sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Villiviinikaari ruskassa - syksyn odotetuin

Koska yläterassin ruokakatoksemme pitkä sivu on villiviinikaarta, on sen ruska ehkä odotetuin. Kaiken huipuksi tämä näkyy myös olkkariimme sekä ruokapöytään että sohvalle.

Tästä siis kysymys ja pitkä sivu on tässä vasemmalla. Toki päätykin on viehko ja täynnä villiviiniä ja mukana kiipeää jo kovasti ylös köynnöshortensia, jonka kukat yltävät jo yli tuon kulmauksen. Tämä on varhempi kuva, muut viime viikolla ja eilen otettuja ellen toisin kerro.


Tämä on kiehtova kuvakulma, sillä villiviini ehtii joka vuosi ennen kuin kuvassa näkyvä pieni, mutta täydellisen oranssi vaahtera taaempana sekä sen edessä kohti kaliota valuva korallikanukka. Tarkoittaa, että kun kaksi viimeksi mainittua ovat loistossaan, on villiviini jo pudottanut lehtensä. Villiviini on ihastuttava ruskassaan, mutta sen myöhäisen aloituksen ja varhaisen talvehtimisen takia, olemme istuttaneet enemmän köynnöshortensiaa, joka aloittaa jo huhtikuulla ja pitää lehtensä vielä ensilumillakin!

Tässä viime vuoden kuvassa olen päässyt ehkä lähemmäs tuon pikkuvaahteran oranssia kuin koskaan villiviinin vielä hehkuessa.


Eri vuorokaudenajat muuttavat värejä ainakin meille eli aina näyttää eriltä.

Eri myös tämä viime syyskuussa kuvattu eli antaa vähän kuvaa ruokakatoksen rakenteista eli nuo kivat kiehkurat, joihin villiviiniä voi pujottaa.

Tässä kulman kiehkuraa päädystä viime syyskuulta.

Tässä köynnösten peittämä ruokakatoksemme keskipihalta kuvattuna eilen


20.9.2016 ja


ja viime syyskuulta. Tässä näkyy, miten köynnöshortensia muodostaa alaterassista pergolan, jonka kattoon olemme laittaneet telineet ledeille eli 'terassitähdillemme'. Tarkoitus on jatkaa koko matka kuvassa näkyvään päätyyn asti, jossa istuskellaan saunan jälkeen.

Tässä 'tähdet' syyssuven iltahämyssä. Huomatkaa miten köynnöshortensia valloittaa...Tässä yläpihan puoleisessa päädyssäkin on villiviiniä, mutta vähemmän kuin ruokakatoksen päässä.

Villiviinikaarta riepottavat etenkin oravamme, joille on terassin toisessa päädyssä pähkinätarjoilu. Samassa paikassa on talvella kokonainen pöytä tarjoomuksineen sekä linnuille että oraville. Vieraamme ovat olleet haltioissaan kurreistamme, jotka voivat tulla ihan pöydän liki ruokailtaessa, mutta eivät pöydälle. Eräs ystävämme sai syömään hasselia kädestäänkin ja kerran Lumimies grillasi lohta orava olkapäällään! Nyt on monta tammea kasvamassa terhojen toivossa...

Syyskuu on takuulla maagisin kuukausi ikinä♥ Se yllättää aina tavalla tai toisella ja tietty etenkin vaihtuvilla väreillään, sillä syksyt eivät ole siskoja keskenään. Nyt on minusta niin lupaava ruska, että kuunnellaan tämä lumoava biisi, jonka Lady of The Mess soitti eilen facessa ja oli omistanut erityisesti minulle, kiitos♥

villiviiniterveisin
Leena Lumi

Leena Lumin puutarhassaTämän syksyn viimeinen villiviinikaarikuva tältä aamulta kera oravan.Ja syyspesämme kun köynnöshortensiakin alkaa jo vetää ruskalle.

20 kommenttia:

 1. Upea villiviini - kuin myös hortensia. Kauniit näkymät teidän ruokapaikalta. Mukavaa sunnuntai-iltaa, Leena!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, ja niitä on monta:) Kiitos<3 Usko tai älä, näemme myös auringonlaskun Päijänteeseen terassiltamme!

   Kiitos samoin sinulle, Satu!

   Poista
 2. Täällä meillä on nyt aika tylsä syyskuu, sillä alkukuu oli tosi lämmin melkein +25 päivisin, joten puiden lehdet ovat vain kuivuneet ruskeiksi ja ruskaa on tosi vähän. Suurin osa on vielä vihreää. Pakkasöitä ei ole ollut. Toivon tietysti ennen sateita ruskaa. Sieniä on kyllä saanut ihailla ihan luvan kanssa, niitä on valtavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, no meillä ei nyt tällä kertaa ihan noin lämmintä, mutta +20 kylläkin ja yhäkkiä liian kuivaa. Etenkin tuurenpihlajien ja muiden ruskapuiden väritys saattaa kuivahtaa ellei just kohta saada sadetta. Villiviinejä olen kastellut! Ruska alkoi kauniisti juuri, koska oli ollut sadetta paljon, mutta nyt yksi kunnon sade pelastaisi vielä paljon. Sieniä meilläkin. Kaunista ruskaa toivotan!<3

   Poista
 3. Ihan kuin taikapuutarha! Nuo villiviinikaaret vievät minut nyt jonnekin lumottuun, hyvin kirjalliseen... Onpa kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, ihan tosi<3 Toivottavasti Burnettin Salaiseen puutarhaan, sillä siitä taisin syttyä puutarhailulle.Kiitos!

   Poista
 4. Upeat värit villiviinissä!
  Meilläkin on ruska alkanut, kyllä syksy tarjoaa ihania värejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anu, se mikä suvella ei näytä kummoseltakaan, syttyy syksyllä!

   Asumme sitten sopivissa kohdin, sillä Lapissa kuulemma ruska ei ole kummoinenkaan tänä vuonna.<3

   Poista
 5. Voi, että on kaunis näkymää. Upeat värit villiviinissä <3

  VastaaPoista
 6. Oi, hyvänen aika kun on kauniita kuvia! Ihanat värit villiviinissä. Katja tuolla jo mainitsikin lumotun puutarhan, tämä on lumottu puutarha.
  Hyvää alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuula, kiitos<3 Lumottu puutarha on paratiisia ja toteutettu unelma.

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 7. Miten kaunis. Minä haluaisin köynnöshortensian tuohon meidän terassin viereen kiipeämään. Se vaan on niin pimeä paikka, että siinä ei ole menestynyt mikään. Harmi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paluumuuttajatar, kiitos<3 Köynnöshortensia on puolivarjon kasvi, mutta kyllä se ainakin kukkii paremmin, jos saa valoa, sillä meillä kiveä syleillyt piristi, kun yksi kuusi lähti. Toisaalta naapurilla köynnöshortensia saa vain lyhyen aamuauringon, ja se tulee lehteen jo huhtikuulla ja pitää lehdet myöhään, mutta ei sitten kuki. Tekee kuitenkin teh
   htävänsä eli somistaa seinää.

   Poista
 8. Voi miten kaunista teillä onkaan, ihanasti tuo villiviini kasvaa ja saa ruskan ja hortensian kukat sitä komppaavat! Varmaan orava kaikkia herkkuja löytää, talvievääksikin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, kiitos<3 Syksy on parasta! Oih, niille ja linnuille vlamistuu kookoskakkuja, joissa on auringonkukansiemeniä, maa- ja hasselpähkinöitä:) Lisäksi on useita muita syöttöpisteitä pitkin puutarhaa.

   Poista
 9. Upeat näkymät teillä, kiitos postauksesta, Leena!
  Hyvää ja tervehdyttävää syyskuuta sinulle ja Lumimiehelle♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, kiitos, ovat ne meistäkin!

   Kiitos samoin sinulle&co♥♥♥

   Poista
 10. Upea on villiviini väritykseltään ja kooltaan. Ja tuo musiikki on todella kiehtovaa. Hyvää ja rauhoittavaa taustamusiikkia myös lukemiselle. Aurinkoisia syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mimon mami, kiitos<3 Musiikki meni ihan suoraan suoneen ns. Sain uuden laulajaidolinkin samalla.

   Kiitos samoin sinulle!<3

   Poista