torstai 28. kesäkuuta 2012

KESÄN GRILLIHERKUT

Suven viimeinen grillauskirja on Tatu Lehtovaaran Kesän grilliherkut (Otava 2012), jossa herkkujen painotus on noin puolet ja kaiken muun asiaan liittyvän osuus se muu. Kirja alkaa grillaamisen perusteista eli suorastaan hiilistä ja siitä ikiaikaisuudesta, mitä hiilillä kypsentäminen pitää sisällään. Grillaaminen on siitä kiintoisaa, että sitä voi harrastaa hyvin yksinkertaisilla menetelmillä tai voi hankkia oikein supergrillin, joka on itsessään jo kuin pienoiskeittiö kaikkine lisätoimintoineen.

Kirjan nimi siis johtaa hieman harhaan, sillä saamme tuhdisti tietoa erilaisista grilleistä, joita ovat mm. puugrillit, kaasugrillit, laavakivigrillit, sähkögrillit, kertakäyttögrillit, kamado-grillit, tandoori ja hibachi. Osa grilleistä näyttää hyvin sisutuksellisilta.


Kaikki grillausvälineet sekä –tekniikat esitellään aina lämpötiloja ja lämpömittareita myöten. Grillaustapojakin on aina suorasta grillaamisesta planking-menetelmään, joka on vanha intiaanien tapa kypsentää kalaa kostutetulla laudalla nuotion tai hiilloksen päällä. Tämä kaunis kuva liittyy grillausalustalla grillaamiseen. Grillaus- tai paistoalusta (hot plate) on grilliin laitettava metallinen tai kivinen levy, jonka päällä ruokaa kypsennetään ja lopuksi esimerkiksi lihat voi nostaa lisäkealustan päällä tirisevinä pöytään.

Hyvin perusteellisesti Tatu Lehtovaara esittelee marinoinnin sekä mausteseokset ja –kastikkeet. Nyt siis myös kuivat mausteseokset tehdään itse, jolloin niitä voi varioida mielensä mukaan. Esimerkkejä löytyy mm. grilli-, BBQ-, teksasilainen- ja rosmariini-sinappimausteseokset. Maustekastikkeet ovat oma lukunsa kuin myös valelu- tai dippauskastikkeet.

Tämän jälkeen pääsemme grillaamaan erilaisia lihoja, joista löytyy ohjeita runsaasti. Kalaa ja kasviksia sekä jälkiruokia valmistuu myös grillaten. Saamme hyvin tarkat ohjeet sekä Jukka Heiskasen kauniit kuvat, joiden avulla aloittelijakin voi löytää grilliruoan maailmaan.

Minä kun en muuta söisi kuin mereneläviä ja kalaa, tarjoan teille nyt Kesän grilliherkuista Grillattua kuhaa folionyytissä:

foliota ja leivinpaperia


150 g voita
2 nippua tuoretta sipulia leikattuna
nippu porkkanaa viipaleina
3 keitettyä kananmunaa paloina
600 g keitettyjä uusia perunoita paloina
1 nippu tilliä leikattuna
1 kg nahatonta kuhafilettä
suolaa
voisulaa


Repäise foliosta ja leivinpaperista 6 isoa palaa. Kuullota sipuleita voissa hetki. Laita foliopalat pöydälle ja leivinpaperit folioiden päälle. Asettele palojen päälle perunoita, porkkanaa, kananmunaa, tilliä. Sivele kuhafileet voisulalla, grillaa nopeasti suoralla lämmöllä vain toiselta puolelta ja nosta fileet perunoiden päälle. Kääntele foliot avonaisiksi ’veneiksi’ ja nosta sipuli-voisulaa kalojen päälle. Sulje nyytit ja nosta suoralle lämmölle grilliin kypsymään, kalat kypsyvät noin 5-6 minuutissa.


Grillauskausi on nyt parhaimmillaan, joten tässä oiva kirja vaikka vasta-alkajalle tai tee-se-itse –henkilölle, joka haluaa valmistaa grillinsä itse, sillä siihenkin Lehtovaara tarjoaa ohjeet.

Leena Lumissa Tatu Lehtovaaralta on aiemmin ilmestynyt Sienet ja sieniherkut, joka oli keittiömestarimme yhteistyö sieniguru Mauri Korhosen kanssa.

Muut lukemani ruokakirjat löydät täältä

8 kommenttia:

 1. Kalasta tykkäävänä taas resepti talteen :)

  Menin niin sekaisin sun edellisistä postauksista etten varmaan tajunnut edes kommentoida mitään.....seikkailin postauksesta toiseen ja linkkin ja takaisin ja ihmettelin samalla että kuinkahan kauan menee, että mun köynnöshortensiani on jonkun näköinen. Tai kärhöni. Tai humalani. Tai minä itse :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pepi, niin tasan aiomme tehdä kuhaa juuri näin, mutta ei tänä viikonloppuna, sillä vierailla oli omat toivomuksensa;-)

   Nyt mää en muista mitään! Olenko kirjoittanut köynnöshortensiasta...taas. Ai niin siis avasit linkin. Hyvä sinä! Minä olen sinulle jankuttanut köynnöshortensiasta ja kärhöistä ja rouva on tehnyt niin upeaa jälkeä, että aion sitä ylistää heti kun hetki on sopiva. Ja vaikka olet kesän lapsi, mitä minä en ole, niin muista myös syksy ja sen kasvit. Eikö sulle voisi mahtua edes yksi pilvikirsikka...en tajua sen ruskaväriä ennen kuin näet. Minä haluaisin nyt kaataa meidän ison parvekkeen ja terassin edestä pois vaahteran ja laittaa siihenkin pilvikirsikan. R. on vastaan, enkä pysty siihen enää yksin...Hän vannoo saavansa kerran vielä sydärin ihan siitä syystä, mitä puutarhassa on tapahtunut sinä aikana, kun hän on hetken poissa;-)

   Köynnöshortensia on yllättävän nopea. Meillä on noin 9 nopeaa ja yksi hidas. Nykyään laitan Robertsin suklaakahvin 'böönit' hortensioiden juurella ja vanhat kahvitilkat myös. Se upien köynnöshortensia siinä linkissä oli Pipolta ja se oli nauttinut hapanta maitoa ja piimää.

   Minä itse...;-) Minä vannon innokkuuden nimeen! Sullahan on uusi pikkukuva, joten tarkistin, oletko se sinä ollenkaan...Joku iso muodonmuutos ja yhtäkkiä oletkin punapää.

   Poista
  2. Juuri nyt tuntuu ettei mikään kasva nopeasti!
   Kylmyys on pysäyttänyt kaiken muun paitsi loman kulun...
   Mutta kasvun ihmeitä odotellessa voi vaikka sutia jotain :) -sehän täällä sujuu!

   Muodonmuutos ei ollut jätin iso, vähän väriä kaupan hyllyltä, mutta olo on huomattavasti kotoisampi kuin haalistuneena hiirenharmaana. SE ei tuntunut ollenkaan minulta :)

   Ah, uuden postauksen Brita -nimenomaan mansikoilla- on ihan parasta!!
   Tekis mieli tehdä, mutta jollei tule kahvivieraita käy hassusti....joku syö kaiken ihan itse...eikä tuota edes suuremmin tuskaa!

   Poista
  3. Pepi, on vähän pysähtynyttä, mutta oletko yhtään, osaatko olla kiitollinen siitä, että tietyt kukat kukkivat nyt kauemmin, kun ei ole +37 astetta. Ja mitä sääki sit jaksasi touhut: Makaisi vaa ja ihos menis aurinkos kurttuseks!

   Hel...i: Avasin semmosen tuhdin paketin R:n Belgiasta tuomaa suklaata ja olen ihan huomaamatta syöny sen kaikki. Mää kuolen! Mää tartten ny eutanasian!!!

   Siis sinä et ole ikinä ollut harmaa, vaan tumma. Sää voisit olla myös brunette. Ja vaik sun väris olis mikä, sää itte et olis harmaa!

   Nyt juuri en voi kommentoida Britaan;-) Mää mietin mitä sanosi R:lle, ku hää ens tulee kottii.

   Huomaaks must mitenkä, et käy semmosis blogeis, jos kirjoteta eri murteil, nyt mää olen hukannu Porin murtee kokonas. Kaik o sikisoki karjalat ja porit ja raumat.

   Mää syön aina kaikki ite loppuun, mutta ei kerrota kaikille! Onneksi on kylmä eikä tartte lähtee vielä rantaa tepastelemaa ilkmullikkaa.

   Toivotaan, että tätä ei todellakaan lue muut;-)

   Poista
  4. Äsh, piti vasta kunnolla mutta teksti tulee noin kymmenen kirjaimen viiveellä, joten menee herrrrrmo!
   Sulla kans tuppaa murteet tarttumaan :D
   Turkkune o paha!!

   Oi, mä nautin kaikesta kasvusta! Paitsi siitä kun ei jostain tiedä pitäiskö nyppäistä pois vai antaa olla....entten tentten....

   Poista
  5. No jaa, mulla on siellä isän puolelta mieletön määrä serkkuja ja pikkuserkkuja, kyllä se tarttuu kun vähän aikaa on, mutta mieluiten äidin kanssa karjalaa ja vanhojen ystävien kanssa Luvian murretta,joka on jotain Porin ja Rauman väliltä tai sitten ihan omansa. R. puhuu joskus Tamperetta. 'Nysse meni'. Hah-hah!

   Kohta loppuu kitkeminen, sillä jossain vaiheessa heinäkuuta lopetan ja alan kuunneella miten kissankellot soittaa ja rikkaruoho kasvaa.

   Poista
 2. Grilliruoat maistuvat silloin tällöin täälläkin ja kala onkin nopeaa ja aina onnistuu. Kalan valmistaminen nyytissä on hyvä koska koko aterian voi valmistaa samalla. Eipä tarvitse muita lisukkeita kuin raikasta salaattia. Tämänkaltaista olen tehnyt lohesta, ihan hyvää sekin.
  Selkeät ohjeet ja hyvä kuvitus, noiden avulla tulee makoisaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, me syödään nyt grilliruokaa kunnes kyllästymme talveksi;-) Toki välillä kantarellisoosia ja nyt kohta silliä ja uusia perunoita.

   Siinä se, että tähän ei tarvitse muuta kuin salaatin laittaa eli tulee ohje kyllä käyttöön. Pidän aivan erityisesti kuhasta...ja siiasta.

   Hesarissa oli muuten tänään, että ensimmäiset kantarellit, pienoiset, ovat jo löytyneet.

   Poista