perjantai 9. lokakuuta 2009

HERTA MÜLLER 1953 -

Tässä tekstiä tämän päivän aamun maakuntalehdestäni Keskisuomalaisesta koskien uuttaa kirjallisuuden nobelistia Herta Mülleria.

Reetta Ravi/STT

Uusimman kirjallisuuden nobelistin Herta Müllerin työura syntymämaassaan Romaniassa ei alkanut kovin hyvin. Nuori tulkki erotettiin ensimmäisestä työpaikastaan, koska hän kieltäytyi työskentelemästä urkkijana Nikolai Ceausescun salaiselle poliisille Securitatelle.

Tämän takia Müller päätti omistautua elämässään kirjallisuudelle, mikä puolestaan johti siihen, että torstaina hän sai puhelinsoiton Ruotsin akatemian sihteeriltä Peter Englundilta, joka kertoi, että Müller saa 102. kirjallisuuden Nobel-palkinnon, kahdentenatoista naisena kautta aikojen.

- Müller sanoi ettei saa henkeä ja että kaikki tuntui epätodelliselta. Mutta hän oli hyvin onnellinen, Englund kuvaili kirjailijan ensireaktiota.

Vaikean elämän sosialistisessa diktatuurissa Müller on kääntänyt voitokseen käyttäen sitä inspiraation lähteenä ja aiheenaan. Ruotsin akatemian palkitsemisperustelujen mukaan "kirjailija piirtää kuvaa kaikkensa menettäneistä ihmisistä runoilijan keskittyneisyydellä ja prosaistin suoruudella.

Müller on paitsi prosaisti ja runoilija, myös esseisti. Suomeksi häneltä on ilmestynyt kolme romaania Tammen Keltaisessa kirjastossa. Ne ovat Matala maa (1989), Ihminen on iso fasaani (1990) ja Sydäneläin (1996). Tammi julkaisee kaikki kolme teosta uusintapainoksina vielä tämän syksyn aikana.

Nobel-palkinnon arvo on noin miljoona euroa.

Tarjoilen Herta Müllerin teille heti kun saan kirjat!

10 kommenttia:

  1. Aika jännää, että tunnen lähipiireissäni täällä Saksassa kolmekin hyvin paljon lukevaa ihmistä, jotka eivät olleet koskaan tietoisesti edes kuulleet Herta Müllerin nimeä tai siis eivät ainakaan olleet kiinnittäneet häneen koskaan huomiota. Marcel Reich-Ranitzki ei halunnut ottaa kantaa Müllerin Nobel-palkintoon eli siitä tiedetään, mikä on hänen mielipiteensä. Minä tunsin Müllerin nimen ja olen lukenut jotain haastatteluja, mutta en ole koskaan lukenut hänen teoksiaan.

    VastaaPoista
  2. Allu, nythän tämä käy jännäksi.

    Voisiko mitenkään olla mahdollista, että Ranicki olisi nyt jäävi? Tai en tiedä, onko hän sitä koskaan vai onko aina objektiivinen? Minusta tämä aihe on arka ja nousihan siitä aikamoinen kohu ja pahennuskin Müllerin ympärille Romaniassa.

    Allu, kerro mulle kaikki mitä erikoista Reich-Ranicki sanoo jostain kirjasta, siis jos hän yleensä sanoo jotain niistä, joita olen käsitellyt...Olen löytänyt Marcel Reich-Ranickista kaksi haastattelua Suomen lehdistä ja ne molemmat ovat hänen elämänkertansa Mein Leben välissä.

    Ah!, sinä saat hengittää Saksan lehtien kulttuurisivujen runsautta...

    VastaaPoista
  3. Kun olin painanut julkaisu-nappia, tajusin heti, että kirjoitin Ranicki-nimen väärin, mutta sinä korjasit. Pitääpä tarkkailla, mitä MRR jatkossa sanoo. Eihän hänkään aina niin objektiivinen ole ja on mm. käynyt pikku sotaa mm. Martin Walserin kanssa, joka kostoksi kirjoitti romaanin "Kriitikon kuolema". Ja Günter Grassinkin kanssa on ollut erimielisyyksiä. Mutta toisaaltahan kai kriitikko onkin subjektiivinen.

    VastaaPoista
  4. Allu, olet aivan oikeassa,että kriitikko on subjektiivinen. Mitä kritiikki muuta on kuin henkilön mieleipide kirjaan/elokuvaan/musiikkiin...

    Hänen elämänkerrastaan näkyy jo outo suhde Grassiin ja minulta jäi sinulle kertomatta, että Mein Lebenin välissä on kahden Reich-Ranickista kertovan artikkelin lisäksi juttu Grassista, kun hänen natsimenneisyytensä paljastui.Minä petyin kauheasti, enkä nyt tiedä, että siksikö olen jättänyt Grassin täysin unhoon blogissani...alitajuntani kai toimii eli se siitä objektiivisuudesta, vaikka voisin olla edes hiukan armollinen ja suhteuttaa Grassin silloista ikää sen aikaisiin olosuhteisiin...Minä en vain voi! Silti katsoin hänestä keväällä pitkän dokumentin ja oli aivan sellainen olo kuin olisin menettänyt jonkun läheisen...

    Juu, puhutaan me vain MRR:stä, niin on paljon helpompaa;-) Olen kovasti kiinnostunut hänestä!

    VastaaPoista
  5. Tilasin hänen kirjat kirjastosta, ajattelen lukea.

    VastaaPoista
  6. (ei miljoona euroa yhdelle ihmiselle,
    "vain" noin 1 miljoona euroa)

    VastaaPoista
  7. Hannele, nyt on varmaan pitkä jono tämän Nobelin jälkeen.

    Siis tarkoitat, että liikaa yhdelle...?

    VastaaPoista
  8. Kirjoitit:
    "Nobel-palkinnon arvo on noin miljoona euroa."

    Mitä sillä tarkoitit?

    VastaaPoista
  9. Hannele, en minä tarkoittanut yhtään mitään. Minähän kirjoitin siihen alkuun että juttu on meidän maakuntalehdestä ja ilmoitin jopa, että uutinen oli tllut STT:ltä.

    Vain viimeinen lause oli minulta...

    VastaaPoista
  10. Mitä ne tarkoitti tuolla miljoonalla eurolla?

    Ei sillä paljon tekemistä Müllerin kans..

    VastaaPoista