tiistai 27. lokakuuta 2009

STADIFRIIKIN KOMMENTTI KAPPELIN KUVAAN

Kuva lienee Espan kappelin kulmalta?Vasikkahaasta tuli Helsingin edustavin puisto. Belgialainen lehtimies hurmaantui Esplanadiin sata vuotta sitten.Kansallisrunoilija Johan Ludvig Runeberg katsoo kohti itää Esplanadin puiston keskellä.Esplanadin iltoja ei voi unohtaa. Asiasta varmistui belgialainen lehtimies Jules Leclercq 1913 kirjoittaessaan hurmaantuneen kuvauksen "Pohjolan kauneimmasta pääkaupungista". Hänen matkakokemuksensa ilmestyi Pariisissa 1914 kirjana Tuhannen järven Suomi.Elegantti elämä konsertteineen keskittyi Esplanadille. Leclercq ei ollut nähnyt "mitään vastaavaa Pietarissa eikä Tukholmassa eikä missään muussakaan pääkaupungissa". Kesäravintolat, niiden pöydät puiden siimeksessä ja vanteilla leikkivät lapset antavat tunnun, että "luulisi olevansa Tuilleries'ssä tai Champs-Elysées'llä."Aivan erityisesti häntä ihastuttivat kesän pitkät illat.

7 kommenttia:

 1. Tälläinen se ei harmittavasti ole enää.

  VastaaPoista
 2. Tuure, hyvä kun herätit mut! Minä näin kaiken heti juuri kuten Stadifriikki kertoi, mua on siis helppo jymäyttää. Eihän ole enää mitään eleganttia elämää, vaan kerjäläisiä ja häiriköitä, ei hienoja naisia päivänvarjoineen, vaan kireitä uraohjuksia, jotka kaatuvat kotiin katselemaan Kauniita ja Rohkeita sen sijaan, että antaisivat hameittensa helmojen pyyhkiä katuja ja pudottelisivat herroille pieniä viestejään...ja espalla leijuu tuoksujen ja varjojen aavistuksenomainen lupaus: ehkä...

  Voi, miksi pitää elää tätä tylsää nykyaikaa!

  VastaaPoista
 3. Olen pohtinut samaa viime aikoina... miksi tulevaisuus ylipäätään pitää olla jotain krominkiiltävää! Lukulaite! Yyy. Minä haluaisin tulevaisuudesta sekoituksen vanhaa ja uutta, symbioosin! Mutta teknokraatit ovat vallassa ;) Tahto tahtojen!

  VastaaPoista
 4. Minä olisin oikeesti kuulunut 20 -luvulle tanssimaan shimmyä ja polttamaan savukkeita pitkässä imukkeessa ja suutelemaan vaikka jotain Tulenkantajista...Ihminen kuolee omaan teknokraattiseen nerouteensa. Tuhoaa itse itsensä.

  Onko mielikuvitukselle ja romantiikalle enää tilaa maailmassamme...puhumattakaan hitaasta valssista...hitaasta kaikesta...

  VastaaPoista
 5. Eipä ole päivänvarjoja, ei! Silti puisto on kesäisin ihana. Ihmiset kävelevät mieluusti sen läpi, istuskelevat penkeillä tai loikoilevat normikolla piknikillä. Paikassa on aito kesän maku.
  Minä menen aina varsinkin kesäisin Espan puistoon ja kauppatorille, kun olen Helsingissä. Stockmannilla, Akateemisessa ja Forumissa käyn myös ja Goethe Instituutissa tuttuja tapaamassa.

  VastaaPoista
 6. Mutta epäsuositumpina vuodenaikoina, kuten myöhäinen syksy ja talvi, espa on aivan tyhjä... paitsi joulun tiennoilla siellä on todella hauskat jouluvalot. Vanhoihin lehmuksiin on puettu tuhansittan kirkkaan sinisinä kiiltäviä lamppuja! Se on suurta joulukauneutta.

  VastaaPoista
 7. Eve, ihanaa kuulla 'äänesi'. Sinä kosmopoliitti, kerro kaikki huomenan meilissä, lähden to länsirannikolle.

  Tuure, ihan tulee ikävä joulua...

  VastaaPoista