Se, mitä
olen ruokakirjatarjonnassa kaivannut, on kirja ruokasalaateista. Caroline
Hofbergin teos Runsaat salaatit (Matiga Sallader, Otava 2013, suomennos Katja
Tiilikka) on kaunis ja noin sata salaattiohjetta tarjoava teos tähän
tarpeeseen. Kirjan houkuttavat kuvat ovat Tia Borgsmidtin ja kuvia on paljon.
Kirjan makutuntumaan vaikuttaa selvästi se, että mukana on myös tunnelmakuvia
ruokahetkistä sekä kuvia puutarhoista ja itse ruokakuvat ovat houkuttavat ja
selvästi harkiten suunnitellut. Tämä kirja on siis ruokaruokaa, mutta myös
silmänruokaa ja sitä osaan arvostaa.
Runsaat
salaatit sisällys tarjoaa Esipuheen, Salaatit, paksuja kastikkeita ja dippejä,
Salaattikastikkeita, Salaattipohjia ja Ohjehakemiston. Salaattipohjissa selitetään
perusteellisesti, mitä ovat kuskus, bulguri, speltti, tattari, kvinoa…näiden
ravintoarvot ja keittoajat. Kuskus esimerkiksi on kotoisin Pohjois-Afrikasta ja
sitä on valmistettu vehnästä puristamalla tarkoituksena saada siitä
säilyvämpää. Kuskus ei sisällä leseitä tai alkioita ja siinä on vähemmän kuitua
ja ravintoaineita kuin bulgurissa. Saatavana on myös täysjyväkuskusta, jonka
kuitupitoisuus on tavallisen kuskuksen ja bulgurin välissä.
Torstai on
toivoa täynnä ja silloin on mukava saada vaikka uusia ruokaohjeita. Nyt
valmistamme Bulgurilla täytettyjä munakoisoja tzatzikin kanssa. Kirjan bonusta ovat tietoiskut jokaisen
reseptin alussa ja kuva on vastasivulla:
Munakoisosalaatti
tarjoiltuna munakoisossa itsessään. Ihanasti fetajuustolla ja mintulla
maustettu bulgurisalaatti on oivallinen täyte melko neutraaleihin
munakoisoihin. Itse tarjoilen munakoisot tzatzikin kanssa, mutta ne sopivat
hyvin yhteen myös grillatun lampaanlihan ja tomaattisalaatin kanssa. Vaihtelua
saa maustamalla tzazikin vastahienonnetulla mintulla.
4 annosta
Täytetyt
munakoisot
4 munakoisoa
oliviiöljyä
voiteluun
suolahiutaleita
2 dl
bulguria
4 dl vettä
1
kasvisliemikuutio
1 punasipuli
2
valkoispulinkynttä
2 tomaattia
3 rkl
hienonnettua minttua
½ tl sambal
oelek –kastiketta
200 g
murennettua fetajuustoa
Tzatziki
0,5 kurkku
suolahiutaleita
2 dl
kreikkalaista jogurttia
1 puristettu
valkosipulinkynsi
0,5 rkl
oliiviöljyä
Aloita tzatzikista: Raasta kurkku
raastinraudan karkealla puolella. Laita kurkku siivilään, ripottele päälle
vähän suolaa ja anna vetäytyä noin 20 minuuttia. Purista kaikki neste pois.
Sekoita kurkku, jogurtti, valkosipuli ja oliiviöljy. Mausta suolalla. (Tämän
vaiheen minä oikaisen eli sekoitan Estrellan Tzatziki, Dipmixin kermaviiliin
edellisenä päivänä. Meillä on melkein aina tzatzikia, joten tämä on suuri helpotus
ja maku on just sopiva.)
Munakoisot: Aseta uuni 225 asteeseen.
Halkaise munakoisot pituussuunnassa, voitele oliiviöljyllä ja suolaa kevyesti.
Aseta ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista uunin
keskiosassa noin 20 minuuttia. Anna munakoisojen jäähtyä vähän ja koverra ne
sitten varovasti, niin ettei kuori mene rikki. Paloittele munakoisojen liha.
Keitä bulgurjyviä kasvisliemessä kannen alla
noin 10 minuuttia. Anna höyryn haihtua.
Pilko sipuli ja valkosipuli hienoksi.
Paloittele tomaatit, raaputa siemenet pois ja leikkaa tomaatinliha pieniksi
kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset bulguriin ja mausta suolalla.
Täytä munakoisonkuoret
bulgursalaatilla. Kuorruta uunin keskiosassa 10-15 minuuttia. Tarjoile tzatzikin
kanssa.
Muutamia kirjan ruokaohjeita: Bulguria kantarellien ja
puolukoiden kera, Punajuurisalaatti, pekonia
sinihomejuustoa, Lämmin juuressalaatti, kinkkua ja gorgonzolaa, Lämmin salaatti tortellinien ja
rucolakastikkeen kanss, Salaatti kesäkasviksista, savukalasta ja kananmunista,
Halloumiperunat ja lammasvartaat, Hedelmäinen
broilersalaatti ja yrttimajoneesi, Makkaraa ja lämmintä punajuurisalaattia, Perunasalaatti,
lämminsavulohta ja katkarapuja, Thaimaalainen salaatti lampaanfileen kera,
Kesäsilliä ja hovimestarin perunoita…Näitä lukiessa ja kuvia katsoessa tulee
nälkä. Aion itse kokeilla ainakin kaikki ne reseptit, joissa on munakoisoa
ja/tai punajuurta sekä Broileri-pasta-homejuustosalaatin:
4 annosta
400 g punajuurta
8 dl babypinaattia väljästi pakattuna
4 rkl pinjasiemeniä
200 g pastaa, esim. penneä
500 g broilerin reisifilettä
oliiviöljyä paistamiseen
suolahiutaleita
vastajauhettua mustapippuria
n. 150 g sinihomejuustoa
Kastike
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl kypsytettyä balsamietikkaa tai balsamicosiirappia
suolahiutaleita
vastajauhettua pippuria
Aloita sekoittamalla kastikkeen
ainekset keskenään.
Keitä punajuuret pehmeiksi kevyesti
suolatussa vedessä; aika riippuu punajuurten koosta. Jätä juuren kärki ja vähän
vartta keitettäviin punajuuriin, jolloin niiden väri ja maku säilyvät paremmin.
Huuhtele punajuuret nopeasti
juoksevan kylmän veden alla ja purista kuori pois, kun ne ovat vielä lämpimiä.
Leikkaa punajuuret lohkoiksi ja pidä ne mielellään lämpiminä.
Huuhtele ja kuivaa pinaatti. Paahda
pinjasiemenet kuivassa, kuumassa pannussa. Keitä pasta, kaada pois keitinvesi
ja sekoita joukkoon vähän oliiviöljyä.
Paista broilerin koipifileet
oliiviöljyssä, noin 3 minuuttia kummaltakin puolelta. Mausta suolalla ja
pippurilla. Pidä broilerit lämpiminä folion alla. Leikkaa broilerinliha
viipaleiksi juuri ennen tarjoilua.
Sekoita punajuuret, pasta, pinaatti,
broileri ja murennettu juusto. Pirskota päälle kastike ja ripottele pinnalle
pinjasiemenet.
Erittäin herkullinen on takuulla myös kansikuvassa oleva
Risonipasta, lämminsavustettua lohta ja sahramia. Risoni näyttää riisinjyvältä
mutta on yksi pastalaji. Kokeillaan tätä:
4 annosta
1 keltasipuli
oliiviöljyä
½ g sahramia
8 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
4 dl risonipastaa
2 dl vihreitä herneitä
250-300 g lämminsavustettua lohifileetä
n. 200 g kirsikka- tai coctailtomaatteja
1 pieni punainen paprika
100 g babypinaattia
suolahiutaleita
vastajauhettua pippuria
sitruunaviipaleita tarjoiluun
Hienonna sipulit ja kuullota
oliiviöljyssä muutama minuutti ruskistamatta. Lisää sahrami joukkoon
kuullotusajan lopulla.
Lisää vesi, kasvisliemi ja risoni
ja keitä hiljalleen kannen alla noin 11 minuuttia. Sekoita joukkoon herneet,
kun keittoaikaa on jäljellä muutama minuutti. Anna risonin jäähtyä.
Nypi lohi pienehköiksi paloiksi.
Puolita tomaatit ja leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi.
Sekoita lohi, tomaatti, paprika ja
pinaatti varovasti salaatin joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla ja tarjoile
sitruunaviipaleiden kera.
Tässä ruokakirja joka todellakin houkuttaa valmistamaan ruokaisia
salaatteja! Kirja on kaunis ja perusteellinen ja ohjeita on paljon. Tarkoitus
on käyttää sesongin kasviksia ja hedelmiä ja minusta näihin ohjeisiin voi
reippaasti soveltaa myös omia makumieltymyksiään. Hedelmäinen broilersalaatti
ja yrttimajoneesi näyttää tältä:
Minä en kuitenkaan pidä majoneesista ja valitsisin tähänkin raikkaan
tzatzikin kastikkeeksi. Punajuuriohjeita tuntui olevan mukavan paljon ja
yrttejä käytettiin juuri niin runsaasti kuin pitääkin eli onko mitään rajaa
yrttien käytössä!
Tätä kirjaa olen odottanut ja tämä jääkin nyt omaan keittokirjahyllyyni.
Suosittelen!