torstai 31. toukokuuta 2012

TASSULAN ILOINEN KEITTOKIRJA

Tiesitkö, että sipulin kuorimisen aiheuttamaa kyynelehtimistä voi helpottaa muutamalla vinkillä, joita ovat vaikkapa pitää sipulia kylmässä vedessä ennen kuorimista, käyttää uimalaseja, leikata sipuli tietyllä tavalla ja pitää tilkka vettä suussa samalla kun leikkaa sipulia. Näitä ohjeita löydät Mauri Kunnaksen Tassulan iloisesta keittokirjasta (Otava 2012), jossa herra Hakkarainen ystävineen valmistaa aamiaisia, välipaloja ja retkieväitä.

Kirja alkaa hauskasti Merkkien selityksillä, jossa kokkihatut kuvaavat ruoan valmistamisen vaikeusastetta. Yksi hattu on tosi helppo, kaksi melko helppo, kolme vähän mutkikkaampi ja neljä hattua on vaikea ja vaatii jo mestarikokin. Viimeisessä hatussa on selitys, että mestarikokkiohjeita ei tästä kirjasta löydy. Mukana on myös mittataulukko ja ohjeet ovat neljälle hengelle ellei toisin ole mainittu.

Tassulan iloisessa keittokirjassa on vauhdikas kuvitus ja ohjeet ovat hyvin selkeät sekä niiden nimet hauskat.  Valmistamme Kaviolan seriffin tortillatäytettä, Merirosvojen maakrapukeittoa, Bella bulla makaruunia eli pastakastikkeita herra Hakkaraisen tapaan, Signorinan sitruunapastaa, Kuutamoillan hiukopalaa ja Herra Gekkosen helppoa punajuurisosekeittoa. Leivomme Pullan poikineen sekä myös Mukavien muistojen mestarimuffineita. Köyhät ritarit ovat mukana ja tietysti Pappilan hätävara. Hirveän herkulliselta vaikutti Ålandin Åken uuniåmenat ja Pesukarhun pumpulikakku maistuu varmaan kaikille. Me aloitamme kuitekin sillä mikä tiellä pitää eli puurolla. Vuorossa on Haamuäidin suklaa-aamupuuro:
5 dl maitoa
3/4dl mannasuurimoita
1,5 rkl tummaa kaakaojauhetta
ripaus merisuolaa
1-2 rkl sokeria
(1,5 tl vaniljasokeria)

1. Kuumenna maito kattilassa kiehuvaksi.
2. Vatkaa kaakao ja mannasurimot maidon sekaan ja keitä.
3. Mausta suolalla, sokerilla (ja vaniljasokerilla), tarjoa kylmän maidon kanssa.

Halutessasi oikein hienoa, jälkiruuaksikin sopivaa suklaapuuroa, voit lisätä keittovaiheessa puuron sekaan hieman suklaalastuja ja vaikkapa pikku lorauksen kermaa.

Koska haamuperheet kummittelevat öisin ja nukkuvat päivisin, he syövät aamupuuronsa illalla!

Puurot ovat tärkeässä osassa Tassulan iloisessa keittokirjassa, sillä valmistamme myös Martan omenaista marjapuuroa, Mansikkamannapuuroa sekä Ohrauunipuuroa, jota Suomessa on syöty terveydeksi sukupolvesta toiseen. Ja mikäpä puuron kanssa paremmin sopisikaan kuin Marjastajan soppa ja ellei puuro maistu voi syödä vaikka Kapteenin kesäkiisseliä, jossa käytetään raparperinpaloja sekä omenamehua. Nythän raparperit ovat juuri parhaimmillaan!

Nuorta kokkia saattaa kuitenkin kiinnostaa Ohjaustehostinomeletti, joka siis tarkoittaa munakasta:

(yhdelle nälkäiselle kartanlukijalle)
3 munaa
3 rkl vettä, maitoa tai kermaa
pieni ripaus valkopippuria
1,5 tl suolaa
paistamiseen 1 rkl rasvaa

1. Riko kananmunat kulhoon. Lisää neste ja mausteet ja sekoita vispilällä tasaiseksi.
2. Kuumenna paistinpannulla tilkka rasvaa. Kaada munaseos pannulle ja sekoita muutamia kertoja lastalla tai puuhaarukalla niin, että teet munakasmassaan kahdeksikon muotoista kuviota.
3. Kun munakas on alkanut kiinteytä, laita paistinpannuun kansi päälle ja kytke levy pois päältä. Munakas hautuu hetkessä kypsäksi jälkilämmöllä. Valmiin munakkaan pinta on vielä mehevän kostea.

Hakkarainen ystävineen valmistaa myös Voimajuomia, kuten Hedelmäherkkua, Ruista ranteeseen, Pirtelöä, Mansikkapiimää, Marakattimaitoa, Tropiikin aurinkoa ja Mustikkamaitoa, jota viime mainittua meistä lienee jokainen nauttinut mustikka-aikaan heinätöiden jälkeen tai meren rannan kallioilla tai...

Tässä pientä kokkia keittiöön houkutteleva kirja! Ja kannattaa päästää myös pojat ruuan valmistuksen ääreen, vaikka he eivät aina jälkiään niin muistaisikaan siivota. Minä tein paljon poikani kanssa yhdessä ja nyt hän on minua paljon etevämpi kokki! Tyttärelle olen puolestani valmistanut kirjan kaikista omista resepteistäni ja kun hän avaa Herkkuja äidin keittiöstä, hän muistaa meidän ikimuistoiset tuntimme ison pöydän ääressä keskustellen, kynttilöiden liekkien tanssin, sen että olimme ihan läsnä ja vain toisillemme. Kerran viikossa aika katosi ja muu maailma jäi jonnekin...  Hyvä ruoka kokoaa perheen, antaa lapselle ja nuorelle tunteen aidosta kuuntelemisesta, kantaa rakkaita muistoja sekä kokemustunnetta siitä mitkä asiat ovat tärkeitä: perhe, rakkaus ja hyvä ruoka!

*****

Muut lukemani ruokakirjat löydät täältä

36 kommenttia:

  1. Mauri Kunnas, joo, Kalevalakin. Lasten keittokirjat käytettyjä meillä, pojat leipojat nyt ja pärjäävät mainiosti, heidän naiset tyytyväisiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannele, kaikki Mauri Kunnakset ovat ihania. Nythän pojat ovat keittiöissä usein ohi tyttöjen, mikä on vain hyvä asia;-) Meillä R. on kokki, kun grillataan, mutta onneksi muutakin on jo näköpiirissä, sillä hän on minua parempi leipoja. R.:n korvapuustit ovat maailman parhaita!

      Miniäsi saavat kiittää sinua!

      Poista
    2. Annan kaikki Kunnaksen kirjat nykyään kummipojalleni, 8 vee. Edes hänen äitinsä ei muista, mitä Kunnaksia K.:lta löytyy...Robin Hoodin muistan heti, mutta Kunnasta on tosi paljon.

      Poista
    3. Kaikki Kunnakset eivät ole lapsille... sarjakuvia aikuisille.

      Poista
    4. Olen lahjoittanut Kunnaksen kirjoja sekä lapsille että aikuisille, sekä suomeksi että englanniksi.

      Myös kummityttöni Afrikassa on saanut minulta Mauri Kunnasta...

      Poista
  2. Aamupuuro illalla, totta kai! Kunnas ymmärtää haamujen elämän päälle. Meillä lasten kokkauskirjat ovat nyt kovassa huudossa, joten tämä on hyvä vinkki. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, minulle tämä on nyt kuin tilastyö, sillä kaksi pientä poikaa saa minulta tämän synttärilahjaksi. Ymmärrän, että teillä on näille kirjoille nyt kysyntää;-)

      Puuro on kuin kodin turvallinen syli!

      Poista
  3. Tämä kuulostaa hyvälle, olisihan se leuhkaa jos tytöt saisivat kokeilla kokkausta omasta keittokirjasta :) Ja tuo neljän hatun ohjeiden puuttuminen on aika ihana <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Villasukka kirjahyllyssä, ehdottomasti nyt työille oma keittokirja ja jo kohta huomaat, että he kokkaavat sinulle!

      Poista
  4. Kävelin äsken kaupungin suurimman keittokirjakaupan ohi enkä ostanut mitään, mutta tämän olisi varmaan ostanut, jos niillä olisi ollut.

    VastaaPoista
  5. Mauri Kunnas tekee uusia aluevaltauksia, kun keittokirjan julkaisee pikkuväelle;)) Mutta oikein hyvä, nuorena vitsa väännettävä, sanottiin ennnen vanhaan;DD

    Oikein hyvää loppuviikkoa, Leena-IhaNainen & Co, ja kiitos postauksesta.<333

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mauri menee minne haluaa;-) Erittäin hyvä saada jo lapset mukaan keittiöön muutakin kuin syömään.

      Kiitos samoin sinulle, Aili-IhaNainen!

      Poista
  6. Kunnakset ovat hauskoja niin isommille kuin pienemmillekin, tämäkin kuulostaa niin hyvältä! :)

    VastaaPoista
  7. Ihastuttavalta kuulostaa ! Pojalleni ostin aikoinaan Kunnaksen kirjoja,tykkäsi niistä tosi paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, eikö vain! Ja sama täällä, nyt saan ostaa kummipojalle...

      Poista
  8. Voih, tuo meille tarvitaan. Josko se puurokin maistuisi paremmin, kun on Tassulan ohjeilla tehty :D

    -Tuija-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuija, mieti nyt, että tarjoat vaikka suklaamannapuuroa, joka on sun tekemä tai haamuäidin tekemä;-) Siinä on tietty ero...

      Monta ohjetta ja minusta hyvinkin terveellisiä, joten tässä olisi niinkuin keittokirja sinulle sekä lapsille.

      Poista
  9. Houkutteleva kirjaesittely taas, voisin vaikka ostaa itsellenikin vaikka olen yli 60. Mieheni oli kuluneena keväänä seniorimiesten kokkauskurssilla, jonka Kauniaisten kansalaisopisto järjesti. Kokkaus on selvästi tapetilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula, Luojalle kiitos, kirjoissa ei ole ikärajoitteita;-) Minulta ei kukaan voisi viedä pois Satu Kukkamerta ja lumen ihmettä (jouluruusun tarina) eikä Satua ja päärynäpuun Pyrreä eikä Salaista puutarhaa eikä...

      Minä olen aina ollut innostunut kokkaamisesta, mutta se into vain kasvaa. On ihanaa LUODA ruokaa, tehdä ruokaa INTOHIMOLLA...silloin minulla soi fado, ooppera tai Adele.

      Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

      Poista
  10. Kiitos ruokaohjeista

    tervetuloa lukemaan:
    kokemuksellinentunne.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ari, ole hyvä;-) Nyt sitten vain kauha käteen ota.

      Kiitos, olen siellä jo! Luen aina kun vain puutarhalta, valokuvaamiselta ja blogilta ehdin. En tajua mitä R. oikein valittaa;-)

      Poista
  11. Varmasti mukava kirja, sanoo tämä Mauri Kunnas-fani.Ihanaa perjantaita, Leena!

    VastaaPoista
  12. Kivaa, että taas uusi Kunnas tulossa. Kunnaksen kirjat ja muutama muu sarja jää perinnöksi toivottavasti lasten lapsille saakka. Itseltäni on lapsuudestani säilynyt mm. Hanhiemon satuaarre, Topeliuksen sinänsä kuvaton ja kuivannäköinen satukirja sekä Valittujen Palojen Suuri Satukirja, jotka siihen aikaan olivat ilmeisen in. ps. en ole kauhean vanha! :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nette, tästä saatte sitten yhdessä opetella tortilloja ja Kaviolan seriffin tortillatäytettä;-)

      Hanhiemon satulipas, eikö se ollut sellainen, vai muistanko väärin. Se kansi on heti verkkokalvollani...ja se kirja löytyy kodistamme, ehkä jo Merin kirjalaatikoista.

      (Onko ilmassa pientä ikäkriisiä;-)

      Poista
  13. Ihana kirja!
    Mauri Kunnas oli meillä suosikkilukemista, kun lapset olivat pieniä:)
    Lapset ovat innokkaita kokkeja, jos aikuiset vaan suovat heille mahdollisuuden ja tuollainen kirja, jos mikä, innostaa kaikkia ☼☼☼

    Mukavaa kesäkuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne, täydellisesti!

      ...ja nyt me voidaan näitä fanittaa. Lapsi luonnostaan innostuu kaikesta touhusta, joka on uutta ja saattaa todella intoutua kivaan kokkailuun.

      Kiitos samoin sinulle! Olin eilen jo matkalla luoksesi, kun...Käyn tänään. Nyt lähden kuvaamaan ellei sade yllätä. Varjoilmat voittavat mennen tullen aurinkokuvauksen tulokset.

      Poista
  14. Meillä tulee vettä ihan kuin Esterin ....!
    Valot ja lämmitys on oltava päällä, mutta muuten kaikki hyvin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne, puutarha tykkää! Lupasivat sadetta, vaan mitään ei näy. Minulla on paljon helpompaa, kun sataa...

      Nauti nyt siitä kodikkuudesta, jonka sade tuo mukanaan ja mieti miten kukkasi nauttivat.

      Poista
  15. Voihan Tassulan tuohut :) Tämä on juuri sopiva kirja pikkukokkailijoille. T on meillä juurikin aiheesta innostunut ja lupasi tehdä hampurilaisia koko poppoolle. Siivoaa jälken sä muuten paremmin kuin tytöt, keittiömestari ainesta ;) Hienoa että tällainen on tullut, mukavaa kun lapset kokkailisivat itse välipaloja ja muutakin syötävää pahvipitsojen ja kaiken valmismössöjen sijaan. Vaikkakin äitikin katastrofinpoikaspäivinä turvautuu eineksiin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne, tämän jälkeen teidän hampurilaiset vaihtuvat tortilloihin;-) T. onkin minusta jämpti tyyppi.

      Ei voi mitään: Silloin tällöin on einespäivä meilläkin. Tänään ei.

      Poista
  16. Tämä oli tosi hyvä lahja! Ollaan tehty jo perunarieskoja, pullat poikineen ja porkkanatarhurin leivoksia. Hyvät ohjeet ja onnistuu. Hyvä lahjavinkki vaikka jouluun. Kiitos! t.Topi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne/Topi, hienoa,e ttä saitte Tassulan keittiöstä innoitusta!

      Ole hyvä, Topi♥

      Poista