perjantai 25. joulukuuta 2009

MAKSAPATEE ANSAITSEE SINILINNUT

Rosolli on meillä vaihtunut tomaatti-mozzarellasalaattiin ja iso kinkku vain pieneen kinkkurullaan. Sen sijaan graavia merisiikaa ja myös lohta löytyy sekä suurena herkkuna maksapatee, josta tässä sekä maalais- että viherpippuripatee. Näissä pateissa, jotka tulevat Belgiasta EI ole epäeettisesti kasvatettua hanhea, eikä hanhea ollenkaan. Jos joku on ihastunut hanhenmaksaan, ostakaa suomalaiselta hanhifarmilta hanhenmaksaa, jota ei ole aikaansaatu pakkosyötöllä. Suomessa hanhien pakkosyöttö on lailla kielletty.

This is NOT 'foie gras!

*****

Olen yrittänyt valmistaa maksapateeta itse, mutta en ole vielä yltänyt niihin makusfääreihin, joita voi ostaa kaupasta, joten...

*****

Keittokirjat Leena Lumissa

10 kommenttia:

 1. En tiedä, mitä ihan rosollilla tarkoitat, se meidän joulupöydän parhaimpia herkkuja pinkin kastikkeen kanssa. Vihersälaatti kuulostaa tylsältä :)

  VastaaPoista
 2. Me söimme yhtenä joluna juuri pateita. Oli maksapateeta eri linnuista ja muista eläimistä. Se ei sopinut nähtävästi minulle, koska siitä seurasi jumalaton vatsatauti.

  VastaaPoista
 3. Hannele, se jota syödään pinkin kastikkeen kera on juuri rosollia, jota Satakunassa myös sallatiksi kutsutaan. Anoppini opetti minulle sen kastikkeen. Nyt on uudet tuulet ja mun vihreä salaatti maistuu kaikille, koska siinä sinihomejuustoa...

  VastaaPoista
 4. Tuure, vatsa voi mennä sekaisin jo siitä, että Suomen joulupöytä on niin runsas ja paljon eri sortteja.

  Toivottavasti lintu pateessasi ei ollut epäeettisesti (lue: äärimmäisen julmasti tuotettua hanhen rasvamaksaa).

  VastaaPoista
 5. Ei ollut!! Olen vain kerran syönyt hanhenmaksaa, se ei edes maistu hyvältä, ja tiedän miten sitä tuotetaan! joten en syö.

  VastaaPoista
 6. Hyvä Tuure! Minä sain juuri joulua ennen eläinsuojelujärjestön lehden ja siinä juttu ja valitettavasti myös kuva asiasta. Nyt ei tämä paha olo katoa...Noudan joka vuosi pateet tietystä kaupasta ja ensimmäisen kerran kysyin, mitä niissä on käytetty. Laitoin myyjän lukemaan ääneen, koska päätin etten osta, jos siinä on hanhea.

  Tiedäthän, että yhteinen ystävämme Eve, ei syö ollenkaan lihaa eli on tosi eläinten ystävä. Sinulle en sitä ollenkan suosittele, sillä sinä kasvat, mutta uskon, että olet tarkkana siinä, mitenkä lautasellasi oleva ruoka on tuotettu. Onneksi sain Even NYT syömään kalaa...

  VastaaPoista
 7. Vihersalaatti tasapainottaa ja keventää hyvin kaikkien muiden perinteisten jouluruokien rinnalla - kuuluu meilläkin menyyn. Pari pateeta ostin aivan mielijohteesta ja mieliteosta, hyvältä maistuvat kumpikin. Muu väki ei niistä perusta (?). Monesti olen tyytynyt kaupan sillisalaattiin tai sitten rosolliin ja niinpä siitä on sitten saanut kärsiä, yäk, niin pahaa. Nyt laitin oman version ja kyllä on hyvää pinkin kermavaahtokastiikkeen kera. Kalaa tietenkin monella tapaa tarjolla. Siika meilläkin herkkua, mutta nyt jouluaterialla ei ollut.

  Ilolla ajattelen jo edessäolevaa iltasyöntiä; vaaleaa maalaisleipää, vihersalaattia, kalaa (monenlaista) kera kylmän chileläisen valkoviinin.

  VastaaPoista
 8. Rita, anoppi teki aina kaksi rosollia: sillillä ja ilman.

  Minä tykkään, että aterialla saisi aina olla vihersalaattia.

  Meillä Chabis Vaudevey kalan kanssa. Try it!

  Et usko mitä leipää meillä: setsuuria. Toimme Satakunnasta;-)

  Hyvää ruokahalua ja mukavaa iltaa, Rita!

  VastaaPoista
 9. Meillä ilman silliä, kun isäni ei tykännyt..

  Meillä aina uudet tuulet ja modernisti laitetaan.

  VastaaPoista
 10. En pidä minäkään sillillä...

  Varmaan laitat modernisti, mutta rosolli on ihan perinnejouluruokaa.

  VastaaPoista