perjantai 14. maaliskuuta 2014

Ilona Pietiläinen: Hurmaava huvila

Rakastan kaikkia vuodenaikoja, jokaisessa hetkessä on oma luonnollinen kauneutensa. Luonto tosin teki minusta vahvasti kevätihmisen ja kukkasipulifanaatikon. Vuosien varrella kerätyt tuhannet sipulikukat ja nurmikolle istutetut krookussydämet ilahduttavat aina aikaisin keväällä, kun luonto näyttää elonmerkkejä vasta pienten silmujen muodossa. Kasvihuoneen lämmettyä sopivasti, on aika ryhtyä kasvattamaan tulevan kesän kurpitsantaimia – ja mitä tahansa tämä villin utelias kukkaismieli halajaa. (Linda Peltola)

Ilona Pietiläisen uusin kirja Hurmaava huvila (Docendo 2014) vie meidät paitsi Ilonan perheen kesämökkiprojektiin, myös moniin hurmaaviin kesäkoteihin, joissa on tarjolla puutarhaa, sisustusta ja herkkuja. Jutun sai aloittaa kirjassa mukana oleva Linda Peltola, jonka teksti olisi voinut olla vaikka minua, paitsi, että olen eniten syysihminen, mutta olen siitä huolimatta aivan sipulikukkamaanikko. Kuka ei syksyllä halua istuttaa kevään toivoksi, talven syliin, satoja, satoja sipulikukkia, hän ei tiedä, mitä on todellinen puutarhahulluus. Myyrät eivät ole minulle ikinä sallineet lumikelloja ja nyt minulla tuli mitta täyteen: Istutan lumikellot syksyllä lukuisiin ruukkuihin ja ne saavat talvehtia kellarissa myyräturvassa. Monet Lindan kukat valkoisista narsisseista kiviaitaa vasten helottaviin tulppaaneihin ovat kevään juhlaa, mutta tämä Lindan kuva kosketti:

Ilonan kesämökin kahdeksan kuukauden projektia seurataan aivan rakentamisen alusta saakka ja paljon tulee ihania ja odottamattomia juttuja vastaan, sillä Ilonahan on unelmien kantaja, jolla on tapana tehdä unelmistaan totta.  Alakuvassa mökin saunahuone jännittävällä seinävalaisimella:

Rakentamisen lomassa Ilona tarjoilee mm. Vappuhumua, Pikkurahan remontteja, Äitienpäivää, Keittiöpuutarhaa reen suojissa, Juhannustaikoja, Suussasulavaa, Vanhaa harmaantunutta lautaa, Iloista värikarttaa, Kulhokranssia, Taikurijuhlaa ja tietenkin kiinnostavia visiittejä. Nyt piipahdamme Päivin navettakodissa, joka teki minuun aikamoisen vaikutuksen jo verandallaan:


Katsokaa tätä ja huomatkaa köynnökset. Nyt haluan näyttää sen vielä likempää:

Mikä tila-autuus ja kaikki katettuna, mutta ihanasti ollaan pihalla. Minulle tulee tästä tilasta mieleen koloniaalinen terassi, joka usein on koko rakennuksen mittainen ja katettu tila. Navettakodin seinät ovat superpaksut ja suovat omistajilleen rauhan ja hiljaisuuden.

Kannustan kaikkia opettelemaan vastustamattoman elämän. Sillä tavoin meistä tulee onnellisia, omannäköistä elämää viettäviä ja vastustamattomia. Tuli mitä tuli, otetaan se vastustelematta vastaan. On usein hyvästä, että kaikki toiveemme eivät toteutuneetkaan. Opimme itsestämme ja elämästä ja saamme sen kautta rikkaamman elämän. Sillä tavoin löydämme pikkuhiljaa oman paikkamme kaiken sekasorron keskeltä. Ja löydämme syvän onnen! (Päivi)

Hirveän vaikuttavaa!  Piipahdamme nyt Sannalla, jossa kellariin on rakennettu tunnelmallinen kesähuone:

Tuli mieleen, että aivan kuin olisi linnassa ja ehkä tuota voisi käyttää jollakin tavoin vaikka ympäri vuoden…Näen heti tuossa tilassa joulun. Kiertelemme myös Sannan pihalla ihastellen upeita clematiksia sekä hyötypuutarhaa, joka on kekseliäästi reunustettu vanhoilla kattotiilillä.

Nyt kiipeämme Ilonan mökin karkkivärisiä rappuja vintille, jossa sisustuskirjailijamme tarjoilee meille kuohuviiniä ja mansikkasalaattia:

Salaattiin tulee vuohenjuustoa, basilikaa, mansikoita, paahdettuja kurpitsan siemeniä, herneen versoja, salaatinlehtiä ja uutta punasipulia.

Ihastelemme marokkolaishenkisiä valaisimia, jotka kivasti säväyttävät mökkiä perinteisestä tyylistä idän suuntaan. Paussin jälkeen jatkamme matkaa Johannalle ja Teemulle, jotka ovat näppärästi rajanneet kasvipenkit tiilistä ja katsokaa mitä muotoja käyttäen:

Näyttää taideteokselta: Ei ole yksitoikkoista, vaan sisäkkäiset ympyrät ja rikotut neliöt sekä suorakaiteet luovat kasvimaasta kauniin interiöörin. Uskon jopa, että toisiinsa tuetut heinäseipäät sekä portti tulevat toimimaan oivina köynnöskasvien kiipeilytelineinä.

Tässä Ilonan rannalla Suomen suvesta nauttiessa voin kertoa vielä jotain Hurmaavasta huvilasta. Kirjasta löytyy sekä Ilonan että hänen vierailukohteidensa kuvia mielettömästi. On kivirappuja, on herkkuja, on kattauksia, löytyy tee se itse–juttuja kädentaidoista innostuneelle, on kasvareita etc. Tässä kuva Pikkutalon Sannan  viehättävästä viherhuoneesta:

Ilona on tahtonainen, joka on monen teille tarjoamani sisustuskirjan takana. Vuosien aikana olemme hitsautuneet erikoiseksi työpariksi, jossa molemmat sekä tukevat toistaan että antavat tilaa. Ilonan kirjat ovat minulle itselleni kuin vitamiiniruiske, joka saa aina nappaamaan sopivan idean sieltä, toisen täältä. Kirjat ovat suuria, mutta olen keksinyt niille oman Ikean hyllyn, jossa ne lepäävät kauniisti vaakatasossa ja niin, että kirjan selkämys näkyy. Hurmaavan huvilan kansi on ihastuttava ja sen takana ovat Ilona ja Mari Tullila. Olen lumoutunut siitä, että värit ovat tulleet takaisin. Valkoinen on hyvin kaunista lumessa, kukissa ja pitkissä sivuverhoissa, mutta eikö väreissä olekin voimaa. Sivuilla vilahtelee myös punaturkkinen Neilikka, joka herättää minussa sekä iloa että kaihoa, sillä hän muistuttaa niin paljon suuriruhtinatar Olgaa. Toivon, että tämä kirja antaa teille hetken nautintoa ja pysähtymistä omalla kotisohvalla. Ehkä myös unelmia, jotka on tietenkin tehty toteutettaviksi.

Onnenhetki voisi olla tässä. Ensimmäinen päivä ja ensimmäinen yö tämän katon alla. Jokainen hikipisara, uurastus ja vastoinkäyminen oli sen arvoista. Mikään ei mennyt niin kuin Strömsössä, mutta ei kai tunne olisikaan silloin tämän arvoinen. Tänään hyyrystelemme takkatulen ääressä, tämä pieni piilopaikka täällä, juuri tässä elämässä, on rakennettu rakkaudella meidän perheelle. Minulla ei oikeastaan ole sanoja kertomaan tunnetta…Ensimmäistä kertaa kahvin keittäessäni, mietin ettei minun tarvitse enää tuoda tänne termareita. Nyt kaatuessani sänkyyn ajattelen onnen olevan tässä…Neilikka huokaa kovin syvään takkatulen vieressä, hyvä olo täyttää pienen koiran mielen juuri täällä. Me hiivimme hiljaa sohvalle vierekkäin villasukissamme – meidän perhe karvoineen, villasukkineen ja oman paikkansa löytäneenä on täällä keskellä metsää – kotona!

*****

19 kommenttia:

  1. Uusi kirja Ilonalta, oih! Ihania kuvia taas kerran, tämä(kin) minun pitää saada. Värikästä viikonloppua Leena <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jenni, juuri niin: Oih! Tottakai sinun pitää tämä saada;) Kiitos samoin sinulle ♥

      Poista
  2. Hei, sinut on haastettu Blogien lastenkirjaviikkoon 2014 blogissani :)! www.sininenkeskitie.blogspot.fi

    Olisi iso asia jos Sinä Leena osallistuisit :)!

    Ja ps. luen juuri kirjaa Jänis jolla on meripihkanväriset silmät, sinun suosituksellasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bleue, kiitos, haaste on vastaanotettu.

      Kiitos, tietysti minä osallistun: Varo vain etten liikaa innostu.

      Luetpa upeaa kirjaa: 'Jänis' jos mikä ansaitsee saada blogisavuja. Hyvä sinä!

      Poista
    2. Olen niin iloineeeeen :)! Osallistumisestasi mutta myös Jäniksestä. Katselin sitä kahteen otteeseen kirjakaupasta mutta kun toistamiseen sinäkin kirjoitit että tähän kannattaa ottautua niin, ostin. Ja vau, kuin aikamatka! Tykkään :))!

      Oikein mukavaa viikonloppua :) <3!

      Poista
  3. Oi, ajatella Leena se on täällä aivan juuri :) Odotan jo innolla sinun puutarhasta otoksia - ihana kesä!
    Rentouttavaa viikonvaihdetta sinne,
    Ilona

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilona, se on täällä kohta...oi, ihana toukokuu! Katsotaan nyt ensin, mitä tämä outo talvi on tehnyt monille uusistuksilleni: Lumen suoja olisi ollut tärkeää magnolialla ja uusille, nuorille jasmiineille ainakin. Atsaleaakaan ei ole ennen ollut ja siinä on nyt isot silmut, mutta vielä on kylmää luvassa. Harsotin just magnolian, sillä jossain sataa jo lunta ja yöstä voi tulla kylmä.

      Kiitos samoin sinulle!

      Poista
  4. Jokaikinen kuva ja paikka näytti aivan ihmeellisen kauniilta. Mitä ihania unelmia ihmisillä onkaan ja ajatella, että ne toteutuvat.

    Kyllä silmä lepäsi taas

    Paras arkipäivä tällä viikolla. Oikein ihanaa viikonloppua sinulle ♥ ♥

    VastaaPoista
  5. Voi miten ihana idea tuo kasvimaan rajaaminen tiilillä. Meillä on saaressa vanhoja tiiliä, ehkäpä rajaan ensi kesänä meidän kasvimaan yhtä kauniiksi...jee
    Toivottavasti hirvet ovat jättäneet uudet luumupuut rauhaan. Viime keväänä luumupuut oli maata vasten puskettuina aitoneen päivineen. Onneksi nuoret luumupuut eivät olleet moksiskaan ja tekivät meille herkullisia luumuja. Nauvon sokeriluumuja, nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai, eikö vain.Kunpa minullakin olisi paljon vanhoja tiiliä. Käsintehdyt tiilet ovat aihan erityisiä....

      Otin tänään nuorelta magnolilalta jänisverkon pois, että sain sen kunnolla hallahuppuun. Nyt seurataan säätiedotuksia. Kun ei ole sitä lumen suojaa kyylmiä öitä vastaan.

      Luumupuut ja kirisikkapuut ovat meillä melkein vappuun asti verkoilla suojatut.

      Nauvon sokeriluumu? Sellaisen minäkin olisin voinut istuttaa viime vuonna kun laitoimme vielä yhden luumupuun lisää. Yksi kuoli monta vuotta satoa tuotettuaan, kuin kuivui ja siitä tuli kärhöille kiipeilyteline. Sitten on kaksi eriaikaista luumua, jotka ovat niin herkullisia, että...Ja syömme kaiken tuoreena. Nam.

      Poista
  6. Kaikki Ilonan kirjat ovat kuin satua mihin uppoutua. Tätä minulla ei vielä olekaan, mutta taatusti sen hankin. Vaakatasossa on minullakin kaikki nämä isot kirjat.
    Upeita kuvia, mielenmaisemaa:)
    Odotan innolla , kun saan käteeni tämänkin Ilonan Opuksen♥
    Kiitos ihanasta postauksestasi! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne, ne ovat, ne ovat. Et voisi olla ilman. Tuijalla on nyt arvonta tästä kirjasta blogissaan.

      Ole hyvä.

      Poista
  7. Tuo kirja olisi varmasti ihana omistaa...kauneutta täynnä..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irmastiina, esteetikko juo kauneuden lähteestä, joita ovat juuri tällaiset sisustus&puutarhakirjat.

      Poista
  8. Taattua Ilonaa :) Hienoja ideoita ja kutkuttavia ja koukuttavia tarinoita. Kuvat kertovat paljon, suloista ja kaunista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne, just niin. Kaikkea on paljon pienen rahan ideoita suurempiin projekteihin. Ja takuuvarmasti visuaalista hemmottelua.

      Poista
  9. Juuri tänään hain tuon kirjan postista, ja pihalla sitä jo vähän selailin auringonpaisteesta nauttien.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pioni, paljon on Ilonalla tässä suvipihaa eli saamme inspiraatioita.

      Täällä on ollut myös paistesta, jopa grillasimme, mutta sikakylmä. Vein just hallaharson babymagnolialle.

      Poista