torstai 28. kesäkuuta 2012

SÄRKYNYT SYDÄN

Kun näin Mirkan blogissa elämäni ensimmäisen kerran kuvan valkoisesta särkyneestä sydämestä, kuulin kilahduksen, sillä omani meni silloin rikki. Pitää särkyä, että voi tulla ehjäksi. Kestää kaiken. Tulevat, menevät ja katoavat.
Tiesin, että kohta voi polku viedä pimeään, joten halusin puutarhaani rivin herkkiä, sydämen muotoisia lamppuja johdattamaan minua valoon ja iloon.
Istutin viime keväänä kaksi valkoista taimea, Dicentra Spectabilis, sillä vaikka mammallani oli talon sisääntulossa iso pehko punaista särkynyttä sydäntä, minun värini oli nyt valkoinen.
Valossa nauran ja näen kaksi pyykkinarua, joissa sydämet roikkuvat kuivumassa. Niin somaa! Niin valoisaa, että unohdan, mihin ne oli tarkoitus istuttaa, mutta onneksi se paikka ei niille sopinutkaan. Sitten muistan, että Ilonan kirjassa 112 ruutuikkunaa oli kuva valkoisista särkyneistä sydämistä:
"Särkynyt sydän kantaa huolen, murheen ja pyyhkii kyyneleen. Se särkee oman sydämensä kukkiessaan vain suojellakseen särkymiseltä sinun sydäntäsi."
Elämä on kuitenkin usein proosallista arkea ja puutarhuria vaanii uhka jos toinenkin. Tämän särkyneen sydämen juurelta, joka siis kasvaa eupihalla, löysin eilen mielettömästi keltiäisiä, joten ei kun hommiin. Valittamatta tämä kaunotar kesti onnettomuuden ja tässäkin kuvassa herkkänä hehkuu taustanaan lemmikkien sini ja alapuolellaan palvova valkoinen ritari 'White Touch' -tulppaani.

Minulle ei ole puutarhaa ilman syyshortensiaa, akileijaa, lemmikkiä, pilvikirsikkaa, luumupuuta, köynnöshortensiaa, muscaria, kärhöjä ja valkoista särkynyttä sydäntä. Tämä siis jos kymmenen saa vain valita ja jätin vielä yhden oven auki...Aavistan jo itse, mikä on kymmenes, mutta kukaan teistä ei ikinä sitä voi arvata;-) Odotetaan ensi kevääseen.

Muita puutarhamme kasveja löydät Leena Lumi's Flower Power

Love
Leena Lumi


Punaista särkynyttä sydäntä

30 kommenttia:

 1. Ovatpa ne kauniita! Onko niitä vielä ensi kuussa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, tuskin voi olla, sittenhän ne olisivat kukkineet jo kaksi kuukautta. Siihen aikaan heinäkuusta unohda puutarha, me keskitymme nyt ruokiin;-) Tehdään sitä suppissoossia ja kuhaa ja sitten taas kuhaa, mutta sillä ohjeella mikä on tuossa grillikirjassa. Me testaamme sen ensin. Ja käydään sun kanssa vähän cityssä. Ei puutarhaa siihen aikaan. Syksyn kukat silloin vasta miettivät...No, malvoja on ja syys- ja kuutamohortensia ovat osin jo kukassa ja tietty ruusut.

   Mitään näin kaunista ei voi olla: Tämä on unta...

   Poista
  2. Mutta viime heinäkuussa puutarhasi oli ihana!

   Poista
 2. Oi, miten kaunis!
  En muista valkoisena särkynyttä sydäntä nähneenikään...tykkään, taidampa hankkia minäkin tuon suloisuuden....)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irmatiina, eikö vain! Hanki ihmeessä ja laita varoiksi kaksi. Minä istutin etupihalle yhden valkoisen pihavalon juurelle ja toisen keskipuutarhaan kukkapenkin päähän, jossa sillä on hyvä tila levitä.

   Poista
 3. tämä päätyy kukkapenkkiin heti kun taimia jostain löytyy, niin kaunis..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anne, ehdottomasti. Keväällä Viherlandiasta taimet.

   Poista
 4. Kaunis on! Niin puhtaan valkoinen. Minun on ihan pakko laittaa valkoinen "pyykkinaru" sydämineen tilauslistalle ensi kesäksi. Ymmärrän sydämesi kilahduksen, minulle kävi nyt samoin. <DDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anja, se kilahdus on lopulta pelastukseksi.

   Laita johonkin muistiin ja ole heti keväällä ajoissa liikkeellä. Minä taisin tilata/varata taimet jo huhtikuulla, mutta en niitä silloin vielä toki saanut.

   (Anja, valkoisessa jouluruusussa on yksi kukka!)

   Poista
 5. On myös yksi minun suosikeistani ja ehdottomasti valkoisena :) kaunista. Meillä alkaa vasta kukinta, jotenkin kovin myöhässä kaikki tämän kylmyyden takia. Syreeni kukkii nyt ja juhannusruusu vasta aloittelee, se on toinen suosikkini, ihanan ihana tuoksu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sarppu, meillä kukkii osa syreeneistä. Se riippuu vähän lajikkeestakin. Juhannusruusu kukkii vain osin etc.

   Tämä kaunotar on kukkinut jo kauan ja toinen vielä keltiäispesä juurellaan...

   Samaa mieltä: valkoisena!

   Poista
 6. Valkoiset särkyneet sydämet ovat ihania! Minulla oli yksi valkoinen särkynyt sydän kesämökillä, mutta vähän matkan päässä oleva punavalkoinen muutti valkoisenkin punavalkoiseksi :/. Pitää hankkia jostain uusi valkoinen, se on niin herkkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rooibos, valkoinen yhtä on yhtä katoavaa kuin aito blodius;-) Olin eilen kylässä, jossa valkoiset soilikit ja santapuliat olivat muuttuneet osin sinisiksi.

   Koitappa seuraavalla kerralla pitää se valkoinen ilman sen punaisen likeisyyttä...

   Minulla vain lisääntyvät valkoiset lehtosinilatvat- Sininen ei ole niitä pystynyt 'syömään'.

   Poista
 7. Särkyneet sydämet niin puhtaanvalkoisia ja viattomia.
  Ja lemmikkejä. Kauniin raikasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arleena, niin vanhanaikaista, mutta kaunista. Kiitos.

   Poista
 8. Minä jo luulin menettäneeni oman valkoisen särkeneen sydämen, kun sitä ei pariin vuoteen näkynyt. Nyt se on tullut esiin taas. Ihmeellistä ja ihanaa. Saa nähdä kukkiiko se tänä vuonna.

  Jäi kyllä mietiyttämään se sinun kymmenes kukka. Onko se joku sipulikukka kenties?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, ihanaa, että se selvisi! Istuta ensi keväänä uusi - varoiksi.

   R. nauroi, kun kuuli listani, sillä meillä on reippaasti yli 300 lajia...Mutta kysytäänhän meiltä kirjabloggaajilta, että 'minkä YHDEN kirjan ottaisit mukaan autiolle saarelle?'

   Alunperin tuon listan tein vuosia sitten Viherpiha-lehteä varten ja siinä sanoin, että 'sipulikukkia ei lasketa, vaan niitä äärettömästi.' Nyt minulla oli kuitenkin nuo muscarit tuossa. Nehän voisi tietty vaihtaa johonkin kukkaan ja sitten jäisi jäljelle vielä yksi muu mahdollisuus...Nyt ratakisu on Herran eikun jouluruusun huomassa: seuraan haukkana, miten selviävät, miltä puutarhassa näyttävät. Valkoisessa on nyt YKSI nuppu;-) Voihan se yksi olla puukin...En oikeasti rakasta mitään sipulikukkaa niin paljon kuin muscaria, mutta minulla on miljoona scillaa, joka pitäisi palkita uskollisesta leviämisestään ja varhaisesta kukinnastaan, joten voihan se olla vaikka scillakin. En tiedä siis vielä itsekään - varmasti.

   Mieti miten kauan mun särkyneet sydämet ovat kukkineet jo ja vielä jatkavat. Jos saisit jostain vielä tänä suvena uuden yksilön toiselle kaveriksi. Äitini harrastaa kylän kasvien vaihtotoreja, ja sieltä hän löysi mm. leimukukan, joka on aivan samaa väriä kuin hänen äitinsä aikanaan kasvattamat. Puutarhaharrastus kulkee geeneissä. Nyt tyttäreni kasvattaa kärhöjä Helsingissä opiskelija-asuntonsa parvekkeella.

   Poista
  2. Voi se olla yksi tietty syreenikin...ei ihan tavallinen, mutta ei mikään runkosellainen, vaan slaavitar...

   Poista
 9. Yksinkertaisesti: se vain on niin ihana, kaunis!

  VastaaPoista
 10. Tämä(kin) on hankintalistalla, niin kaunis!<3 Nyt pitäisi vain kipeästi saada kukkapenkin laajennus käyntiin, niin pääsisi istuttelemaan näitä kaikkia ihanuuksia. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanelia ja kardemummaa, kuvittele, miten ihanaa on sitten suunnitella sitä penkkiä: Minusta suunnittelu on melkein ihaninta.

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 11. Ihana, tämä on niitä jotka on "pakko saada" Ensi viikolla näenkin miten siellä Vantaalla on lähtenyt kasvuun.
  Kaunista viikonloppua ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, täysin samaa mieltä! Niin...minulla on vieläkin kuva K:n punaisen terhakoista aluista varhain keväällä. Luulinkin aluksi, että omassani on jotain vikaa, kun uudet versot olivat vihreät...

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 12. Nuo on kyllä todella kauniita, ja olet vieläpä saanut ihania kuviakin. Itse sain tänä keväänä Türin kukkamarkkinoilta naapurilta tuliaisiksi pari valkoista särkynyttä sydäntä. Vähän jo kukkivat tänä vuonna, toivottavasti ensi vuonna runsaammin.

  Ihanaa viikonloppua!

  -Tuija-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuija, minusta ovat aika nopeita, sillä tämä on vasta toinen vuosi. Tosin annoin kanankakkarakeita...

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 13. Minä sanoisin, että se kymmenes on jouluruusu...????
  Leena, tiesitkin jo, että kaikki nuo mitä sinä luettelin, ovat minunkin listallani, särkynytsydän on ihana,se on todellakin kuin pyykkinaru, jossa kuivuu sydämiä...minulla on molemmat, istutin ne ensimmäisinä uuden pienen pihani kukkapenkkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuija, se on varmaankin se elleivät nämä petä ensi keväänä. Jos pettävät, minä luovutan ja muistelen sinun pinkkiä ihanuttasi. Olen kylläkin ihminen, joka kantaa joulua sydämessään suvellakin, joten...

   Meillä on monessa niin sama maku;-)

   Poista
 14. Minullakin on nyt yksi valkoinen särkynyt sydän!♥

  VastaaPoista