maanantai 11. toukokuuta 2009

UNELMIEN KESÄKOTI

Anu Harkin Unelmien kesäkoti/ Kierrätä, sisusta, askartele (Tammi, 2009) on juuri sellainen suloinen suvikirja, joka on mukava viedä tuliaisiksi mökille, antaa ystävälle syntymäpäivänä tai ostaa itselle luettavaksi puutarhassa ideoita idätellen. Harmoniset kuvat ovat Anu ja Arttu Harkin harkittua ja viehättävää kameratyötä.

Anu asustaa punaista mökkiä Elimäellä, jokirannassa. Suvikoti on rakennettu vuonna 1880, mutta tässä kohtaa me kaikki vanhan ystävät henkäisemme hyväksyvästi. Anun oma periaate on, että rakasta Ratulaa, sielukotia, sisustetaan vain vanhoilla huonekaluilla. Wanhan Tawaran ystävät innostuvat ja alleviivat tämän. Hauska nyanssi on sekin, että kirjan kannessa oleva yöpöytä on tehty vanhasta mehiläispöntöstä! Sisustuksessa vain taivas on kattona, jos mielikuvituksessa löytyy.

Myönnän suoraan, että askartelu ja käsityöt eivät ole intohimoni, vaan kirja ’myi’ itsensä minulle kannella. Kansi on niin kaunis vihkimys rosoista vanhaa, menneen maailman kosketusta, hipaisu puutarhan tuoreutta ja yksinkertaisuuden ylistystä, että ’putosin’ tähän Laura Lyytisen kansikuvaan. Mutta aina on hyvää tekevää lukea ihmisistä, jotka toteuttavat unelmiaan. Löytävät perille. Tuntevat tulleensa sielukotiinsa.

Unelmien kesäkodin ohjeet ovat kuitenkin sen verran yksinkertaiset ja selkeät, että jopa minä uskaltaisin nyt yrittää 50 –luvun nojatuolin päällystämistä! Paperinen lampunvarjostin on jo kauan ollut hankittavien listoilla, mutta naapurissa asuu ystävä, joka rustaa näitä kuin tyhjää vain…Afrikka-kuumeesta kärsivä voi tilata varjostimeensa vaikka elefanttien kuvia – tai tehdä itse.

Kirjan alussa on selkeä sisällysluettelo, joka on jaoteltu pääotsikoilla, kuten Kammari, Kuisti, Huussi, Puutarha…ja näiden alla on mainittu, mitä Anu on käsillään loihtinut mainittuihin paikkoihin. Huussissa on jopa kaunis tapetti, jonka syksy vähän saa kupruilemaan, mutta jo seuraava suvi sen oikaisee. Katsoin Anun keittiötä ja huomasin esillä tuttuja astioita, jotka löydän myös oman kotini avohyllyiltä.

Kirjan taitto on erinomaisen onnistunut ja luo rauhallisen tunnelman. Pysähtyneen suvipäivän hetki tavoittaa lukijan. On ilahduttava poikkeus löytää kirja, jossa pääkuvat eivät hyppelehdi miten sattuu. Vasemmalla ovat ’isot’ tunnelmakuvat ja oikealla sivulla tarina, askarteluohjeet ja omassa neliössään askartelun/käsityön tarveaineet.

Minä ainakin sain kirjasta pari ideaa heti. Anu sanoo kirjassaan punaisen mökin hankinnasta: ”Miehen sain houkuteltua mukaan lupaamalla, että tämän jälkeen hautaan unelmani vähäksi aikaa.” Käytän samaa lausetta, että vihdoinkin saan puutarhaani sinisen pumppukaivon, jonka renkaat rumentavat nyt jo toista vuotta puutarhaani. Toiseksi tajuan vihdoinkin, että teen kasvattamastani laventelista tuoksupusseja, jotka aion lykätä vaatekomeroon levittämään yrttituoksuaan.

Unelmien kesäkoti on tyylikäs, mutta tunnelmallinen niin hyöty- kuin hyvänmielenkirja. Koiruuksien ystävät ilahtuvat myös Anun suloisesta ransumaisesta nappisilmästä.

17 kommenttia:

 1. Hyviä ideoita ei voi koskaan saada liikaa.
  Onni on asua kesäkodissa talvellakin..

  VastaaPoista
 2. Hannele, aivan ensimmäiseen ja toiseen, että siihenhän kaikki nyt pyrkivät. Viimeistään eläkkeellä muutetaan pysyvästi asumaan 'villaan'. Minä tein sen toisinpäin eli kotimme muuntuu valkoiseksi kivihuvilaksi toukokuulla ja vasta lokakuu kääntää sivun. Sulla taitaa olla aika samanlainen juttu...

  VastaaPoista
 3. Tuollaista kirjaa olisi varmaan ihan kiva vilkaista, saisi varmaankin hyviä ideoita myös kaupunkikotiin. Tuollainen kesäparatiisi olisikin ihana!

  VastaaPoista
 4. Jael, siinä on ihan mielettömästi ihania vinkkejä! ´

  Hanki Suomesta Punainen Mummonmökki: Make your dreams come true!

  VastaaPoista
 5. Minä selailen usein tuollaisia kesämökki-huvilakirjoja, jotta saan unelmoida! Ja saahan niistä oikeastikin kivoja matkittavia ja muunneltavia ideoita!

  VastaaPoista
 6. Paula Baggen Kesäkodin lumo on toinen ihana kesäkirja, juuri ilmestynyt.

  VastaaPoista
 7. Sooloilija, eikö olekkin uskomatonta, miten ihan niiden katselusta jo tulee hienoja fiiliksiä!

  Anonyymi, kiitos vinkistä! Kukahan mahtaa olla Kesäkodin lumon kustantaja?

  VastaaPoista
 8. Kesäkodin lumon kustantaja on WSOY. Kirjan näin jo WSOY:N Bulevardin liikkeen ikkunassa. On varmaan jo muissakin kirjakaupoissa. Se on sellainen lifestylekirja, jossa sisustuksia, kattauksia, olopaikkoja niin ulkona kuin sisällä, ei väkerryksiä ja ohjeita, kuten Unelmien kesäkodissa.

  VastaaPoista
 9. ;-) Anonyymi, sinä et voi uskoakkaan, kuinka monet blogini lukijoista tykkäävät 'väkertää' eli tehdä käsillään. Minä en varsinaisesti, mutta ymmärrän kyllä tuotakin intohimoa. Yritän saada kirjan käsiini!

  Anonyymi, lueppas Arja Paasion Unelmien huvimajat (Atena, 2009).

  VastaaPoista
 10. Anonyymi, jos klikkaat mun blogin vasenta sivupalkkia huhtikuun kohdalta ja sen auettua rollaat, tulee vastaan Unelmien huvimajat -kirjan arvostelu ja muutama kuva. Tuhti, tiukka, kaunis, hyödyllinen tietopaketti!

  VastaaPoista
 11. Okei, hankin tuon kirjan käsiini, kiitos vinkistä. Uskon, uskon, ja itsekin väkerrän tai ainakin yritän, mutta en ole kovin näppärä, tarkoitan, että kädet eivät osaa toteuttaa aivojen käskyjä tai kärsimätön mieleni ei jaksa lukea loppuun ohjeita. Siis mieluummin luen ja ihailen kirjoja makoilemalla sohvalla.

  VastaaPoista
 12. Sama vika Rahikaisella! Minulla on tuo kärsimättömän mielen syndrooma;-) Ja mikä on niin ihanaa kuin löhötä kera kirjan ja katsoa, mitä muut ovat saaneet aikaiseksi. Minä en jaksa lukea edes kaiken maailman vimpaiten käyttöohjeita, en koskaan. Siitä aiheutuu hieman hankaluuksia - joskus.

  VastaaPoista
 13. Hei vielä,
  Sullahan oli tuo Unelmien huvimajat esittelyssä, luin läpi ja innostuin. Huomenna hankin käsiini. Nytpä pukkaakin mukavia suomalaisia kirjoja. Ne sopivatkin sielunmaisemaamme paremmin kuin ylikrumeluurit ulkomaiset. Eikö?
  KIVA BLOGI SULLA! Löytyi sattumalta.

  VastaaPoista
 14. Anonyymi, minäkin olen ollut aivan hämmästynyt,miten upeita kírjoja suorastaan tulvii...En muista aiemmin kohdanneeni esim. perusteellista tai ´minkäänlaista huvimajoista kertovaa kirjaa. Kaikki kiva löytyy sattumalta/vahingossa, olen huomannut. Jos jaksat vähän palata vaikka maaliskuulle, löydät muutkain uutta, mutta teen suvea varten semmoisen SUVIVINKIT, johon lataan munmielestä antoisimmat. Piipahda tositekin!

  VastaaPoista
 15. Tämän mä tahdon ainakin lainata, ihkua ja lupahan on haaveilla!

  VastaaPoista
 16. (joo, väriä ja elävää paratiisissani suurimman osan vuodesta)

  VastaaPoista
 17. Anne, katsotaan nyt mitä keksit lisätä sinne Jessican kuvan alle...Sulla joskus leikkaa ja toisinaan taas ei. Joku muukin sen jo keksi meilissä...

  Hanele, arvaan, että sulla on oikein Paratiisi siellä, varo ettei me poiketa, kun kiertolaisvuodet Euroopassa alkavat muutaman vuoden päästä.Englannin, Irlannin ja Hannelen puutarhat!

  VastaaPoista