maanantai 5. joulukuuta 2022

Itsenäisyyspäivän aattona

Hetki löi. 1939. Hetki löi silloin meille ja niille, jotka jäivät rintamalle kuin niille, jotka ovat sen jälkeen nukkuneet pois.

Hetki lyö. Pian hetki lyö ja aika saavuttaa meidänkin hupenevan joukkomme. Aika hoitaa kaiken: muistot, sodan vammat, meidät.

Hetkien välit ovat olleet täynnä elettyä elämää. On tehty lapsia, taloja, työtä ja osallistuttu monenmoiseen. On menty yhteen ja erottu, on rakastettu, on kaivattu, on naurettu, on rakastettu elämää. On itketty, kun on muisteltu heitä, jotka sinne jäivät, mutta on eletty sodan krempoista huolimatta. On asteltu sitä elämän räsymattoa, jossa tummat raidat ovat tarpeen, että kirkas olisi kirkkaampi, ilo iloisempi. Surun tummuus: Ilon kulissi!

Kiitollisuutta emme saaneet. Eivät riittäneet sotavammat, vaan tulivat uudet asenteet ja tuulet. Joitakin vuosikymmeniä sitten oli ihan tavallista syyttää meitä sotahulluiksi. Siis osa omasta kansastakin syytti sodasta, ei kiittänyt itsenäisestä Suomesta. Eivät lapset tajunneet, että silloin ei kysytä, ei epäröidä, kun isänmaa kutsuu. Silloin lähdetään! Eivät ymmärtäneet kokemattomuuttaan, että milloinkaan tahto ja halu rauhaan taikka aseistariisunta eivät ole estäneet vieraan vallan miehitystä. Historia tuntee vain vahvemman totuuden.

Vaan me sotainvalidit, me emme ole katkeria, sillä meillä on nyt rauha. Niillä, jotka eivät tänään ole kanssamme, mutta olivat rintamalla ja elävät muistoissamme, heilläkin on nyt rauha. Meillä on myös hyvä mieli, sillä nyt koko Suomi seisoo itsenäisyyden takana ylpeänä ja kiitollisena: Hetkemme on lyönyt. Muisto meistä kulkee kirkkaana soihtuna sukupolvelta toiselle ja unhon uneen ovat jääneet menetetyt raajat ja säryt, sillä mitä niistä kun isänmaa on vapaa. Kiitos siitä ja kaveria ei jätetä!

Sotainvalidi vm. 1922

psta ja kiitollisena
tyttäresi Leena


Veteraanin iltahuuto

8 kommenttia:

 1. Hyvä kommentti! 🇫🇮

  Katsoin lauantaina Elämäni biisi -ohjelman Ukraina-jakson (näkyy Yle Areenassakin), ja mikä itsenäisyyden puolesta taistelemisen palo osallistujilla olikaan. He nauroivat ja itkivät ja puhuivat maansa puolesta. 🇺🇦

  Hyvää itsenäisyyspäivää! 🕯🕯

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joululainen, kiitos♥♥ He ovatkin aidosti maansa puolesta toisin kuin heidän vihollisensa. Ihailen heitä. Nyt en vain mitenkään tajua, että Macron kehtaa vaatia uhreja, sodan kohdetta neuvottelupöytään murhaajien kanssa. Kaikkia sodan käynnin säännöksiä on rikottu Venäjällä. He kuuluvat sotarikosoikeuteen, eivät neuvottelusaleihin. Kiitos samoin sinulle♥♥

   Poista
 2. <3
  Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
 3. Hyvää tulevaa itsenäisyyspäivää teille kaikille sinne! :)

  VastaaPoista
 4. Hieno kirjoitus! Eipä tätä itsenäisyyttä meillä olisi, jos Suomea ei olisi aikoinaan sotimalla puolustettu. Paljosta saadaan olla kiitollisia. Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjarikas elämäni, kiitos♥♥ Vahva armeija on isänmaan pelastus. Ymmärretään olla kiitollisia. Kiitos samoin sinulle♥♥

   Poista