Syyskuun, suosikkikuukauteni, ydintuoksu on omena. Tänä vuonna omenasato ei ole ollut ainakaan meillä hyvä, joten ostamme niitä edullisia, punaisia hyviä joissa riittävästi vahvuutta.
Omenasose, kanelinen ja vaniljainen on helpoin ja paras ikinä!
Hyvinä omenavuosina teen päiväkausia sosetta. Ohje löytyy Ruokareseptit Leena Lumi ja edellä se on myös linkitetty. Näin helppo se on:
Voit kuoria omenat, jos haluat, mutta minä en kuori, vaan lisään hiukan kypsennysaikaa. Leikkaa sitten omenoista lohkoja, jotka laitat uuninkestävään suureen kattilaan. Kattilan pohjalle ensin tilkka vettä. Roiski välillä omenalohkoille sitruunamehua (Sicilia käy hyvin ja sitä on kai aina jääkaapissa) estämään niiden tummuminen. Laita sekaan myös kanelitangot. Kypsennä omenoita kannella peitettynä uunissa 175 asteessa noin pari tuntia tai hiukan yli. Kähjää välillä. Poista sitten kanelitangot. Soseuta pehmeät omenat vispilällä. Lisää valmiiseen soseeseen sokeria oman maun mukaan, lisää myös aitoa vaniljasokeria. Soseen voi pakastaa. Minä lisään jokaiseen pakastusrasiaan kanelitangon, sillä pidän kanelin ja omenan herkullisesta makuyhdistelmästä. Paljon keittiössä viihtyvä ystäväni antoi vinkin, että pikkuripaus inkivääriä antaa pikantin säväyksen. Kokeiluun tulossa myös inkivääripikkuleivät....
Vaikka olenkin sitä mieltä, että " Leipominen tiedettä. Ruoanlaitto intohimoa", otin jo voin kulhoon pehmenemään huomista omenatorttua varten. Omenapiirakka - helppo ja herkullinen, sen teen vaikka silmät kiinni. Syyskauden herkku vaniljakastikkeella tai sitten lämmittää piirakkaa ja vaniljajäätelöä päälle.
Onneksi kirjat vievät toiseen todellisuuteen! Sain Mailta vinkin tähän Romy Hausmannin dekkariin (Liebes Kind ,WSOY 2022, suomennos Veera Kaski). Kiitos Mai♥ Dekkari poikkesi positiivisesti muista ja olin kovasti kiinnostunut myös tapahtuman sijoituspaikasta Baijerin ja Tšekin rajamailla.Rakastan edelleenkin lumisadepalloja, vaikka tässä kirjassa...
Mainoskuva on täyttä totta. Vieläkin vain kukat tummuvat...♥ Juttuja:
Syyshortensia Wim's Red syrjäytti Vanille Fraisen...
Syyshortensia Wim's Red on karkottanut monta kilpailijaansa etupihamme vasemman puolen sisääntulosta, koska...
Viime vuoden syyskuulta eli tätä seuraavaksi♥ Kuvan vasemmalle puolelle on istutettu...
Ja omenoistahan saa sitä parasta ikinä herkkua eli Apfelstrudelia♥
Voi surkeus vanhaa omenapuuta. Onneksi olitte jo istuttaneet uuden.
VastaaPoistaHerkulliset ohjeet, kiitos.
Saila, se on todellakin surku, etenkin koska se oli äärettömän tuottoisa, se oli keltakaneli, se oli aina kaunis, kantoi kukkiaan, omenoita tai lunta. En edes aavistaneet, mutta istutimme uuden, että meillä olisi enemmän keltakanelia. Ole hyvä♥ Minulla jo voi astiassa pehmenemässä. Ja tuo sose on niin hyvää, että sen kanssa menevät letut ja monet leivonnaiset.
PoistaOmena-aika voittaa melkein mansikka-ajan. Piristää kyllä syksyä omenahillojen teko ja omenapiirakoiden. Kiva, että tykkäsit Lapsikullasta.
VastaaPoistaMai, melkein. Meillä on vieläkin mansikka-aika eli joka syksy on myynnissä ollut herkullisia syysmansikoita. Niin, jopa minä leivon! Pidin kovasti ja olisin kirjoittanut pidemmästi, mutta silloin tuli jo to talo täyteen nuoria ja yksi vauva. Siinä ollaan silloin iholla, ei koneella. Mukavaa viikonloppua♥
PoistaHarmi, että omenapuu kaatui. Ne ovat kauniita kukkiessaan ja vielä parempia satoaikaan.
VastaaPoistaKiitos tuosta omenasoseohjeesta. Omenoita on sellaisenaan syömisestä huolimatta niin paljon, että niistä riittää soseeksi.
Between, todella harmi, sillä vie aikansa ennen kuin omenapuu antaa satoa. Kauniita aina. Ole hyvä♥ Se on niin helppo ja tulos herkullinen. Meillä oli tänä vuonna omenoissa välivuosi, mutta tiedämme mistä saamme hyvälaatuisia omenoita edullisesti.
PoistaKurjasti kävi omenapuulle🍏Mutta ihanan näköinen omenakakku,ja itse pidän eniten sellaisista hapokkaista omenista .Ihanat nuo Muumimamma pannulaput❤️Niin,palatsivallankumous olisi tarpeellinen,mutta onkohan se mahdollista...Toivotaan niin...
VastaaPoistaJael, oli se menetys. Nimenomaan tähän piirakkaankin hiukan happoinen päärynä on paras. Eikö vain♥ Muualla niitä on tapahtunut historian myötä, mutta luin tänään Hesarista tai sitten IS:n uutisista, että se ei ole ollut Venäjän tapa. Enkä kyllä itsekään muista. Siellä on aina ollut muita kähinöitä. Toivotaan paluuta parempaan normaaliin♥
PoistaOmenapuun menetys on aika paha isku, mutta onneksi olette istuttaneet jo uuden tilalle. Apfelstrudel-kuvasi on mahtava, siitä tulee todellakin hyvälle tuulelle <3
VastaaPoistaSuloista syyskuun iltaa teille ihanille <3
Birgitta, se on, koska satoa saa odotella. Se oli kai intuitio Reimalta vuosia sitten. Se on yhdestä parhaasta Strudel -paikastamme syksyllä 2015.
PoistaKiitos samoin teille ihanille♥