luulen, että kylmä vaniljakastike kätkee mahdollisen epätäydellisyyden sulatustoimissa. Pitää kokeilla.:)
VastaaPoistaAnna, no juu, mitäpä ihmeitä vaniljakastikkeella ei saisi aikaiseksi;)
PoistaPS. En siis ikinä käytä sitä mikron hirveää sulatussysteemiä, vaan annan leivonnaisen RAUHASSA sulaa ja sitten sitä lämmitetään vain se hetki, että saadaan taivaallinen kontarasti kylmän vaniljakastikkeen ja leivonnaisen kesken.
PoistaLeivinjauhe vatkataaan...? En ole koskaan kuullut moista.
VastaaPoistaHannele, et ole kuullut suomen kielen sanaa 'vatkataan'...No, nyt se on laitettu niin, että sinäkin ymmärrät: Ole hyvä.
PoistaTarkoitan että leivinjauhe varovasti lisätään ihan VIIMEKSI.
PoistaJuu, ymmärsin;) Kun kirjoitin tätä ohjetta ystäväni pöydässä se oli vähän 'pikakirjoitusta', mutta kyllä se silti hyvin onnistui ja tänään alan tehdä näitä lisää. Hyödynnän valtavaa satomamme ja loput menevät ystävälleni ja hevostallille.
PoistaOmenapiirakka on täydellisyyttä tähän vuodenaikaan. Minä ajattelin viikonloppuna kokeilla tämän päivän Hesarissa ollutta omena-juustokakkua. Saa nähdä, mitä siitä tulee...
VastaaPoistaKajta, just sitä ja kuka voisi vastustaa kypsyvien omenoiden tuoksua...
PoistaOtin muuten saman ohjeen talteen, sillä rrrrrakastan juustokakkuja;) En ehtinyt sitä vielä tarkemmin lukea,mutta toivon että kaltaiseni tumpelo leipojakin siitä selviää.
Tällaista herkkua ei voi vastustaa! :) Omenapiirakka kera vaniljakastikkeen on niitä klassikkoja, jotka maistuvat aina <3
VastaaPoistaKaisa, minä olen jo aikaa sitten antautunut;) Maistuvat ympäri vuoden ja alankin niitä nyt pakastimeen valmistaa.
PoistaMitäpä me kaloreista, ihana ohje ja takuulla herkullista, nam :)
VastaaPoistaSarppu, tämä on MELKEIN yhtä hyvää kuin Apfelstrudel. Kivan kosteaa ja kun hunnuttaa vaniljakastikkeella, aivan vastustamatonta.
PoistaAnteeksi hölmöyteni, mutta leivon aniharvoin. Omenapiirakkaa tekisi kyllä nyt mieli, josko rohkenisi leipoa. Millaiset omenat on sopivia? Vatkataanko kananmunia ja sokeria joksikin vaahdoksi vai kevyesti vain? Lämmin kiitos, jos suinkin jaksat vastata. Syysterveisin, Sanna-Maria
VastaaPoistaIlona, ei mitään anteeksia, törmäsit juuri varsin hyvään ruokaintoilijaan ja maailman hunoimpaan leipuriin:) Kaneliomenista tulee hyvää. Valkea kuulas on tähän liian mieto. Ota vähän kirpalla laatuinen omena. Olen tehnyt tätä myös punaisiin ranskalaisiin, kun muuten syön vain niitä vihreitä. Kakanmuna ja sokeri vaahdoksi. Tämä on niin helppo, että kohta teet tätä silmät kiinni. Olen tehnyt tätä myös niin, että valmistan monia yhtenä päivänä ja sitten pakastan minigrippusseihin. On mistä ottaa ja teen vanhanajan vaniljakastikeen Blå Bandin jauheesta, josta minusta tulee paras. Piirakkalykkyä sinulle<3
Poista