perjantai 8. kesäkuuta 2012

KÄRHÖISTÄ VIELÄ VAAN...

Vaikka olen tehnyt jo kärhöistä jutun Leena Lumi's Flower Power -postaukseen, en malta olla tuomatta tätä kaunotarta esille vieläkin. Ja siis aion liittää tämän mukaan aiempaan kärhötekstiini.
Tässä sitten se, mikä ei anna minun kuvassani ulos, mitä se todellisuudessa on eli samassa kuvassa kukkivat alppikärhöt kukkivassa kirsikkapuussa ja takana näkyvät lemmikkien siniset meret, joista toinen ympäröi kukkivaa kirsikkapuuta ja toinen mustialanruusua, joka aloittaa vasta myöhemmin. Kahta eri sinistä ja sitten kirsikkapuiden valkeat kukat.
Karvaiden pettymysten jälkeen olen siirtynyt kasvattamaan vain alppikärhöä, jota myydään ainakin sinisenä ja valkoisena. Saaremme on vyöhykettä III. Pidän sinisestä väristä puutarhassa: Siitä tulee etäännystä ja rauhaa. Tämän kevään istutusten jälkeen meillä on nyt kärhöjä tusina. Keksin istuttaa näitä nopeita, kauniita kukkijoita myös parin sellaisen syreenin juurelle, jotka ovat tyveltään vain paljaita oksia ja kukinnot ylempänä. Mongolialaismetsikössä nämä kukkivat jo ennen kuin syksyn upeat pensaat ovat kunnolla edes lehdessä.
Kärhöt tarvitsevat syvän istuksen, riittävästi kastelua ja myös kasvuaikaan lannoitusta. Itse lannoitan suven alussa kerran kanankakalla ja merilevällä. Kärhöt pitävät myös siitä, että niiden tyvellä kasvaa jotain matalaa pikkukasvia, joka suojaa niiden juuristoa vaikkapa auringon kuumalta paahteelta. Tähän olen käyttänyt helpointa eli muscareita tai esikkoja.
Kärhöt ovat erittäin monikäyttöisiä. Niistä saa näkösuojaa, ne somistavat kuivuneita pensaita ja jos vaikka luumupuu kuolee, se kannattaa jättää kärhöjen kodiksi. Nämä kiipeilijät toki somistavat myös eläviä hedelmäpuita niitä mitenkään vahingoittamatta ja tulee kaunista värileikkiä, kun kirsikkapuu kukkii valkoisena ja kärhöt sinisenä. Suosikkipuutarhakirjassani Ihanat kärhöt (Minerva), on kuvattu miten kärhöjen kaunis koti voi olla vaikka käytöstä poistettu rottinkituoli.

En mitenkään voi luvata, että tarina kärhöistä päättyy tähän...

kärhöterveisin
Leena Lumi

PS. Tilastouutisia sen verran, että jos pudottaudumme kärhöistä maan pinnalle, niin kymmenen luetuimman joukossa on tällä hetkellä kolmen vuoden tilastossa tämän kevään puutarhakirja Maanpeitekasvit - Luo vehreä pihapiiri. Kirja on nyt kahdeksanneksi luetuin koko ajalta! Kirjasta on ollut kiinnostunut 652 lukijaa. Kaikki lukemani puutarhakirjat löydät täältä

35 kommenttia:

 1. Ihania ovat kärhösi, Leena-LumiNainen.<333

  VastaaPoista
 2. Ihanaa Leena! Minä ihan rakastan näitä kärhö-postauksiasi, koska tykkään köynnöksistä ja yritän kovasti onnistua näin hyvinkin aloittelijana saamaan ensimmäisen oman puutarhani kukoistamaan.

  Löysin tänne muuttaessamme sinisen alppikärhön, joka makasi pitkin pituuttaan männyn juurella. Ilmeisesti joku oli sen siihen laittanut kasvamaan siinä toivossa, että se itsekseen kipuaa männyn runkoa pitkin. Minä olen tässä parin vuoden aikana sitonut ja hoitanut ja vaalinut pikkuista, ja nyt se yltää jo parin metrin korkeuteen, eikä ole kertaakaan paleltunut.

  Toinen yritykseni on New dawn köynnösruusu, pohjantähtiruusut, tuliköynnöskuusama, piippuköynnös ja humala. Näidän kanssa vaihtuvalla menestyksellä, mutta kärhö kiittää ja kukoistaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahmu, kiitos 'ihanasta'! Minullahan on sitten vielä se köynnöshortensiajuttu...

   Ihme,että se jaksaa kasvaa vahvan männyn juurella. Näistä sanotaan, että pensaisiin, kehikkoihin, maata pitkin, pikkupuihin etc.,mutta vahvojen, suurten puiden kanssa alppikärhö ei olisi yhtä vahva kuin köynnöshortensia. Olet siis erinomainen kärhöhaltija!

   Köunnösruusuja olisi muuten, mutta kun ruusut ovat jo nyt paljon muualla liehuvan mieheni hoidossa, niin en jaksa, en jaksa. Saan joka suvi kuitenkin käteeni ruusun piikin tai monta. Ehkä nämä yhteensä noin parikymmnentä köynnöstä nyt riittävät...tosin yhdelle kärhölle olisi vielä paikka;-)

   Jos katsot täältä http://leenalumi.blogspot.fi/2012/06/karhoista-viela-vaan.html niin näet, mihin köynnöshortensia pystyy männyn kanssa. Se on se Pipon kuva. Omani on vasta nyt riehaantunut mäntyä rakastamaan isolla syleilyllä.

   Puutarha ilman kärhöjä on kuin suhde ilman rakkautta.

   Poista
 3. Voi ihanat kärhöt! Ja lemmikit siellä maassa hieno alue, näkyy ne kirsikan kukatkin sietä taustalta. Kaunista on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli, eikö vain. Tekisi mieli nyt pysäyttää aika.

   Kiitos!

   Poista
 4. Tätä samaa sinistä on meilläkin. Sitä oli myös vaaleanpunaisena, mutta aitan maalausremontti taisi tuhota kasvin juurta myöten viime vuonna. En olisi uskonut, että mikään tätä tappaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villiviini, oi, niin haluaisin myös vaaleanpunaista, mutta ei ole vielä kohdalle osunut.

   Tosi on, että tämä on hyvin sitkeä kasvuun päästyään.

   Poista
 5. Upeat nuo kärhösi,muistuttavat joitakin pensasskukkia täällä.
  Kaunista ja rauhallista viikonloppua Leena!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, jotkut laittavat noita kärhöjä kiertämään vaikka ruusupensasta, jolloin se näyttää todella pensaalta. Tämä kukkisi mustialan ruusussa kuukautta ennen kuin siihen ruusuun tulevat kukat.

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 6. Ihania ovat ja lemmikien sini taustalla. Kiitos vielä kasvatusvinkeistä. Jos nyt saan tämän toistaiseksi ainokaiseni talvehtimaan, taatustu tulee lisää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...ja lemmikkejä olisi tuolla alapuutarhassakin jo enemmän, jos olisin havainnut, että R. lähti ajamaan nurmikkoa...Haluan kadottaa nurmikon niin, että jää vain yksi pelikenttä kesän ajanvietteitä varten.

   Takuulla hankit lisää. Tämä on sellaista kauneuden huumetta. Merikin kun näki, niin istutti Helsingin asunnon parvekkeelle ja hyvin on siellä meren rannan tuulissa talvehtinut, nyt kukkii.

   Poista
 7. Todella upeita kärhöjä, tuollaisen suojissa olisi ihanaa istuskella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Birgitta, kärhöt tuovat pihaan romantiikkaa ja viidakkomaisuutta. Kun ne eivät löydä mistään enää tukea, ne roikkuvat kuin liiaanit puista alas, mutta kuin hurmaavat, kukkivat sellaiset.

   Poista
 8. Oliskohan täällä kärhöjä? Oikeasti minun ei kannata kyllä enää ostaa yhtään kukkaa. Pitää tyytyä siis virtuaaliseen ihailuun. Harmi vain kun silloin jää tuoksut tuoksuttelematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine, itse asiassa minä en kärhöjen tuoksua tunne, vain niiden kauneuden. Sinulla on siellä niin monta muuta kaunista, että käyt välillä vaikka mun puutarhassa ja tietysti monissa puutarhablogeissa.

   Muta ah, omenankukkien tuoksua...

   Poista
 9. Joka kevät on saatava kärhöpostaus!
  Ne ovat kerrassan hurmaavia pikkukeijujen tanssiaismekkoja.
  Istutin taas pari kärhöä: toisen päärynän ja toisen koristeompun juurelle. Kuvia otan, kunhan kukkivat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, nyt minä annan sinulle tästä hyvästä: ♥♥♥

   Täysin samaa mieltä. Minullakin taitavat jo kaikki luumu- ja kiriskkapuut kantaa kärhöjen juhla-asua ja jos sen päärynäpuun vielä hankin, äiti kokeilee sitä ensin, niin sitten sitäkin pitkin alkaa mennä kärhö.

   Yritän seurata ihanaa pihaasi. Arvaan, että sinulla on jalokärhöjä, koska asut etelämpänä kuin minä. Niistä löytyy jo valinnan varaa. Palataan ja kärhöillään!

   Poista
 10. Puutarhasi on niin kaunis ja tilava.
  Meillä on muutama kärhö kuistin reunalla. Jälleen kerran myyrät olivat syöneet ne maan tasalle, onneksi juuresta on lähtenyt muutama oksa kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unelma, etenkin tilava;-) Liiankin...

   Kärhö nyt mahtuu mihin vain. Mikä ihme on, että julmat myyräni ovat antaneet minun pitää kärhöt.

   Se, mikä oli viime vuonna upein, on alhaalta ihan paljas, mutta ylhäällä mielettömästi kukkia. Nyt täytyy alkaa ottaa selvää leikkaamisesta, vaikka en millään raaskisi.

   Sinun pieni puutarhasi on takuulla täynnä lumoa ja sitten siellä taitaa kasvaa ainakin yksi valkoinen harvinaisuus...ehkä montakin.

   Poista
 11. Aivan ihana puutarha sinulla, tuo kakkoskuva lemmikkeineen on lumoava - kuin portti satumaailmaan. Äläkä ihmeessä hillitse kärhöpostauksiasi, kärhöissä on lumovoimaa.
  Saanhan kopioda tuon syreenipensaan juurelle istutusidean? Etupihamme syreenit ovat huonossa hapessa, aura-auto on parina talvena kasannut valtavan kinoksen niiden päälle. Olen pähkäillyt, mitä niille pitäisi tehdä. Oi, näen jo sieluni silmin miten upea istutuksesta kärhöjen avulla tulisi.
  Viime talvi on ollut täällä etelässä kärhöille harvinaisen suotuisa, osa kärhöjeni varsista on talvehtinut hyvin. Yleensä ne minulla lähtevät kasvuun maan alta. Mutta tänä vuonna Rouge Cardinalissa on jo nuput ja MultiBlue kasvaa rehottaa parimetrisenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rina, tarkoitinkin tämän otsikon siksi, kun minulla on jo aika tyhjentävä kärhö-postaus, mutta kärhötkin keksivät aina tehdä uusia juttuja tai sitten ihminen, joka niitä ihailee.

   Ole hyvä vain, siksi minä täällä näitä vinkkejäni jaan. Olen huomannut aivan saman, että ei se syreenikään mitä vain lumikuormaa kestä ja sitten on vielä ne hiekoitussepelit, kun nykyään tuntuu oikea santa olevan maasta aivan loppu. Maantien puolella syreenimme ovatkin järkyttävät, mutta onneksi siinä on muuta istutusta hämäämässä ja nyt siirsin liian varjosta kärsineen moskovan kaunottaren ihan paraatipaikalle, emmekä uskalla leikata sitä alas, kun sitten se juroo iänkaiken, joten laitoin juurelle kärhön, hyvin runsaan kärhön. Toiselle syreenille peräti kaksi kärhöä.

   Miksiköhän minulta ei lähde maan alta, vaikka pitkin oksia menee valtaisia kukkivia vanoja. Toivottavasti ne eivät kuivu raakuiksi...Hyvänen aika, sinä heität noita hienoja lajeja kehiin...Katsoin Ihanat kärhöt kirjasta, että Rouge Cardinal on tosi öpurppuranpunainen ja isokukkainen lajike, joka kirjassa kiipeää yhdessä köynnösruusun kanssa pitkin hedelmäpuun runkoa ja oksia. Multi Blue on kerrannainen ja sinivioletti.

   Takuulla sekoaisin, jos voisin istuttaa tästä kirjasta mitä lajeja vain, kuten vaikka 'Etoile Rose', 'Ponty', 'Ballet Skirt' tai jotain tiukukärhöä. Sitten voisikin keskittyä vain hedelmäpuihin ja kärhöihin. Paitsi, että kuolen ilman hortensoita;-) Niitä ei siis lasketa.

   Poista
 12. Olen vuosia ihaillen katsellut kärhöjä ihmisten pihoissa ja puutarhoissa. Muuten ne ovat minulle ihan outoja ja uusia. Koko ajan tulee uusia kasveja, joita minun rupeaa tekemään mieleni, kun niitä muut esittelevät. Tämä kärhöhän on hieno ja monikäyttöinen kasvi. Ei välttämättä tarvitse ollenkaan mitään omaa kiipeilytelinettä vaan voi kiipeillä pitkin puita ja pensaita tai sitten pitkin maata maanpeitekasvina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula, aloita sinäkin. Ei siinä pahempaa tapahdu kuin että annat pikkusormen ja se vie koko käden;-)

   Äitikin Satakunnasta ilmoitti tänään minun hänelle lähettämän kuvan innoittamana, että nyt hän istuttaa kärhön!

   Ei mitään telineitä. Vähän olen ohjaillut kasvinarulla kevyesti, jos olen halunnut kärhön johonkin tiettyyn oksaan. Kun se on riittävän ylhäällä, tekee itse päätöksensä.

   Lähde nyt äkkiä puutarhaliikkeeseen, et tiedä, mikä viehätys!

   Poista
 13. Ihania nämä kärhökuvat! Itsekin kasvattelen vain alppikärhöjä, kun muut eivät suostu kanssani yhteistyöhön...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanelia ja kardemummaa, kiitos. Minusta on kiva tietää, että kasvi, jota vaalin sen ensimmäisenä kesänä, on luonani vielä seuraavanakin suvena, joten olen päättänyt jättää jalokärhökokeilut. Sininen sopii niin monen kanssa, mutta vaaleanpunaista vielä kaipaan...

   Poista
 14. Onhan nuo sinunkin kärhösi hieman lilahtavat tai siis samaa väriä kun minun parvekkeella kasvava, toisin kuin puhelimessa ymmärsin:) Ymmärsin siis, että tummansininen olisi väri vaikka minun silmääni tuo kyllä näyttää lilansiniseltä :D Juuri tätä väriä haluaisin toisen eli toivottavasti en tule ostaneeksi sitä vaaleensinistä, mistä puhuit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meri, välillä pidän näitä sinisinä tai keskisinisinä, mutta ehkä nämä ovat lilahtavia, vaikka kauppapuutarhat myyvät nimenomaan sinisinä.

   Se yksi ainoa, jossa luki 'kukat vaaleansinisiä', on ostettu aivan muualta kuin omalta, tutulta kauppapuutarhalta ja sen salaisuus saattaa aueta vasta ensi suvena, sillä siinä ei vielä nuppuja. Muut uudet ostin nupullisina ja ne kukkivat nyt sitten jonkin sortin sinisinä. Pääasia,että ovat sinisiä, mutta ehkä johonkin vielä mahtuisi yksi vaaleanpunainen, kun nyt sain kuulla, että alppikärhöä on senkin värisenä. Puutarhassa sininen väri on jotenkin suotava ja sen lisäksi valkoisia ja vaaleanpunaisia kukkia.

   Menestystä kärhöjen kasvatukseen sinne meren rannalle. Koska yksi talvi oli jo menestys, hanki yksi lisää!

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Tässä ainakin katselin, että piirtoohjelmasta, jolla tällä hetkellä työskentelen löytyy väri nimeltä blueviolet, joka vastaa juuri tuota väriä :D Sinisessähän ei ole yhtään lilan sävyä normaalisti.

   Myyjät siis vaan myyvät sitä sinisenä, koska tuskimpa tuo värimääritelmä kukkakaupoissa aina niin tarkkaa on. Keskisininen olisi esimerkiksi ne sinun maalamasi siniset ikkunan pielet tai Leon ja Lousie kirjan pohja väri:D Tuon kukan värsitä tulee mieleen se lilansininen paita (pitkähikainen), jota aina kehut päälläni.

   Kesäkuun lopulla varmaan toisen kärhön hankinki koska en usko, että tuo nykyinen tulee yksinään peittämään kehikkoa niin kuin toivoisin. Saattaa myös olla, että toiselle puolelle parveketta tulee joskus kokonaan uusi ritilä ja kärhö. Juu helpostihan se näytti tuolla talvehtivan ja toivottavasti sama myös jatkuu:)

   Poista
  4. No minullahan on jo vaikka mitä lilaa. Itseasiassa kissankellojen sininenkin on lilahtavaa. Lemmikit taas ovat aivan sinisiä.

   Ja keskisininen on sun iskän sininen;-) No, sullehan se sopii kuin...kuin koiranpentu syliin. Muista se Uma Aaltosen lause.

   Mikset osta sitä kärhöä nyt Viherlandiasta ennen kuin lähdette käymään Hesassa. Olettehaqn siellä kuitenkin päiviä, joten se pääsee alkuun, kun kastelet kerran päivässä. Kärhöt muuten usein loppuvat kaupoista jo ennen jhannusta.

   Pikku-Pikulle rapstusta ja suukkoja!

   Poista
  5. No joo se kyl sopii, onhan mulla sen väriset sulkakorviksetkin:) Niin no pitää katsella onhan sekin yksi vaihtoehto, mutta ainakin viime vuonna niitä oli siinä lähi plantagenissa vielä syksylläkin myynnissä.

   Rapsutuksia ja suukkoja annettu!

   Poista
  6. Sinä inkkarinainen!, haluatko vielä 'dream catcherin';-) Se on se intiaanien tekemä juttu, jonka A. toi edellisvuonna Kanadasta.

   Pääset tietty kuumimman suven helpommalla, jos siellä ei ole vielä uutta kärhöä ennen kuin asetutte takaisin Hesaan.

   Dinan on jo mamia ikävä...

   Poista
  7. No sulkakoruthan ovat nykyään muotia ja ollu jo jonkin aikaa, että kerrankin minäkin johonkin muotiilmiöön olen hurahtanut. Punaset sulat sinähän taisitkin minulla nähdäkkin jo, mutta ne lilat on<3 niistä roikkuu pienempi kultainen sulka lilan sulan päällä ja kultainen pieni kenttinki, vai näitkös nekin jo:o En mä sitä intiaanin tekemää juttua kyllä halua :) ei oikeen sovi sisustusmakuuni:D

   Niin no kyllä se on hyvin todennäköstä että viimestään heinäkuussa sen kärhön ostan:)

   Eiköhän Dina siellä pian pistäydy, ilmoittelet vaan aikatauluja, että millon sinulle sopii!

   Poista
  8. Ai kerrankiko vain;-) En muista enää mitään: liika lukeminen kasvattaa järkeä, mutta vie muistin.

   Annan sen kummipojalle, sopivassa rakosessa. Se voi sitten siepata lapsen painajaiset pois.

   Sitä minäkin, että kun ehdotan, että vasta elokuulla, kun olette sitä kastelemassa,niin arvasin, että saan sinuun vauhtia. Merjalle piti pienenä sanoa: Sinä et saa siivota MINUN huonettani. Sitten hän tietysti sen siivosi;-)

   Illat ovat liian lyhyet nyt kun R. on vielä töissä. Hänen lomansa alkaa 9.7. Tuleva viikonloppu on vapaa, juhannus on meillä rauhoitettu ja sitten seuraavana viikonloppuna on vieraita. Now or in July!

   Poista