perjantai 11. joulukuuta 2009

GONE WITH THE WIND


Minun pitäisi nyt lukea kirjoja, mutta sen sijaan luenkin Suomen Kuvalehteä numero 50. Siinä on aivan hurmaava Minna Kontkasen juttu Ikuisesti sinun, joka kertoo maailman menestyneimmästä elokuvasta Tuulen viemää, joka vetää katsojia vielä seitsemänkymppisenä. Kaikki me tiedämme, että maailman kuuluisin lemmenpari ovat Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) ja Rhett Butler (Clark Gable). Ihan Glark Gablen syytä on, että jätin monta varteenotettavaa poikaystävää, koska kukaan heistä ei vetänyt vertoja Rhetille, joka osasi käsitellä tuittua Scarlettia. Ainakin silloin tällöin...

Juttu on pitkä ja sisältää monia yksityiskohtia, joita emme ehkä tiedä. Surullisimmasta päästä on se, että Tuulen viemän maailmanensi-ilta oli 15.12.1939 Atlantassa. Koska etelävaltioissa oli rotuerottelulait, taloudenhoitaja Mammya näytellyt Hattie McDaniel olisi päässyt ensi-iltaan vain 'värillisten' huonolle istumapaikalle. Vaikka hän oli yksi elokuvan päätähdistä, hän jättäytyi välikohtauksen pelossa pois ensi-illasta.

Tuulen viemää puhdisti pöydän vuoden 1940 Oscar-gaalassa voittamalla kymmenen kultaista patsasta. Vaikka Yhdysvaltojen ja koko maailman väkiluku on vuoden 1939 jälkeen moninkertaistunut, Tuulen viemää on yhä maailman katsotuin elokuva.

Atlantassa syntynyt sanomalehtitoimittaja Margaret Mitchell julkaisi elämässään vain yhden romaanin, Tuulen viemän. Mitchell teki romaaniaan kymmenen vuotta ja kirjan työnimenä oli kuinkas muuten: Tomorrow Is Another Day!

20 kommenttia:

 1. Tuulen viemää on ihana elokuva. Se on _suuri_ elokuva. Yhdysvaltain etelävaltioiden historiassa on kaikesta raakuudesta ja surusta huolimatta jotain kiehtovaa, myös monet nykyaikana elävät siellä asuvat kirjailijat kantavat edelleenkin rotuerottelun taakkaa mukanaan.

  VastaaPoista
 2. Lumiomena, se rotuerottleun taakka kulkee heissä loppuun asti. Tässäkin iki-ihanassa elokuvassa on rotukysymyksen kannalta paljon kyseenlaista, mutta se oli valkoisten plantaasinomistajien silloista totuutta kuin oli myös mustien kova ja epäoikeudenmukainen elämä. Ehkä elokuvan ikä tekee sen, että jätän tuomion historialliselle ajalle, en elokuvalle ja annan Scarletin ja Rhettin viedä...Hemmetti, kun Scarlett ei olisi ollut niin itsepäinen, mutta hänelle veti täysin vertoja vieläkin ylpeämpi Rhett!

  VastaaPoista
 3. Tuo vihreä mekko sopisi vihreisiin silmiini.

  (Jos painat tuosta, pääset suoraan radiolinkkiin.
  Eka sana lähetyksessäni on myös LINKKI.
  (Sinä et niitä tee ihan oikeesti ;)

  Kerron muun muuassa suomalaisista kirjoista.

  VastaaPoista
 4. P.S.
  Automaattisesti se webb-radio saadaan,
  en tiedä, tarvitsetko miehesi apua..

  VastaaPoista
 5. Hannele, mulle sopis toi myös: silmäni ovat sinivihreät, mutta vihreä lyö heti yli, kun pukeudun vihreään.

  No, en kai tee mitään oikeesti;-), I'm the oldfashioned girl...

  Reima sanoi, että ei ongelma...We'll see...

  VastaaPoista
 6. Uskalsitko painaa kinkkiini :)

  VastaaPoista
 7. Painoin linkkiä ja näin sinut ja tontut;-)

  Ohjelmatiedot olivat aika epäselvät, mutta ehkä...Lucian päivästähän se sun ohjelma alkaa tulla...Kuuluvuus on täysin Päämiehen hallussa. Minä olen jo nyt myöhässä kirjojeni kanssa, joten en ehdi ryhtyä radioteknikoksi...Reima saa hoitaa.

  VastaaPoista
 8. Tuo viimeinen lause voisi olla vaikka mottoni. Leffa on aina niin ihana.Koitahan ottaa myös lunkisti, rentouttavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 9. Me käsiteltiin tätä kirjaa äikän tunnilla viime vuonna kun puhuimme eepoksista. TRämähän on eepos, rakkauden eeppinen tarina, selvitymisen eeppinen tarina. Mutta sitten meillä olikin kova väittely siitä, onko Harry Potter - kirjat eepoksia. Vastaan sanottiin argumentteja että se olisi eepos, jos joku taikakansa ilmestyisi ja tunnistaisi omakseen. Puolesta väitettiin, että miksei, voihan se olla vaikka mielikuvituksellisten ihmisten ajatuksien eepos. Minä taisin olla puolesta.

  Tiesitkö, että J. K. Rowling on entinen latinanmaikka! Kuulin sen eilen latinantunnilla, kun meillä oli yli-intoinen auskultantti joka lopulta menetti intonsa ja ryhtyi huutamaan siitä, miten ei kestä tätä meidän höpötystä ja nyt pitäisi keskittyä tavan adverbeihin. Varsin oikeutettua, sillä meidän luokka höpöttää eikä lainkaan hiljaa.

  Siksi, Rowlingin taustan takia Pottereissa liikkuu mystisiä nimiä kuten: Severus Kalkaros (= severus, ankara), Albus Dumbledore (= Albus, valkoinen) ja muuta. Melkein kaikki 'loitsutkin' on latinaa.

  Hyvää päiväänalkua! Etelässä on tulossa pirteä pakkaspäivä.

  VastaaPoista
 10. (Minäkin kävin kuuntelemassa Hannelen porinoita radiossa, se latautui automaattisesti jonkin aikaa, ja sitten alkoi haastattelu kuulua).

  Tuulen viemän olen katsonut ensimmäisen kerran lapsena ja kun aikuisena näin sen toisen kerran, näin sen ihan eri silmin. Ihan äskettäinkin sen katsoin (kesällä) ja taas näin sen eri silmin.

  Kirjaa en ole lukenut, eikä se kiinnosta enää kirjana, sillä elokuva on NIIN KLASSIKKO.

  VastaaPoista
 11. Niin ja vihreä on sun väri, silmäsi loistavat silloin!

  VastaaPoista
 12. Anne, se viimeinen lause pitäisi laittaa kodin seinälle valotauluna!

  Tuure, höpöttävä luokka kuulostaa ihan innostuneelta luokalta. Tunnen jääneeni jotain paitsi ilman latinan taiota....

  Tuure, koitas ihan huvin vuoksi lukea se jatko-osa, Scarlett, johon perikunta viimeinkin suostui. Kirjoittaja on Alexandra Ripley. Hyvin on tavoitettu Mitchellin henki, joten Margaretin ei tarvinnut haudassakaan hävetä.

  Anne, on se. Vihreä paljastaa silmieni vihreän, mutta ehkä joku muu tekee niistä tähdet;-)

  VastaaPoista
 13. En ole lukenut tuulenkaan viemää...

  Unhtui kertoa, että viisasten kivi on käännetty latinaksi!

  VastaaPoista
 14. Tuure, ymmärsin ettet ole lukenut, sillä olit nähnyt leffan ja katsoit sen riittävän. Nyt kehoitinkin lukemaan sen jatko-osan.

  No, siitä viisasten kivestä minä en paljon kostuisi, sillä valitsinlukiossa saksan latinan sijasta.

  VastaaPoista
 15. Soolis, mekin katsoimme filmin televisiosta pitkän ajan jälkeen ja jotenkin se näytti todellakin ihan eri kuin vaikka 15 vuotta sitten. Se oli vaikuttavampi toisaalla ja toisaalla, nyt näki Scarletista enempi.

  Kun katsoin Tohtori Zivagon jokin aika sitten uudestaan, suorastaan järkytyin: filmi oli vaikuttavampi kuin muistinkaan. Onneksi sain sen vastikään DVD:nä Kanadasa Aulilta, joten voimme katsoa milloin vain.

  VastaaPoista
 16. Soolis, siis en huomannut sinun kommenttia heti, sillä aamu ylihektinen. Anteeksi, anteeksi!

  Mitä tulee Hannelen porinoihin, mutta vielä enempi linkkeihin, on se totuus, että jos avaisin kaikki linkit, mitä minulle päivän aikana tarjotaan, pitäisi lopettaa blogi, sillä aika ei riitä. Minulla on erittäin runsas meilivaihto ympäri maailmaa ja linkkiä riittää. Toisaalta haluan säilyttää blogiystävien lisäksi myös meiliystäväni ja ihan kosketettaville ystävillekin pitäisi jäädä aikaa.Ja tämä kohta tässä kommentissa on tarkoitettu kaikille niille, jotka loukkantuvat, kun en ehdi avaamaan heidän tärkeitä linkkejä. Niitä tulee minulle niin blogissa kuin meileissä. Ei pysty!

  Nyt lähdemme kiitämään asioita, että meillekin tulisi joulu!

  VastaaPoista
 17. (olet huomannut et muukin vie aikaa kuin kirjojen lukeminen ;)

  VastaaPoista
 18. Yes! Viime yönä luin kirjaa purjehduksesta. Kovin kiinnostava ja olisi kiva lukea sitä nautiskellen...

  VastaaPoista
 19. Kirjana aivan lyömätön, olen lukenut monta kertaa.

  VastaaPoista