sunnuntai 20. joulukuuta 2009

VUODEN 2009 KIRJALLINEN ELÄMYSTUSINA

Geraldine Brooks/ Kirjan kansa (People of the Book, Tammi 2009)

Satu Koskimies/ Hurmion tyttäret (Tammi 2009)

Amin Maalouf/ Samarkand (Samarcande, Gummerus 2009)

Jussi Siirilä/ Juoksija (Gummerus 2009)

Katharina Hagena/ Omenansiementen maku (Der Geschmack von Apfelkernen, Minerva 2009)

Nick Cave/ Bunny Munron kuolema (The Death of Bunny Munro, LIKE 2009)

Linda Olsson/ Laulaisin sinulle lempeitä lauluja (Let me sing you gentle songs, Gummerus 2009)

Tommy Tabermann/ Eroottiset runot (Gummerus 2009)

Reginald Hill/ Beulahin kukkulalla (On Beulah Height, Gummerus 2009)

Heli Slunga/ Varjomadonna (Minerva, 2009)

Anna Gullichsen, Cara Knuutinen/ Satu Kukkameri ja lumen ihme (Saga Blom och snöflickan, Tammi 2009)

Hannu Hautala, Tuomo-Juhani Tapio/ Ensilumi (First Snow, Minerva 2009)


Siis tämä vuosi on ollut aivan mielettömän satoisa niin omenista kuin kirjoista. Olen lukenut teille tänä vuonna noin 140 kirjaa, mutta huomatkaa, että tässä listassa ovat nyt tämän vuoden kirjat. Tässä eivät myöskään ole uusintapainokset, siksi ette näe Herta Mülleriä listalla. Hän olisi muuten ollut, sillä olen joskus samaa mieltä Nobel-komitean kanssa ja tänä vuonna olin: Herta Müller on runoproosallisin kirjoittaja, johon olen ikinä törmännyt. Ja nyt minun täytyy mainita Müllerin kirjojen kääntäjä Raija Jänicke, sillä lukiessani kirjat Ihminen on iso fasaani, Matala maa ja Sydäneläin, vaikutuin ja ihmettelin suomentajan kykyä mennä kirjailijan 'nahkoihin'. Loistotyötä Raija!

Jonkun aikuiskirjan poisjäänti teitä saattaa ihmetyttää, mutta halusin antaa tilaa myös edes yhdelle lastenkirjalle. Pidän myös kovasti runoista, mikä näkyy. Toisaalta olen suuri ja vannoutunut dekkarien ystävä ja niistä todellakin tiedän ja osaan sanoa, joten olkaa varmoja, että se ainoa dekkari, joka mukaan mahtui eli Beulahin kukkulalla on takuulaatua. Ne, jotka tietävät kiintymykseni kirjan tv-sarjaan Yorkshiren etsivät, älkää vain luulko, että Dalzielin karismaattinen ruokkoamattomuus vaikutti valintaani;-)


Ketä listassani joku ärsyttää, muistakoon, että arvostelu on vain henkilön subjektiivinen mielipiteen ilmaus. Ei yhtään sen enempää, eikä vähempää.

Järjestyksestä sen verran, että kolmen kärki on ollut selvillä jo tovin, muut ovat sitten satunnaisjärjestyksessä, mutta mukana.

Kirjan kansa on niin uskomaton kirja, että…en pysty sanomaan, sillä nyt taas…kyynelehdin. Niin kauan kuin tehdään tällaisia kirjoja kannattaa elää!

teidän
Leena Lumi

PS. Jos/kun luette Kirjan kansan, tämän kirjan kansikuvakin avautuu teille täydesti. Kannessa on kirjan tarina. Siksikin laitoin sen suurimmalla koolla.

5 kommenttia:

 1. Tämä on kyllä komea lista!

  Minä luin tästä listasta tänä vuonna Heli Slungan Varjomadonnan. Lumouduin ja huumaannuin teoksesta!

  VastaaPoista
 2. Kiitos listasta. Siinä on paljon kirjoja, jotka haluaisin lukea mm. Hurmion tyttäret, Omenansiementen maku ja Kirjan kansa. Satu Kukkameri ja lumen ihme-kirjan paketoin viime yönä erääksi tyttäreni joululahjaksi. Olet kyllä lukenut huikean määrän kirjoja, ja ihailen kirjallista sivistystäsi :)

  VastaaPoista
 3. Soolis, kiitos!

  Slunga oli ehtoton tälle listalle.

  Lumiomena, miten se Allu sanoikaan, että ennen aikaan ajateltiin lukevista naisista, että he sivistyvät, mutta saavat sitten päähänsä kaikennäköistä hömpötystä, eivätkä ymmärrä, että heidän kuuluu välittää vain kirkosta, keittiöstä ja kakaroista;-) Kirche, Küche und Kinder! Naisen velvollisuus on sekä saksaksi että suomeksi Kolme Kovaa Koota.

  Toivon, että saat joululahjaksi jonkun edes tai pari noista kolmesta, jotka mainitsit ja lopun tai loput tilaat sitten kirjastosta.

  Eikä kestä kiittää, minä elän lukeakseni ja ilmeisesti olen vähän listahullu...eihän näitä tarvitsisi laittaa järjestykseen, mutta kun sitä ajattelee,e ttä osa lukee niin vähän, että jos tästä sitten tulisi helpotusta...

  Sivistyksestä en tiedä...ehkä olen tänä vuonna lukenut liikaa...

  VastaaPoista
 4. Tuo Kirjan kansa on mulle aivan tuntematon. Voiskohan olla, että sitä ei ole käännetty saksaksi lainkaan. Ainoa Brooksin kirja, jonka tunnen, on saksaksi Pesttuch eli Year of Wonders. Hurmion tyttäret ostin viime käynnillä Hesasta.

  VastaaPoista
 5. Allu, voin avustaa sinua kirjan saannissa, kun nyt saadaan ensin joulu juhlittua. Sano vain, jos haluat. Meili!

  Lähden joulun jälkeen etsimään Evelle Hurmion tyttäriä, koska Prismat ja Kodin Ykkönen eivät näemmä ko. kirjaa myy, niin samalla hoituisi tuo toinenkin.

  VastaaPoista