lauantai 11. kesäkuuta 2016

Luna esittelee: Nurmikosta kukkaniityksi


"Niin monta nannaa kuin tulee kuvaa, niin mami sanoi!" Tässä nyt yritän kummikoiruutemme Lunan kanssa esitellä etupihaamme, jossa ei enää ruohonleikkuri jyrryytä. Kuvasta ja kuvista löytyy ainakin akileijaa, puna-ailakkia, metsäkurjenpolvea, ojakellukkaa, lehtosinilatvaa, niittyleinikkiä...kellokukat ja päivänkakkarat ovat vasta aukeamassa. Digitaliksia odotellaan. Lunan takana myös iiriksiä, päivänliljoja, lupiineja ja todella mielettömästi metsäkurjenpolve kaikissa väreissä, mutta vähän huonosti näkyvät, sillä takana on yksi puutarhamme monista rinteistä, joten siinä pudotusta lehtoon päin.


Takana siis lehtomme, jota rajaa pitkällä sivulla kuusiaita.


"Eikö tämä poseeraaminen voisi jo loppua..."


Tästä saa havaintoa, missä olemme eli toinen vanhoista ja suurista syyshortensioista näkyy vasemmalla. Lunasta oikealla on sisääntulossa helmiorapihlaja. Ja koko tähän niittysysteemiin on niin tälle kuin vastapuolelle istutettu kymmenen pussia tummanpunaista silkkiunikkoa, jotka viime vuonna kukkivat vielä lokakuussa!


"Oooh, vielä tämä viimeinen kaikkein vetoavin katseeni, jonka on pakko tehota..." Voi miten helppoa oli esitellä tämä koiruuden kanssa kuin mennä taas tuonne maahan makaamaan ja sitten huomata, että koko niitty näyttää kuvissa vain sekasotkulta. "Luna, hyvä tyttö, vapaa. Tule ottamaan nannaa, anna pusu, pus, pus♥

Puutarhaterveisin Leena Lumin puutarhasta Leena&Luna


Heinäkuu 2019 ja etuihan nurmikko syyshortensioiden puolelta on kaukana nurmikosta eli kasvaa ihan tihuna luonnonkukkia. Sormustinkukan vasemmalla puolella näkyy äidiltä saatu purppuraheisiangervo Amber Jubilee, jonka istutin toisen ikivanhan syyshortensian tyhjiä, rouheisia alaoksia somistamaan. Pensaan lehdet vaihtavat väriä....

31 kommenttia:

 1. Ihana Luna ihanassa kukkameressä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli, kiitos♥

   Mukavaa suvisunnuntaita sinulle&co!

   Poista
 2. Nyt kyllä haluan sinisiä akileijoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allu, yritä löytää taimia, saat pihan nopeasti siniseksi ja akilieja tuo keijut puutarhaan.

   Poista
 3. Näyttää todella kauniilta. Niin monenlaista kukintaa. Ja kun saat vielä nuo silkkiunikot kukkimaan! Minäkin laitoin viime kesänä silkkiunikon siemeniä (tosin vain kaksi pussillista) ja hyvin ne itivät. - Mutta kaikkein parasta on tuo Luna! - Mukavaa sunnuntaita Leena!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, meillä on ollut 30 vuotta suurta idänunikkoa 'Ppaver Orientale', mutta tammikuun lumettomuus ja kovat pakkaset veivät niistä suurimman osan. Siksi nyt päätin listä tummanpunaista silkkiunikoilla, jotka onnistuivat viime vuonna hyvin. En voi taimettaa sisällä, sillä oleme melkein aina monta päivää poissa johonkin aikaa toukokuuta, nehän kuivuisivat. Suoraan maahan olen istuttanut ja hyvin itävät.

   Luna ihanuus!<3

   Kiitos samoin Anneli!

   Poista
 4. Ihanaa kukintaa! Teillä ei ilmeisesti ole kotiloista harmia? Meillä on pakko olla suht ilmavaa, jos aikoo pitää ne nilviäiset loitolla. Söpö Luna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, eikö vain! Meillä on ziljoona kotiloa ja tietysti ne rakastavat eniten just niitä kukkia kuin minäkin. Olemme aloittaneet jo viime vuonna niiden poiminnan, kuten moni muukin täällä päin. Mutta nyt lykästi, sillä saimme siilit takaisin pihallemme kiitos sitkeyden, jolla olen pitänyt kahta aumaa kasvisjättistä, rakentanut yhden siilinpesän ja tarjonnut ruokaa (pikkukoiran kuivamuonaa) auman lähellä olevan kuusen alla. Suuri osa siileistä nimittäin kuolee nälkään herätessään talviunilta. Nyt on ainakin jo pari, joka tulee kuin ajallaan kupeilleen ja siitä sitten jatkavat yötä myöten nauttimalla jälkkäriski kotiloita ja sen huomaa. Meillähän on lehto tulvillaan saniaista yms, joten ei niihin pysty kuin tällaisella siilimenetelmällä. Varsinainen hoidetumpi puutarha, josta kyllä tulee villi puutarha, on nyt ollut kotiloista hyvinkin puhdas eli pysköön lehdossa, eivät syömässä mun kuunliljoja, varjoliljoja, jouluruusuja, kärhöjä etc.etc.

   Luna on suloinen kummikoiruutemme<3 Kiitos<3

   Poista
 5. Yritän tuota samaa, mutta kuumalla ja kuivalla savipellolla, mihin aurinko paistaa koko ajan saaressa. Päivänkakkarat kukkivat kauniisti isolla alueella, mutta ne haluavat kukkia keskellä nurmikkoa ja mitä se haittaa... koko nurmikko on nyt täynnä päivänkakkaroita :) Keväällä se oli täynnä scillaa ja narsisseja. Niityllä kasvaa vain heinää... jotain mennyt pieleen, joten taidan ajaa heinän pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, minun entinen maani oli Luvian savipeltoa...Eihän päivänkakkaroissa mitään vikaa ole ja voihan sinne aikaa myöten yrittää tuoda jotain kellokukkia tms. joka siellä pärjäisi. Meillä sama keväällä eli tämä kukkatiedotus on vain nyt tältä hetkeltä. Heinä ainakin tukahduttaa kaiken.

   Mukavaa sunnuntaita<3

   Poista
  2. Minusta päivänkakkarat ovat ihania ja perhoset rakastavat niitä. Minusta on vain niin huvittavaa, että yritän tehdä niittyä ehkä väärään paikaan. S niitty haluaisi asvaa siinä missä ne päivänkakkarat nyt kukoistavat :) Hitsin peurat syövät kaikki liljat ja muutkin kukat. Ne ovat kotiutuneet meidän pihalle :(

   Poista
  3. Mai, ehkä kukkien pitäisi sitten saada määrätä. Muistan kuinka päätin minne pitää tulla digitalista, eikä se onnistunut ikinä. Sitten luin kiinnostavan puutarhajutun erään taitielijan pihasta ja siinä kolahti etenkin se, että haastateltu henkilö sanoi aikaa sitten tajunneensa sormustikukan tietävän itse, missä se kaunehin on...Nyt en enää määräile tuota itsetietoista kaunotarta:)

   Meillä on jäniksiä ja niitä varten annan aina kasvaa pientä haavikkoa, josta ne kovasti pitävät. Siis nuori haapa on ristihuulten tosiherkku.

   Poista
 6. Ihastelen akileijan sineä! Akileija on perinnekukka, joka sykähdyttää missä väreissä vain, mutta tuo sininen, se on jotain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuija, siitä tulee heti mieleen Katri Valan runo Sininen puutarha.Sen lisäksi tiedän Alvar Aallolta vain kaksi suosikkikasvia ja ne voat akielija ja köynnöshortensia. Hänen huvilansa on meiltä kivenheiton päässä...eli hänen huvilasaarellaan asumme.

   Lemmikin ja akileijan siniset, niissä jotain erityistä.

   Poista
 7. Oih, kuinka kaunista! <3 Luna sopii niin hyvin tuonne sinisyyteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, kiitos<3 Hän on puutarhamme kaunein villikukka:)

   Poista
 8. Ooh mikä sydämen sulattava katse, ihanaa sunnuntaita Leena <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, hän osaa kiertää minut katseellaan vaikka ässäksi:)

   Kiitos samoin sinulle Tiia<3

   Poista
 9. Moi,
  Luna on niin hellyttävä, tuo katse..... Tulkaa meillekin istuttamaan niittyä, jotta saamme lopettaa nurmikon ajon. On ihan hullua touhua. Tuollainen keto on paljon kauniinpikin kuin nurmikko. Me emme itse saa ketoa aikaiseksi.
  Mukavaa sunnuntai-iltaa!!
  Lämpimin terveisin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Merja!

   Eikö vain! Me tulemme sinne heti kukkaniiitun tekoon, kun te tulette samaksi ajaksi tänne kastelemaan ja kitkemään:) Kuka ikinä onkaan keksinyt nurmikon. Sen tyhjyyydessä on jotain patologista...jotain kammottavaa.Kyllä saisitte, jos kuuntelisit, kun listaan, millä aloitat. Ja se aloitettaisiin vaan osasta teidän pihaa ensin.

   Kiitos samoin<3 Ilma on ihana, kirjosieppo vielä syöttää poikasiaan, mutta ei enää kauaa. Näemme kirjosieppoperheen touhut ensimmäisenä aamulla kun heräämme ja suoraan makkariin.

   Poista
 10. Kaunis on niin niitty kuin siellä poseeraava koira:). Onko siellä saaressa muuten punkkeja. Se hieman hillitsisi niityllä vaeltamista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paluummutajatar, kiitos<3 On, mutta ei niitä, mitä merenrannalla -ainakaan vielä. Meillä oli aina Olgalla silti punkkipanta, Merin koirilla ja punkkisuojaus ja varmaan on Lunallakin, sillä eihän ne ole yhtään kivoja, ihan sama minkäsorttisia ovat. Lunakin nukkui koko yän meidän sängyssä, vaikka hänellä on täällä ihan ison koiran peti aina valmiina.

   30 vuoden aikana ja minäkin tein usein Olgan kanssa tuntien lenkkejä, vain kerran on punkki kiinnittynyt ja se kävi kiinni Lumimieheen, joka vaelsi rannalla ilalla Olgan kanssa sortsit jalassa eli aika hyvin, kun olemme myös lehdossa koko ajan suurten saniaisten 'armoilla'. Siellä kulkee feng shui -polkumma, on vainajien muistelupenkki sekä on hoidettava uusia puu- ja pensasistuksia. Nurmikkoa jätetään vain hiukan keskipihalle ja enemmän sitten alapuutarhaan koirien temmelyskentäksi, jossa niille on kiva heittää palloa etc.

   Poista
  2. PS. Nyt tajusin, että luulet meidän valetavan näillä niityillä eli ei ja ei. Tämä on sisääntulon molemmin puolin ja rinteissä. Sissäntulossa on tietenkin laattakäytävät:)

   Keskipihalla samoin, tulee kukkaniittykeitaita, siellä on jo japanilainen ja nyt tulee yksi muu. Muuten on vähän nurmikkoa ja sitten laatoitusta. Alapuutarha jää nurmelle just koirien liekkien takia ja se saa muutenkin olla vähän erilainen hedelmäpuutarhoineen ja leikkimökkeineen.

   Poista
 11. Aivan ihastuttava niitty!!!
  Minä olen aloittanut keväällä ihan pienellä mininiityllä. Haaveilen kyllä suuremmasta. Toki tuolla ylämetsikössä ovat niittykasvit saaneet vaeltaa, mutta en ole sinne itse mitään niittykasveja ole lisäillyt.
  Kiltisti Luna näyttää hommansa hoitavan. Kultsut ovat kuitenkin suhteellisen rauhallisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, kiitos<3

   Just niin, aloittaa piensesti ja siitä se sitten lähtee. Voit kasvattaa sitä. Etupihamme on koko tonttimme täysin aurinkoinen osa, joten siinä menestyvät kaikki. Nyt vain jännitän, kun en näe gladioluksen lehtiä missään, vai ovatko ne vielä niin pieniä. Viime suvi oli niiden suhteen yhtä juhlaa.

   Luna poseerasi kuin ammatilainen!<3 Tämä meidän kummikoiramme on jalo sekoitus eli isä on perheen vesikoira, jonka ei pitänyt enää pystyä mihinkään ja äiti on nuori labbis, joka ei halunnut teiniraskautta:) Pennuista tuli niin suloisia, että perhe jätti kaksi, ja loputkin menivät sukuun. Nämä ovat homekoiria eli Luna vasta aloittelee, mutta on sillä toinen maltti jo kuin vaikka puoli vuotta sitten. Mutta suurin osa luulee Lunaa ja hänen siskoaan Lulua kultiasiksi noutajiksi, mutta kun tunustelee karvaa, se on karkea ja lyhyt, sen sijaan korvat ovat hyvin pitkät, toffeenväriset ja kuin samettia. Vanha pappa Easykin on yhtäkkiä ikäänsä nähden hyvässä kunnossa eli sitä se lempi voi teettää.

   <3

   Poista
 12. Ihana Luna,täällä lähistöllä on pari Lunan kaksoisolentoa;D Kiva tuollainen koiruus joka tulee joskus välillä pitämään seuraa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, sydämellinen Ihanuus<3 Tosi kiva ja saan ottaa halutessa ellei Lunalla ole työkeikkaa.

   <3

   Poista
 13. Oli ihan pikkusen vaikea keskittyä noihin kuviin: ihana Luna ihanien kukkien keskellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raili, sää olet niin herkkis, vaikka annat muuta ymmärtää:) Katso nyt kun osaa noin napottaa...toinen siinä<3

   Poista
 14. Oi, mitä kuvia! Ja ennen kaikkea: Luna.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kiitos! Kultamurunen nostaa kukkaniitynkin viehkeyttä...

   <3

   Poista