maanantai 19. lokakuuta 2009

ENSILUMI/ FIRST SNOWLumella on niin paljon erilaisia nimiä, että tuskin rakkaimmallakaan lapsella. Niin tärkeä se on, sekä ihmisille että etenkin luonnolle. Lumi suojaa kasveja ja monia metsän eläimiä.

Kukapa ei tuntisi nuoskaa, vitiä, räntää, sohjoa, pyryä ja tykkyä. Luetteloa voisi jatkaa vaikka kuinka; niin rakas lumi on ihmiselle.

On se antanut nimensä myös tutulle satuhahmolle, Lumikille.

Lumi syntyy jääkiteistä kylmissä sadepilvissä yläilmoissa. Lämpötila voi olla jopa 40 miinusastetta.

Sanotaan, että kahta samanlaista hiutaletta ei ole. Ne ovat kuin ihmiskasvot, itse kullakin omansa. Niistä lapset tekevät enkelinsä, talviset linnansa ja lumipallonsa.

Taivas tarjoaa tämän riemun, taivas, ja yksin se.


Olen nyt valinnut vuoden kauneimmaksi kirjaksi luontokuvaaja Hannu Hautalan ja toimittaja Tuomo-Juhani Tapion Ensilumen (Minerva, 2009). Toivon, että minua ei pidetä jäävinä nimeni takia ;-) Kirjan alkusanat, kuvatekstit ja loppuyhteenveto ovat myös englannin ja venäjän kielellä.

I have now chosen the most beutiful book of this year nature photographer Hannu Hautala’s and editor Tuomo-Juhani Tapio’s book First Snow (Minerva, 2009). I hope they aren’t think I’m disqualified because of my name;-) The book is in Finnish but has a foreword, captions and summary in English and Russian.

Tässä myös joulun suosituin lahjakirja hänelle, jolla on jo kaikkea. Kauneutta ja luontoa ei voi koskaan olla liikaa! Kirja vaeltaa lumessa järkyttävän kauniin kuvin, joita teksti myötäilee. Kuvat vievät, teksti taipuu. Koemme hiiren hypyt hangella, joutsenten lähdön, taivaan tulet, lumen synnyn, tilhen hutikan, Olga-neidin lumen, lumienkelin ja monta muuta lumen ihmettä. Linnut ovat edustettuna kuukkelista töyhtötiaiseen ja mitä kuvia! Jos vanha kameramme tottelee laitan myöhemmin täältä kuvan tai kaksi. Likemmä joulua sitten…

Vuoden kauneimmaksi kirjaksi valitusta on ikävä mitään valittaa, mutta vaikka tilhi ja pihlajanmarjat ovat kauniita, niin kanneksi olisi ehkä kannattanut valita kuva, jossa kuuraiset heinät. Haluan tuollaisen seinän! 

Tai: kuva, jossa karpaloita lumessa. Viimemainittu kuva olisi palvonut valkealla pohjallaan lumen taikaa. Minua on aina kiehtonut valkea lumi ja sen päällä, kuin sydänverenä punaiset, hekumalliset, ylikypsät karpalot, jotka vain odottavat nauttijaansa…ah!, tästä minulle jättimäinen joululiina isolle pöydälle...


Ensilumen aikaan voi kokea myös sinisen hetken. Se syntyy heti auringonlaskun jälkeen ja värjää koko maiseman niin syvällä sinisellä, että sellaiseen ei pysty paraskaan maalarimestari.

Revontuletkin alkavat rätistä ja kulkea taivaalla. Ne eivät viihdy kesäajassa, taivaan villit ja huojuvat liekit.


With the first snows comes the magical blue moment immediately after sunset that paints the whole of the landscape a shade of blue so deep that not even the best artist could copy it.

The Northern Lights begin to sizzle and dance across the sky. Summer is not for them – these wild, leaping heavenly flames.


Minä teen joka talvi lumienkeleitä ja lumiukkoja. Lumi on suuri ihme kaikille!

I make every winter snow angels and snowmen. Snow is the great miracle for everybody!


7 kommenttia:

 1. Tuure, tämä on! Tästä tuli nyt mun Lumikirja! Ikioma!!!

  Yritämme kuvata ne karpalo ja heinäkuvat niin näet! Ja kuvittele ihan lumista oravaa syömässä...Hienoja kuvia eläimistä ja lumesta ja jäästä ja revontulista...metsästä...pyydä joululahjaksi, niin saat vinkkejä valokuvaukseen tai osta tämä yhteiseksi lahjaksi vanhemmillesi, niin voit sitten siitä kurkkia. Ja sun Mummi!

  VastaaPoista
 2. Haa, tunnistan sinut vaikka pimeässä;-)

  Mikään ei ole niin ihanaa kuin joulu! Tunnustaudun jouluhulluksi!

  VastaaPoista
 3. Täällä Espoosssa ulkona on jo sysimustaa!

  Minäkin olen jouluhullu, mutta vain joulukuun ... ja uudenvuoden, silloin kaihoisasti katson tulevaan, seuraavaan jouluun.

  Yksi joulu vuodessa riittää, mutta se on taianomaista aikaa!

  VastaaPoista
 4. (Vierasta asiaa, suojaavaa lunta ei joka talvi,
  silti merituuli ja joskus -15° C, se Göteborgin talvea)

  VastaaPoista
 5. Hannele, olen Luvialta, joten tiedän meren rannan talvet. Lumi on yksi asia, joka sai meidät jäämään Keski-Suomeen. Olen lukenut Winter -sarjat, joten tiedän niin säät kuin kauppahallin merenelävät.

  -15 on hirveän kylmä rannikolla, koska ilma on kosteaa ja koko ajan tuulee. Täällä on joskus -30 eikä tunnu niin pahalta kuin -20 Luvialla.

  VastaaPoista