perjantai 13. lokakuuta 2023

Talvitakki kun maailma palaa

Maailma on tulessa ja minä ostin talvitakin. Sellaista en ollut ostanutkaan naismuistiin. Yhden urheilupuvun takin vain. Muita vaatteita on ostettu kokoni vuoden 2016 jälkeen muuttuessa. En edes pyri pääsemään samaan, mutta jos puoleen väliin. Olen epätoivossani tehnyt etsintää niin netistä kuin liikkeistä. 'Paras' oli eilinen tavaratalo, jossa nyt kuumin muotihitti. Vedin takin ylleni. Se oli Marilynin pinkkiä. Toppatakki, joka oli melkein maahan asti. Ei huppua eikä rannesuojia. Olin se ylläni kuin kuningaspingviini. Olin jo kaikesta hakemisesta niin uupunut ja ystäväni Israelista viesti järkyttäviä asioita. Halusin vain kotiin, kunnes muistin yhden liikkeen, joka on vähän kuin Porin Ratsula eli saattaa olla perheyritys, jossa tuotteet poikkeavat siitä, mitä kadulla näkee eli vähän erilaista. Heti kun astuin sisään, näin sen. Nopeasti koko ja Reima sanoi, että, 'kuin sinulle tehty'. Sitten tuli myyjä, joka hoki samaa. Sitten tuli tunne, että kerrankin jossain joku on ajatellut minua♥ Tämä untuvatakki on lyhyempi kuin ne Grönlantiin viittaavat. Edellinen untuvatakki on vihreä ja yli 20 vuotta vanha. Se toimii kylmillä pihahommissa ja terden kylminä iltoina ulkoruokinnassa. Uudessa voi lenkkeillä tai lähteä cityyn. Tässä on huppu ja rannesuojat. Myös vetoketju, jonka voi avata alhaalta ylöspäin kun istuu vaikka autoon. Ja lopultakin tämä väri on jotain minua. Maailma ei pelastu, jos jätän takin kauppaan. Päinvastoin kauppa vilkastuu ja pelastaa näin työpaikkoja. Olemme mieheni kanssa aika ekoilijoita, vaikka tilattu on kahden puun kaato ensi viikolle ja muutama naapuri samoin. Istutamme tilalle vaikka kymmenen uutta. Kastanjoita, tuurenpihlajaa, tammia ja hedelmäpuita viimeksi sekä kahta eri sorttia lehtikuusta. Vaatteet kulutamme loppuun. Nyt on juuri se vaihe, jossa käytän parsittuja neuleita pihahommissa ja niiden päällä tuulen ja sateen pitäviä takkeja. Sitten kun niiden aika on, ne lähtevät vielä, toiset niistä erilaisiksi siivousräteiksi vaikka puutarhakalusteille. Meiltä ei tule myöskään ruokahävikkiä. Biokompostori sekä kolme avokompostia sekä biokompostorin ympärivuotinen kähjäys, takaavat tuloksen: madot syövät talvellakin. Niiden kierto on oma juttunsa. joten jätetään toiseen kertaan. Valmistunut tavara on vahvaa lannoitetta, joten siksi se kiertää avokompostit puutarhajätteen kera. Kiitos Tanska tästä takista♥♥

Ystävän kanssa lähdössä ulos syömään. Ehkä syömme tätä, joka on saanut elää vapaan elämän eli poroa. Punainen liha on elämässämme puolitettu ja poroa nautin kahdesti vuodessa, joten en aio syyllistyä. Näitä hetkiä on viime vuosina ollut harvoin. Sen sijaan saatamme Reiman kanssa useinkin syödä lounaan kaupungilla, sillä ne päivät kun täältä saarelta lähtee voi tulla vasta pimeällä kotiin yrittäessämme toimittaa samoilla bensoilla monta asiaa.

Kaunista ruskaviikkoa kaikille♥♥ Ja maailmaan tulkoon rauha♥♥ Ensi viikolla .luettava yksi lainaston kirja, mutta ruskakasveja voi tulla ja kaiken jälkeen vihdoinkin tartun Sofin teokseen. Pidän Sofista henkilönä ja nyt on aihe sitä, mitä olen odottanut. En silti kiirehdi. Haluan pysyä pystyssä tässä hulluudessa, jossa ihmiselämälle ei anneta mitään arvoa.

Leena Lumi

Luvassa myös runoutta seuraavan kahden tai kolmen viikon aikana. Puutarhan laittaminen talviteloille ei ole ihan pieni juttu: kaikki kasvit verkotetaan, yksi magnolia jopa harsotetaan, loputtomasti haravoitavaa, mutta se on hyötyliikuntaa. Oravien ja lintujen talviruoat ja etenkin ne pähkinäkookoskakut. Haluan lukea hitaasti, ulkoilla enemmän ja huomata hetken ennen kuin se on jo kulkenut ohi. Voikaa hyvin mutta hitaasti ilman stressiä. Maailman tilanne on jo itsessään kova stressi.

Leena

2 kommenttia:

  1. Hienoa, että löysit uuden talvitakin. Väri sopii sinulle todella hyvin :)

    Puutarhahommissa onkin syksyisin paljon tekemistä. Oikein ihanaa syksyn jatkoa teille <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta, tosi hienoa, kiitos♥♥ Aloin olla epätoivoinen. Onkohan mun vihreä untuvatakki jo 20 vuotta sitten ostettu...Se menee vielä pihalla ja metsälenkeillä. Kikka L., tiesi tähän värinkin DUSTY PINK. Kiitos samoin teille♥♥

      Poista