torstai 15. kesäkuuta 2023

Kotiliedessä Juhannusherkut uusin jujuin eikä unohdeta tuttuja makujakaan!

Sydänsuven hetki lähestyy ja juhannuksena tarjotaan hyviä ruokia. Tässä on eräs juhannusaikainen kollaasini, jossa zarzuela eli katalonialainen kala-äyriäispata, meloni- ja katkarapusalaatti. Nuoret ovat tulossa koirineen, joten minä täällä jo laadin listaa, mitä terdellä tarjotaan. Ensimmäinen toivomus oli tietenkin mieheni maustama ja grillaama lohi. Sen oheen laitan nyt ison salaatin katkaravuista, vihanneksista ja hedelmistä. Kastikkeena valkosipulikastike. Ja tietysti ranskalaista sipulisilliä, uusia perunoita ja graavia merisiikaa, jos Mäkiseltä saisi. Lisää reseptejä löytyy Ruokareseptit Leena Lumissa

Jos sataa rakeita, voi tarjota Kantarelli-pinaattifrittataa jos kuivuus ei ole vienyt ensimmäisiä kantarelleja. Meillä  niitä ennen hyvin varhain lehdossa, nyt ei ole näkynyt.

Ja kaikille maistunee se herkullisin lohilaatikko ikinä! Sieltä löytyy mitä valita ja ajastan katsotuimmat kun ehdin....Tämä ruoka loistaa aika kärjessä.

Kotiliedestä no 13 löytyy herkullinen juttu Juhannusherkut uusin jujuin. Minulla on joku outo tarve retiiseihin, joten Paahdettu retiisisalaatti kuulosti kokeiluun tulevalta. Olen hulluna myös babypinaattiin, joten sitä aion lisätä mukaan. Lehdestä löytyy kiitettävän runsaasti aikaan sopivia herkkuja. Eikä vaikea toteuttaa. Kotilieden ruokatuottaja on Sanna Mansikkamäki, ja lehden kuvat ovat Viola Virtamon.

Tässä Kotilieden lämminsavulohi uusin tuunauksin. Kahdeksan sivua herkullisia reseptejä nyt Kotiliedessä 13.

Never say never. Olen aina sanonut, että en ikinä syö kalasoppaa, jossa on maitoa tai kermaa, sillä olen henkisesti kalastaja mereltä. Pyörsin päätökseni kun sain maistaa useammankin kerran Lohjan Villa Haikarissa, kenraali Laguksen entinen huvila, lämminsavulohisoppaa. Voi pojat! Siinä meni soppa poikineen ja samalla ihailtiin Lohjan järven upeita maisemia.

Auringon laskiessa nautittiin Blue Arctic Gin lasilliset ja tavattiin kiinnostavia paikkakuntalaisia. 

Herkullista juhannusta, mutta taidan vielä ilmestyä muutamalla kuvalla, jotka olin vallan unohtanut.

ruokaterveisin
Leena Lumi

*****

6 kommenttia:

  1. En muist koska olisin viimeksi syönyt kirkasliemistä kalakeittoa, siitä on jopa vuosikymmeniä aikaa. Meillä tehdään aina lohikeitto ja liemeen tulee maitoa ja juoksevaa koskenlaskijajuustoa. Mun mieli tekis joskus kirkasliemistä, mutta cheeffin ei. Eihän meidän hänen makunsa mukaan kaikkea tehdä, mutta pääsee vähemmällä, kun on vaan yhtä sorttia.

    Meidän juhannusruoat on perinteiset kalaa ja vastanostettuja torilta, paikallisen lihakaupan tarjonnasta jotain ja vähällä päästään, kun kahdestaan ollaan. Yleensä en lue minkään lehden mitään ruokaohjeita, koska osaan tehdä just ne, mitä meillä syödään ja sitten "loihdin" itse jotain kokeiluja tms., en pysty noudattamaan ohjeita. Nyt mielenkiinnosta ja otin vinkkisi vastaan ja lukaisin Kotilieden tarjonnan, muttei inspiroinut minua.
    Olen varma, että nakkaisin naamaani retiisit ennen kuin yksikään ehtii pellille.
    Ai että! Huomenna torilta hakemaan kaikkea uutta ja tuoretta, on perniöläistä ja sauvolaista ja halikkolaista ja ihan salolaistakin ja runsauden pula. Pitää mennä varhain, ettei helle tapa ennen ostoksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kikka, olet unohtanut juuremme....Reimalla sama maku kuin minulla. Nyt kyllä tuo Haikarin kalasoppa vei voiton. Siinä taitaa olla vähän kermaa. Meillä oli joulu vähäinen, kun olimme kolmistaan eli vain Reiman poika meillä joulun. Nyt on sitten toinen meno ja Casper Julian toista kertaa Ukkilassa. Minäkin muutan melkein kaikkia reseptejä. Oi, olen pettynyt, nyyyhh. Sama voi käydä minulle, mutta lisäisin vaikka minne babypinaattia. Niitä reseptejä voi tuunata ja vävy on kova kokkaamaan, joten sovin hänen kanssaan, mitä tehdään muuta kuin kalapöytä. Toivoisin niin nyt sopivaa keliä. Jos on liian kuuma, vaikea syödä ulkona ja kova sade tekee saman. Ei ihan, sillä yläterden ovi on auki ja voin kattaa olkkariin, joten olemme kuin ulkona. Itse minä sen kalaliemenkin loihdin. Paras maku tulee lohen silmistä, siksi aina pitää olla lohenperkeitä ennen kuin aloitan. Taidat tuoda jo uusia perunoitakin...nam!

      Poista
  2. kalasopassahan "aina" maitoo, simpukkasoppa syönyt Ranskassa, kerran tein kotona Göteborgissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisil on, toisil ei. Ranskalainen bouillabaisse on kaikkien kalasoppien 'äiti'. Me tykätään simpukoista, joten niitä laitan mukaan toisinaan.

      Poista
  3. Nami, lohi on herkkuruokaani! Kiva, kun löysin sinut vielä täältä monen vuoden tauon jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marianne ja arvaa mitä, muistan sinut vuosienkin takaa. Meillä syödään merikalaa kerran tai kahdesti viikossa. Lohta ja marinoin myös silakoita, ne yrttiset. Tyttären ensimmäinen toivomus oli, että grillataan lohta. No toki ja siihen oheen teen oman katkarapusalaatin ja silliäkin on. Herkullista juhannusta sinulle Marianne♥♥

      Poista