maanantai 21. joulukuuta 2009

JOULUNEREL


Nykyä Joulust on teht ihan kauhiam markkina. Jo marraskuum pualvälis joulunkellor ruppeavas soiman. Postluukust lykkä mainost yhten köyten. Valuv vilkku, rummup pärise ja torvet toitotta:
- Ostaka sitä, ostaka tätä! Ko Joul tule!

Kaikil o nii jumalatoin kiiru. Täyty tehr sitä ja tätä. Täyty pan koko huushol mulli mallin. Pest ja kraappij joka nurk ja kolo. Täyty keittäj ja paistas se seittämäs sorti. Täyty ostaj ja tehr lahjoi koko suvul, kumminkaimoi myären. Kauppain kassoil om pitkäj jono jaihmise ovat kiukkusi ja väsynnyi.

Kaiken kohinan keskel minu miälen tule haikkiaks, ko mää muistele Wahlströmmin piänes pirtis viättämiäin Joului ja Joulunaluspäivi. Kyl Joul sillon tul paljo vähemmäl vähtil.

Joulunerel hakatti hankes tuva ja pirti matto ja pantti nep pestyl lattial puhras pual ylöspäin. Leevottiin kakko ja nisust. Joulaatton pantti räätikäsloora ja sualane sianlihankappal uunin kypsymän. Tehti sallatti ja keitettin ohrankryynivellinki. Pirttin tuattin kus ja se koristelttin färillisist apteekimpapareist leikatuil rimpsuil. Pari kolm piänt kynttilä naijatti narunkans kuusen oksil. Kuuse larvam panttin täht. Se ol nii van ja kulun, ettei siit ol enä jälil muut, kon tyhi ruato. Mut kaunis se ol, eik ilma sitä kuus olis mikkä Joullkuus ollukkan. Siin olivaj Jouluvalmistelu.

Mut kon kaik ol reeras, ni äit virit pirtim pessä valu, knapsaut sähköm pois lampust ja sanoi:
- Piretä vähä hämynaikka ja kuulustellan, KO JOUL TULE.

- Kyllikki Wahlström -
Uut ja Wanha Luvialt

11 kommenttia:

 1. Voi ETTÄ! Tuo murre on kivaa. Minulle tuli ihan ikävä Lappiin - siis länsirannikon Lappiin, joka on nykyään Raumaa. Vietin siellä yhden elämäni kauniimmista jouluista. Siellä puhutaan juuri noin.

  VastaaPoista
 2. Olen tässä ääneen nauranut tuota murretta.

  VastaaPoista
 3. Eve, sinä asuit ns. Lappi TL:ssä, kuten nimi ennen kuului. Tämä Luvian murre ei ole Porin eikä Rauman murretta, mutta tietty osin samaakin.

  Allu, kun olen enempi karjalaisen äitini kanssa, alan puhua karjalaa ja jos vietän siellä vähän pidempään karjala vaihtuu tähän murteeseen. Tämä on aika hauskaa.

  VastaaPoista
 4. Ihanaa! Kiitos taas mukavasta päivästä. Hipsun, tipsun hiljalleen antaa joulun tulla. Tähtisateen tippua ilman kiireen hippua..

  VastaaPoista
 5. Kiitos sulle! Otetaan pian uusiks, mutta nyt cityssä. En meinaa tajuta, että joulu on jo ovella...Nyt ryhdyn etsimään sitä punaista pöytäliinaa...

  VastaaPoista
 6. Laitoin omani jo pöydälle. Se sopi juuri niin hyvin kun sanoit :)

  VastaaPoista
 7. http://www.youtube.com/watch?v=sATin58kbR8
  käyppä kuuntelemassa...

  VastaaPoista
 8. Olisitpa linkittänyt...;-) Yritän...

  VastaaPoista
 9. No, et varmastikaan odota kommentteja tähän...vrt. 100 metrin pikamatkat ja punttisalit versus kulttuuri, äsken.

  VastaaPoista