Näin mustikkaviikkojen aikaan monet sienihullut ovat jo
heräämässä. Yhdet löytävät kantarelleja, toiset niitä ostavat ja osa poimii
rouskuja perinteistä sienisalaattia varten, mutta odotuksissa siintävät
kosteikko- ja suppilovahverot. Onko mikään niin hyvää kuin sienikeitot tai
piiraat ja ruoasta kuin ruoasta saa juhla-aterian sienimuhennoksella. Ja joku haluaa viimeiseksi ateriakseen korvasienikeittoa…
Ingrid&Pelle Holmbergin teos Herkkuja sienistä – Sieniruokia arkeen
ja juhlaan (Svampkokboken – enkelt och gott till vardag och fest, Karisto 2013,
Lotta Lipsanen) on kokeneiden sienikonkareiden teos, jossa Ingrid ja Pelle
tarjoavat uusia ruokareseptejä sienistä sekä neuvovat käyttämään sieniä uudella
tavalla, mutta luvussa Tähteet kertovat myös paljon ylijääneen ruoan
hyödyntämisestä. Tähderuoka on nyt noussut otsikoihin, kun on tajuttu, miten
paljon maapallolla heitetään ruokaa hukkaan. Tosin kätevät ruokaharrastajat
ovat kautta aikain osanneet valmistaa tähteistä pienillä kikoilla uuden
aterian.
Herkkuja sienistä on vaihteeksi erittäin kauniskantinen ja
ruokakirjaksi kivan kokoinen. Suuret ruokakirjat ovat keittiössä usein
hankalia. Kirjan kuvat ovat Susanne Hallmannin ja paperi on kauniin
mattapintaista. Sienikirjoja ilmestyy
joka syksy ja niitä tarvitaan, sillä tietämys sienistä kasvaa koko ajan ja
sieniä arvioidaan uudelleen:
Vanhoissa kirjoissa saatetaan mainita syötäviksi ja peräti
hyviksi ruokasieniksi sellaisia lajeja, joita nykyään pidetään syömäkelvottomina.
Jos eri oppaiden tiedot poikkeavat toisistaan, luota aina uusimpaan julkaisuun,
neuvovat Ingrid ja Pelle. Pelle oli muuten toinen Sienionnen tekijöistä, toinen
oli Jens Linder. Pariskunta Holmbergilla on takanaan neljänkymmenen vuoden
sienikokemus ja he ovat Ruotsin eturivin sieniasiantuntijoita.
Kirjan alussa lukijalle tarjotaan Sienten poimiminen ja
käsittely sekä Sienten valmistus. Ensimmäinen ohje on Sienijauhe, johon voi
käyttää kuivattuja sieniä valinnan mukaan.
Sienijauhe on kätevä valmiste. Sitä voi ripotella keiton tai
kastikkeen sekaan aina, kun kaivataan sienten makua. Jos käytät mietoja
tuoreita sieniä, voit vahvistaa ruoan makua lisäämällä sienijauheita.
20-30 grammaa tai 1 desilitra sienijauhetta vastaa vähintään
litraa tuoreita sieniä. Lisää sienijauhetta ruokaan maltillisesti, sillä
kuivattujen sienten maku voi olla hyvinkin voimakas.
Herkkuja sienistä tarjoaa ohjeissaan myös Sieniliemen,
Keitot, Kasvisruoat, Leivät, piirakat ja munakkaat, Kalan ja siipikarjan,
Liharuoat, Lisukkeet, pikkupurtavat ja marinadit ja jo alussa mainitun
hyödyllisen Tähteet.
Kalasta ja sienistä pitävät, ihastunevat reseptiin
Lohi-torvisienikääryleet, jossa savoijinkaalin lehtiin kääritään
mustatorvisieniä ja saadaan näin aikaan herkullista vaihtelua
jauhelihatäytteisiin kaalikääryleisiin.
Me valmistamme nyt Tinan parasta suppilovahverokeittoa.
Tinan ohje on peräisin Konsum-ruokakauppaketjun reseptilehtisestä ja se on
keittiömestari Sander Johanssonin käsialaa.
4 annosta
1 l tuoreita suppilovahveroita tai 30 g kuivattuja
1 keltasipuli silputtuna
2 rkl voita
2 tl tomaattipyreetä
3 rkl vehnäjauhoja
1 l vettä
2 sieni- tai kasvisliemikuutiota
2 dl ranskankermaa
2 rkl kuivaa sherryä
1 mm suolaa (mm tarkoittaa maustemittaa, 1 millilitra)
1 mm cayennepippuria
1 mm pippuria
Tarjoilua varten:
ranskankermaa
punasipulia silputtuna
tuoretta timjamia
Liota kuivatut sienet pehmeiksi. Kaada liotusvesi pois.
Paloittele sienet. Paista sieniä ja sipulia voissa, kunnes neste on haihtunut.
Sekoita joukkoon tomaattipyree ja vehnäjauhot. Lisää vesi ja murenna sekaan
liemikuutiot. Kuumenna kiehuvaksi, sekoita joukkoon ranskankerma ja sherry.
Tarjoile ranskankerman, punasipulisilpun ja tuoreen timjamin
kera.
Timjami voidaan korvata persiljalla. Suppilovahveroiden
sijaan voidaan käyttää kosteikkovahveroita, kuusenleppärouskuja tai sekasieniä.
Tätä minä aion kokeilla! Onneksi minulla on ystävä, joka
tietää parhaat kosteikkovahveroesiintymät…
Herkkuja sienistä – Sieniruokia arkeen ja juhlaan on kaunis
ja hyödyllinen lahja jokaiselle sienistä innostuneelle ja ruokaohjeita on
jokaiseen makuun. Kiva kirja myös itselle ja ehdottoman sopiva keittiön
ruokakirjakokoelmaan, jonne eräät isokokoiset teokset eivät mahdu ollenkaan.
Vielä: Kuvittele Gorgonzola-suppilovahverokeittoa, Bredbergin keittoa
männyntuoksuvalmuskoista,
Herkkutattipastaa alla carbonara, Juures-kehnäsienigratiinia,
Herkkutattifocaccia, Sienikasvispiirakkaa, Turskafileetä sieni-valkoviinikastikkeessa…
Tänä vuonna päätin kuivata koko sienisadon (jos sitä tulee) Pakastimessa on vielä vähän viime vuoden tattisatoa, mutta marjat valtaavat kylmän tilan, joten kuivuri ryhtyköön töihin. Kuivina sienet säilyvät kauimmin ja voisin tehdä vaikka tuota sieni jauhetta. Olen aiemminkin murskannut kuivattuja sieniä moniin ruokiin. Maa-artisokka-mustatorvisienikeitto on yksi taivaallinen herkku. Monille vain maa-artisokan inuliini tuottaa vatsavaivoja.
VastaaPoistaCheri, teeppä se! Minäkin olen joskus kuvannut blogiini kantarellisatoani;)
PoistaMeillä on kakkospakastin jo aivan täynnä mansikoista ja mustikoista. R. lähtee harva se aamu mustikkaan, joten en tiedä, mihin kohta enää mahtuu.
Ihan totta, tuo inuliini onkin kiinnostava asia...Minulla on nyt lista, josta katson, mitä en saa syödä ja se menee nyt näin: sobitoli, maltitoli, mannitoli ja ksy´litoli, Sorbitoli voi myös kätkeytyä koodin E420 taakse. Nämä ovat siis pahempia kuin keinotekoinen sokeri!
Joillekin eivät sienet sovi...Se olisikin tosi kurjaa. Meidän saari on mustatorvisieniparaatiisi!
Ooh, suppilovahveroita löytyisi kuivattuna, vain sherry puuttuu :D
VastaaPoistaPäivi, kipin kapin Alkoon;) Sienikeitot ovat niiiin hyviä...
PoistaHello Leena,
VastaaPoistavery beautiful and delicious posts!
A hug
Hello Antonio!
PoistaMushrooms are so delicious...Thanks!
♥
Minun vatsalleni eivät sienet sovi, mutta kaunis kirja ja hyödyllinen sieniruokien ystäville.
VastaaPoistaYmmärrän. Minulla on ystävä, jolle sienet eivät myöskään käy, mutta hän on intohimoinen sienestäjä ja tuo sienet minulle;)
PoistaOdotan jo syksyisiä sieniretkiä!
VastaaPoistaTäällä etelärannikolla olen jo muutamaan kantarelliin törmännyt. Ne menivät leivän päälle sipulihakkeen kera :)
Sienien ystävänä voisin harkita tämän kirjan hankkimista. Kiitokset esittelystä!
Kaisa, mikä onkaan sen hauskempaa kuin lähteä sienimetsään,
PoistaMeillä on joitakin kantarelleja lehdossa, mutta vaikka on satanut, ne ovat hurjan pieniä...vielä.
Oikein kiva kirja kaikin puolin. Suosittelen!
Jos sienistä voi tehdä herkullisen postauksen, niin tämä on sitä, olen oikeasti huono sieni-ihminen, suppilovahvero menee ja kanttarelli, herkkusienet tietysti, mutta siinä se sitten onkin.....jotenkin jäänyt lapsuudesta sellainen kammo....pitäisi ehkä opetella uudelleen...
VastaaPoistaSarppu, minulla on MIELETÖN himo sieniin. Katso se kohta ekassa luvussa, jossa joku ja klikkaa sitä;)
PoistaSienet ovat silleen hyviä ja sitten ne ovat upea lisäke monen ruoan kanssa. Tyttöillassa nautin korvasienikeitttoa ja sitten valitsin jotain listalta pääruokaa, mutta muutin lisukkeet tuplakorvasienimuhennokseksi! Kun olimme Jaelin ja Päivin kanssa Siinä Yhdessä Paikassa söimme jokainen kaksi lautasellista korvasienikeittoa...Itse en laita korvasieniä, joten keväällä se menee sitten näin. Syksyn sieniä osaan aika monella tavalla hyödyntää.
Kiitos! Kannataa yritää: Kosteikko- ja suppilovahverot ovat niin herkullisia ja helppoja valmistaa ja niistä saa vaikka mitä.