perjantai 1. kesäkuuta 2012

VALKOISTEN KUKKIEN VIIKONLOPPUA!

Tämä ei ole nyt mikä tahansa tulppaani vaan ensimmäinen, jonka olen saanut 27 vuoden aikana tällä isolla tontilla kasvatettua, sillä pienet, suloiset myyrät ovat päättäneet, että kahta en saa: lumikelloja ja tulppaaneja. Edes minulle ylikorea keisarinpikarililja ei ole tässä auttanut. Luettuani Else & Vesa Leivon Tulppaanitarhan lumon, sain vinkin, miten voin estää myyrien tihutyöt. Temppu ei kylläkään sovi kovin laaja-alaiseen viljelyyn, sillä maahan on ensin upotettava muovisia, reiällisiä istutusruukkuja, joita ennen heitettiin roskiin, vaan ei enää. Sitten niihin ruukkuihin multaa ja niihin istutetaan tulppaanit. Sitten multaa ja hela hoidon päälle pienisilmäistä jänisverkkoa. Olin aivan varma, että kukat eivät mahdu niin ahtaista raoista tulemaan, mutta kyllä vain siihen pystyivät. Onneksi olin valinnut kokeeseen pienen tulppaanin, White Touch, joka onkin hurmaavan kaunis. Vakuutan, että minun sisuni rajat ovat nyt tässä! Tänään tosin olen tehnyt epätoivoisia tekoja, joista aina muita varoitan eli olen siirtänyt akileijoja. Ne eivät siirroista yhtään pidä ja nyt saankin sitten seuraavat viikot seurata, miten mahtava omasta lehdosta näköalapaikkaan siirretty akileija selviää. Akileijoista eli keijukukista enemmän täällä
Koska en ole kovin innokas leipuri, onneksi muut leipovat. Tässä Hannen hurmaava raparperitorttu, jonka ohjeen löydät täältä

Ihanaista valkoisten kukkien viikonloppua kaikille tasapuolisesti!

Love
Leena Lumi 

38 kommenttia:

 1. Onnittelut tulppaanista! Täällä niiden aika alkaa olla jo ohi, mutta eilen ja toissapäivänä hekumoin kävelemällä Amsterdamin lempikatuani Lijnbaangrachtia, jossa asuintaloilla ja asuntolaivoilla tuntuu olevan jatkuva kilpailu siitä, kenen parveke/terassi/laiva/talon edusta on kaikkein överein. Lopputulos on jotain viidakon ja kaikissa väreissä hehkuvan satupuutarhan välistä. Enkä koskaan tietysti muista ottaa kameraa mukaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija, oi voin kuvitella teidän tulppaaniloiston...Paras ystäväni oli Hollannissa kevätmatkalla pari vuotta sitten ja sain joitakin kuvia, joita olen käyttänytkin.

   Meillä on kodissamme huone, jonka nimi on Amsterdam,joten ehkä minunkin pitäisi päästä pidemmälle kuin lentokentälle eli kunnon kevätmatka sinne. Vinkki: Ian McEwan on kirjoittanut kirjan Amsterdam ja John Irvingin kirjassa Leski vuoden verran kaikki tärkeä tapahtuu Amsterdamissa. Siellä kirjallinen alter egoni kokee kummia, mutta löytää myös suuren rakkauden.

   Kamera ei ikinä ole mukana silloin kun pitäisi...Kaunista viikonloppua sinulle!

   Poista
  2. Irvingin kirjan olen lukenut jo vuosia sitten, tosin en muista siitä paljoa mitään. Tuosta toisesta kirjasta olen kuullut viimeksi ihan lähiaikoina, mutta en ole sitä lukenut. Kiitos muistutuksesta. Huomasitko muuten, että olin lukenut ja arvostellut suosittelemasi Jonnekin poisin? http://www.ilmestykset.net/2012/05/se-siita/

   Hollannissahan on tänä vuonna puutarhamessut, jotka järjestetään vain kerran 10 vuodessa, joten ehkä nyt olisi sinun aikasi vierailla? ;-> http://www.floriade.nl Itse kävin jo tuolla.

   Poista
  3. En muista lukeneeni arviotasi...kiitos linkistä.

   Voi olla mitä vain, missä vain: Minä en liikahda tänä suvena vanhan koiruuteni luota. Me hengitämme nyt samaa hengitystä, kuten jo yli 14 vuotta olemme tehneet. After Olga...matkustan unohtaakseni Hänen Majesteettinsa menetyksen. Ehkä muutenkin, mutta tuo syy takuulla ajaa liikkeelle.

   Mies joka koko ajan työmatkailee ei nyt muusta puhu kuin Amsterdamista...;-)

   Poista
 2. Ollaanpas sitä oltu kärsivällisiä. Tulppaani on oma lempikukkani. Toivon siis, että myyrät pysyvät kaukana minun tulevastani (toiveissani vainko oot mun) puutarhastani.

  Meille saapui eilen pupu. Tänä aamuna se paljastui kuopuksen synttärilahjasta. Oli onnen päivä:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine, sie naurat miulle;-) Olen ollut äärimmäisellä rajalla ja minä voitin! En tiedä kylläkään jaksanko tätä laajentaa...

   Ai se oli teidän tarkoin varjeltu salaisuus...Bessun kotona niitä taitaa olla parikin, kun talossa on nuori neiti, joka niitä halua hoitaa ja hyvänä pitää. Vain noutaja ei pupuista perusta;-)

   Kaunista viikonloppua sinulle!

   Poista
  2. Olin vilpittömästi iloinen kärsivällisyytesi hedelmistä - eikun kukista:).

   Poista
  3. Juu, minä kyllä tajusin;-) Kiitos♥

   Poista
 3. Eipä tuota konstia todellakaan jaksaisi isommalle alalle tehdä, mutta mukavaa, että olet saanut edes yhden kukan ihailtavaksesi...:)

  Hyväää viikonloppua, myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irmastiina, on niitä muutamia, mutta kuvasin heti tuon ekan, ettei tule kuvittelun tunnetta. Narsisseja, scilloja ja muscareita saa olla vaikka kuinka, mutta ei näitä kaunottaria.

   Jos tekisi saman vielä lumikelloille...

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
  2. valkoiset kukat on niin kauniita! Niitä vain ainakin minulla on enemmän pensaissa. Ihan kohta avaa valkoinen sireeni kukkansa auki, nuput jo isoja.
   Ihme kyllä, minulla on lumikellot säästyneet ja noista keisarin pikarililjoista ei ole apua myyrän karkottajina. Senvuoksi niitä laitoin kasvamaan ja yhtenä kevään se suurin ja komein myyränpolku maan alla meni ihna niiden sipulien vieressä, eikä auta alliumitkaan, niitäkin mainostetaan myyrien tuhoajina.

   Poista
  3. Minä luulin vuosia, että keisarinpikarililjat auttavat: Ihan turhaan!

   Minä en ymmärrä, miten myyrät löytävät lumikelloni, vaikka vaihdan paikkaa isolla tontilla vuosi vuoden jälkeen.

   Valkoiset kukat ovat kuin valoa ja siniset kukat tuovat harmoniaa ja syvyyttä puutarhaan.

   Kaunista viikonloppua sinulle & co!

   Poista
 4. Kaunis sadepisaroiden koristama on valkoisesi. meillä ei myyrät ole tuhonneet tulppaaneja, mutta ei silti oikein hyvin viimesyksyn sipuleiden tulppaanit kukoista. Lieneekö syynä tuo eriskummallinen talvi. Kaksi jättilaukkaa, jotka laiton samaan aikaan, näyttäisivät olevan oikein hyvinvoivia.

  Ihanaa vikonloppua sinne Muuratsaloon.

  PS. Piirakan ohje on hyvä, samanlaista teen silloin tällöin, mutta kookoksen korvaan kaurahiutaleilla. Jostain syystä en pidä kookoksen mausta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, no en voi kieltää, sen verran työtä teetti;-) Kuva on otettu viime sateella, nyt on taas kuivaa ja odotan sadetta.

   Talvi oli erikoinen, mutta toisille kasveille erityisen hyvä.

   Kiitos samoin sinulle sinne Itä-Suomeen!

   Jos hyvin käy, tulee toinenkin ohje, mutta en muista oliko siinä kookosta vai ei. Sinä tosin et mitään ohjeita tarvitse;-)

   Poista
 5. Onnea tulppaanin johdosta ja kaunis se onkin:) En tiedä miten myyrät saivat kyytiä mutta onneksi,niin tulppaanisi sai kasvaa kauniiksi.Mukavaa alkanutta kesäkuuta Leena!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, kiitos;-) No kun ne tulppaanit oli pakattu verkkoon ja muoviin ja sitten upotettu maahan...

   Kiitos samoin sinulle ja kaunista viikonloppua!

   Poista
 6. Onnittelut valkoisesta kaunottaresta. Ihanuus! Mitäpä vaivaa ei sellaisen saamiseksi näkisi!!

  Toivottavasti akileija-projektisi onnistuu! Minä yritin samaa viime syksynä. Näyttäisi siltä, että yksi siirto onnistui ja toinen ei, mutta asia varmistuu, kunhan kukinta alkaa. Toisaalta, minulla on tapana 'roiskia' akileijan siemeniä syksyisin sinne tänne, joten kyseessä saattaa olla siementaimikin. Ne tuottavatkin välillä iloisia yllätyksiä risteydyttyään keskenään ja niin on pihalla uudenvärinen yksilö.

  Ihanaa valkoisten kukkien viikonloppua sinulle! Minä nautiskelen uusista purppuraorvokin taimistani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marietta, kiitos. Näköjään kauneuden eteen on valmis mihin tahansa.

   Hurmaavinta akileijoissa ovat juuri mutantit, joiden väri voi olla ihan mitä tahansa ihanaa. Minä roiskin myös niitä siemeniä ja olen kyllä ennenkin siirtänyt, mutta siinä se onnistumisprosentti on jotain puolet. Onneksi lehdossamme on mistä ottaa. Akileija saa minulla kasvaa ihan missä haluaa, mieluiten kaikkialla.

   Kiitos samoin sinulle, mutta sitten purppuraisesti!

   Poista
 7. Tulppaanit ja Amsterdam ovat kuin paita ja P. Jo vanhassa laulussakin sanotaan, että taas on tulppaaneissa turvallaan iloinen Andersson...nyt senat sakos.
  Mutta siihen myyrän torjuntaan on useita keinoja. Toi reiällinen ruukku on ok, mutta ahdas. Saman asian ajaa katiskaverkko, jolla saa enemmän maanalaista avaruutta.
  Sitten on erilaisia teknisiä vempeleitä...joista ainaskin yhden olen todennut toimivan, kun naapuri sanoi, että heillä myyrät ovat lisääntyneet. Sitä ei voinut kuitata sanomalla, että naapurista hävinneet.
  Hyvää puutarha viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peukaloinen, ehdottomasti ovat!

   Siellä on monta ruukkua, mutta ne ovat ahtaat. Kun lehdet ovat lakastuneet jätän kaiken tuossa kohtaa Luojan armoille ja kaivan ne ruukut ylös, otan verkot pois ja istutan sipulit uudestaan. Siinä ei auta paljon meuhkata, koska kaiken keskellä on valkoinen särkynyt sydän, nuorikin vielä. Ei kestä järistyksiä.

   Katiskaverkko olisi hyvä, jos teen tämän paikalle, jossa voin kaivaa kunnolla, mutta ne reiät ovat siinä aivan liian isot pikkuruiselle myyrälle.

   Hmmm...vitsit ja minä;-)

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 8. Kaunista kukkaisviikonloppu! Olen kova leipomaan, ja raparperipiirakka on yksi suosikeista. Pitänee vääntää, kunhan matkakiireiltä joudan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmi-Maaria, kiitos samoin sinulle!

   Minä olen kova laittamaan ruokaa, R. leipoo.

   Aivan: Sinulla on se piristävä maiseman vaihdos. Minun kaunein kirjanvälimerkkini on siitä turistikoukusta Julian ja Romeon parvekkeen vierestä. Tämä oli vinkki;-) Gute Reise!

   Poista
 9. Kiitos ihanasta valkoisesta tulppaanista ja piirakasta, olipa hyvänmakuinen;)))

  Ihanaista viikonloppua sinulle, Leena.<333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, ole hyvä. Näen, miten hymyilet...;-)

   Ole hyvä piirakasta, kiitos Hannelle.

   Kiitos samoin sinulle, Aili IhaNainen!

   Poista
 10. Pienet suloiset myyrät ovat oikeita herkuttelijoita ja kaikki mikä on kaunista niin kyllä maistuu. Kumpa ne tietäisivät kuinka paljon harmia ne saavat aikaan useissakin puutarhoissa, niin ehkäpä jättäisivät jotain nauttimatta. Paljon on kaikenlaisia ohjeita myyrien karkottamiseen, mutta aina kannattaa koettaa yrittää jospa jokin konsti tepsisi.
  Kyllä vaan kaunis on tuppaanisi Onnea ja minun lempisävyni siinä kukoistaa. Nautin vaikka olisikin hetken lumo, muistathan yön kuningattaren tarinan...kaikki odottavat kun kukkaan puhkeaa ja valvovat koko yön...näin olen kuullut. Mieheni kertoi, että heidät herätettiin ollessaan lapsi katsomaan...yön kuningatarta.
  Meillä olen istuttanut ulko oven "sinisen" viereen valkoisia tulppaaneja...jotka saavat aina minulta hymyn niitä katsellessani kotiin tullessani.
  Raparperitorttu on ehdoton kesän suosikki herkku, kaunis kokonaisuus kera valkoisten kukkien liinan sekä kakkulusikan.
  Kauniita kukkaisunia sinulle Leena ja ihanaista viikonloppua!

  VastaaPoista
 11. Sirkka, yritän ajatella, että tämä on sitä luonnonkiertoa...myyrätkin tarvitevat ruokaa, mutta jos ne voisivat syödä vaikka osan runsaista scilloista ja sallia minulle muutamia tulppaaneja...

  En kieltää voi. Kiitos. Hetken lumot ovat juuri niitä vuoren huippuja. Yön kuningatar...tarkoitatko valkolehdokkia, joka tuoksuu vain öisin ja on hyvin lyhytaikaine, mutta hurmaava kukkija, kuuluu kämmekkäkasveihin.

  Sininen ovi ja valkoiset tulppaanit kuulostaa upealta. Kuvittele meidän valkoiseen kivitaloon siniset ovet...

  Hanne osaa laittaa niin kauniisti ja varmaan leipoo taivaallisesti.

  Kiitos samoin sinulle! Aionkin nukkua kauan/paljon ja nähdä kukka- ja keiju-unia...

  VastaaPoista
 12. Kiitos Leena, torttu on niin helppo tehdä, että kokeile ihmeessä.

  Onpas mukava idea tuo myyräsuoja sipuleille ja jopa toimii:)
  Onneksi meillä ei ole myyriä ollut vuosiin,mutta nyt löydettiin ensimmäinen jättietana tontilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanne, torttuohjeesi vien reseptikirjaani Hannen raparperitorttuna. Kyllä minä joskus juuri näitä torttuja kokeilen, mutta pullaa en suostu leipomaan, sillä R. tekee sen niin paljon paremmin.

   Se toimii, mutta ei sitä isolle alalle jaksa, joten tulppaanipeltoja en eläissäni saa. Onneksi on narsisseja...

   Nyt heti alat houkutella siilejä. Osta pikkukoiran kuivapapanaa ja laita lautaselle iltamyöhällä. Laakealle, että yltävät syömään. Kun siilit tottuvat, ne tulevat joka ilta samaan aikaan ja syövät etu-tai jälkiruoaksi etanat ja kotilot. Meillä on tietenkin lehtokotiloita pilvin pimein ja etanoita niin, että voisin valmistaa R.:lle hänen herkkuaan eli valkosipulietanoita;-) En tajuu, miksi hän syö niitä tavintolassa, mutta kotietanat eivät kelpaa...kranttua. Jättietanat ovat aika pelottavan näköisiä, sillä ne voivat olla tosi isoja.

   Kiitos tortusta♥

   Poista
  2. Leena hei, eikö myyrille kelpaa narsissit?

   Voi olispas meilläkin R, sillä en todellakaan ole mikään pullantekijä.

   En tiedä onko tässä lähistöllä siilejä. Kummasti ovat kadonneet jonnekin, mutta on kokeiltava tuota konstia. Täytyy käydä Murun herkuilla:)

   Kumma ettei R:lle kotietanat kelpaa. Olisivat todella isoja lihaisia:)

   Lakkiaiset kutsuvat ja sitten sadetta pitämään mökille:)

   Poista
  3. Vielä ikinä eivät ole kelvanneet. Onneksi niitä voi istuttaa mitä sorttia haluaa.

   Aina silloin tällöin on täällä blogistaniassa huomannut, että toisten miehillä on kykyjä, joilla olisi käyttöä muillekin. Viimeksi Birgitan mies teki jotain, mitä minulta uupuu...Vuokramies ajatus nostaa päätään...;-) R. tekee maailman parhaita korvapuusteja!

   Meillä oli siilit poissa tosi kauan. Kun sitten vuosien jälkeen näin yhden, aloin heti tarjota ruokaa ja olen koko ajan pitänyt pihalla muutamaa rytteikköä, että löytävät suojan ja talvipesän. Ne eivät näy, koska ovat tontin laidalla ja kanukkojen suojissa. Sinne voi viedä myön itse tehdyn siilin talvipesän...

   Älä muuta sano;-) Minusta etanan maussa ei ole mitään ihmeellistä, jotan olisi luomua syödä omia eikä viljeltyjä etanoita.

   Hauskoja lakkiaisia sateesta viis! Kun Meri pääsi ylioppilaaksi oli sateista ja kylmää...eli se niistä puutarhajuhlista sitten.

   Poista
 13. Pääsin eilen kuvaamaan jo kieloja, ja Hanne osaa leipoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ari, meillä on miljoona kieloa ja nyt tuntuu jo voimakas tuoksu. Noin puolet auki.

   Käyn katsomassa kuviasi vielä tänään.

   Hanne osaa mitä vaan;-)

   Kaunista viikonloppua sinulle!

   Poista
 14. Ooh, en tiennytkään että akilejat on niin herkkähipiäisiä. Siirtelin kasvia aika roskin ottein viime keväänä, kun laajentelin kukkapenkkejä. Hyvin nuo näyttivät selvinneen. Mutta nyt tieto lisää tuskaa, uskallankohan niihin enää koskeakaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanelia ja kardemummaa, ne ovat, mutta minunkin siirtoni onnistui, sillä se on nyt ihan terhakan näköinen.

   Yrittänyttä ei laiteta eli anna palaa vain;-) Joskus tekee vain mieli vähän leikkiä väreillä ja/tai vaihdella niiden paikkoja.

   Kaunista viikonloppua sinulle sataa tai ei!

   Poista
 15. Kaunis tuo valkoinen tulppaani.
  Olisi mukavaa saada valkoisten kukkien puutarha. On meillä myös valkoisia kukkia, mutta nyt näyttää olevan keltaiset kukat vuorossa.
  Viime yönä ja nyt aamulla rankkasade kaatoi maahan korkeat valkoiset pionit. :( Toivottavasti ne vielä tukien avulla selviävät kukkimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unelma, eikö vain: työvoitto.

   Minäkin rakennan nyt pientä kuupuutarhaa valkoisten kukkien innoittamana.

   Sanomattakin selvää, että nyt kultatyräkit ja vuohejuuret valtaavat alaa ja myös keltanarsissit ovat vielä kukassa. Esikot myös.

   Pionit eivät viihdy minulla: Siirrän niitä liikaa tai tulee sade, joka hakkaa ne maahan. Ihailen muiden pioneja.

   Kaunista viikonloppua sinulle!

   Poista
 16. Arvokas kukka pihalla. Myyrät ei ole puutarhurin ilo, joten sitä vastaan pitää käydä selvästi sitkeästi ja tiukasti. Hyvä Leena!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Birgitta, tämä on;-) Nyt kuvasin niitä muutaman...,mutta muilla on kymmeniä ellei satoja. Se ei vähennä tunnetta, kun saa muutaman onnistumaan.

   Poista