tiistai 30. huhtikuuta 2013

Hauskaa vappua! - kukin tavallaan

Vappu merkitsee sitä sun tätä. Nuorempana se oli Iso Juttu. Sitten siitä jossain vaiheessa tuli minibreikki ja grillikauden avaus. Monena vuonna olen ollut vappuaamuna Viherlandian taimipihan ensimmäinen asiakas, sillä vuosia taimipiha avattiin vasta vappuna. Nyt ovat ainakin meillä päin taimipihat olleet auki jo viikon tai kaksi. Samaa olen kuullut Porin suunnasta.

Tänä iltana R. ja minä kokoamme härveliä, josta kerron täällä Se oikeastaan koottiin jo eilen, mutta pimeän pudotessa huomasimme, että olimme onnistuneet asentamaan härpäkkeen jalat vääriin kohtiin, vaikka olimme ne jo muutamaan kertaan vaihtaneet. Katos on siis pystyssä nytkin, mutta viimeistelyn herkut, ne ihanat kiehkurat, odottavat vielä yhtä uutta asennuskertaa kantaville tolpille. Olen todella tyytyväinen valintaamme, joka on meille sopivampi kuin valokate. Katoksen kahdelta sivulta nousee parvekkeen seinämiä pitkin ylös köynnöshortensia ja seinän puolella valuu lumoavasti villiviini, joten somistus on jo kasvamassa. Ja eihän sovi unohtaa ledejä, jotka itseni tuntien ripustan jo ensimmäisenä samettisena suvi-iltana, silloin kun lepakot saapuvat heinäkuun lopun hämärinä iltoina,

On ollut niin kiirettä, että en ole ehtinyt katsoa televisiota, mutta tänään huomasin Hesarista, että siellä on menossa Matkasarja, jota vetää brittinäyttelijä Joanna Lumley. Joanna oli Todella upeeta - eli Absolutely Fabulous -sarjan Patsy! Tänään Patsy on Kreikassa ja tapaa mm. oman laulajaidolinsa Nana Mouskourin. Todella upeeta -sarjasta olen kirjoittanut mm. täällä

Meillä ei ole illalle tällä kertaa mitään erityistä menuuta, mutta ehkä osa lukijoistani nautti katkarapusalaattia, jota on nyt käyty katsomassa blogissani jo 5 917 kertaa! Tämä on ennätys...Innokkaimmat taitavat jo valmistaa perunasalaattia uusista perunoista, sillä kävijöitä on siellä nyt ollut 3 332. Perunasalaattijuttuun tulee alkusuvesta uusi kuva, jota olen jo kauan luvannut. Nyt pöytä on jo kolmas, sillä viime vuoden uusi siirtyi parvekkeen yrttipöydäksi toiseen päätyyn ja katoksen alle tuli vielä hiukan isompi valkoinen pöytä. Kuusi mahtuu nyt hyvin syömään, mutta jos on isompi porukka katamme buffet ja kaikki noutavat sitten ruokansa keittiön tai olkkarin ruokapöydiltä ja istuvat missä istuvat.

Hauskaa vappua teille kaikille ja ollaan ulkona säästä viis! Nyt on suvikauden avajaiset ja untuvatakit on keksitty. Omani on neljännesvuosisadan ikäinen, mutta hyvin lämmittää. Huomenna aamuun sopii silliaamiainen. Kuvan tiirat nauttivat omaansa aamulla kello viisi jossain Luvian saaristossa.

Love
Leena Lumi

Windmills of Your Mind

kuva Pekka Mäkinen 

57 kommenttia:

  1. Ihanaa vappua teillekin♥

    Odotan innolla kuvia katoksestanne:)
    Nuo tilaamasi villatakit ovat kauniita ja laatu on todella hyvä ja siitä kyllä kannattaa tänä päivänä maksaa.
    Voi rakastan niin tiiran ääntelyä meren yllä.

    Toivotan jo nyt ihanaa reissua Alpeille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin teille♥

      Tulee, jos kasvit tekevät siitä sen, mitä nyt arvelen.

      Ne ovat minulla käytössä kauan. Se vain, että tuo just tilattu ei ehkä ehdi mukaan...

      Tiirojen ja lokkien huudot ovat minunkin sielumusiikkiani.

      Kiitos!

      Poista
    2. Jos haluat nopeesti ja varmasti kasvavat köynnöskasvit katokseen, valitset Clematis 'Summer Snow' ja hunajaruusun Rosa helenae 'Lykkefund'. Villiviini peittää ja loistaa myös hienoin värein hienosti syksyllä.

      Poista
    3. Hannele, tämä katos on nyt siis isolla parvekkeellamme, ei sen alla eli alaterassilla. Nyt sinne yltävät jo villiviini ja köynnöshortensiat. Tosin Merillä ainakin alppikärhöt viihtyvät kaupunkiasunnon parvekkeella ruukussakin...

      Olen istuttanut Summer Snowta kiipeämään vanhaa luumupuuta. Se kukki kerran ja sitten ei mitään. Sen sijaan alppikärhöt menestyvät. Summer Snow olisi minulle jotenkin niin sopiva. En tiedä missä vika. Mutta meillä on siis täällä Keski-Suomessa vyöhyke Vi, paitsi näillä saarilla III. Olisiko liian kylmien talvien syytä...

      Hunajaruususta en ole kuullutkaan, pitää alkaa googlata. Kiitos vinkeistä!

      Poista
    4. 'Summer Snow' kärhöä ei leikata kuin vain jos menee liian isoksi... Muutenkin kylmissä seuduissa ei kaikkia kirjojen ohjeita voi ottaa ihan kirjaimellisesti.

      Poista
    5. En ole leikannutkaan, en sitä enkä alppikärhöä. Jossain tämän kevään puutarhakirjoista oli just tuo leikkaamattomuusohje.

      Poista
  2. Hauskaa vappua, Leena!

    Minullakin vappu mennee piha- ja kirjoitushommissa. Mutta tänään illalla sentään ensin lasten valvoessa simaa ja munkkeja, illemmalla kuohuviiniä ja juustoja.

    Ja oi, odotan jo innolla perunasalaattia uusista perunoista. Mutta ostan uusia perunoita vasta, kun ruotsalaiset ja pian kotimaiset tulevat toreille ja kauppoihin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, kiitos samoin sinulle!

      Miten voi vappua paremmin viettää kuin puutarhahommissa;) Jännittää nuo sun kirjoittamiset...Toki illalla viiniä ja juustoja, sitten kun oieka ilta ja härpäkkeen jalat löytävät vihdoinkin oikena kohtansa. Kerrankin R. kehui Ikeaa, että miten niillä on hyvät kokoamisohjeet, mutta tässä on kuin hebreaa lukisi.

      Se vain on niin hyvää! Ruotsalaiset ovat ollet ihan hyviä, joten niistä aloitamme.

      Poista
  3. Oikein mukavaa ja kirjaisaa vappua! ♥

    Täällä podetaan edelleen flunssaa ja taivas vihmoo vettä. Mikä sen parempi syy linnottautua soffalle kirjan kanssa :)


    (no ei, eihän kotiäidillä sellaista ylellisyyttä ole ennen kuin penskat untenmailla...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annika, puutarhaa ja lukemista! Kiitos samoin hauskaa vappua sinulle♥

      Sohvalinnoittelu on houkuttava laji, mutta minua kutsuu nyt puutarha. Luen jotain jännää, mutta kerron siitä vasta syksyllä...Pakko vähän härnätä sinua;)

      Kotiäitiys on töitä 24/7.

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Irmastiina, oi mikä ihana uusi kuva!

      Kiitos samoin myös sinulle♥

      Poista
  5. Juu kiitos !Perunasalaattia ohjeesi mukaan kyllä:D
    Hauskaa Vappua Leena!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maria, hyvin testattu resepti;)

      Kiitos samoin Maria♥

      Poista
  6. Hauskaa Vappua!
    Todellakin, kukin tyylillään. Itse en ole oikeastaan koskaan innostunut mistään perinteisen vapun muodoista. No, paitsi lapsena lasten vappujutuista. Mutta silti se on minusta hauska juhla, vietän sitä sitten miten ikinä vietänkään. Juuri nyt en ulkona; täällä sataa rakeita.:)

    Toivotan samalla teille oikein antoisaa ja ihanaa ja nautinnollista matkaa! Sillä ettekös te ihan pian lähde, ja jos lähdet huomaamatta, tai niin etten minä kerkeä "mukaan".;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanna, kiitos samoin!

      Meilläkin oli isot uudet vuodet ja vaput lasten ollessa pieniä. Ja koska olemme uusioperhe tuota juhlahumua kesti kauan, vuosikymmeniä ja tietty kavereille oli avoimet ovet aina. Nyt nautimme kun saamme olla miten lystää ja puutarhailla tai katsella leffaa, tai grillata tai ehkä ehtiä näitä kaikkia ja vielä vähän muutakin.

      Sataa rakeita! Meillä välillä sataa, välillä paistaa, mutta ilma ei ole kylmä. Tai sitten minulta on mennyt tunto, sillä teen jaksoissa haravointia yms., jossa tulee kuuma.

      Kiitos paljon♥ Minä en enää tänne tulekaan kuin kerran ja sitten on todellinen paussi. Starttaamme vapun jälkeen la varhain. Minusta kuuluu enää vain yhden kukan verran;)

      Nyt minua kahvittaa ja taidan keittää hyvät Roberstin suklaakahvit ja nauttia ne ulkona korituolilla istuen...

      Poista
  7. Hyvää vappua! Täällä munkit ja simat odottaa koululaisia ja Miran päivän juhlijoita. Tuskin maltan odottaa että pääsen katosta katsastamaan. Se yks juttuhan voidaan sitten hakea "alennusmyynnistä halvalla" ;) mahtuu varmaan mun autoon kun penkit kaataa. Halauksia!

    ps. taidan nauttia munkkikahvit Nalan kanssa rapuilla ihan rauhassa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne, aijai, tänne asti tuoksuu. Joku juhla ilmassa on, sillä aion nyt keittää kahvit. Robertsin herkkua maustettuna Jaelin hasselpähkinäkahvilla. Sade ajoi minut sisään hetkeksi.

      Se 'yksi juttu' voidaan hakea, jos se mahtuu siihen. Leveys on kuten ajattelinkin, mutta katsotaan miten pituus riittää...vielä en tiedä. Se on sitten meidän keikka, muuten siitä ei tule mitään;)

      Anna Nalalle munkkia myös ja multa rapsutuksia♥

      Poista
    2. Ja hauskaa vappua♥ Nuorille terkkuja.

      Poista
  8. Oikein ihanaa vappua ja kiitos mukavasta kommentista blogissani. :)

    Ja hyviä kahvihetkiä ulkosalla ja ulkomailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanna, kiitos samoin sinulle♥ Se oli lyhyestä virsi kaunis, mutta ah, niin totta!

      Kiitos! Alppiulkomaat ovat kuin toinen kotimaani. Valitettavasti siellä on ruokakin niin hyvää, että...ehkä olet jo huomannut.

      Poista
  9. Iloista Vappua sinulle Leena! :)

    p.s. Meilläpäin tuli äsken rakeita, mutta nyt pilkistää jo aurinko!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sara, kiitos samoin sinulle!

      Meillä on nyt sellainen irlantilainen sää eli paistaa ja sataa vuorotellen, mutta ei mitään rakeita;)

      Poista
  10. Ihanaa vappua teille ♥
    Perinteiset munkkirinkilät valmistuvat juuri ja nyt, jos sade taukoaa ulos lenkille!
    Huomenna sitten kokeillaan miltä vappubrunssi maistuu musiikin kera lähiravintolassa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, kiitos samoin teille♥

      Saan usein hyvin elämyksellisiä makuaistimuksia keittiöstäsi...

      Minulla vie puutarha jo tunteja päivässä, joten joka päivä ei mene nyt vähään aikaan lenkille. Tosin sitäkin on tehty, kun Olga oli vielä nuoruuden voimissaan.

      No takuulla se maistuu erinomaiselta!

      Poista
  11. Oikein iloista vappua sinne saareenne. Säästä viis, sehän on vain hidaste joskus. Mutta iloitsen, etten ole enään viistoista kesäinen ja pitäisi saada kukkamekko päälle ja suunnistaa lavatansseihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mummeli, kiitos samoin sinulle & co! No, mietin just, että oma nuoreni kyllä ei jätä pääkaupungin vappurientoja väliin ja miten kevyissä hepenissä sitä...;) Kuten itsekin monasti, vuonna kirves ja kivi. Puutarhaharrastus on siitä rentoa, että kumpparit ja vanha untuvatakki on näin varhain keväällä se paras asuste.

      Poista
  12. Hauskaa vappua, Leena! Toivottavasti härvelin kokoaminen onnistuu! Windmills of your Mind on niin kaunis, että vie melkein jalat alta.

    Kommentista luin, että lähdette varhain lauantaiaamuna, niin mekin. Lennämme silloin Berliiniin viikoksi. Oikein mukavia matkavalmisteluja ja nauttikaa lomastanne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin Marjatta! Nyt sen on pakko;) Me tuhersimme sen kanssa eilen iltapimeään ja tänään on uusi yritys. Paitsi, että varmaan kaikki muut ovat siihen jo kyllästyneet, mutta eihän sitä sitten ole pakko soittaa. Tuolla laululla on tosi monta esittäjää, mutta olen niin tykästynyt Stingin ääneen.

      Me lähdemme rahtilaivalla yli. Piti ajaa siitä Berliiniin, mutta valitsimme Potsdamin ja jatkamme siitä sitten alaspäin. Kiitos samoin teille!

      Poista
  13. Hauskaa vappua ! Se katos vaikutti niin hienolta siellä kaupan sivuilla;sen alla on varmaan hyvä juoda vappusimat:)
    Viimeksi taisin olla vappuna Suomessa v.2007...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, kiitos samoin! Ensin se näytti järkyttävältä, mutta tänä aamuna se näytti jo ihan mahtavalta. Silti: Meidän on pakko se vielä kerran purkaa...Ymmärrät sitten kun näet sen livenä.

      Well...jos haluaa kaunista säätä, vappu ei ole paras mahdollinen aika olla täällä. Otat varman päälle ja olet täällä prime time.

      Poista
  14. Hauskaa vappua! Ja hyvää lomaa sitten vapun jälkeen.

    Me vietämme tätä vappua kerrostalokotimme parvekkeella (toisen kodin pihatöitä haikaillen, niin paljon niitä olisi siellä...).

    Ruokalistalla katkarapumuhennoksella täytetyt lätyt. Ja tähän säähän sopii mainiosti jo useamman vuoden ajan harrastamamme, nyt siis jo perinteinen 'vappuglögi'! (Säästämme joululta yhden pullollisen hyvää glögiä vapuksi ja toisen juhannukseksi.)

    Sinun reseptilläsi tein katkasalaattia viimeksi sunnuntaina kolmivuotiaan tyttärenpoikani synttäreille. Hyvin maistui taas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marietta, kiitos samoin sinulle!

      Ihme,että voit sieltä puutarhasta nyt pysyä poissa;) Minä teen lähtöä pihalle, sillä paljon on vielä tehtävää ennen kuin voi oven sulkea ja lähteä.

      Kerrankin minä en ole panostanut vapun menuun! Ei ole ollut aikaa...R:n ulkona paistamat pitsireunalätyt olisivat kyllä jotakin. Omppuhilloakin on vielä vaikka kuinka.

      No se vaan on niin hyvää ja ainesten suhteita voi muutella oman maun mukaan. Me syödään sitä tosi usein. Ja se on tosiaankin myös lapsille herkkua.

      Poista
  15. Iloista vappua sinne, Leena!

    Itse en vietä vappua mitenkään, kaupungilla on vaan ihan liikaa teinejä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Krista, kiitos samoin sinulle!

      En tiedä, olemmeko varsinaisesti viettäneet vappua sen jälkeen kun kuopuskin muutti kotoa. Vappu on puutarhailua ja grillaamista. Sehän on kivaa.

      Poista
  16. Iloista kevään juhlaa kera parin Leinon säkeen:

    Se pulppuaa purona puitten alla,
    se livertää leivona taivahalla.
    Se sinkoaa silmiini säihkyvän säteen
    se kasvattaa kukkasen kulkijan käteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peukaloinen, kiitos samoin sinulle! Leino on ihan suosikkini...Leivosia olen nähnyt viimeksi Luvian peltojen yllä.

      Poista
  17. Hauskaa Vappua, Leena!
    Suunta toivottavasti huomenna Lillan pihaan, ei sinne yöksi voi jäädä, hyyyyyyytävä tuuli ja yöksi luvassa nollan pintaan.....vois mummu jäätyä seinään kiinni :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pepi, kiitos samoin sinulle!

      No juu, ja jos on hiukankaan kosteata niin ei kiva. Helluntaina viimeistään sitten sinne yöksi.

      Poista
  18. Simakasta Vappua sinne Muuratsalon harjun päälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anja, kiitos samoin sinulle! Muistat siis miten ylhäällä asumme;)

      Poista
  19. Huomenna on pihapäivä, toivottavasti aurinkoinen;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pioni, ehdottomasti pihapäivä ja aurinko paistaa!

      Poista
  20. Iloista vappua, ehkä jo juhannuksena voi riisua untuvatakin :) Huomiseksi on luvattu aurinkoa, luotan siihen ja suunnittelen pihalla touhuilua kevään kunniaksi. Melkoiset määrät on tehty katkarapu- ja perunasalaattiasi :) ilmeisen herkullisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Cheri, kiitos samoin sinulle. Joskus voipi mennä juhannukseen. Muistan äitienpäivän kun satoi lunta.

      Kunpa minullakin olisi nyt katkarapuja kotona...Tämä vappu tuli jotenkin äkkiä ja sielu on täynnä puutarhaa. Tänään pitäisi ehtiä monenlaista.

      Poista
  21. Mukavaa Vappua.
    Sää on aika karsea juuri nyt, on pimeää ja kaupungin näkymä näyttää hiljaiselta. Katselen juuri nyt työhuoneen ikkunasta menoa ja meininkiä, jota ei ole. Vain autojen huristusta. Ihmettelinkin kuinka on noin pimeää, mutta huomasin, että Raatihuoneen ympäriltä ovat sammuneet katulyhdyt näyttääpä olevan koko korttelista ja pidemmältäkin.
    Täällä vietetään pimeää vappua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arleena, kiitos samoin!

      Seuraava päivä kaiken muuttaa voi eli meillä ainakin nyt paistaa aurinko.

      Kävelin kerran läpi Porin vappuyönä ja siellä ei ollut sielun sielua liikkeellä. Kaikki oli kuin kuollutta. Keskustassa siellä asuva tuttuni sanoi, että se on ihan tavallista siellä. No, ei mun nuoruudessa;) Ja Jyväskylä elää läpi yön.

      Aurinko on nyt valomme!

      Poista
  22. Iloista Wappua teille sinne Säynetsaloon.

    Pilkku on jo nukkumassa, samoin Lötjönen.
    Minä ihmettelen. Nautin hiljaisuudesta, viileydestä.
    Huomenna nuorempi tyttäreni tulee luokseni lounaalle:
    soijanakkia, sienisalaattia, perunasalaattia..

    ihanaa, että mulla on tyttäret ♥
    halauksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne, kiitos samoin sinulle!

      Tyttäret ovat ihanuus! Kävin viime viikolla Merin luona Hesassa. Vietettiin äiti-tytär-päivää.

      Poista
  23. Heippa!Vappuyönä kävi taivaalla taas kova trafiikki, vaikka satoikin, luudan varsi tuppasi käydä niljakkaaksi ja meikit valuivat. Vappua voi nimittäin viettää myös Blocksbergillä/Kyöpelinvuorella.Ohhoh, tulipahan taas juhlituksi!:) Mutta missäs te muut Suomen noitamimmit olitte, kun ei ketään näkynyt?:(
    Enemmän saksalaista vappuperinnettä: "Hexen am Blocksberg(Brocken)", www.harzinfo.de/kultur/hexen-am-blocksberg.html Toisin kuin Suomessa, noidat eivät saksalaisessa kansanperinteessä liity pääsiäiseen vaan vappuyöhön.(Vappuyö = Walborgisnacht,Hexennacht)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HeiAna!

      Mää arvasin, että joku hauska multa on mennyt ohitse! Ei sade meitä noitia haittaa ja eihän sellaista juhliessa edes huomaa;) Kiipeän ensi viikolla jollekin Itävallan alpeista ja liitelen sieltä sitten Saksan puolelle viettämään vapun jälkihehkua. Katsele sitten tarkkana taivaalle.

      Oijoi, mun piti alkaa kerrata mun onnetonta saksaani...

      Mukavaa vappupäivää sinulle!

      Poista
  24. Oikein iloista vapun jatkoa vaan! Meillä meni eilinen erittäin hiljaa ja hitaasti. Tänä aamuna yllättäen huomasin kyseleväni saisinko siipasta seuraa kaupungille. Ja niin me 15 vuoden tauon jälkee palasimme vanhoille nurmikentille ja ison ihmismeren ääreen =)

    Aurinko lämmitti oikein kunnolla ja kuplat kipristelivät kielellä kylminä. Kyllä on ihanaa tämä toukokuun ensimmäinen. Niin ihana.

    Kunhan katos saa jalat oikeille paikoilleen, niin sitten alkaa uusi aika pihalla =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta, kiitos samoin sinulle! Ilmeisesti alamme hyytyä...;) No oi, te kuitenkin sitten tempaisitte.

      Toukokuu on pelastus huhtikuusta. Ja minä olen toukokuussa syntynyt. Huomasithan tänään Hesarista, että Todella upeeta sarjan Patsylla on tänään synttärit, siis näyttelijä Joanna Lumleylla.

      Meillä on nyt niin tyyritä kuplia, lahjaksi saatuja, että säästämme yhteen specialiin. Toki viiniä ja herkkuja, kun se katos saatiin vihdoinkin kasattua. Eli se on siis just kuin meille tehty! Me laitoimme sen todella isolle parvekkeellemme, koska en jasa juosta astioiden kanssa pitkin pihoja. Yläkerrassa on keittiö vieressä ja grilli on tietty likellä uutta 'huonettamme', jossa nyt ruokapöytä ja tuolit.

      Poista