tiistai 13. syyskuuta 2022

Valitusta Valiosta osa kaksi ja kärsitkö käsittämättömistä vatsavaivoista!


 Kirjoitin tammikuussa 2017 jutun Valitusta Valiosta! Mikään ei ole muuttunut eli edes asiakkaiden toiveita ei kuunnella. Oma moka minulla, sillä halusin vaihtelua siihen ainoaan, jossa ei makeutusaineena mm. joissakin maissa myrkkynä pidettyjä aineita! Siksi oma moka, että ilmeisesti minusta Valion Appelsiini Persikkamehu olisi parasta, mutta kun siinä on oligofruktoosia eli keinotekoista makeutusainetta. No, nuoret olivat täällä torstaista asti ja oli niin suloista touhuta Casper Julianin kanssa ja talossa väkeä. Tarjosin yllä olevaa mehua aamiaispöytäänkin eikä muistikello yhtään helähtänyt. Olin kirjoittanut juuri tästä Valion herkullisesta mehusta ja niistä muista, joissa on käytetty keinotekoisia makeutusaineita. Niitä löytyy toki muistakin suuomalaisista tuotteista, mutta moni ei edes tajua, miksi juuri suomalaisilla on niin paljon vatsavaivoja. Jos Valion mehukeitot otetaan lukuun, löytyy lisäaineena oikean sokerin sijasta mm. aspartamiinia, joka on monissa Euroopan maissa mm. Itävallassa kielletty.

Karviais-Boysenmarja maistui hyvältä, Sitruuna-Vanilja ei yllättäen ollutkaan makuuni, mutta kun ne nyt oli ostettu, ne myös käytettiin. No sitten aloin ihmetellä miksi sain ikäviä vatsaoireita ja aloin lukea lukulasien avulla sitä pientä pränttiä mitä purkkien takana oli ja kas vain, siellä olikin, että makeutusaineena oli käytetty mm. aspartamiinia. Siis sitä ainetta, joka on monissa Euroopan maissa, mm. Itävallassa, kokonaan kielletty. Ainetta, joka on minulle yhtä myrkyllistä kuin sorbitoli, xylitoli, maltitoli ja mannitoli. Sorbitoli piilotetaan usein koodin E420 alle. Olin aika yllättynyt, sillä nämä kaksi ovat uutuustuotteita(2017)  ja varmaan löytyisi käyttäjiä, mutta tiedän monen kärsivän näiden keinomakeutusaineiden takia vatsavaivoista. Nyt herääkin kysymys näistä mehukeitoista, että kuinka moni ei huomaa lukea tuoteselosteen pientä pränttiä ja ihmettelee vaivojaan. Minä ihmettelen Valiota! Taitoa tehdä herkullisia, kotimaisia tuotteita olisi, mutta ei auta, kun aina on lisätty jotain 'myrkkyä' joukkoon. Syksyllä äitini etsi kermaa, jossa ei olisi karrageenia ja sitä löytyi Arlalta! Siis mekin käännymme nyt Arlan puoleen ja ellei kauppamme tarjoa Arlan tuotteita, vaihdamme kauppaa.

Joku systeemi pitää Suomea, herkullisten marjojen, jogurttien ja jäätelöiden maata, edelleen iltajunassa, sillä minulla on myös laktooosi-intoleranssi, josta toki selviän hienosti muistamalla ottaa laktaasikapselin ennen vaikka jonkun Valion herkullisen jäätelön nauttimista, mutta mikä ihme siinä on, että monen viikon reissulla Saksassa ja Itävallassa en tarvinnut yhtäkään laktaasikapselia ja nautin joka päivä jogurttia sekä Apfelstrudelin kanssa kermaa tai jäätelöä eikä mitään oireita! Ja usein vielä näin että sekä kermalla että jäätelöllä, 'mit Sahne und Eis'!

Siis palaamme edelleen Viisi hedelmä -mehuun, vaikka kaipaisi jo muuta. Säilömme paljon, mutta mehumaijan annoin aikaa sitten äidille. Mehut kaupasta! Ilman keinotekoisia makeutusaineita! Olisi kiva suosia suomalaista, mutta Valio tekee sen mahdottomaksi.

Lisäksi uusissa tuotteissa on käytetty asesulfaami K:ta, josta Elegia on löytänyt tälläista tietoa: 

"Acesulfame K contains the carcinogen methylene chloride. Long-term exposure to methylene chloride can cause headaches, depression, nausea, mental confusion, liver effects, kidney effects, visual disturbances, and cancer in humans."

Valio, kuulkaa kuluttajia; Myrkyttömiä mehuja ja muitakin terveellisiä tuotteita kauppoihin, kiitos!

Pitkä viikonloppu meni perheen kanssa tiiviisti ja tämä päivä ja osa yöstäkin oligofruktoosista kärsien. Yritän vielä vähän lukea...

Leena Lumi

Kuva 'lentävästä' appelsiinimehusta sweetytanvir

8 kommenttia:

 1. Tuntuu kuin meitä pikkuhiljaa myrkytettäisiin ja ihan luvalla.
  Toinen missä en ymmärrä keinomakeutusaineita on imeskeltävät lääkkeet. Iyse en pysty käyttään mitään, missä keinomakeutusaineita.
  Mukavaa syksyä❤🍁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanne, juurikin niin! Saman olen huomannut.Joskus on pakko! Ja laktoosia on tosi monissa lääkkeissä. Kiitos samoin sinulle♥♥

   Poista
 2. Kiitos Leena tästä herätyksestä

  VastaaPoista
 3. Komppaan niin sinua! Meillä on boikotissa kaikki tuotteet, joissa on makeutusaineita: mehut, limsat, jugurtit. Minulla alkaa karvastella kurkkua, tulee huono olo, jos tuotteessa on näitä myrkkyjä. Eikä ole plaseboa, koska joskus olen vasta oudon maun ja karvastelun jälkeen huomannut, että johonkin tuotteeseen on lykätty näitä. Ei voi ymmärtää, kun on jo niin paljon tutkittu, etteivät nämä sovi ihmisravinnoksi. Täysxylitolipurkat on ainoa, jota käytän. Ja siinäkin pitää olla tarkkana; tavallisissa xylitolipurkissa on myös muita makeutusaineita.

  Toinen boikottiin mennyt on nämä oudot glukoosisiirapit, glukoosi-fruktoosisiirapit ym. muokatut jutut. Jos ei ole ehtaa sokeria vaikkapa limsassa, jätän hyllyyn, koska sekoittavat koko aineenvaihdunnan lukemieni artikkeleiden mukaan. Vaikka juon limsaa harvoin, olisi silloin tällöin mukava ostaa. Karkkeihin ikävä kyllä laitetaan näitä melkein kaikkiin. Olisipa ihana, jos kaupassa olisi erikseen osasto niille limsoille, mehuille, karkeille, kekseille ym., josta voisi napata aitosokeriset ilman pienen präntin tihrustamista.

  Ihan kuin tehtaat haluaisivat väen väkisin karkoittaa asiakkaat! 🙄 Tietysti luottavat, että nuoret eivät ymmärrä ja ostavat haitoista huolimatta. Omia nuoria olen yrittänyt valistaa, että makealla herkuttelua harvoin, mutta silloin oikeaa sokeria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulainen, juuri noin. Meillä on sama unelma. Nyt on kuljettava suurennuslasi mukana....Lapsilla on paljon vatsavaivoja, kun kouluissa ja päikkäreissäkin kai totutetaan xylitoliin. Eikä ehkä kukaan tajua, mistä vatsakipu johtuu. Minulla on hammastahna, jossa on viisinkertainen fluorimäärä ja kun sen aloitin aina reikiä nolla. Se ei kai taida käydä lapsille, mutta katsotaan, miten pikku Casperimme käy. Kaikki tämä aukeni minulle siitä, jos et lukenut ensimmäistä juttuani, kun Merin ystävä tuli käymään ja alkoi kertoa olleensa sellaisessa vatsatutkimusrumbassa ettei tosikaan. Lopulta sitten tuli kysymys yskänpastilleista...Ja meillä oli hänen kanssaan k´sama eli sokeriton tietysti! Siitä sitä keinotekoista makeutta sitten löytyi ja aloin tutkimaan. En pidä karkeista, mutta on aina yskänpastilleja jossain ja suklaahan ei ole karkkia. Siinä on tryptofania ja tulee hyvä olo. Olen ihan voimaton! Valio ei välitä ja se kauppa, Prisma, josta saisimme muun kaiken, oikein karsastaa Arlaa. Jotain löytyy joskus harvoin Edesmennyt anoppini oli oikeassa: Käytä aina oikeaa sokeria ja voita! Äitini on elänyt niin ja lokakuussa täyttää vasta 95 vee ja menee lujaa. Kahvin kanssa on aina pullaa tai kakkua, ruisleipää, voita ja graavia siikaa on iltaherkku. Lounaspalvelun suostui ottamaa, kun sieltä saa valita. Ja kohtahan viemme hänet ulos syömään taas! Nyt on alkanut vaivata, kun olemme kahdestaan, että joskus tulee sorruttua eineksiin. Mitähän niistä löytyy. Äiti syö joka päivä annoksen marjoja, tuoreina jos saa ja talvikaudella omasta pakastimesta itse laitettuja. Vaikka mitä kirjoittaisimme, Valio ei välitä! Liian monet eivät jaksa seurata mitä syövät ellei tulee vaivoja. Muutenhan boikotti olisi varmin keino. Nähkäämme ensi yönä satumaista unta omasta kaupastamme tai edes osastosta, jossa näitä omituisia myrkkyjä ei olisi sotkettu ruokiin ja juomiin. Kiiitos paneutuvasta kommentista♥♥

   Poista
 4. Hei! Aivan tasan samoja kokemuksia kuin sinulla. Mieheni on laktoosiintoleranssia sairastava ja ulkomailla käydessä voi syödä mitä vaan maitotuotteita eikä mitään ongelmaa vatsan kanssa. Täällä suomessa ratsastetaan ihmisten sairauksilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi, olenkin kuullut etten ole tässä yksin. Syön Suomessa laktoosittomia tuotteita. Keski-Euroopassa niitä ei näy kaupoissa, mutta ei ole tarvettakaan: Kaikkea voi syödä ilman ongelmia. Se on totta. En aio kärvistellä sen takia, että kannattaisin kotimaista, mutta nuo käsittämättömät keinomakeutusaineet...Kiitos♥

   Poista